موافقت نیروهای ارمنی‌تبار قره باغ با درخواست جمهوری آذربایجان برای خلع سلاح

مقامات محلی می‌گویند که زنان و کودکان در میان ۲۷ کشته و ۲۰۰ زخمی در قره باغ هستندبی بی سی: بیست و چهار ساعت پس از آغاز حمله ارتش جمهوری آذربایجان به ناگورنو قره‌باغ، نیروهای ارمنی‌تبار این منطقه با شرایط روسیه برای آتش بس موافقت کردند.

یکی از خواسته‌های کلیدی که نیروهای قره باغ پذیرفته‌اند، پیشنهاد خلع سلاح کامل است.

حدود ۱۲۰ هزار ارمنی‌تبار در این منطقه واقع در قفقاز جنوبی زندگی می‌کنند که در سطح بین‌المللی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته شده است.

سه سال پیش جمهوری آذربایجان مناطقی در قره‌باغ و اطراف آن را پس گرفت و روز سه‌شنبه خواستار تسلیم کامل نیروهای ارمنی‌تبار این منطقه شد.

مقامات منطقه قره‌باغ می‌گویند که از آغاز عملیات نظامی جمهوری آذربایجان که این کشور آن را «عملیات ضد ترور» می‌نامد، حداقل ۲۷ نفر کشته و ۲۰۰ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

ریاست جمهوری آذربایجان اعلام کرده که مقامات این کشور روز پنجشنبه با نمایندگان ارمنی‌تبار قره‌باغ در مورد «مسائل مربوط به ادغام مجدد» در شهر یولاخ آذربایجان دیدار خواهند کرد.

این شهر در ۱۰۰ کیلومتری شمال خانکندی، پایتخت منطقه قره باغ، قرار دارد. ارامنه این شهر را به نام استپانکرت می‌شناسند.

رهبران منطقه قره‌باغ در بیانیه‌ای اعلام کردند که با میانجیگری نیروهای حافظ صلح روسیه، توافقی در مورد توقف کامل درگیری‌ها از ساعت ۱۳:۰۰ به وقت محلی (۰۹:۰۰ به وقت گرینویچ) حاصل شده است.

با این حال، بلافاصله پس از اجرای آتش‌بس، صدای انفجارهای مهیبی در پایتخت این منطقه شنیده می‌شد.

پیش از این تحول تازه، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان بامداد امروز (چهارشنبه) در بیانیه‌ای اعلام کرد تجهیزات نظامی نیروهای مسلح ارمنستان از جمله خودروهای نظامی، توپخانه و تاسیسات موشکی ضد هوایی آنها را «خنثی» کرده است.

جمهوری آذربایجان و ارمنستان آخرین بار سه سال پیش وارد جنگ بر سر این منطقه شدند.
چگونگی آغاز حمله تازه
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان روز سه‌شنبه نیروهای ارمنستان را به «گلوله باران سیستماتیک» مواضع ارتش متهم کرد و گفت که با به اجرا گذاشتن «عملیات ضدتروریستی محلی ... به منظور اجرای خلع سلاح و تضمین خروج نیروهای مسلح ارمنستان از اراضی خود» به آن واکنش نشان داده است.

جمهوری آذربایجان همچنین گفت که این حمله در واکنش به مرگ شش نفر، از جمله چهار افسر پلیس، در دو انفجار مین در صبح روز سه‌شنبه آغاز شده است.

نمایندگان قره‌باغ این وقایع را «تهاجمی نظامی در مقیاس بزرگ» توصیف کرده‌اند.

نخست‌وزیر ارمنستان گفت که نیروهای این کشور نقشی در این حادثه نداشته‌اند.

نیکول پاشینیان همچنین جمهوری آذربایجان را به شروع یک عملیات زمینی با هدف «پاکسازی قومی» متهم کرد.
سابقه درگیری بر سر قره‌باغ
ارمنستان و همسایه‌اش جمهوری آذربایجان از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، دو جنگ بر سر ناگورنو قره‌باغ داشته‌اند.

جنگ شش هفته‌‌ای این دو بر سر این منطقه در سال ۲۰۲۰ منجر به کشته شدن چندین هزار نفر شد، اما جمهوری آذربایجان با حمایت ترکیه توانست برخی از مناطق اطراف و داخل این منطقه کوهستانی را پس بگیرد.

در نه ماه گذشته، آذربایجان تنها جاده ارمنستان به قره‌باغ را که به کریدور لاچین معروف است، مسدود کرده است. مردم ارمنی‌تبار در این منطقه از کمبود غذا، دارو و لوازم بهداشتی شکایت داشته‌اند.

قرار بر این بوده که حدود دو هزار نیروی حافظ صلح روسیه بر آتش بس در این منطقه نظارت کنند، اما به رغم آن که ارمنستان بخشی از پیمان امنیت دسته‌جمعی «سی‌اس‌تی‌او»است تمایل مسکو به ارمنستان در طول جنگ خود در اوکراین کاهش یافته است.

این پیمان یک ائتلاف نظامی بین دولتی در اوراسیااست که ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان عضو آن هستند.

در ماه مه گذشته به نقل نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، گفته شد که کشورش آماده است در ازای تامین امنیت جمعیت ارمنی‌تبار این منطقه، قره باغ را به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت بشناسد. او با اشاره به کل مساحت آذربایجان گفت: ۸۶ هزار و ششصد کیلومتر مربع از خاک آذربایجان شامل قره‌باغ کوهستانی می‌شود.

از طرف دیگر روسیه هم از چرخش آشکار آقای پاشینیان به سوی غرب آزرده خاطر شده است. در این هفته ده‌ها سرباز ارمنی با ارتش آمریکا تمرینات نظامی انجام داده‌اند.

کرملین ادعاهای ارمنستان مبنی بر اینکه به اندازه کافی به متحد خود کمک نکرده است را، رد کرده است.

اگرچه مفاد آتش بس از عقب‌نشینی نیروهای ارمنی نیز صحبت می‌کند، اما ایروان حضور هرگونه نیروهای خود در این منطقه را رد کرده است. در مفاد آتش بس همچنین به خلع سلاح و انحلال کامل نیروهای محلی قره‌باغ اشاره شده است.
+13
رأی دهید
-30

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۹
    ضدبشر - گراتس، اتریش
    بالاخره این دندان چرکین کنده شد. امیدوارم از این به بعد هر دو ملت با صلح و دوستی در کنار هم زندگی کنند.
    7
    21
    ‌چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان
    اگر کسی 30 سال پیش را به یاد نیاورد فکر می کند این ارمنی ها چقدر خوب و مظلوم هستند. همین ها 30 سال پیش هزاران نفر آذربایجانی را بی رحمانه کشتند وجنین را از شکم مادر بیرون آوردند و هر دو را کشتند مردم را داخل خانه آتش زدند و بیش از یک میلیون نفر را از خانه و کاشانه خود راندند که هنوز هم در دیگر مناطق آذربایجان آواره هستند. بعد از جنگ دوم قره باغ این ارمنی ها به جای ایجاد یک صلح پایدار و زندگی در رفاه خود را توسط روسیه ایران و ارمنستان مسلح کردند و برای جنگ سوم آماده شدند که دیروز فرا رسید و مجبور شدند ....- جنگ دیروز با چراغ سبز پوتین برای تنبیه ارمنی ها به خاطر آوردن آمریکا و فرانسه به منطقه و پرورو شدن در برابر روسیه انجام شدو شاید هم یک کودتا در ارمنستان به وقوع بپیوندد و دولت نزدیک به روسیه سرکار آید. در آینده نزدیک تمام مناطق قره باغ به کنترل آذربایجان خواهد آمد و ارمنی ها مسافر یا باید به شهروندی آذربایجان در آیند و زندگی آرام و با رفاه را داشته باشند یا باید کوچ کنند به ارمنستان یا حتی یک کمی دورتر به سوریه لبنان ترکیه و ایران و عراق که توسط روسیه بعد از سال 1800 آورده شده اند
    33
    27
    ‌چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ضدبشر - گراتس، اتریش
    عزیز سویداش، ضمن تایید نظراتت، میخواهم این را هم اضافه کنم ارامنه قره باغ اکثرا تروریست هایی هستند که بعد از کشتار120000هزار ایرانی در ارومیه و خوی و سلماس به ارمنستان و روسیه فرار کرده بودند. بعد به فرمان استالین به آنجا کوچانده شدند. خیلی هایشان هم از ارامنه مراغه، ارومیه و خوی هستند.چنانچه یک مجسمه یادبودی به این منظور در مرکز شهر قرار داده بودند که روز کوچانده شدنشان را رویش نقش کرده بودند. چوخ یاشا
    23
    19
    ‌چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    استانبولی - استانبول، ترکیه
    انتخاب اکثریت ارمنستان هنوز هم پاشینیان است که حاکمیت آذربایجان به قره باغ را به رسمیت شناخته و با انقلاب مخملی و وعده دوری از روسها و صلح و رفاه سر کار آمده بود. ولی دشمنانش که نوکران جنگ طلب روسها باشند، هنوز هم پر نفوذ هستند، و هرچند اقلیت هستند، ولی با پول روس ها تریبون دارند. و صدها هزار کارگر مهاجر اقتصادی و فصلی ارمنی در روسیه هم اهرم فشار موثری هستند. و اگر امنیتشان تضمین شود ، و با توسعه اقتصادی و باز شدن مشاغل جدید حاضرند به کشورشان باز گردند. امیدوارم اکثریت صلح طلب غالبا جوان ارمنی به آرمانشان که صلح و دموکراسی و رفاه و خلاصی از روس و به تبع آن جنگ باشد برسند. و آذر بایجان هم به دموکراسی برسد، هر چند تلاش چشمگیری در این جهت نکرده اند. ما هم از این دوران تاریک بزودی گذر کنیم.
    4
    18
    ‌چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۷:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.