روز دوشنبه ۱۴اسفند۱۴۰۲، خبرگزاری «میزان»، وابسته به قوهقضاییه، از برگزاری نخستین جلسه رسیدگی به اتهامات «امیرحسین مقصودلو»، خواننده مشهور به «تتلو»، در تهران خبر داد.
براساس تصاویر منتشر شده از این دادگاه، امیرحسین مقصودلو با شمایل آشنای خود در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی، به ریاست قاضی «ایمان افشاری» حاضر شد.
میزان، تصویری هم از مادر و خواهر آقای مقصودلو منتشر کرده که در خلال دادگاه، موفق به ملاقات و گفتوگو با او شده بودند و تایید کرده است که علاوهبر او و قاضی افشاری، وکیل آقای مقصودلو و نماینده دادستان نیز در دادگاه حاضر بودهاند.
***
از نخستین دادگاه امیرحسین مقصودلو چه میدانیم؟ میزان در گزارش خود نوشته که در نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات امیرحسین مقصودلو، کیفرخواست صادر شده علیه این خواننده خوانده و اتهامات او مطرح شده است. جزییات این کیفرخواست و اتهامات انتسابی به امیرحسین مقصودلو در این دادگاه شرح داده نشده، اما پیشتر برخی رسانههای وابسته به نهادهای امنیتی ازجمله «فارس»، برخی از اتهامات او را «تولید، ارسال، توزیع و انتشار آثار مستهجن و مبتذل در قالب تولید و پخش کلیپ و آهنگ و تصاویر و آثار هنری حاوی تصاویر و صحنههای مبتذل و مستهجن، بهدلیل حضور زنان و دختران نیمهبرهنه در فضای مجازی» عنوان کرده بودند.
در گزارشی که خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران در دی سال جاری منتشر کرد، «دایر کردن قمارخانه، سایت شرط بندی، ترغیب، تطمیع یا تهدید افراد جهت دستیابی به محتویات مستهجن یا تسهیل آن و تحریک و ترغیب افراد، خصوصا نسل جوان به ارتکاب جرائم منافی عفت و انحرافات جنسی و تشویق مردم به فساد و فحشا»، از دیگر اتهامات تتلو عنوان شده بود.
مجازات احتمالی امیر تتلو چه خواهد بود؟ محتوای تولید شده توسط امیرحسین مقصودلو در طول سالهای گذشته، همواره مورد انتقاد کنشگران مدنی و حقوق زنان بوده است. علاوهبر اینها، در سالهای گذشته، او چند نوبت در سالهای ۱۳۸۶، ۱۳۹۲ و ۱۳۹۵ در ایران و پیش از مهاجرت به گرجستان و سپس ترکیه، به اتهاماتی همچون کلاهبرداری، دزدی و اغوای مردم در سایتهای شرطبندی متهم بوده و بازداشت شده است.
«موسی برزین»، حقوقدان و مشاور حقوقی ایرانوایر، بر این باور است که قوهقضاییه جمهوری اسلامی از قوانین بهرهبرداری سیاسی میکند. او در خصوص محاکمه تتلو پس از استرداد از ترکیه به ایرانوایر میگوید: «در دورانی که امیر تتلو در ایران بود، چون حاکمیت در ازای دادن مجوز کنسرت میخواست از او بهرهبرداری سیاسی کند، نسبت به کارهای او که بسیاریشان در قوانین جرم و جزای ایران مجازاتهایی دارند، چندان جدی عمل نمیکرد؛ حالا اما آن بهرهبرداریهای سیاسی انجام شده و برخورد با این فرد هم دارد جدیتر دنبال میشود، درحالیکه این رفتار، متناقض و دوگانه است.»
موسی برزین بر این باور است که قوهقضاییه در جایی که «سیاست اقتضا کند، قوانین را اجرا میکند و نوعی ملاحظات غیرحقوقی دارد که بیشتر سیاسی و امنیتی است و در این پرونده، شاهد بخشی از آن هستیم.»
امیرحسین مقصودلو در سال ۱۳۹۵ بهاتهام «تشویق جوانان به فساد و فحشا» به ۱۰ سال حبس و ۷۳ ضربه شلاق محکوم شده بود؛ محکومیتی که پس از ۶۳ روز، با قرار وثیقه پایان یافت.
او پیش از بازگردانده شدن از ترکیه به ایران در آذر سال جاری، یک بار دیگر نیز در اواخر سال ۱۳۹۸ در ترکیه دستگیر شد. پلیس ترکیه درخصوص بازداشت او گفت که او بهدلیل «نقض مقررات اقامتی کشور میزبان» بازداشت شده است. در آن روزها ترکیه بهدلیل شیوع ویروس کرونا قوانین سختگیرانهای برای تردد شهروندان وضع کرده بود و گفته شد امیر تتلو این قواعد را شکسته است، اما نیروی انتظامی ایران همان زمان نیز مدعی شد که تتلو به درخواست مراجع قضایی ایران و به اتهام فساد و فحشا بازداشت شده است.
برخی از حقوقدانان بر این باورند باتوجه به شاکیان خصوصی که جمهوری اسلامی مدعی شده علیه تتلو در قوهقضاییه شکایت کردهاند و بهدلیل پروندههای آزارواذیت، توهین به مقدسات، تجاوز و اقدام علیه امنیت ملی، ممکن است در نهایت قوهقضاییه او را بهعنوان «مفسد فیالارض» معرفی کند.
موسی برزین ضمن تاکید بر این نکته که آقای تتلو رفتارهای مجرمانه داشته و محتوای تولید شده توسط او نیز میتواند برای او مجازات بهدنبال داشته باشد، اما احتمال صدور اتهام افساد فیالارض برای او را رد میکند.
این حقوقدان میگوید: «از لحاظ قوانین حقوق جزا در ایران، اقدامات امیر تتلو مصداق افساد فیالارض نیست، چراکه مفسد فیالارض باید در حدی وسیع باشد، فسادی را گسترش داده باشد و بشود آن را اثبات کرد. رابطه سببیت در مورد او قابل اثبات نیست، هرچند در ابتدا هم درمورد این اتهام او صحبتهایی هم شد، اما هیچجا در این مورد رسما از سوی نهاد قضا اظهارنظر رسمی نشده است.»
رفتار دوگانه قوهقضاییه در برخورد با متهمان سیاسی و امنیتی در ماجرای امیرحسین مقصودلو، به چشم بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی هم آمده است. او با لباس زندان در دادگاه حاضر شده، اما پیرسینگهای متعدد روی گوش و صورتش را در نیاورده است. چیزی که در خصوص زندانیان دیگر، مطلقا تحمل نمیشود.
«موسی برزین»،حقوقدان در خصوص حضور تتلو با لباس زندان در دادگاه، اما بدون درآوردن پیرسینگهای متعدد گوش و صورت، میگوید: «در مورد آقای تتلو، بهنظر میآید قوهقضاییه با ارفاق عمل کرده است.»موسی برزین در خصوص این استانداردهای دوگانه میگوید: «در آییننامه اجرایی زندانها آمده است که وقتی متهم را به دادگاه منتقل میکنند، موسسه که منظور همان زندان است، میتواند از لباس زندان استفاده کند؛ بهجز زندانیان جرایم مالی، مطبوعاتی و سیاسی. بارها اما دیده شده در همین تهران، زندانیان برای تحت فشار قرار گرفتن از سوی مقامات زندان، مجبور شدهاند با لباس زندان به دادگاه یا مراکز درمانی منتقل شوند، ولی در مورد آقای تتلو بهنظر میآید قوهقضاییه با ارفاق عمل کرده است.»
امیرحسین مقصودلو کیست؟در کارنامه این خواننده همهچیز دیده میشود. از تشویق به «حجاب» و تمجید از «ابراهیم رئیسی»، تا اجرای ترانه و ساخت موزیک ویدیو در ثنای سیاستهای هستهای ایرانامیر تتلو، خواننده متولد سال ۱۳۶۶ در تهران، زندگی پرحاشیهای داشته؛ اما در دو سال اخیر بیش از گذشته اظهارنظرهایی کرده که موجب نگرانی فعالان حقوق کودک و زنان شده است.
در کارنامه این خواننده همهچیز دیده میشود. از تشویق به «حجاب» و تمجید از «ابراهیم رئیسی»، تا اجرای ترانه و ساخت موزیک ویدیو در ثنای سیاستهای هستهای ایران. موزیک ویدیویی که در زمان پخش، مورد تقدیر رهبر جمهوری اسلامی قرار گرفت و آن را دارای «آهنگ خوب» و «مضمون خوب» دانست.
موزیک ویدیویی که در زمان پخش، مورد تقدیر رهبر جمهوری اسلامی قرار گرفت و آن را دارای «آهنگ خوب» و «مضمون خوب» دانست.با این همه، تتلو در ایران ممنوعالکار و مجبور به مهاجرت شد. او ابتدا به گرجستان و سپس به ترکیه مهاجرت کرد و در طول سالهای اقامت در ترکیه، چند نوبت اعلام کرد که قصد مهاجرت به آلمان و بریتانیا را دارد.
در سال ۱۳۹۹ در چند استوری نوشت که قصد دارد «حرمسرای سلطان» راهاندازی کند و از دختران ۱۵ تا ۲۰ ساله خواست که به حرمسرای او بروند. حساب اینستاگرام او به همین سبب مسدود شد. بهجز ماجرای حرمسرا، شماری از زنانی که با امیر تتلو ارتباط داشتند، در ماههای پیش از دستگیری، او را به دایر کردن یک «خانه وحشت» متهم کرده و مدعی شدند او در خانه شبیه به «پادگان»، اقدام به آزارگری و تجاوز به دختران میکند.
این ادعا در ابتدا توسط دختری به نام «صدف» مطرح شد و پس از او، «سحر قریشی»، بازیگر سابق سینمای ایران و دوست دختر سابق تتلو، علیه این خواننده دست به افشاگری زد. سحر قریشی در ویدیوهای متعددی مدعی شد که از سوی امیر تتلو مورد خشونت فیزیکی قرار گرفته و تحقیر شده است.
«سحر قریشی»، بازیگر سابق سینمای ایران و دوست دختر سابق تتلو، در ویدیوهای متعددی مدعی شد که از سوی امیر تتلو مورد خشونت فیزیکی قرار گرفته و تحقیر شده استدر این میان، ادعای مصرف انواع مواد مخدر توسط این خواننده و کتک زدن و زندانی کردن دختران توسط یکی از فیلمبردارانی که برخی ویدیوهای او را تهیه کرده بود نیز، تایید شد.
بازداشت در ترکیه و استرداد به ایران رسانههای ایران روز ۱۲آذر خبر دادند که پلیس ترکیه تتلو را بهدلیل «شکایت کنسولگری» ایران در استانبول، بهاتهام «فحاشی به اعضا و کارکنان کنسولگری» بازداشت کرده است.
دادگستری آذربایجان غربی سه روز بعد اعلام کرد که این خواننده توسط مقامهای ترکیه به ایران بازگردانده و بلافاصله در خاک ایران بازداشت شده است.
اخبار مرتبط با امیرحسین مقصودلو در روزهای پس از بازداشت، تنها از طریق رسانههای وابسته به حکومت منتشر شده است. شنیدهها حاکی از آن است که او در یکی از بندهای امنیتی زندان اوین نگهداری میشود، اما نه رسانه قوهقضاییه و نه دیگر رسانههای رسمی، درخصوص محل نگهداری و زمان برگزاری جلسه بعدی دادگاه او اطلاعات دقیقی منتشر نکردهاند.