یکی از محورهای گزارش واشنگتنپست نسل پیشرفتهای از بمبهای کنار جادهای است که «شکافنده انفجاری شکلپذیر» نامیده میشود. این شکل از تجهیزات انفجاری پیچیدهتر از بمبهای دستساز معمولی هستند. آنها معمولا با دستگاه کنترل از راه دور فعال میشوند و با انفجار پرتابههایی فلزی را با شتاب بسیار بالا به سمت هدف پرتاب میکنند.
این پرتابهها از صفحههای فلزی نازک و شکلپذیری درست شده که در اثر فشار انفجار تغییر شکل میدهند و به یک حجم شکافنده مانند سر نیزه یا گلوله تبدیل میشوند. این شکل نوک تیز، به اضافه گداخته شدن فلز، قدرت تخریب آن را بالا میبرد.
در عین حال با توجه به استفاده از صفحات فلزی تخت، این شکل از بمب را میتوان سادهتر پنهان کرد.
استفاده گسترده از این شکل از بمبهای کنار جادهای در جریان اشغال عراق، تلفات سنگینی را به نیروهای آمریکایی تحمیل کرد.
پرتابههای این شکل از بمب به طور خودکار به شکل یک حجم شکافنده، مانند گلوله یا نوک نیزه در میآیندیکی از گزارشهای لورفته مورد استناد واشنگتنپست میگوید یک بمبساز وابسته به حزبالله لبنان در سوریه، در اواخر ژانویه آزمایشهایی را روی این بمبها انجام داد.
این وسیله انفجاری قطری حدود ۱۲ سانتیمتر داشت و وزن مواد منفجره آن کمتر از یک و نیم کیلوگرم بود. در ساخت آن از مواد منفجره نظامی سی۴ استفاده شده بود.
در دو آزمایش این بمب توانست بدنه زرهی تانکی به قطر ۷ سانتیمتر را از فاصله ۲۲ متری بشکافد. یک آزمایش سوم این وسیله شکست خورد.
دستاندرکاران آزمایش این وسیله آن را قوی و «قابل استتار» ارزیابی کردند.
بنا به گزارش محرمانه مورد استناد واشنگتنپست مقامهایی از سپاه قدس در طراحی این بمب نقش داشتند و درباره چگونگی استفاده از آن مشاوره دادند.
در این گزارش از یک افسر سپاه قدس به نام صادق امیدزاده نام برده شده که خودروهای زرهی هاموی و کوگار آمریکا را به عنوان اهداف مناسب برای این بمب شناسایی کرده است و از اعزام مامورانی برای شناسایی و عکاسی مسیرهای ترابری نیروهای آمریکایی گفته بود.
نام صادق امیدزاده پیشتر از سوی سازمان مجاهدین خلق به عنوان یکی از اعضای سپاه پاسداران ذکر شده بود که در آغاز جنگ داخلی سوریه به دست مخالفان مسلح سوری گروگان گرفته شدند. در آن مقطع ایران آن افراد را زائر معرفی کرد و حسین امیرعبداللیهان، وزیر خارجه کنونی، هویت نظامی آنها را تکذیب کرد، اما بعدتر علیاکبر صالحی، وزیر خارجه وقت، گفت بعضی از آنها «بازنشسته سپاه» بودند.
تحولات و دیپلماتیک و توافقی که احیایش «در دستور کار آمریکا نیست»![](db/pages/2023/06/01/030/zimg_001_1.webp)
گزارش از برنامه ایران برای تشدید حملات به آمریکا در حالی منتشر میشود که مجموعهای از تحولات بینالمللی در هفتههای گذشته، گزینه یک «توافق موقت» برای محدودیت برنامه هستهای ایران را در برخی محافل دیپلماتیک مطرح کرده است.
سفر سلطان عمان به ایران و گزارشها از حل و فصل ابهامات سایت هستهای مریوان با آژانس از جمله این تحولات است.
وبسایت آکسیوس میگوید برت مکگورک، مشاور جو بایدن در امور خاورمیانه، چند هفته پیش به عمان سفر کرد تا راه حلهای دیپلماتیک احتمالی برای محدودیت برنامه هستهای ایران را به بحث بگذارد.
پیش از این منابع دیپلماتیک اروپایی و اسرائیلی خبر داده بودند که آمریکا طرح خود برای یک توافق موقت را با آنها در میان گذاشته است.
آکسیوس به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی و یک مقام ارشد اروپایی نوشته که آمریکا میخواهد با میانجیگری عمان راه حل موقتی برای برنامه هستهای ایران بیابد.
اما جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز گذشته گفت که احیای برجام اولویت دولت آقای بایدن نیست. هرچند افزود که راه حل دیپلماتیک برای پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای به گزینههای دیگر ارجحیت دارد. او گفت ایران در مذاکرات قبلی «حسن نیت» نشان نداده است.