وزرای خارجه گروه هفت در مورد رویارویی ایران و اسرائیل و برنامه هسته‌ای تهران چه گفتند؟

یورونیوز: وزرای امور خارجه هفت کشور صنعتی پیشرو در جهان حمایت قاطع خود را از آتش‌بس فوری میان اسرائیل و حزب‌ الله لبنان ابراز کردند. با این حال، پس از صدور حکم بازداشت مقامات اسرائیل از سوی دیوان کیفری بین‌المللی در رابطه با مناقشه غزه، آن‌ها از پرداختن به این موضوع اجتناب کردند.

وزرای امور خارجه گروه هفت و نماینده اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه ۲۶ نوامبر (ششم آذر ۱۴۰۳) در پایان نشست دو روزه خود در خارج از شهر رم در بیانیه‌ای مشترک ضمن اشاره به موضوعات مختلف جهانی و منطقه‌ای از جمله وضعیت حقوق بشر در افغانستان، به چالش‌های مربوط با ایران نیز پرداختند.

آن‌ها با انتقاد از ایران، «اقدامات نظامی تهران در خاورمیانه، تشدید تنش‌های هسته‌ای و انتقال تسلیحات به روسیه» را محکوم کردند.
برهم زدن ثبات منطقه‌ای
در بیانیه پایانی آمده است که «ما مجدداً حملات موشکی ایران علیه اسرائیل را که تهدیدی جدی برای ثبات منطقه است، به شدت محکوم می‌کنیم.»

در این بیانیه به حملات اسرائیل به خاک ایران اشاره مستقیم نشده است.

همچنین تاکید شده است که گروه هفت «اقدامات بی‌ثبات‌کننده مستمر گروه‌های مسلح وابسته به ایران - از جمله حماس، حزب‌الله و حوثی‌ها، و همچنین شبه‌نظامیان مسلح در عراق و سوریه را محکوم می‌کند و به تلاش‌های خود برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنش ادامه خواهد داد.»

در این خصوص، گروه هفت خواهان «خویشتن‌داری از سوی همه طرف‌ها شد.»
نگرانی‌های هسته‌ای
در بیانیه پایانی که توسط وزرا به تصویب رسید آمده است که «ما مجدداً بر تعهد خود تأکید می‌کنیم که ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد. ما به همکاری با یکدیگر و با سایر شرکای بین المللی برای رسیدگی به تشدید تنش هسته‌ای ایران ادامه خواهیم داد.»

این گروه همچنان «راه حل دیپلماتیک را بهترین راه برای حل این موضوع» برشمرد و تاکید کرد که «ایران باید فعالیت‌های هسته‌ای خود که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد را متوقف کند و آن‌ها را به عقب برگرداند و با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بدون تأخیر بیشتر برای اجرای کامل توافقنامه پادمان‌های الزام آور قانونی و تعهدات تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل (۲۰۱۵) همکاری کند.»
نگرانی حقوق بشری
اعضای گروه هفت متشکل از کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده اعلام کردند که «ما نگرانی عمیق خود را در مورد نقض حقوق بشر در ایران، به ویژه علیه زنان، دختران و گروه‌های اقلیت تکرار می‌کنیم.»

وزیران خارجه گروه ۷ در این بیانیه از مقامات ایران خواستند تا «به همه بازداشت‌های ناعادلانه و خودسرانه، از جمله شهروندان دوتابعیتی و خارجی پایان دهد» آنها همچنین «آزار و اذیت غیرقابل قبول شهروندان» را محکوم کردند.
انتقال تسلیحات ایران به روسیه
اگرچه نشست روز دوشنبه گروه ۷ بر درگیری‌ها در خاورمیانه متمرکز بود، اما بحث‌های روز سه شنبه به اوکراین هم کشیده شد.

وزیران در بیانیه پایانی خود استفاده روسیه از نیروهای کره شمالی در اوکراین و «لفاظی‌های غیرمسئولانه و تهدیدآمیز هسته‌ای» را محکوم کردند.

همچنین در این بیانیه آمده است که «ما انتقال تسلیحات ایران به روسیه را به شدت محکوم می کنیم. ما همین حالا هم اقدامات جدید و تأثیرگذاری را در پاسخ به آن آغاز کرده‌ایم.»

در ادامه از ایران خواسته شد تا «فوراً تمام حمایت‌های خود از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین را متوقف کند و این گونه انتقال موشک های بالستیک، پهپادها و فناوری‌های مرتبط را متوقف کند.»

این در حالی است که ایران به طور مکرر هرگونه انتقال تسلیحات به روسیه را در سیاست‌های اعلامی خود تکذیب کرده است. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران پیش‌تر گفته بود که «ایران به روسیه موشک‌های بالستیک ارسال نکرده است. تمام.»
+12
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.