دروغگویی واضح جمهوری اسلامی: بازگشت الواح هخامنشی دستآورد دولت رئیسی است

آثار تاریخی ایران مشمول تحریم‌های آمریکا شده بودند و شرکت‌های بیمه آن‌ها را بیمه نمی‌کردندایندیپندنت فارسی: سفر پرحاشیه ابراهیم رئیسی و همراهان به نیویورک با دستاوردسازی برای رئیس دولت سیزدهم به پایان رسید. روز پنجشنبه ۳۰ شهریور، پیش از اینکه هواپیمای حامل رئیسی بر زمین بنشیند، محمدمهدی رحیمی، مدیرکل روابط عمومی ریاست‌‌جمهوری، با انتشار پستی در رسانه اجتماعی اکس (توییتر) نوشت: «رئیس‌جمهوری در بدو ورود به تهران، خبری خوش و غرورانگیز برای ایرانیان اعلام خواهد کرد.»

پس از آن نیز رسانه‌های وابسته به حاکمیت از بازگشت الواح هخامنشی به ایران خبر دادند و در یک برنامه وسیع و هماهنگ تبلیغاتی چنین وانمود کردند که این الواح در مصادره آمریکا بوده و حالا رئیسی آن‌ها را به کشور بازگردانده است.

به‌رغم چنین ادعاهایی، بررسی سرگذشت الواح هخامنشی از لحظه کشف تاکنون آشکار می‌کند این آثار تاریخی که رسانه‌های حکومتی خبر بازگشت آن‌ها را تحت عنوان «سوغاتی رئیس‌جمهوری برای ایرانیان» اعلام کرده‌اند، نه در مصادره آمریکا بودند و نه قرار بود برای همیشه در این کشور بمانند.

الواح هخامنشی شامل بیش از ۳۰ هزار لوح، سال ۱۳۱۳ پس از کشف در تخت جمشید با موافقت دولت وقت ایران به منظور پژوهش عمیق در ۵۰ صندوق چوبی از طریق مسیر آبی بوشهر به عنوان امانت به مرکز شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو ارسال شدند. از همان ابتدا هم قرار بر این بود که این آثار تاریخی با اتمام کار پژوهشی، به‌تدریج به ایران بازگردانده شوند.

 پس از رسیدن الواح هخامنشی به مقصد، آرنولد پوبل و شاگردان او به نام‌های جورج کامرون و ریچارد هلک، مطالعه عمیق روی این آثار را آغاز کردند و در همان مراحل اولیه کار متوجه شدند که گل‌نبشته‌ها عیلامی و متعلق به دوره تاریخی داریوش بزرگ در ایران‌اند.

بازگشت الواح هخامنشی حدود ۱۴ سال پس از خروج آن‌ها از ایران آغاز شد. تیم تحقیقاتی هر بار که بخشی از این آثار تاریخی را به ایران پس می‌فرستاد، پژوهش‌های مکتوب مربوط به آن‌ها را نیز ارسال می‌کرد.

اولین محموله سال ۱۳۲۷ به تهران رسید که شامل ۱۷۹ لوح بود و دومین محموله هم دو سال پس از آن به کشور بازگشت. روند بازگشت الواح هخامنشی به ایران حتی پس از وقوع انقلاب اسلامی نیز ادامه یافت، به‌طوری‌که برمبنای گزارش روزنامه شرق، سومین محموله شامل ۳۰۰ قطعه لوح هخامنشی در سال ۱۳۸۳ به ایران تحویل داده شد.

هنوز محموله چهارم الواح هخامنشی به ایران ارسال نشده بود که دادگاهی در ایالات‌ متحده آمریکا در ارتباط با پرونده «جنی روبین» حکم داد آثار تاریخی ایران در دانشگاه شیکاگو مصادره و فروخته شوند و غرامت ۷۱ میلیون و ۵۰۰ هزار دلاری حاصل از فروش آن، به قربانیان آمریکایی انفجار انتحاری در بیت‌المقدس پرداخت شود.

این حکم روند بازگشت الواح هخامنشی به ایران را به تعویق انداخت اما باعث توقف آن نشد، زیرا اسفندماه ۱۳۹۶ قضات دیوان‌عالی آمریکا با این توضیح که آثار تاریخی جنبه فرهنگی دارند و تجاری نیستند، حکم مصادره این آثار و حق فروش آن‌ها را لغو کرد.

دو سال پس از تصمیم دیوان عالی آمریکا، چهارمین محموله الواح هخامنشی شامل هزار و ۷۸۰ لوح با تایید دفتر کنترل دارایی‌های خارجی آمریکا (اوفک) به ایران بازگردانده شد.

پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی، مقام‌های وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ادعا کردند که بازگشت ۱۷ هزار لوح باقی‌مانده هخامنشی به ایران «فرایند پیچیده‌ای» دارد و دفتر کنترل دارایی‌های خارجی آمریکا اجازه بازگشت آن‌ها به ایران را نمی‌دهد.

این ادعا را نخستین‌ بار علی دارابی، قائم‌مقام وزیر میراث فرهنگی، در مرداد ۱۴۰۱ مطرح کرد و گفت که ایالات‌ متحده آمریکا بازگرداندن باقی‌مانده الواح هخامنشی را با مسائل سیاسی «گره زده‌ است». او همچنین با کتمان نقش دولت رئیسی در به وجود آمدن چنین شرایطی گفت: «تحولات جهانی در اختیار ما نیست».

اصل موضوع که دارابی به آن اشاره نکرد، این بود که آثار تاریخی ایران مشمول تحریم‌های آمریکا شده بودند و شرکت‌های بیمه به دلیل تحریم‌ها، آن‌ها را بیمه نمی‌کردند. قا‌ئم‌مقام وزیر میراث فرهنگی، دی‌ماه گذشته، نیز مدعی شد که بازگشت الواح هخامنشی به ایران به دلیل اتفاقات مربوط به خیزش سراسری به تعویق افتاده است. او در نهایت مرداد امسال خبر بازگشت الواح هخامنشی به کشور (در ماه‌های آینده) را اعلام کرد. هم‌زمان روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی هم خبر داد که بیش از ۲۰ هزار لوح هخامنشی تا پایان امسال به کشور بازمی‌گردند.

نکته قابل‌اعتنا در سخنان مسئولان میراث فرهنگی، تناقض آماری آن‌ها از الواح باقی‌مانده در دانشگاه شیکاگو است. درحالی‌که قائم‌مقام وزیر آمار کل الواح باقی‌مانده را « ۱۷ هزار» قطعه اعلام کرده بود، روابط عمومی این وزارتخانه شمار ‌آن‌ها را «بیش از ۲۰ هزار» لوح اعلام کرد.

البته که هر دو ادعا کرده بودند باقی‌مانده الواح به زودی راهی ایران می‌شوند، درحالی‌که طبق اعلام عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، اینک تنها سه هزار و ۵۰۶ قطعه همراه رئیسی به کشور بازگردانده شده‌اند.

در این میان، مسئله بسته‌بندی الواح هخامنشی که موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو بر آن تاکید داشت و بیمه آثار نیز همچنان مطرح است. پیش‌تر محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی وزیر گردشگری، در پیوند با این موضوع گفته بود: «همان‌گونه که توانستیم راهکاری برای بازگشت سردیس سرباز هخامنشی به ایران پیدا کنیم، راه‌هایی پیدا خواهیم کرد تا در اسرع وقت الواح هخامنشی به ایران بازگردند.»

بنابراین چنین به نظر می‌رسد که علاوه بر تلاش برای بهره‌برداری تبلیغاتی، یکی از دلایل بازگشت الواح هخامنشی با هواپیمای حامل رئیس‌جمهوری اسلامی ایران حل کردن مسئله بیمه و احیانا بسته‌بندی آثار نیز بوده است. برخی کاربران رسانه‌های اجتماعی نیز با انتشار پست‌هایی به زبان طنز به ادعای «دستاورد» ابراهیم رئیسی کنایه زدند و نوشتند که این آثار از چند سال قبل آماده بازگشت به کشور بودند، اما چون هیچ شرکت بیمه‌ای حاضر نشد آن‌ها را بیمه کنند و جمهوری اسلامی هم در آمریکا سفارت ندارد، رئیسی با خودش به ایران بازگرداند.

به‌ عبارت دیگر، اگر فرایند بازگشت آثار تاریخی به ایران طولانی  شد، به‌دلیل رفتار و عملکرد حاکمان جمهوری اسلامی بود که حالا پس از بازگشت بخشی از این آثار در‌پی فریب افکار عمومی برای خود دستاوردسازی می‌کنند و نام «سوغات رئیس‌جمهوری» بر روی میراث ملی و تاریخی ایران می‌گذارند و این خوشحالی را نیز در رسانه‌های خود منعکس می‌کنند. آن‌هم در شرایطی که در سالگرد خیزش سراسری مردم سوگوار در گوشه‌‌وکنار ایران به دلیل بگیروببندهای حکومتی حتی امکان برگزاری مراسم برای عزیزان خود را هم ندارند.
+2
رأی دهید
-57

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۱۰۱
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک

    اگه با ارزش هست چرا لای کلینکس گذاشتند
    5
    37
    جمعه ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    خوش باور - تهران، ایران

    این غربتی های بیسواد آنقدر مشنک هستند که حتی نمی دانند چکونکی بسته بندی یک آثار باستانی باید پنا برد به طالبان این انگل ها بمراتب بی مغز تر از آنها هستند
    1
    28
    جمعه ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    کتابی توسط یک زوج فرانسوی به نام دیولافووا نوشته شده .در باره کاهش‌ها باستانی در ایران به خصوص شوش.به فارسی هم ترجمه شده البته با سانسور با نام از قفقاز تا پرسپولیس. خانم دیولافووا در کتاب توضیع داده که چگونه سیبیل ناصرلدین شاه را چرب می کرده و تن تن آثار باستانی ایران را خارج می کرده، آثار خیلی بزرگ یا نابود می کرد و اگر هم می توانست قطعه قطعه می کرد و در فرانسه دباره به هم می چسباند، نابود به این دلیل تا موزه‌ها دیگر نروند پیش ناصر و با سیبیل چرب کردن رقیب فرانسوی‌ها شوند. نقل قول در کتباش: « دیروز گاو سنگی بزرگی را که در روزهای اخیر پیدا شده است با تاسف تماشا می کردم. نزدیک دوازده هزار کیلو وزن دارد! تکان دادن چنین توده ی عظیمی ناممکن است. بالاخره نتوانستم به خشم خود مسلط شوم، پتکی به دست گرفتم و به جان حیوان سنگی افتادم. ضربه‌های وحشیانه به او زدم. سرستون در نتیجه ی ضربه‌های پتک مانند میوه ی رسیده از هم شکافت"نیمی از آثار باستانی ایران کاخ هخامنشی داریوش و اردشیر دوم را شما امروز در موزه لوور فرانسه می بینید. ذلت در این است.
    1
    20
    جمعه ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    ادامه :ذلت در این است.که غارت آثار باستانی مثلا در آفریقا مثل کشور بنین در خفا و شبانه انجام شد. بدین دلیل کشور بنین خواهان پس دادن هستند و موفق هم شدند،آلمان دو ماه پیش تمام آثار دزدیده شده بنین را پس داد. ولی ما نمی توانیم. این زوج فرانسوی چنان قرداد سفت و سخت با ناصرلدین شاه بسته که مو لای درزش هم نمی رود. می گویند شاه خودتان این قرداد را بسته. توصیه بخوانید.ولی نسخه ایرانی را پرهیز کنید. چیز‌ها در مورد ناصر نوشته که باید گفت.مگر می شود یک انسان اینقدر ابله باشد؟کتاب هم یک نگر به جامعه درب و داغان زمان قجار است.شیوه زندگی خرافات. مریضی ، فقر می باشد تا زمان رضا رضا شاه که غارت آثار باستانی تا حکم اعدام هم داشت
    1
    17
    جمعه ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    visman34 - دبی، امارات متحده عربی

    چقدر این آمریکایی‌ها حـ... اند.جز دشمنی با مردم کار دیگه ای ندارند. برداشته اینها را داده به آخوند که این آخر کاری قبل از رفتن اینها رو بفروشه دلار کنه بفرسته به حسابش.الان چند ساله موزه ملی بستست.چرا.میگن تمام جواهرات سلطنتی رو دزدیدن بردن اینها.امام خمینی لعنت الله علیه راست می‌گفت که هرچه فریاد دارید بر سر آمریکا شیطان بزرگ بزنید. دشمن واقعی ما غرب است بعد اخوند
    0
    20
    جمعه ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.