تمدید اجرای کنسرت در تخت جمشید با وجود نگرانی‌ها

بی بی سی: با وجود افزایش انتقاد از برگزاری کنسرت در تخت جمشید، کنسرت علیرضا قربانی سه شب دیگر تمدید شده است.

در روزهای اخیر و پس از انتشار خبر برگزاری این کنسرت، گروهی از کارشناسان میراث فرهنگی و کاربران شبکه‌های اجتماعی با ابراز نگرانی از امکان آسیب وارد شدن به این مکان تاریخی، به آن انتقاد کردند.

آقای قربانی یکشنبه (۱۰ تیر) در حین کنسرت خود در تخت جمشید در پاسخ به منتقدان گفت که برگزارکننده‌های این کنسرت از «خبره‌ترین کارشناسان میراث فرهنگی» مشورت گرفته‌اند و تلاش کرده‌اند «حتی اندازه سر سوزنی اثر منفی روی بنایی که از نیاکان ما به ما رسیده» نگذارند.

به گزارش ایسنا، او با اشاره به اینکه ما «محکوم به این هستیم که با پوست و گوشت و استخوان خودمان» این اثر را حفظ کنیم، ادامه داد: «سعی کردیم هیچ مشکلی برایش ایجاد نکنیم و همین‌طور که می‌بینید تمام تلاشمان بر این بوده نزدیکی با خود سایت و بنا نداشته باشیم و تمام سیستم صوتی ما پشت به این ابنیه تاریخی هستند.»

برگزارکننده‌های این کنسرت هم پیش از برگزاری نخستین اجرا، با انتشار بیانیه‌ای تلاش کردند به نگرانی‌ها پاسخ دهند: «تلاش شده است که با در نظر گرفتن تمامی ملاحظات لازم برای پیشگیری از هر گونه آسیب یا اثر منفی از هر نوع و به هر طریق به بناها و محوطه این آثار باستانی، محل اجرا به فضایی با فاصله مطلوب و اصولی از بناها و پشت به سازه‌ها منتقل شود.»
مخالفان چه می‌گویند؟
بسیاری از منتقدان برگزاری این کنسرت که به عنوان «نخستین اجرای زنده موسیقی صحنه‌ای در تخت جمشید» قرار است در مجموع میزبان حدود ۲۴ هزار نفر باشد، به جز احتمال «آسیب‌زا بودن صدای بلند اجرای زنده بر مصالح ساختمان‌های تاریخی»، به آثار مخرب احتمالی «رفت و آمد» و «بالا رفتن احتمال وندالیزم» اشاره می‌کنند.

محسن موسوی، معمار و عضو هیئت داوران جایزه گلدن ترزینی به بی‌بی‌سی فارسی گفت نمی‌توان به‌راحتی این احتمال را نادیده گرفت که «برگزاری این رویداد ممکن است سبب آسیب رسیدن به بنا و محوطه آن شود.»

به عقیده آقای موسوی، «ارتعاش و لرزه‌های حاصل از بلندگوها و سیستم‌های صوتی، به شکل امواج ریز در مصالح و ساختار اصلی بنا نفوذ می‌کنند. بحث این نیست که این بناهای تاریخی درجا فرو می‌ریزند، بلکه در مرور زمان آسیب‌ها بیشتر می‌شود و پایداری بنا دچار مشکل می‌شود.»

«تخت جمشید به عنوان مهم‌ترین میراث ما برای آیندگان آنقدر مهم است که نباید حیاتش را با این کارها به خطر بیندازیم. ما حتی اجازه مداخله با احتمال کاهش عمر بنا را نداریم. حتی اگر این کاهش عمر حتی یک روز باشد. این مکان تاریخی تکرارشدنی نیست و هرگونه احتمال خطر را باید از آن دور کرد.»

از دیگر منتقدان این کنسرت می‌توان به زهرا احمدی‌پور، رئیس پیشین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اشاره کرد. او سوم تیرماه به تابناک گفت نباید اجازه برگزاری این رویداد در تخت‌جمشید داده شود چراکه «هنرمندان و طرفداران آن‌ها به صورت اصولی از بنا‌های تاریخی استفاده نمی‌کنند و پس از برگزاری هر رویداد صدمات زیادی به بنا‌های تاریخی وارد می‌شود.»

«صرف گرفتن تضمین و تعهد از برگزار کنندگان کنسرت کافی نیست چرا که گاهی خسارت‌های وارده ممکن است غیرقابل جبران باشد.»
موافقان چه می‌گویند؟
مسئولان وزارت میراث فرهنگی اطمنیان داده‌اند که برگزاری این برنامه در تخت جمشید از زوایای مختلف بررسی شده است.

علیرضا عسگری چاوردی، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به «هنر آنلاین» گفت: «در حال حاضر، مسئله تاثیر صوت بر بناهای تخت جمشید مطرح است و به همین دلیل مکان برگزاری کنسرت موسیقی بیرون از تختگاه تخت جمشید و در فاصله ۵۰ متری در زیر سطح ارتفاع ۱۷ متری تختگاه انجام می‌شود.»

«ارزیابی کیفی منظر صوتی در مجموعه میراث جهانی تخت جمشید برای تمام بناهای این مجموعه طی یک طرح پژوهشی با دانشگاه هنر تهران به صورت میدانی انجام شده است.»

محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس هم درباره این کنسرت گفت: «برگزاری برنامه‌های فرهنگی و هنری ضمن آنکه نشاط اجتماعی را به همراه دارد موجب رونق و توسعه گردشگری هم می‌شود.»

او با اشاره به اینکه نیمی از خریداران بلیت‌های این کنسرت خارج از استان فارس زندگی می‌کنند، به «روجا نیوز» گفت: «ما الان در زمان کم‌سفر قرار داریم و این کنسرت باعث شده که یک تحرکی در استان ایجاد شود، و سبب رونق گردشگری می‌شود و رونق اقامتگاه‌ها را در پی دارد.»

موافقان همچنین به سابقه برگزاری کنسرت‌های این‌چنینی در بناهای تاریخی مانند «آکروپلیس» در آتن، «میدان سرخ» در مسکو و «کولوسئوم» در رم اشاره می‌کنند و می‌گویند برنامه‌های این‌چنینی در صورت رعایت استانداردها و جلوگیری از آسیب به مکان تاریخی می‌تواند موجب رونق گرفتن «گردشگری فرهنگی» شود.

محسن موسوی این مقایسه را «غلط» می‌داند چون «ارزش بناها» و «میزان خطرپذیری» آنها متفاوت است. او می‌گوید قوانین سخت‌گیرانه‌ای در زمینه برگزاری کنسرت در اماکن تاریخی وجود دارد که «یکپارچگی ساختاری مکان تاریخی به خطر نیفتد.»

به گفته او از جمله این قوانین می‌توان به «جلوگیری از آسیب به محیط زیست، ظرفیت محدود شرکت‌کنندگان، اقدامات کنترل جمعیت، کنترل نور و صدا با استفاده از به‌روزترین تکنولوژی‌ها و رعایت کدهای حقوق و فرهنگی» اشاره کرد.

آقای موسوی در پاسخ به تأثیر رویدادهای فرهنگی بر رونق گردشگری گفت «تخت جمشید هیچگاه بی‌رونق و دچار رخوت نبوده است.»

او اضافه کرد مدافعان این ایده «شاید اطلاعی از این بنا و این مجموعه ندارند» و «هزاران مشکل دیگر بر سر گردشگری فرهنگی وجود دارد، از جمله مشکلات زیرساختی، هتل، فرودگاه، حمل‌ونقل، امنیت و ... که اولویت‌های اصلی گردشگری هستند که باید به فکر آنها بود.»
+0
رأی دهید
-8

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.