ایران همچنان در فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف باقی ماند

یورونیوز: گروه ویژه اقدام مالی، اف‌ای‌تی‌اف، روز جمعه ۲۳ فوریه (۴ اسفند) اعلام کرد که ایران را همچنان در فهرست سیاه خود نگه می‌دارد.

این گروه که مسئولیت تعیین استانداردهای بین‌المللی مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم را بر عهده دارد، در بیانیه خود آورده است که بررسی وضعیت دو کشور ایران و کره شمالی را متوقف کرده و این دو کشور همچنان در فهرست سیاه این نهاد قرار دارند.

به گفته گروه ویژه اقدام مالی، ایران در ماه ژانویه ۲۰۲۴ «هیچ تغییر اساسی» در وضعیت برنامه اقدام خود گزارش نکرده است. اف‌ای‌تی‌اف همزمان اعلام کرده است که امارات متحده عربی را از فهرست خاکستری خود خارج می‌کند.

این نهاد همچنین از کشورهای عضو خواسته تا «دقت لازم» در خصوص کشورهای پرخطر برای مقابله با پولشویی، تامین مالی تروریسم و تامین مالی اشاعه را افزایش داده و اقدامات متقابلی را برای محافظت از سیستم مالی بین‌المللی در برابر خطرات اعمال کنند.

پیشتر در ماه گذشته دولت ایران از «عقب‌نشینی» گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در برابر خود خبر داده و احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران، در مصاحبه‌ای گفته بود در پی ارسال نامه «اعتراضی و انتقادی» به گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، این نهاد به «استدلال حقوقی مطرح شده توسط ایران تن داد» و «رئیس این نهاد در مکاتبه‌ای اعلام کرد که استدلال ایران درست است و ما این اشتباه خود را در سال ۲۰۲۴ دیگر انجام نخواهیم داد.»

با این حال کارشناسان گفته بودند که ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی ارتباطی با فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی ندارد و به «توصیه شماره ۷» این نهاد در خصوص تحریم‌های مالی هدفمند مرتبط با اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی مربوط است.

گروه ویژه اقدام مالی پس از آن ایران را در فهرست سیاه خود قرار داد که تصویب دو لایحه الحاق به معاهده پالرمو و معاهده مبارزه با تامین مالی تروریسم در ایران در مجمع تشخیص مصلحت نظام مسکوت ماند و به نتیجه نهایی نرسید.

تصمیم نشست کاری و مجمع عمومی گروه ویژه اقدام مالی در فوریه ۲۰۲۰ پس از بیش از سه سال هشدار این نهاد به تهران و تمدید مهلت‌های شش ماهه به ایران گرفته شد. ایران پیشتر و در سال ۲۰۰۸ نیز وارد این فهرست سیاه شده بود.

پالرمو، معاهده سازمان ملل متحد علیه «جرائم سازمان‌یافته فراملی» است که در سال ۲۰۰۱ تصویب و از سال ۲۰۰۳ برای کشورهای عضو این نهاد لازم‌الاجرا شده است. منظور از جرائم فراملی در این معاهده، جلوگیری از قاچاق انسان به ویژه زنان و کودکان، ممانعت از قاچاق مهاجران غیرقانونی و مقابله با قاچاق سلاح گرم است.

سی‌اف‌تی (CFT) نیز که به عنوان معاهده «مقابله با تأمین مالی تروریسم» شناخته می‌شود، یک قرارداد بین‌المللی است که در سال ۱۹۹۹ توسط سازمان ملل متحد به تصویب رسید.

در نشست قبلی گروه ویژه اقدام مالی که اکتبر ۲۰۲۳ (آبان ۱۴۰۲) در پاریس برگزار شده بود ایران به همراه کره شمالی و میانمار در فهرست سیاه این نهاد گذشته شده و از آنها با عنوان کشورهای «پرمخاطره و پرریسک» یاد شده بود.
+24
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.