یک زن ۹۹ ساله به نام «اودت پیشار» پروندهای حقوقی را به راه انداخته تا نام نوزادش را که قریب ۷۵ سال پیش به دنیا آورده بود در سازمان ثبت احوال فرانسه ثبت کند.
او میگوید در ۱۲ مه ۱۹۴۹ در یک زایشگاه در پاریس پسری را به دنیا آورد و «دیده که او حرکت میکند». چند ساعت بعد اما در اتاق او با ورود دکتر باز شده و به وی گفته میشود که نوزاد چهار ساعت بعد از تولد مرده است.
آنچه برای این زن فرانسوی تبدیل به دغدغهای دهها ساله شده این است که این نوزاد موجودیت قانونی ندارد و در دفترچه سوابق خانوادگی خانم پیشار، تولد نوزاد قید نشده است.
او که هرگز جسد نوزادش را ندیده، سالها است در تلاش است تا وجود این فرزند به رسمیت شناخته شود. در واقع آنچه برای او دردناکتر است این است که این کودک هرگز در ثبت احوال به ثبت نرسیده، گویی هرگز وجود نداشته است.
این زن تقریبا صدساله میگوید: «من حتی یک روز را هم بدون فکر کردن به این پسر کوچک نمیگذرانم. نمیتوانم او را فراموش کنم.»
اود دنارنو، نوه این زن که یک وکیل متخصص در حقوق خانواده است، درخواستی قانونی را برای ثبت نوزادی به نام «پیر آلن» در دفترچه سوابق خانوادگی وی به مقامات تسلیم کرده است.
این وکیل میگوید: «ما دو سند پزشکی داریم که ثابت میکند این نوزاد چهار ساعت زندگی کرده است. اما تولد پسر کوچک پس از مرگش اعلام شده که همین مطلب قضیه را پیچیده میکند.»
خانم پیشار میگوید: «این همچنین مبارزهای برای تمام آن والدینی است که روزی نوزاد خود را از دست دادهاند.»
قانون چه می گوید؟
در قانون فرانسه دو سناریو پیشبینی شده است: نوزادی که زنده به دنیا آمده و سپس فوت شده و نوزادی که از بدو تولد بیجان به دنیا آمده است.
در مورد اول باید برای نوزاد گواهی فوت و همچنین گواهی تولد ایجاد شود. در واقع اگر کودک قبل از اعلام تولد فوت کرده باشد، باید گواهی پزشکی مبنی بر زنده بودن کودک و همچنین گواهی فوت او ارائه شود تا نام او بتواند در دفترچه خانواده ثبت شود.
در حالت دوم، یعنی وقتی که طفل مرده به دنیا آمده و قبل از اعلام تولد فوت شده است، به همین ترتیب گواهی پزشکی زایمان الزامی است و نام کودک در این صورت است که میتواند در دفترچه خانواده ثبت شود.