ایران وایر: به تازگی یک فایل صوتی از «محمدجواد ظریف»، وزیر سابق امور خارجه سابق جمهوری اسلامی به «ایرانوایر» رسیده که در آن درباره انتخابات ۱۱ اسفند ۱۴۰۲، اصلاحطلبان و رویارویی آنها با «علی خامنهای»، چفیه انداختن رهبر جمهوری اسلامی و افرادی که در انتخابات دخالت داشتهاند، صحبت کرده است. او در این فایل صوتی، «حسین طائب» و «محمدعلی جعفری» را «همهکاره» انتخابات اخیر میخواند و «محمود نبویان» و «حمید رسایی» را که در انتخابات اخیر آرای لازم شهر تهران برای ورود به مجلس شورای اسلامی را کسب کردهاند، «فاسد» و «کذاب» مینامد.
ظریف درباره پیشنهادی که برای کاندیدا شدن در انتخابات ریاست جمهوری گرفته است، صحبت میکند و به صراحت اعلام میکند که به هیچوجه قصد کاندیداتوری و نشستن روی صندلی ریاست جمهوری را نداشته و ندارد.
این فایل صوتی شامل گفتوگوی محمدجواد ظریف با گروهی از شهروندان است. برای حفظ امنیت شهروندانی که با ظریف صحبت میکنند، در فایل صوتی صدای آنها تغییر داده شده است و جملههایی نیز حذف شدهاند.
متن کامل پیاده شده فایل صوتی صحبتهای «محمدجواد ظریف» را که به طور اختصاصی در اختیار «ایرانوایر» قرار گرفته است، در زیر میخوانید.
این صحبتها از سوی ظریف در گفتوگو با عدهای از شهروندان بیان شدهاند. حرفهای شهروندان را با عبارت «یکی از حضار» مشخص کردهایم.
یکی از حضار: همه را در جا نا امید کرد
ظریف: آره، یه کاری کرد. حالا من به شما اون ورش رو بگم؛ جریان اصلاحات در سال ۷۸ رفت به سراغ حذف. یعنی گفتش که من میخوام «قانون اساسی» رو عوض کنم. بعد از این که انتخابات، مجلس ششم بود. معلومه توی حذف شما اگه بیای، اینجا قواعد رئالیستی حاکمه. وقتی شما بقای یک طرف رو تهدید میکنید، اون هم میآد بقای شما رو تهدید میکنه.
اگرنه، بین ۷۶ تا ۷۸، واقعا زمینه برای پیشرفت بود. یک مثالی من میزنم.
(این بخش صدا حذف شده است)
ظریف: شما برید ببینید رهبری از کی چفیه انداخت.
یکی از حضار: از وقتی رهبر شد، ما یادمان هست چفیه انداخت.
ظریف: نه نه نه....
یکی از حضار: البته که من به دنیا نیومده بودم ولی خوب یادمه.
(صدای نامفهوم)
ظریف: رهبری از سال ۷۸ چفیه انداخت. من عکسی که از رهبری داشتم توی اتاقم در وزارت خارجه، تعویضش کردم؛ یعنی تو کل وزارت خارجه، عکسها بیچفیه بود.
چرا چفیه انداختند؟ به خاطر این که جریان اصلاحات، البته حالا من میگم «مبارزه»، رفت سراغ حذف رهبری. (صدا مفهوم نیست)
پشت بیسیم گفتند پیش به سوی آذربایجان.
توی تظاهرات ۷۸.
ظریف: البته خیابون آذربایجان منظورتونه؟
بله.
یکی از حضار: خود کشور آذربایجان که منظورتون نیست (صدای خنده)
ظریف: شما چهکار میخواستید بکنید؟
توی آذربایجان (صدای خنده)
ظریف: یعنی اشتباهات خودمون رو به پای اشتباه دموکراسی نذاریم.
ظریف: به نظر من جناح چپ توی انحصارطلبی، دست جناح راست رو از پشت میبنده. یه بار من به آقای خاتمی گفتم. گفتم این رفیقهای شما وقتی که تند بودن، با ما مخالف بودن؛ میگفتن این لیبراله. الان هم که اومدن، از ما لیبرالتر شدن، هنوز هم با ما مخالفن.
(صدای خنده)
(نامفهوم) حالا درسته که من پیرارسال بالاترین رای رو آوردم در جبهه اصلاحات واسه رییس جمهوری. ولی اونم نه به خاطر عشق به من بود، به خاطر این بود که باور داشتن تنها کسی که شانس رای آوری داره، منم.
یکی از حضار: یک جایی هم فکر کنم لحاظ کردین که ورود کنین. لحظه آخر پشیمون شدین، درسته؟ هیچ وقت قصدشو ندارین؟ نخواهین داشت؟
ظریف: هیچ وقت نه.
یکی از حضار: نخواهین داشت که آینده نیومده که بگین.
ظریف: نه جونم، تو مصاحبهام هم گفتم. تو فراز گفتم؛ تو اطلاعات گفتم. یکی پرسیده رد صلاحیت میشید یا تایید صلاحیت؟ گفتم کاندید نمیشم که تایید یا رد بشم.
واقعیت امر اینه که ما تا با نگاه واقعگرایانه به انتخابات نگاه نکنیم، به کشور نگاه نکنیم، تغییر حاصل نمیشه. اون که گفتم آرزومندیم، آره، ما آرزو کردیم که اگر در انتخابات شرکت نکنیم، یه کسی صدای ما را بشنوه. خب این یه کس کیه؟ شما هم بگین این کسی که قراره صدای شما رو بشنوه، کیه؟
یکی از حضار: یه بار آقای طیبنیا صحبت میکرد و میگفت که برای آقای خامنهای مشارکت خیلی مهمه.
ظریف: مهمه خب. ولی سال ۹۸ مشارکت نشد. ۱۴۰۰ هم مشارکت نشد.
یکی از حضار: میگفت من پیشانی جبهه بر خاک میگذارم و خدا را شکر میکنم که مثلا…
ظریف: خب.
یکی از حضار: الان هیچ چی نگفته هنوز.
ظریف: نشد، این دفعه آقای «محمدی گلپایگانی» گفت. ولی چی؟ حالا نشد، ایشون میتونست جلوشو بگیره؟ ما با هسته اصلی قدرت طرفیم که مشارکت واسش مهم نیست، نه با رهبری. بالاخره رهبری هم در داخل چهارچوب نطام قدرت کار میکنه.
حالا ببینید میخواستیم پیام بدیم دیگه. این پیام را یا باید «عزیز جعفری» بگیره یا «بایدن». کی میخواد این پیام را بگیره؟
یکی از حضار: (صدای خنده) عزیز جعفری مگه هنور کارهای هست؟
ظریف: همه کاره هست. کل لیستها رو اون داره تنظیم میکنه. یه قرارگاه دارن، توی اون قرارگاه.
به نظرم آخرین حربهای که…
ظریف: حالا شما به من بگید. حالا حربهتون رو استفاده کردین دیگه. سه دوره هم هست که دارین این حربه رو استفاده میکنید. کی پیامتون رو گرفته؟
یکی از حضار: دوستان! من یه نکته بگم. من خودم شخصا مسالهام این بود که اگر یک آدم حسابی بود، رای میدادم. من حتی ۱۴۰۰ رفتم رای دادم به «همتی».
یکی از حضار: من میگم اگر ۱۴۰۰ پزشکیان تایید میشد، پزشکیان رای رو میآورد.
ظریف: نه، گوش کن! ۱۰ میلیون رفته بودن و فقط یک رای نوشته بودن. رای باطله نبود. ۱۰ میلیون رای بود و آقای «نبویان» و آقای «قالیباف» دور اول یک نفرشون هم به مجلس نمیرفتن. لذا بعدا نمیتونستن برن پز بدن که ما نماینده دور اول تهرانیم. و تهران هم این شرمندگی رو نداشت که نبویان بیاد بشه نفر اول تهران.
یکی از حضار: ۱۰ میلیون مشارکت رو خیلی میبره بالا. اصلا خطرناکه.
ظریف: دو نفری که ثابت شده «کذاب» و «فاسدن»؛ «رسایی» و «نبویان».
یکی از حضار: تازه رسایی دو دوره پشت هم رای نیاورد.
ظریف: رسایی رد صلاحیت شد.
یکی از حضار: نه، ۱۴۰۰ میاندورهای بود. ۹۸ هم بود. ۹۴ رد صلاحیت شد.
ظریف: ۹۸ رد صلاحیت شد دیگه. رسایی پرونده داره. این که افتخار نیست واسه تهران که آقای رسایی بشه نمایندهاش.
یکی از حضار: ببخشید، قبول دارید که عموما بین گروهها نظرسنجی انجام نمیدن.
ظریف: معلومه نظرسنجی انجام نمیدن.
یکی از حضار: نظرسنجی نذاشتن که مثلا ببینیم هر جناح، نظرسنجی نذاشتن که مثلا از یک ماه قبل کارهاشون رو انجام بدن به این نتیجه برسن که آقا این فهرست الان جوابه.
یکی از حضار: نطرسنجی میکنن، نظره مهم نیست؛ وگرنه... (صدای خنده)
ظریف: نه، نه، نه.
یکی از حضار: ساز و کار انتخابات هم مشکل داره.
خانم «فاطمه حائری شیرازی» که اسمش هم شیرازیه، توی اصلاحطلبها یک خانمی بود از ارومیه اومد. خانم «ابتکار» آوردش. ایشون از ارومیه اومد.
ظریف: کی؟ خانم ساعی؟ نه، خانم ساعی از تبریز اومد.
یکی از حضار: خانم حائری شیرازی از شیراز بیاد نماینده تهران بشه.
ظریف: خوب اون که من هم فامیلیم خوانساریه. خوانسار را هم ندیدم تا بهحال!
یکی از حضار: به قول آقای چیز که میگفت درخت چنار و پاجوشان. الان... (صدای خنده)
ظریف: ببین. آقایونم، اینا تقریبا نظرسنجی همه دارن. همه نظرسنجیها نشون میداد که اگر رای پایین باشه، پایداری میبره. ببینید! تا ۳۵ درصد پایداری رای داره و بالای ۳۵ درصد تا ۵۰ درصد هم جناح معتدل هر دو طرف دارن. بره بالای ۵۰ درصد تا مثلا ۷۰-۸۰ درصد، اصلاحاتیها میبرن. یکی میگفت اگه بالای ۸۰ درصد باشه، همهمون میاییم.
(صدای خنده)
یکی از حضار: بالای ۸۰ درصد شد «احمدینژاد».
ظریف: یعنی ابزار مدنی، رای دادنه. ابزار مدنی، رای ندادن نیست. البته اکثر روشنفکرها با من مخالفند. پریروز هم تو دانشکده حقوق یک نفر اومد جلوی من و خیلی با عصبانیت که ما از تو این قدر دفاع کردیم که تو بری رای بدی نبویان؟ گفتم بابا من رای ندادم به نبویان، شما رای دادین به نبویان، با رای ندادن. (صدای خنده)
من رای ندادم. من که رفتم به «علی عباسپور» رای دادم. راست هم هست. ولی یه آدم عاقلیه. من از جوانی میشناسمش. آدم بره به چهار تا آدم عاقل رای بده. حق داریم دیگه، نوکرعلی مطهری نیستیم که.
یکی از حضار: الان همین ۱۴۰۰ پزشکیان تایید میشد، ریاست جمهوری به نظر من رای میآورد. مردم میومدن رای بدن یا مثلا من حتی میگم جهانگیری که تو تیمش گفته بود من «جنیدی» و «جلاییپور» رو میذارم هم باز اونم به نظر من...
ظریف: جهانگیری رای نمیآورد.
یکی از حضار: جهانگیری رای نمیآورد.
ظریف: نه، جهانگیری، ببینین! اشتباهی که اینا کردن، این بود که جهانگیری و لاریجانی را رد صلاحیت کردن. هیچ کدومشون رای نمیآورد.
یکی از حضار: میگم تو کابینه یادتونه آقای «روحانی» دعوا کنه، آقای همتی رو بگه تو رفتی اونجا تاییدت کردن که جهانگیری رو رد صلاحیت کردن. من یه همچین چیزی یهجا خوندم که گفتن مثلا تو سرخود رفتی این کار و کردی.
یکی از حضار: آقای همتی سرخود ثبتنام کرد، درسته؟
ظریف: سرخود ثبت نام کرد. دیگران باهاش صحبت کرده بودن که بره ثبتنام کنه ولی آقای روحانی باهاش برخورد کرد که چرا بدون هماهنگی رفتی.
یکی از حضار: برکنارشم کردن.
ظریف: برکنارشم کرد ولی خب به همان اندازه هم واسه من چیز کرد. تبریک گذاشت که منم ثبتنام کنم.
یکی از حضار: به نظرتون شما ثبتنام میکردید، تایید میشدید یا اون موقع واقعا رد صلاحیت میکردن؟
ظریف: نه، منم ثبتنام میکردم، رد صلاحیت میشدم. ولی با توجه به این که یه خرده محبوبیت من داخل بیشتر از آقای «جهانگیری» و «لاریجانی بود»، دیگه کل انتخابات بیارزشتر میشد.
یکی از حضار: آقای صالحی ثبتنام نکرد. ایشون ثبتنام میکرد، تایید میشد؟
ظریف: صالحی تایید میشد.
یکی از حضار: پس چرا ثبتنام نکرد؟
یکی از حضار: خودش به من گفت که من دیدم همه اونایی که میخواستن بیان، اومدن، منم گفتم برای چی برم؟ خودش اینجوری گفت. (صدای خنده)
یکی از حضار: فرایند انتخابات ما مشکل داره؛ مثلا تا قبلش.
ظریف: صالحی رای هم نمیآورد.
یکی از حضار: یه سال باید طرف وقت داشته باشه تبلیغ کنه. دو هفته قبل انتخابات معلوم نیست کی رو میخواد تایید کنه، کی رو نمیخوان تایید کنن. بعد مثلا یک هفتهای میخوان انتخابات رو تموم بکنن، خب ما که نمیشناسیم اینا رو.
(این بخش از صدا حذف شده است)
ظریف: همه کسایی که قراره کاندید بشن، از مدتها قبل کارهاشونو کردن، ستادهاشونو زدن. آقای جهانگیری همه این کارها رو کرده بود. من بهت میگم، سال ۹۲ یکی از بزرگان جناح چپ اومد سراغ من، گفت ما باید شروع کنیم به فعال کردن ستادهای دوره۱۴۰۰. سال ۹۲؛ یعنی دی ۹۲. کی هم این صرافتشون افتاد؟ وقتی که جریان ختم مادرمو دیدن. ختم مادر من تو مسجد «نور» و توی کاشان و توی قم. هیچ ختمی اینقدر شلوغ نشده بود و اینا اومدن گفتن خب تو شانس ریاست جمهوری داری. اصلا اینا یک شبه نیست که اینا کار میکنن. و من همون روز گفتم. گفتم من این کاره نیستم؛ وقتتونو، پولتونو، سرمایهتونو تلف من نکنین، من نمیآم.
یکی از حضار: آخه مهم نیست اینکاره. آخه مثلا الان «رئیسی» این کاره است که شما میگین من این کاره نیستم؟ (صدای خنده)
ظریف: جوابتو بدم؟ خیلی مملکتو گل و بلبل کردن که کسایی که اینکاره نبودن قبلا، رییس جمهور شدن؟
یکی از حضار: میگم یعنی شما که اینکارهترین که دیگه نسبت به اونا.
یکی از حضار: «ریگان» مگه سیاستمدار بود؟ حتی مثلا بخوای حساب کنی، چرا رییس جمهور خوبی بود؟
یکی از حضار: فرماندار بود بالاخره.
ظریف: ریگان اولا که سابقه داشت. ثانیا که تیم داشت.
یکی از حضار: شما تیم ندارین؟
ظریف: نه.
(این بخش صدا حذف شده است) صدای خنده
ظریف: گفت به چه مجوزی (موجوزی)؟ گفت به همین مجوز. گفت به چه مجوزی به بچه من نمره صفر دادی؟ گفت به همین مجوز.
صدای خنده
یکی از حضار: میگم شما چهطور ممکنه تیم نداشته باشید. بعد ۳۰ سال سابقه؟
ظریف: ندارم.
-توی امریکا این همه تیم دارید، اینجا نداشته باشین؟ صدای خنده
ظریف: نه، به خاطر این که تیم داشتن بده بستون میخواد و من گرچه معتقد به بده بستون در مذاکره هسنتم ولی معتقد به بده بستان در شخصیت نیستم.
(نامفهوم)
ظریف: حاضر نیستم بده بستون شخصیتی بکنم. واسه همین هم شما بیایین به من بگین که مثلا من میخوام یه ویزا بگیرم. حتی وقتی وزیر بودم، میگفتم شرمندم، من بلد نیستم. چون من اگه یه سفارش ویزا واسه شما بکنم، اونم یه سفارش به من میکنه، من باید سفارش اونو گوش کنم دیگه. و لذا از روز اول نکردم این کارو. هیچ درخواستی من از هیچ کسی. آقای «کری» اومد گفتش که ما میخوایم محدودیت دیپلماتهای ایرانی رو برداریم؛ وقتی که اون قضیه ویزا پیش اومد.
یکی از حضار: توی موضع تزویر و اینا؟
ظریف: آقای کری اومد گفتش ما میخوایم محدودیت دیپلماتهای ایران رو برداریم. گفتم من اصلا نمیخوام شما محدودیت دیپلماتهای ایران رو بردارین. هرکاری میکنین، واسه مردم ایران میکنین، واسه ما نمیکنین. که بعدا آقایون اومدن، همین کذابها. همین کذابها اومدن گفتن که ظریف دوهزار تا ویزا گرفته بود، دوهزارتا گرین کارت گرفته بود.
یکی از حضار: اوووو دو هزارتا!
ظریف: آره، پنج هزارتا هم گفتن.
یکی از حضار:۴۵۰۰ تا اگه اشتباه نکنم. (صدای خنده)
یکی از حضار: یه جین. مگه گرین کارت مثلا فروشیه؟
یکی از حضار:۴۵۰۰ تا رو شما گرفته بودین؟
(نامفهوم)
یکی از حضار: این نبویان خیلی آدم بیشرفیه. اومده بود توی تلویزیون.
(این بخش صدا حذف شده است)
۰۰:۱۴:۳۰
یکی از حضار: من هنوز تلخ هستم از این بابت که خب فرمایش شما صحیحه، مردم تصمیمگیرن و اتفاقی که افتاده توی سه دوره انتخابات گذشته، اینه که مردم تصمیم گرفتن که خیلی هم تصمیم گیرنده نباشن و خب، این وسط اون عنصر ناامیدی، اون عنصری که آدمهارو از تاب و توان فکر کردن حتی میاندازه که نباید نادیده گرفته بشه. میگم من نوعی با جریان اصلاحات موافق نظام شدم. چرا نظام نباید قدر این اتفاق مثبت در اصلاحات رو نبینه و برعکس، اصلاحات رومترادف با فتنه بدونه؟
۰۰:۱۵:۱۳
ظریف: آره، نظام دونست. اما مردم هم در سال پایانی آقای خاتمی میگفتن خیانت کرده، چرا کنار نمیکشه فلان دیگه.
(این بخش از صدا حذف شده است)
یکی از حضار: اگر اشتباه نکنم، سال ۷۸ همون موقع بحث سنگر به سنگر، سنگر بعدی، سنگر بعدی بحث صداوسیما شد؛ اینو از صداوسیما بگیریم، اون رو بگیریم.
ظریف : اینا این کارا رو کردن بعد.
یکی از حضار: همین خانم «الهه کولایی» دیگه.
ظریف- همهشون بودن. ببینید! مشکل اینه که مردم هم امید دارن. مثلا چرا، یکی از دلایلی که من نمیخوام کاندید بشم، اینه که چرا مردم از بهار ۹۷ شروع کردن میگفتن «برجام» هم که پایهای نداشت. مردم میگفتنا! حاکمیت هم میگفت ولی مردم هم میگفتن. آخه شما یه قرارداد بخوایین در شرایط عادی. آقای جهانگیری میگفت قرارداد فولاد مبارکه که ما نه تحریم بودیم، نه هیچی، دو سال مذاکرهاش طول کشید.
+14
رأی دهید
-2
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۵۰
ab5534 - هلسینکی، فنلاند
این هم یه نوع شگرد جمهوری اسلامی است معلوم نیست هدف از انتشار فایل صوتی جواد ظریف چه حقه ای در پشت آن نهفته است