سفر به بلوچستان: از بنی صدر تا پزشکیان

عبدالستار دوشوکی
مرکز مطالعات بلوچستان ـ لندن
چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳
 
 فردا پنجشنبه پزشکیان به محروم ترین استان کشور می رود

 مسعود پزشکیان بعنوان نهمین رئیس جمهور ایران فردا پنج شنبه اول آذر در اولین سفر استانی خود به زاهدان می رود. جایی که وی آن را "مهد وفاق ایران" می خواند و برای تحقق شعار "گسترش عدالت", مشخصا سیستان و بلوچستان را برای اولین سفر خود انتخاب کرده است زیرا این استان و مردمانش مظلوم ترین قربانی بی عدالتی در عرض قریب به ۴۶ سال گذشته بوده است. روسای جمهور قبلی نیز به زاهدان و بقیه نقاط استان سفر کرده اند و با کلنگ زنی و دادن قول و قرارهای فراوان در حقیقت "وعده فروشی" کرده اند. وعده هایی که اکثر آنها محقق نشدند (البته به استثنای پروژه های دولتی و امنیتی). احمدی نژاد نیز در سال ۹۰ در اولین سفر استانی خود به استان آمد, و در سفر بعدی خود بیش از پنجاه هزار نامه دریافت کرد. نامه هایی که بی جواب ماندند.  روحانی نیز در اولین سفر دولت دوازدهم به استان آمد. رئیسی نیز در دومین سفر استانی خود به سیستان و بلوچستان آمد.

بخاطر دارم که اولین رئیس جمهور ایران ابوالحسن بنی صدر در اوایل سال ٥۹ به زادگاه من چابهار آمد و در استادیوم قدیمی فوتبال چابهار او را دیدم و بعنوان دانشجوی چابهاری با او صحبت کردم و قول داد که بزودی محرومیت های عمدی به گفته او "دوران طاغوت" در سیستان و بلوچستان برطرف خواهند شد.  بیش از ۴۴ سال از آن روز گذشت. اما محرومیت, فقر, تبعیض, مرگ و سرکوب و ناروا گزینی سیستماتیک و اعدام و کشتار و ناامنی و درگیری های مسلحانه در طی بیش از چهار دهه سیر فزونی داشته اند و استان همچنان محروم ترین و مظلوم ترین استان کشور می باشد.

 تجربه هشت رئیس جمهور قبلی ثابت کرده است سفر مسعود پزشکیان بعنوان "تدارکاتچی نظام" به زاهدان و دیدار او با علمای بلوچ, معتمدین و مقامات محلی و استانی هیچ چیزی را تغییر نخواهد داد. البته مطمئن هستم که او نیز به سیاق اسلاف خویش به "وعده درمانی" خواهد پرداخت و در راستای تبلیغ شعار "گسترش عدالت" و وفاق ملی همان وعده های سر خرمنی را خواهد داد که دیگران داده اند. اما وی ماموریت مهم دیگری نیز از طرف نظام دارد, و آن هم "آشتی مردم بلوچ با نظام" است تا از خواسته های برحق خود در مورد محاکمه و مجازات آمرین و عاملین جمعه های خونین زاهدان و خاش صرف نظر کرده و به دریافت دیه کفایت کنند. زیرا نظام تحت هیچ شرایطی حاضر به قصاص مامورین خود برای ریختن خون بلوچ نیست. نکته آخرین اما مهم دیگر اینکه حتی بسیار بیشتر از بقیه نقاط کشور, تصمیم گیرنده اصلی در امنیتی ترین و محروم ترین استان کشور سپاه و عوامل امنیتی اطلاعاتی می باشند و نه دولت و یا استاندار.
+10
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.