یورونیوز: در ۱۹ سپتامبر، روزی که جمهوری آذربایجان حملات خود را به قرهباغ آغاز کرد کسانی که در این منطقه زندگی میکردند، صداهای عجیب و وحشتناکی را شنیدهاند.
سیانان در این خصوص گزارشی تهیه کرده و به تاثیر پهپادها و تسلیحاتی که اسرائیل در اختیار جمهوری آذربایجان قرار داده پرداخته است.
ماروت وانیان، روزنامهنگار در هنگام وقوع این حملات در شهر استپاناکرت قرهباغ بوده به سیانان میگوید: «من یک متخصص نظامی نیستم، اما خیلی واضح صدای غرش پهپاد را بالای سرم شنیدم.»
او که تمام عمر در این شهر زندگی کرده میگوید در سال ۲۰۲۰ هم صدای پهپادها را تشخیص داده است، زمانی که باکو جنگ ۴۴ روزهای را برای تصرف این قلمرو به راه انداخت و به کمک تسلیحات ساخت ترکیه و اسرائیل حملات خود را به قرهباغ طراحی کرد.
به گفته لئونید نرسیسیان، تحلیلگر دفاعی و محقق در موسسه تحقیقات سیاست کاربردی ارمنستان (APRI) که یک اتاق فکر مستقل است، میگوید صداهای منتشر شده صدای «هاروپ» از مهمات اسرائیلی است که به دلیل سر و صدایی که هنگام فرود ایجاد میکند، شناخته میشوند.
نیروهای آذربایجانی از هاروپ که اغلب تحت عنوان پهپاد انتحاری شناخته میشوند و همچنین سایر پهپادهای اسرائیلی در طول جنگ سال ۲۰۲۰ استفاده کردند.
تجهیزات اسرائیلی بیشتر واردات تسلیحات آذربایجان را تشکیل می دهد. مقامات آذربایجان تسلیحات اسرائیل را جزء لاینفک موفقیت کشورشان در قره باغ در طول جنگ ۲۰۲۰ معرفی کردند. رد پای اسرائیل اکنون، در حالی که بیش از صد هزار ارمنی از قره باغ گریختهاند، روابط اسرائیل و آذربایجان بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.
یک سرهنگ سابق ارتش دفاعی آرتساخ - نیروی نظامی جمهوری جدایی طلب ارمنستان در قره باغ - به شرط ناشناس ماندن به سی ان ان گفت: «پهپادها به طور مداوم در جنگ ۲۰۲۰ و همچنین در این درگیری اخیر مورد استفاده قرار گرفتند».
آرتساخ نام ارمنی قره باغ و جمهوری خودخوانده است.
این افسر سابق گفت: «آذربایجان از پهپادهای تهاجمی کامیکازه هاروپ ... هرمس-۴۵۰ و پهپادهای شناسایی Orbiter-، Orbiter-2، Orbiter-3 استفاده کرد. همه آنها توسط شرکتهای اسلحهسازی اسرائیل تولید شدهاند.
آذربایجان در جنگ ۲۰۲۰ در زمان کوتاه و حدودا کمی بیش از یک ماه پیروز شد و بخش اعظمی از سرزمینهایی که در سطح بینالمللی بهعنوان بخشی از آذربایجان شناخته میشود، اما تاکنون تقریبا منحصرا توسط ارمنیهای ساکن، اداره میشد، پس گرفت.
نبرد سپتامبر اما به سختی ۲۴ ساعت طول کشید و پس از ماهها محاصره، کل قره باغ تحت کنترل آذربایجان قرار گرفت. همه تقریباً ۱۲۰ هزار ارمنی در این قلمرو به ارمنستان گریختهاند و از ترس پاکسازی قومی تمام عیار و یا جنایات جمعی خانه و کاشانه خود را رها کردند؛ هرچند باکو اصرار دارد که به حقوق آنها احترام میگذارد.
آذربایجان و اسرائیل شرکای نظامی نزدیکی هستند. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم (SIPRI)، بیش از ۶۰ درصد از واردات تسلیحات آذربایجان بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ از اسرائیل انجام شده است که ۱۳ درصد از صادرات اسرائیل را در مدت مشابه تشکیل میدهد. تحقیقات SIPRI نشان میدهد که آذربایجان طیف گستردهای از پهپادها، موشکها و خمپارهها را بین سالهای ۱۰۱۰ تا ۲۰۲۰ از اسرائیل خریداری کرده است.
با این حال، به گفته پیتر ویزمن، محقق ارشد SIPRI، جزئیات چندانی در مورد گستره تجارت تسلیحاتی آذربایجان-اسرائیل منتشر نشده است.
ویزمن در این رابطه می گوید: «ما قبل از سال ۲۰۲۰ اطلاعات زیادی داشتیم و پس از آن انتشار این اطلاعات متوقف شد. آذربایجان در سال ۲۰۲۰ از مقدار قابل توجهی از تجهیزات خود را استفاده کرد. به احتمال زیاد آنها به روابط خود با اسرائیل ادامه دادهاند، اما چیزی منتشر نشده است.»
اعتقاد بر این است که تجارت در دورههایی درست قبل از شروع جنگ آذربایجان فعال بوده است. یک گزارش تحقیقی در مارس ۲۰۲۳ توسط هاآرتص نشان داد که پروازهای یک شرکت هواپیمایی آذربایجان بین باکو و پایگاه هوایی اوودا، تنها فرودگاه اسرائیل که میتوان از طریق آن مواد منفجره را به پرواز در آورد، در ماههای قبل از حمله آذربایجان به مواضع جداییطلبان در قره باغ در سپتامبر ۲۰۲۰ افزایش یافته است.
به همین ترتیب، هاآرتص در اواسط سپتامبر گزارش داد که همان شرکت کمتر از یک هفته قبل از اینکه آذربایجان آخرین حمله خود را در قره باغ آغاز کند، بین باکو و اوودا پرواز کرد. CNN با وزارت دفاع آذربایجان و شرکت هواپیمایی مورد نظر تماس گرفت، اما پاسخی دریافت نکرد. وزارت دفاع اسرائیل که بر فرودگاه اوودا نظارت دارد نیز در این خصوص اظهار نظری نکرده است.
ویزمن میگوید: «ما نمی دانیم چه چیزی در هواپیما بوده است، اما به احتمال زیاد این موضوع مربوط به تجهیزات نظامی است که اسرائیل قبلا به آذربایجان ارائه کرده است.» فراتر از اسلحه و مهمات تجارت تسلیحات بین اسرائیل و آذربایجان منعکس کننده روابط دیپلماتیک میان دو کشور است با این حال و با وجود همکاریهای دوجانبه، آذربایجان به تازگی و در سال جاری سفارت خود را در اسرائیل افتتاح کرده است.
اما روابط آنها فراتر از اسلحه و مهمات است: آمارها نشان می دهد که اسرائیل ۶۵ درصد نفت خام خود را در سال ۲۰۲۱ از آذربایجان خریداری کرده است.
همچنین اعتقاد بر این است که این دو کشور اطلاعاتی را در مورد ایران، دشمن اصلی اسرائیل، به اشتراک می گذارند. آذربایجان همچنین به سازمان جاسوسی اسرائیل موساد اجازه داده است که از این کشور به عنوان مرکزی برای جاسوسی از ایران استفاده کند. وزارت دفاع اسرائیل از اظهار نظر در این مورد خودداری کرده است.
به گفته افرایم اینبار، کارشناس روابط اسرائیل و آذربایجان و رئیس مؤسسه استراتژی و امنیت اورشلیم، روابط بین این دو از سال ۲۰۲۰ قویتر شده است.
این در حالیست که فروش نفت و تسلیحات میان دو طرف همچنان ادامه دارد. اینبار در گفتگو به CNN گفت: «آذربایجان فشار بیشتری از سوی ایران احساس می کند که موقعیت بین المللی آن در حال بهبود است. ضمن اینکه اسرائیل هیچ همراهی با ارمنستان که امروز متحد ایران است، ندارد.»
سفیر ارمنستان در اسرائیل در مصاحبه اخیر با جروزالم پست، گفت سلاح های اسرائیلی به سمت «غیر نظامیان صلح جو» شلیک می شود، علیرغم اینکه جامعه مدنی اسرائیل در مورد قرهباغ و به رسمیت شناختن نسلکشی ارامنه توسط ترکیه بسیار طرفدار ارمنستان است. دولت اسرائیل کشتار دسته جمعی ارامنه توسط نیروهای عثمانی در طول جنگ جهانی اول را به عنوان نسل کشی به رسمیت نمی شناسد، زیرا می ترسد به روابط خود با ترکیه، آسیب وارد شود.
افرایم اینبار میگوید مخالفت سیاسی کمی در کشور برای فروش اسلحه به آذربایجان وجود دارد.
او افزود: «فروش تسلیحات چندان رسانهای نمیشوند با این حال تجارت پهپادهای اسرائیلی به آذربایجان و نقش آنها در جنگ در قرهباغ به خوبی شناخته شده است. اسرائیلیها به سلاحهای خود افتخار میکنند و مسئله فروش آنها به باکو خوب تلقی میشوند.» ماجرا تا کجا پیش میرود؟ اما همچنان این سوال باقی میماند که اسرائیل تا چه حد مایل است در حمایت از آذربایجان در درگیری با ارمنستان پیش رود.
بحران مرزی بین دو کشور منجر به تهاجم آذربایجان به خاک ارمنستان شده است و نیروهای آذربایجانی در حال حاضر زمین هایی را در داخل مرزهای ارمنستان در استان سیونیک این کشور اشغال کردهاند.
بسیاری در ارمنستان نگران این هستند که آذربایجان جسور شده به کشورشان حمله کند. البته باکو فعلا این موضوع را رد میکند. اما تمایل باکو و ترکیه برای ایجاد کریدور زنگزور که حمل و نقل را با سایر نقاط کشور تسهیل میکند نگرانیهای ارمنستان را افزایش داده است؛ کریدوری که در صورت احداث، مرز ایران و ارمنستان را از بین خواهد بود.
حکمت آجی اف، مشاور سیاست خارجی الهام علی اف، در اول اکتبر به رویترز گفته بود که آذربایجان هیچ هدف نظامی در قلمرو مستقل جمهوری ارمنستان ندارد.
برخی در جامعه بین المللی خواستار اقدام علیه آذربایجان در پی مهاجرت ارامنه از قره باغ هستند. در ایالات متحده، جایی که جمعیت ارمنی پراکنده وجود دارد، نزدیک به ۱۰۰ عضو کنگره خواستار تحریم باکو شده اند و قانونگذاران اتحادیه اروپا نیز از این اتحادیه خواستهاند تا اقدامات تنبیهی را در نظر بگیرد.
ویزمن، محقق SIPRI، گفت که اسرائیل ممکن است تحت فشار متحدان غربی خود قرار گیرد تا در فروش تسلیحات به آذربایجان تجدید نظر کنند.
این امر به روابط خود با آذربایجان آسیب میزند، اما در عین حال اسرائیل باید به فکر روابط خود با کشورهای اروپایی که شرکای مهمتری هستند، باشد.
افرایم اینبار میگوید که اسرائیل میخواهد شهرت خود را به عنوان تامین کننده قابل اعتماد آذربایجان حفظ کند.
وی افزود: «در هر صورت، آذربایجان برای اسرائیل بسیار مهمتر از ارمنستان است. این رویکرد واقعگرایانه است که سیاست خارجی اسرائیل را هدایت می کند.»
+24
رأی دهید
-14
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۴۴
Mamad_Zendoni - لندن، انگلستان
اسرائیل و ترکیه برداشتن باکو رو مجهز کردن، ایران هم نشسته بغل هی میگه ما اجازه نمیدیم بابا با حرف زدن تنها که نمیشه شما هم باید ارمنستان رو مجهز کنید تا یه توازن قوا بین این 2 تا کشور بوجود بیاد و گر نه این وحوش مغول زاده به کسی رحم نمیکنن
37
41
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
حالا اگر پهلوی زنده و کمک برای مقابله با جاطلبیها صدام میگرفت. ایل ۵۷ تی و پان ترکیست به خیابان میریخت. نوکر سیونیست. داشتیم . روزنامه باختر .تیرماه ۱۳۵۲. بعد از کوبیدن پرچم ایران در سه جزیره تنب کوچک و بزرگ و ابومسا. یک پیام برا ملکه فرستاد و پیغام حالا اگر بیضه اسلام داری بیا پس بگیر. انگلستان دست به دامن آمریکا شد. آمریکا پیام داد.این شوخی با کسی ندارد. پای ایران که وسط بیاد .خون از چشمش میبارد. این مصدقیها و حزب توده در روزنامه باختر چه نوشتند ؟ ما اشغال سه جزیره را توسط ارتش ایران محکوم میکنیم. این سیاست فاشیستی فقط در حفظ منافع امپریالیست میباشد. طرف داره با امپریالیست انگلیس سر شاخ میشود.ولی نوکر امپریالیست است. خدا خر را شناخت که به او شاخ نداد. قصد نیست که ۵۷ تی را وادار به فکر کردن کرد. میدانم بیهوده است. آنکه با مار هفت سر هم بستر و فس فس میزند با کفتار زوزه میکشد. هرگز درک نمیکند. چرا شیر جنگل سکوت میکند
19
25
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۲
Chokam - ری، ایران
سلاح مهم بود اخه جنگ کوچیکی بود انچنان سلاح کم نداشت ارمنستان ،ولی مهمتر اتحاد و یک صدایی بود. این الهام با اینکه دیکتاتوره اما ملت رو خوب متحدکرده بود با شعارهایی مثل ملت ترک از ارس تا ماوراءالنهر و...اما اون ارمنستان تازه رنگ دموکراسی رو دیدن چندصداییه پارلمان دعواست رئیس یه چیز میگه نماینده ها یه چیز دیگه حتی وزیرخارجه نظرش متفاوت با رئیس جمهورش، آشفته بازار شده، عین ما ایرانیها چپ راست رو نمی تونه ببینه، راست چپ رو، مصدقی با شاهی ، شاهی با مجاهد و.....
17
11
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
romano - تهران، ایران
من در جنگ بودهام ایرانیان در زمان کوتاه معمولا ضربههایی میخورند ولی در دراز مدت ابتکار عمل را در دست میگیرند. اسلحه بسیار مهم است اما همه چیز نیست تمام چیزهایی که در زندگی باعث سرسختی شما میشوند در روزهای نبرد که هر ثانیه آن مانند یک روز میگذرد بدرد میخورند. مقایسه ایران و آذربایجان و اسرائیل شوخی است اسرائیل در یک زمان کوتاه بسیار خطرناک ولی در زمان طولانی بشدت وابسته و ضربه پذیر است. ارتش روسیه مجهز است (تبلیغات رسانه را ولش) و یک جنگ متقارن را شروع کرد، اما تحمل و متحرک جنگیدن اوکراینی ها درکنار رشادت آنها، صدمات جبران ناپذیری به روسها وارد کرد. در سپاه منظم ضریبی است بنام ضرب آهنگ، باید مثل پتک منظم و پیوسته انجام شود و تمامی اهداف در حداقل زمان ممکن بدست بیاید آنگاه تجهیزات جواب سرمایه گذاری را میدهد اما اگر نتوانستید و حریفتان نا متقارن جنگید دمار از روزگارتان در میاید (روسیه آمریکا و ناتو خاورمیانه). روسیه این را در مقابل اوکراین از دست داد راننده تانک دارد توپچی ندارد توپچی دارد مکانیک تانک و راننده ندارد. ورماخت آلمان و بلیتسکریگ هنر آلمان بود میکوبید و به اهداف میرسید.
12
9
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۲۵
romano - تهران، ایران
اسرائیل نیازی به جنگ با ایران ندارد و نمیتواند بجنگد، اما در عوض در ایران یک سیستم عقب افتاده وجود دارد که ملت در آن سطحش از مدیریت کلان بالاتر و تحصیلکردهتر و دنیا دوست تر است همین کافی است که ملت صدمه تدریجی ببیند. کدام حکومت را در تاریخ میدانید که بخاطر چارقد دختر بچهها ارکان اطلاعاتی و کیان امنیتی اش به لرزه درآید؟ اسرائیل میگذارد بیماری ایدئولوژی دروغین حاکمان ایران را بکشد. ایدئولوژی هم سبک خود را دارد باید بهترین مغزها را برای امنیت قدرت خود دور خود جمع کنید. چطور کره شمالی با آن جمعیت تمامی بمب هایش را کمتر از ۱۵ سال ساخت آنجا ایدئولوژی حداقل بهتر از ج ا کار میکند و اسرائیل اینرا خوب میداند میگوید بگذار پیری و تعصب او را خواهد کشت.
9
5
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۵
sahandogli - لندن، انگلستان
آگر آذربایجان مثل ارمنی ها خانه ها را آتش می زدند در حالی که پر از انسانهای بی گناه بودند و یا نوزاد را از شکم مادر بیرون می آوردند و پوست کودکان را از بدنشان جدا می کردند و 80 کودک را داخل لوله آهنی می کردند و از هر دو طرف جوش می زدند و خیلی از کارهای که ارمنی ها 30 سال انجام دادند اگر این کارها را آذربایجانی ها انجام می دادند از 120 هزار ارمنی که به ارمنستان رفته اند به خواست خودشان کسی زنده نمی ماند و اما آذربایجان مثل ارمنی ها نیست. در ضمن مسله قره باغ دشمنی و نفرت فارس را از ترک و آذربایجانی ها به وضوح نشان داد امیدوارم مردم آذربایجان جنوبی بتوانند دوست و دشمن را تشخیص دهند و برای رهایی خود از اشغال و استعمار دشمن خود یعنی ایران تلاش کنند
44
18
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
antifascism - تهران، ایران
Mamad_Zendoni - لندن، انگلستان
هندی نژد افغان زبان زیادی روده درازی میکنی. اگه از مغولها دردی داری یا برادر و خواهری داری به ملت بزرگ و کهن قدرتمند تورک ایران ربطی نداره. شما فاشیستها رو هم مثل ارمنستان سرجاتون مینشونیم.
20
13
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
antifascism - تهران، ایران
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
... سرزمین فعلی ایران و قفقاز و توروکیه محل پیدایش و زیست ملت بزرگ و کهنم تورک بوده و خواهد بود. شما جماعت هندی نژاد فاشیست فکر کردی همیشه مسجد جای ... بس کنید زرزرهای اینترنتی رو. خیلی ناراحتید .... هندوستان و پاکستان و افغانستان پیش اجدادتون. شرم ندارن انقدر پررو و متوهم هستن.
22
10
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۴
antifascism - تهران، ایران
sahandogli - لندن، انگلستان
این جماعت هندی نژاد لات کوچه خلوت هستن. اگر چند صباحی هم دو حکومت پالانی و آخوندی رو داشتن و دارن به زور پشتیبانی آمریکا و غرب هست چون اونها از قدرت گرفتن دوباره تورکها وحشت دارن. میدونن هندی نژادها عرضه ندارن شلوارشونو سفت بگیرن چه برسه به اینکه شاخ بشن. هارت و پورت هم بطور دائم میکنن چون دنبال چیز مفت و راحتن
20
15
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
PROMETOSS - ایران، ایران
sahandogli - لندن، انگلستان
من شخصاً چند مرتبه تلاش کردم تا ادعاهای نادرست و کینه توزانه شما را به چالش بکشم ولی هر بار از پاسخ طفره رفته اید ،امیدوارم حداقل این مرتبه به جای سکوت یا نفرت پراکنی علیه سایر اقوام ایرانی پاسخی معقول و منطقی ارایه دهید! بر چه مبنایی و با کدامین مستندات قوم فارس را دشمن ترک و آذربایجانی ها خطاب می کنید ؟! اگر حاکمیت فاسد و شریر جمهوری اسلامی بر علیه ارامنه و آذربایجانی ها اقدامات شرورانه و مخرب انجام داده و به هر دو قوم صدمه زده ،چرا آنها را به پای ملت ایران و قوم فارس می گذارید ؟! آیا تحولات اخیر ایران به شما و امثال شما نیاموخته که حساب مردم ایران و فرقه تبهکار حاکم بر ایران از هم جداست ؟! چرا یک فارس باید از یک ترک و یا آذربایجانی نفرت داشته باشد ؟! چه توجیه عقلانی برای چنین کینه و نفرتی که شما مدعی آن هستید وجود دارد ؟! همگی ایرانی هستیم و با یکدیگر برابر و برادر و هموطن! هیچکس هم جای دیگری را تنگ نکرده و نخواهد کرد و از همه مهمتر یک دشمن مشترک بنام جمهوری اسلامی داریم!. امیدوارم حداقل این مرتبه شهامت پاسخ به سوالات مرا داشته باشید!
12
12
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
hamidesabz - لندن، انگلستان
sahandogli - لندن، انگلستان
اولش داشت باورم میشد اون جنایت هایی که به ارمنی ها نسبت به آذربایجانی ها نسبت دادی! هرچه باشد نسبت ما با آذری ها قوی تر است تا ارمنی ها و دلمان ما را بیشتر به سمت آذری ها میکشد، اما چرندیاتی که در قسمت دوم مطلبت آمد، قسمت اول مطلبت را هم در حد همان چرندیات بی اعتبار کرد!
11
19
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۲۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۰
استانبولی - استانبول، ترکیه
گزارش های یورو نیوز همیشه جانبدارانه است و شایان توجه نیست! مساله تسلیحات خالی نیست. بزرگترین پیروزی آذربایجان فتح لاچین بود، که شرایط جوی مانع از پرواز پهباد بود و جغرافیای منطقه هم مانع استفاده از تانک و ادوات سنگین بود. 700 نفر با اسلحه سبک کافی بود که مستحکم ترین دفاع در تمام ارمنستان را در هم بشکند! نصف مرده ها با سلاح سرد و نصف دیگر مرده های آرمنی هم با گلوله طپانچه کشته شده بودند. آرا 700 نفر! با چاقو! بر ضد تانک و توپ آرا! بقیه کار بعد از لاچین 20 ساعت کار بود آرا! با 700 نفر که لاچین را گرفتن شوخی نیست،آرا.
17
17
پنجشنبه ۱۳ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۷
hamidesabz - لندن، انگلستان
antifascism - تهران، ایران
چه اسم بی مسمایی!! آنتی فاشیسم!! با مطلبی که پر است از کینه و تنفر و قوم گرایی! صاحبان این گفتمان اینقدر درک ندارند که بدانند آن مردم که نسبت قوم فارس میدهند مردمی هستند از تبارهای مختلف که به زبان فراگیر یعنی زبان فارسی صحبت میکنند، بسیاری شان دارای تبار آذری کرد و یا آمیزه ایی از چند تبار ایرانی دارند، زبان فارسی زبانی فراگیر است که روزگاری از دهلی و بلخ تا قونیه و استانبول رواج داشت و توسط مغول و تیمور و صفویان و عثمانیان که خود به زبان دیگر صحبت میکردند به عنوان زبان رسمی و دیواسالاری استفاده میشد و ضامن اتحاد و قدرت مردم تمام منطقه آسیای مرکزی و آسیای غربی بود، اگر باور نمیکنید به دیوار نوشته های سلجوقی استانبول و موزه های کتابهای خطی استانبول و قونیه یک نگاهی بیندازید تا باورتان شود! همینطور به گنجینه موزه ویکتوریا مموریال در کلکته هند که اولین کتابهای چاپ سنگی در کلکته را به نمایش گذاشته از هر ده عنوان کتاب نه تای آن به زبان فارسی است که همین الان بدون اشکال توسط فارسی زبانان قابل خواندن است! مرگ زبان فارسی در این سرزمین ها مرگ اتحاد و شروع منازعات در این سر زمین ها بود
1
3
جمعه ۱۴ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.