نرخ مشارکت پایین کم سابقه ۴۰ درصدی بر نتیجه دور اول انتخابات سایه انداخت
بی بی سی: رایگیری دور دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران از ساعت ۸ صبح در ایران آغاز شده است. رایگیری از ایرانیان خارج از کشور در برخی از کشورهای شرق ایران پیش از آن شروع شد.
در دور اول هیچ نامزدی نتوانست بیش از نیمی از آرا را کسب کند و مسعود پزشکیان و سعید جلیلی دو نامزدی هستند که به دور دوم رفتهاند.
همه شهروندان ایرانی متولد ۱۵ تیر ۱۳۸۵ و قبل از آن حق دارند در انتخابات شرکت کنند.
کسانی که در مرحله اول رای ندادند هم میتوانند رای بدهند.
بنا به اعلام ستاد انتخابات کشور نرخ مشارکت در دور اول ۴۰ درصد بود که پایینترین نرخ مشارکت در تمام ادوار انتخابات ریاست جمهوری ایران به شمار میرود.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در دقایق آغازین رایگیری ضمن انداختن رای خود به صندوق در جمع خبرنگاران گفت: «شنیدم که شوق و علاقه مردم بیشتر از قبل است. خدا کند که این جور باشد.»
آقایان پزشکیان و جلیلی با همراهی هوادارانشان رای دادندآقای خامنهای روز چهارشنبه و در آستانه دور دوم انتخابات نرخ مشارکت در دور اول را «کمتر از توقع» توصیف کرد و با درخواست مشارکت بیشتر در دور دوم، گفت: «اگر کسی تصور کند که این عدهای که رأی ندادند، به خاطر این بوده که با نظام مخالف بودند، سخت در اشتباه است.»
محمد مخبر، کفیل ریاست جمهوری ایران، ساعاتی پس از آغاز رایگیری ضمن تاکید بر تلاش دولت برای برگزاری سالم انتخابات، گفت: «نسبت به همین ساعت در هفته گذشته استقبال بهتر و معناداری انجام شده است و تعداد نسبتا بیشتر نسبت به هفته گذشته رایشان را به صندوق انداختند.»
استاندار تهران هم گفته است که نرخ مشارکت تا ظهر امروز (به وقت محلی) به نسبت رایگیری هفته گذشته حدود ۲۰ درصد بالاتر بوده است.
«هر رای معادل یک موشک است»زنی بی حجاب در شعبه اخذ رای در ورامینرسانههای ایران تصاویری از صفهای رایدهندگان در برخی شعبههای رایگیری منتشر کردهاند و همچنین مشارکت مقامهای ارشد و شخصیتهای سیاسی را پوشش دادهاند.
محمد مخبر، کفیل ریاست جمهوری ایران، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس و نامزد شکستخورده انتخابات ریاست جمهوری، غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه و صادق لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از جمله مقامهایی هستند که در ساعت اولیه رای خود را به صندوق انداختند.
محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین نیز هنگام رای دادن در حسینیه جماران مورد استقبال جمعیتی قرار گرفت که در حمایت از او شعار دادند.
محمود احمدینژاد، دیگر رئیس جمهور پیشین ایران در آستانه دور دوم انتخابات به ترکیه سفر کرده است. گزارشی از رای دادن آقای احمدینژاد در دور اول منتشر نشد.
امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران که در دقایق آغازین رایگیری در مسجد ابوذر تهران حضور داشت در مصاحبهای با شبکه یک صداوسیما خواهان مشارکت شهروندان شد و گفت: «هر رای معادل یک موشک است.»
غلامحسین محسنی اژهای هنگام رای دادن در جمع خبرنگاران گفت: «مردم توجه کنند رئیسجمهور رئیس شورای عالی فضای مجازی هم هست و رئیسجمهور از جنبههای فرصتی و تهدیدی میتواند موثر باشد.»
مسعود پزشکیان با همراهی محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین به مدرسهای در محله قلعهحسنخان تهران رفت.
سعید جلیلی نیز با همراهی محسن منصوری، رئیس ستادش به مسجدی در قرچک رفت.
علی خامنهای گفت امیدوار است شنیدههایش درباره مشارکت بالاتر درست باشدبسیاری از مخالفان جمهوری اسلامی و خانوادههای قربانیان خشونت حکومت در روزهای اخیر شهروندان را به تحریم دور دوم انتخابات فراخواندهاند.
البته بعضی از کسانی که دور اول انتخابات را تحریم کردند یا رای ندادند، شهروندان را دعوت به مشارکت در دور دوم و حمایت از مسعود پزشکیان کردهاند.
در دور اول انتخابات شماری از مخالفان حکومت در خارج از کشور در برابر شعبههای رایگیری در شهرهای مختلف تجمع کردند که در مواردی به درگیریهایی انجامید.
قوه قضاییه ایران هشدار داده است که اگر تجمعات این چنینی «مانع حضور ایرانیانی شود که میخواهند در انتخابات ریاستجمهوری شرکت کنند» عاملان آن تحت تعقیب قرار خواهند گرفت.
به گزارش ایرنا، سفیر ایران در کانبرا خبر داده است که پلیس استرالیا پنج نفر را در همین رابطه بازداشت کرده است.
مسعود پزشکیان در دور اول حدود یک میلیون رای بیشتر از سعید جلیلی داشتمسعود پزشکیان و سعید جلیلی در آستانه دور دوم انتخابات دو مناظره زنده تلویزیونی داشتند.
توافق هستهای (برجام) و رفع تحریم در سیاست خارجی و چگونگی مدیریت اینترنت و موضوع حجاب، کانون بحث دو نامزد بود.
آقای پزشکیان در دور اول ۱۰ میلیون و ۴۱۵ هزار و ۹۹۱ رای، یعنی ۴۲ درصد آرا را داشت. او در تهران و استانهای شمالغربی و غرب ایران، به اضافه سیستان و بلوچستان، بیشترین رای را آورد.
آقای جلیلی هم ۹ میلیون و ۴۷۳ هزار و ۲۹۸ رای، یعنی ۳۸ درصد آرا را داشت. او در استانهای شرقی، مرکزی و جنوبی بیشترین رای را آورد.
محمدباقر قالیباف، دیگر نامزد اصولگرا هم در دور اول انتخابات بیش از ۳ میلیون رای و ۱۳ درصد آرا را داشت. آقای قالیباف در دوم از آقای جلیلی حمایت کرده است.
انتخابات زودهنگام تیر ۱۴۰۳ در پی کشته شدن ابراهیم رئیسی در حادثه سقوط بالگردش برگزار میشود.
در جریان مناظرههای انتخاباتی مسعود پزشکیان انتقادهایی به عملکرد دولت آقای رئیسی مطرح کرد و در مقابل سعید جلیلی وعده داد در صورت پیروزی مسیر آقای رئیسی را ادامه دهد.