جان بولتون از رویکرد ترامپ نسبت به ایران در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری می‌گوید

 عصر ایران؛ احمد فرتاش - جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا، درباره سیاست دونالد ترامپ در قبال ایران، در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، گفته است: «او نمی‌داند و شاید هم تا پایان دوره ریاست‌جمهوری‌اش نداند که چه رویکردی در قبال ایران دارد.»

  اگر این نظر بولتون درباره دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ باشد، باید منتظر بود تا صحت و سقم آن روشن شود ولی ترامپ در زمان ریاست جمهوری‌اش رویکرد مشخصی نسبت به ایران داشت که عبارت بود از اعمال فشار اقتصادی بر ایران برای کشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره؛ اما این سیاست شکست خورد. یعنی جمهوری اسلامی به رغم همه فشارها به مذاکره با دولت ترامپ تن نداد.

  ظاهرا ترامپ در صورت انتخاب مجدد به ریاست جمهوری، می‌خواهد فشار اقتصادی بر ایران را از طریق ممانعت از فروش نفت ایران و تشدید تحریم‌ها افزایش دهد تا سرانجام جمهوری اسلامی با دولت او از در مذاکره درآید.

  اگر این طور باشد، فارغ از اینکه جمهوری اسلامی چه واکنشی به فشارهای اقتصادی دولت ترامپ نشان خواهد داد، باید گفت ترامپ رویکرد مشخصی در قبال جمهوری اسلامی خواهد داشت.

   جالب اینکه بولتون در بخش دیگری از مصاحبه‌اش با رسانه قطری "الشرق" گفته است: «فکر می‌کنم ایرانی‌ها احتمالا تصمیم می‌گیرند با ترامپ که قصد داشت با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی به مذاکره بنشیند، مذاکره کنند.»

  این حدس بولتون به این معناست که رویکرد ترامپ در قبال ایران جواب هم خواهد داد. اگر هدف ترامپ کشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره از طریق افزایش فشارهای اقتصادی بر ایران باشد و حکومت ایران، مطابق حدس بولتون، به مذاکره با دولت ترامپ تن دهد، بنابراین نه تنها رویکرد ترامپ نسبت به ایران مشخص است، بلکه به هدف مد نظر ترامپ هم منتهی خواهد شد.

  اما این ظاهر ماجرا است. نکته مهم مذاکره منتهی به توافق است. احتمالا منظور بولتون این است که ترامپ، مثل مورد کره شمالی، حتی اگر با مقامات ایران دیدار و خوش و بش کند، به توافقی دست نخواهد یافت. اگر توافق بین ایران و آمریکا حاصل نشود، ترامپ دیگر سیاست مشخصی در قبال ایران در آستین ندارد.

  احتمالا همین طور خواهد شد. یعنی حتی اگر جمهوری اسلامی با دولت ترامپ وارد مذاکره شود، که احتمالش چندان زیاد نیست، توافقی بین حکومت ایران و دولت ترامپ صورت نخواهد گرفت. اما باز این به این معنا نیست که ترامپ نمی‌داند چه رویکردی باید نسبت به ایران در پیش بگیرد. رویکرد او حفظ فشارهای اقتصادی بر ایران با هدف تضعیف توان مالی جمهوری اسلامی و تقویت احتمال اعتراضات داخلی در ایران خواهد بود.

  در واقع ترامپ چاره‌ای جز در پیش گرفتن چنین سیاستی ندارد چراکه او خواهان جنگ با ایران نیست و بارها نیز با افتخار گفته است که در شصت و چند سال اخیر تنها رئیس جمهور آمریکا بوده که این کشور را درگیر جنگ نکرده است.

  پس چرا بولتون معتقد است ترامپ نمی‌داند چه سیاستی را باید نسبت به ایران اتخاذ کند و تا پایان دوره دوم ریاست جمهوری‌اش نیز احتمالا به رای روشنی در این زمینه نخواهد رسید؟ چون منظور بولتون از رویکرد مشخص در قبال ایران، رویکردی مشخص برای براندازی جمهوری اسلامی است.

  نسخه بولتون روشن است: حمله نظامی آمریکا به ایران برای سقوط جمهوری اسلامی. ولی چنین نسخه‌ای در آمریکا نه بین دموکرات‌ها و نه حتی بین جمهوری‌خواهان مشتری چندانی ندارد. سیاست پرهیز از یک جنگ جدید، سیاستی دوحزبی است که پس از حمله نظامی آمریکا به افغانستان و عراق و تحمل تبعات مالی و جانی آن دو جنگ و البته حضور طولانی‌مدت نظامیان آمریکا در افغانستان و عراق، اتخاذ شده است.

  ترامپ به عنوان کسی که سخت مخالف اقدامات نظامی آمریکا در افغانستان و عراق است، قاعدتا مدافع حمله نظامی به ایران نیست و بولتون را دقیقا به دلیل جنگ‌طلبی‌اش کنار گذاشت. پرهیز او از جنگ، چه زمانی که ایران پهپاد آمریکا را سرنگون کرد چه پس از موشک‌باران پایگاه هوایی عین‌الاسد، اتفاقا محضول رویکردی مشخص در قبال ایران بود.

  این رویکرد البته باب طبع جان بولتون نیست و به همین دلیل بولتون آن را مصداق بی‌رویکردی ترامپ در قبال ایران می‌داند. اما به نظر می‌رسد توصیف انتقادی بولتون از سیاست ترامپ درباره ایران درست نیست. سیاست ترامپ در قبال ایران مبتنی بر "پرهیز از جنگ و فشار اقتصادی حداکثری" است.

  دو چیز می‌تواند این سیاست را تغییر دهد. اول، اقدام نظامی ابتدا به ساکن ایران علیه نیروهای آمریکا در منطقه است که چنین احتمالی تقریبا منتفی است. دوم، ورود ایران به مذاکره با دولت ترامپ. اگرچه چنین احتمالی چندان زیاد نیست ولی به نظر می‌رسد شانس وقوع چنین مذاکره‌ای در دور دوم ریاست جمهوری ترامپ بیشتر از دور اول ریاست جمهوری او باشد.

  ولی در هر صورت شانس توافق با ترامپ چندان بالا به نظر نمی‌رسد. در صورت عدم توافق نیز همان سیاست فشار اقتصادی حداکثری در عین پرهیز از جنگ، قاعدتا مبنای عمل دولت ترامپ در قبال ایران خواهد بود. 
+30
رأی دهید
-23

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۱
    BlackJack - لندن، انگلستان
    بولتون از تجربیاتش از رویکرهای بی سر و ته و متغییر ترامپ در دوره ای که مشاور او بود را در کتاب The Room Where it Happend صحبتهای فراوان کرده. همین چند وقت پیش هم در مصاحبه ای در جواب سئوالی گفت که من نه رای به ترامپ میدهم و نه رای به بایدن ولی اسم کسی که در نظرم هست را خواهم نوشت. ترامپ مزورانه شعار America First سر میدهد در حالی که خودش یک گلوبالیست هست و در امارات و عربستان در حال ساخت و ساز و بیزینس هست و مسلما جنگ اموال او را در خاورمیانه و نثاط دیگر دنیا بعنوان هدف موجه قرار خواهد داد برای همین علاقه ای به جنگ ندارد بلکه بیشتر نگران اموال خودش است. ماسک هم مثل ترامپ, او در اروپا کارخانه های ماشین سازی بر پا کرده و بشدت با سندیکاهای کارگری اروپا برای ندادن حق و حقوق کارگران در گیر شده او هم یک گلوبالیست است ولی ماسک مزورانه America First میزند.
    37
    25
    ‌سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    دو کلمه حرف حساب - حصارک، ایران

    ایرانی دل به ترامپ نبند، خود از جا برخیز، حتی با یک عمل کوچک کارشکنی که باعث بیداری دیگران شود. برخیز
    25
    64
    ‌سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان
    همه اینها بازی موش و گربه است . رژیم های ایران را در طول 100 سال اخیر این انگلیسی ها و آمریکایی ها سر کار آوردند باید خیلی دیوانه باشند آفریده و بچه خودشان را نابود کنند. سودی که از بابت ایران و رژیم های آن به جیب می روند آن را در صورت نبودن حکومت.... ایران از دست خواهند داد.
    39
    20
    ‌سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Munchen - مونیخ، آلمان

    sahandogli - لندن، انگلستان
    این حرفهای عامیانه خیلی تکراری شده .کسی اینها را سرکار نیاورد جز نفهمی،مذهبی بودن،چشم سفیدی مردم آن زمان.روسیه قصد مارکسیستی کردن ایران برای منافع خودش را داشت و غربیها هم برای ایجاد سد دفاعی در برابر مارکسیسم تا حدی در مقطعی از خمینی حمایت کردند به امید راحت شدن از شر شاه که بهشان باج نمیداد و دفع خطر کمونیسم،همین.بقیه اش نفهمی مردم بود.
    5
    31
    ‌سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Munchen - مونیخ، آلمان

    اینها بخاطر کشته شدن سلیمانی توسط ترامپ هرگز نخواهند توانست با ترامپ مستقیم مزاکره و صلح کنند.ایدئولوژی دشمنی با آمریکا و اسرائیل هم پایه و اصل نظام است و غیرقابل تغییر.جان بولتون هنوز این‌جیزها را نمیفهمه و فکر میکنه اینها فقط سر تحریم با آمریکا دشمنند.
    3
    26
    ‌سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    Nagonsar - مونیخ ، آلمان
    ابن شیرماهی کودن جوجه صهیونیست از احمقی نجس و محسن رضایی میر ....هم احمقتر و هم خلتر است خدا سر و ته اینو شتباه خلق کرده
    14
    2
    ‌سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.