اخراج دانشگاهیان ایران؛ «تزریق مکانیکی استادان جعلی، به منزله شلیک نهایی به مغز نظام علم است»

دانشگاه‌های ایران در اعتراضات سراسری پاییز گذشته، صحنه تندترین مخالفت‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران بودندبی بی سی: گزارش‌ها از ایران حاکیست که کمتر از یک ماه مانده به اولین سالگرد کشته شدن مهسا (ژینا) امینی، حلقه فشارهای امنیتی حکومت بر مراکز، نهادها و اشخاص همسو با اعتراضات سراسری پاییز گذشته، تنگ‌تر شده و همزمان روند اخراج و تعلیق استادان دانشگاه شدت گرفته است.

این فشارهای فزاینده، اعتراض بسیاری را نیز در پی داشته و دارد، تازه‌ترین واکنش از این دست به «روند اخراج استادان دانشگاه‌ها» است که محسن رنانی، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان را برآن داشته تا نامه سرگشاده‌ای را با عنوان «از نهاد علم به نهاد قدرت» منتشر کند.

پیشتر علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه صنعتی شریف نیز در شبکه‌های اجتماعی از «جذب مخفیانه ۱۵ هزار عضو هیات علمی همسو با نظام» پرده برداشت.

به نوشته او مراحل استخدامی این عده به صورت «سهمیه‌ای، فوری و خارج از ضوابط علمی»، آغاز شده است.

آقای زارچی این اقدام را «فاجعه‌بار» خوانده و نوشته که «سکوت جامعه علمی، خیانت به ایران است.»

در همین حال علی شمسی‌پور، سخنگوی وزارت علوم، بدون اشاره به این سند، در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) تاکید کرد که «تنها فرآیند قانونی موجود برای جذب اعضای هیات علمی فرآیند مصوب هیات عالی جذب وشورای عالی انقلاب فرهنگی است» و «فرآیند مخفیانه‌ای وجود ندارد و نخواهد داشت.»

«کودتای بخش امنیتی نظام، علیه نظام علم»کمتر از یک ماه مانده به اولین سالگرد کشته‌شدن مهسا امینی، گزارش‌ها از تنگ‌تر شدن فشارهای امنیتی در ایران حکایت می‌کندچندی پیش کانال تلگرامی «خبرنامه امیرکبیر» تصویر سندی را منتشر کرد که نشان می‌داد شورای امنیت ایران در اوج اعتراضات سراسری سال گذشته، دستور جذب اعضای هیات علمی همسو با «انقلاب اسلامی» را صادر کرده است.

در این نامه که در فضای مجازی منتشر شده و بی‌بی‌سی مستقلا نمی‌تواند اصالت آن را تایید کند به این مصوبه اشاره شده که امکان استخدام «۱۵ هزار عضو هیئت علمی» که «همسو با نظام» هستند را فراهم می‌کند.

در این نامه «نقش تحریک‌کننده» اساتید دانشگاه «عامل اصلی بحران» در اعتراضات سراسری ایران توصیف شده و آمده است که در جریان این اعتراضات، دانشگاه‌هایی که «اساتید ارزشی و انقلابی ولو اندک» داشتند، مدیریت دانشگاه‌ها «به خوبی» صورت گرفته، درحالی که «در عمده دانشگاه‌ها که شبکه اعضای علمی غیر همسو با نظام و در بهترین حالت تعداد بالایی از اساتید بی‎‌تفاوت وجود داشته ... به همان میزان اغتشاش وجود داشته است.»

آقای رنانی در نامه سرگشاده خود نوشته که در روزهای اخیر تصویر این نامه محرمانه به تاریخ ۲٠ دی ١٤٠١ در فضای مجازی در حال چرخش است و هنوز هیچ دستگاه رسمی در مورد صحت این نامه اظهارنظر نکرده است.

این استاد دانشگاه همین سکوت را «علت فضای ابهام، شایعه و نگرانی جامعه علمی کشور» دانسته که به نوشته او «در حال گسترش است».

آقای رنانی در این نامه خطاب به محمدعلی زلفی‌گل، وزیر علوم ایران نوشته «آگاهی از صحت این نامه از آن رو برای همکاران دانشگاهی اهمیت دارد که اگر درست باشد به معنی نوعی کودتا از سوی بخش امنیتی نظام سیاسی علیه نظام علم است.»

به نوشته این استاد دانشگاه، «تزریق مکانیکی استادان جعلی، خارج از سازوکارهای نظام علم»، موجب درهم‌ریزی این نظام می‌شود.

آقای رنانی همچنین نوشته که «نظام علم با وجود این همه مداخله دولتی در چهل سال گذشته همچنان تا حد قابل قبولی و نه البته مطلوب، پویایی خود را حذف کرده است و اکنون چنین حرکتی به منزله شلیک نهایی به مغز نظام علم است و نظام علم فروخواهد ریخت.»
«خطرات تاراندن رسانه‌های مستقل»
روزنامه اعتماد، برای بررسی مقابله با افزایش صدور «احکام سلبی» برای روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه‌ای، جلسه‌ای را با حضور برخی از استادان روزنامه‌نگاری برگزار کرده است.گزارش‌‎ها از ایران همچنین حاکیست که فشار دستگاهی امنیتی به روزنامه‌نگاران رو به افزایش است. روزنامه اعتماد در شماره امروز یکشنبه ۲۹ مرداد، با شش استاد رسانه در این باره گفت‌وگو کرده است.

به نوشته مهدی بیک‌اوغلی، نویسنده این گزارش، «همزمان با افزایش صدور احکام سلبی در خصوص روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه‌ای»، این اساتید در تحریریه روزنامه اعتماد حاضر شده‌اند.

گزارش این روزنامه حاکیست که این جلسه برای یافتن «راهکارهای بهبود شاخص فعالیت‌های رسانه‌ای و پرکردن شکاف میان حکومت و مردم»، برگزار شده است.

چهره‌هایی چون علی‌اکبر قاضی‌زاده، فریدون صدیقی، یونس شکرخواه، حسن نمک‌دوست، مجید رضاییان و بیژن نفیسی در کنار بهروز بهزادی، مدیرمسئول روزنامه اعتماد، برای بهبود وضعیت انسجام اجتماعی گفت‌وگو کرده‌اند.

فریدون صدیقی، روزنامه‌نگار در این جلسه گفته که «مهم‌ترین مفهوم برخوردهای تند اخیر با رسانه‌ها و فعالان رسانه‌ای این است که رسانه‌ها اطلاع‌رسانی نکنند.»

این ابراز نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌شود که از زمان بازداشت نیلوفر حامدی و الهه محمدی بیش از ١٠ ماه می‌گذرد.

این دو روزنامه‌نگار در ارتباط با پوشش خبری کشته‌شدن مهسا (ژینا) امینی و مراسم تشییع او، بازداشت شده‌اند.

آنها در اولین جلسه رسیدگی به اتهامات خود در دادگاه حاضر شده و هرگونه اتهامی را رد کرده و از عملکرد خود به عنوان روزنامه‌نگار دفاع کردند.
+13
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.