آیا رضاشاه پادشاهی بود عاشق قدرت یا خدمت؟

تاج‌گذاری رضاشاه پهلوی در کاخ گلستانایندیپندنت فارسی: رضا تقی زاده
۹۷ سال پیش، چهارم اردیبهشت ۱۳۰۵، مراسم تاج‌گذاری رضا پهلوی در کاخ گلستان برگزار شد و با آغاز دوران رسمی پادشاهی او که موضوع درخواست و برخوردار از پشتیبانی قاطع مردم  و چهره‌های برجسته سیاسی کشور و تمام کشورهای دارای مراوده سیاسی با تهران بود، تاریخ ایران ورق خورد.

پیش‌تر، نهم آبان ۱۳۰۴، با تصویب ماده واحده‌‌ای که محمد تدین، نایب‌رئیس وقت مجلس شورای ملی در جلسه علنی مجلس پنجم قرائت کرد و به رای گذاشت، خلع سلسله قاجار اعلام، و حکومت موقت به رضا پهلوی سپرده شده بود.

تصمیم نمایندگان مجلس دایر بر خلع سلسله قاجار، علاوه بر مردم کوچه و خیابان و چهره‌های سیاسی و فرهنگی و ملی، از استقبال نمایندگان سیاسی کلیه کشورهایی که در ایران نمایندگی داشتند نیز برخوردار شد و فقط نماینده سیاسی دولت آمریکا بود که ارسال پیام تبریک و پذیرفتن رای قانونی مردم را به خلع سلطنت قاجار و آغاز دوران رضاشاه پهلوی، به بعد از تشکیل مجلس موسسان موکول کرد.

در ماده واحده مربوطه آمده بود: «مجلس بخاطر سعادت ملت، خلع قاجاریه را اعلام و اداره موقت کشور را در محدوده قانون اساسی و قوانین نافذه به آقای رضاخان پهلوی، محول می‌کند.»

پس از آن، مجلس پنجم به تشکیل مجلس موسسان برای تعیین نوع حکومت آینده ایران رای داد و انتخابات مجلس یادشده طی ۱۰ روز انجام  شد و ۱۵ آذر ۱۳۰۴، نخستین جلسه با سخنرانی رضاخان که قانونا عهده‌دار اداره کشور شده بود، آغاز به کار کرد.

مجلس موسسان برای رسیدن به نوع حکومت بعدی ایران تقریبا اتفاق‌نظر داشت و پس از طرح موضوع در کمیسیون مطالعه، تصمیم بر بازنگری فقط در اصول ۳۶، ۳۷ و ۳۸ متمم قانون اساسی گرفته شد که در آن‌ها از پادشاهی قاجار یاد شده بود.

در گام بعد، ۲۱ آذر ۱۳۰۴، اصول پیشنهادی برای اصلاح و تغییر مطرح شد و مجلس روز بعد، رضا پهلوی را شاه ایران و فرزند ذکور ارشد او و جانشینانش را که از مادر ایرانی متولد شده باشند، ولیعهد اعلام کرد.

در مجلس موسسان ۲۵۷ نماینده به این تصمیم رای مثبت دادند و فقط  سلیمان میرزا اسکندری و دو سوسیالیست دیگر رای ممتنع دادند و رای قاطع مجلس که نزدیک به اتفاق‌نظر بود، نشان داد که صحنه سیاسی ایران برای واگذاری قدرت به رضا پهلوی، به‌ویژه با در نظر گرفتن توانایی‌های شخصی او که طی سه سال پس از کودتای ۱۲۹۹ از خود نشان داده بود، کاملا آماده است.

به این ترتیب، رضاخان پهلوی در ۲۴ آذر ۱۳۰۴ به مجلس موسسان رفت و در حضور نمایندگان مجلس، نمایندگان ارشد طبقات مختلف اجتماعی- سیاسی، سوگند یاد کرد و با ادای سوگند، رسما «رضاشاه پهلوی» نامیده شد.

در سوگند رسمی او آمده بود که «وی برای تامین استقلال کشور و دفاع از حقوق ملت ایران، قانون اساسی و همه قوانین، همه کوشش خود را به کار خواهد برد»، و تا آخرین روز پادشاهی به این سوگند وفادار ماند.

در واکنش به این رویداد تاریخی و برای نشان دادن شادی و استقبال از آن، مردم چند روز بر دیوار‌ها قالی آویختند، چراغانی کردند، و با وجود شرایط دشواری که برای تامین خورد‌و‌خوراک خود داشتند، جشن گرفتند.

به پادشاهی رسیدن رضاشاه پهلوی، برای مردم کوچه و خیابان همانقدر امید به آینده آفریده بود که نزد سیاسیون ملی‌گرا، و این برخورد مثبت و استقبال یکپارچه از رضاشاه، نتیجه کارنامه او طی سه سال حضورش در عرصه سیاسی ایران و تلاش‌های خستگی‌ناپذیرش برای نجات کشور از ورطه سقوط بود.

رضاخان در دوران پیش از پادشاهی نیز به قطع نفوذ بیگانگان در نیروهای نظامی و استقلال این نیرو مصمم بود و بعد از تحکیم موقعیت خود، به بهانه تصویب نشدن قرارداد ۱۹۱۹، پلیس جنوب را که در اختیار بریتانیا بود و آن‌ها با استفاده از این نیرو خود را حاکم بر مناطق جنوب ایران می‌دانستند، منحل کرد و افسران بریتانیایی و سوئدی را از قوای قزاق و ژاندارمری مرخص، و سپس تمام نیروهای مسلح را در یکدیگر ادغام کرد.

با اصرار رضاخان سردارسپه، در فاصله دو ماه پس از کودتا که وزیر مختار اتحاد شوروی، برای اجرای قرارداد تازه همکاری با ایران به تهران آمده بود، نیروهای نظامی شوروی که گیلان را در اشغال داشتند، شمال ایران را تخلیه کردند.

رضاخان در کسوت غیرنظامی و در منصب «رئیس‌الوزرا» همانقدر جدیت، مهارت و قدرت از خود نشان داد که در جامه نظامی و در منصب «سردارسپه» نشان داده بود.

او پس از برکناری سید ضیاء طباطبایی از منصب نخست‌وزیری (در ظاهر و برای ادای احترام،  از او دعوت به استعفا کرده و سید ضیاء ناچار پذیرفته بود)  و پایان دادن به دولت ۹۹ روزه او، کسانی را که به دلیل مخالفت با نخست‌وزیر در زندان بودند، آزاد کرد و از میان آن‌ها کسانی را که شایستگی و صداقت داشتند، از جمله قوام‌السطنه که از زیرک‌ترین سیاستمداران آن دوران بود، به کار در دولت دعوت کرد.

پیش از پادشاهی، رضاخان شورش کلنل محمدتقی پسیان را در خراسان به پایان برد، میرزا کوچک‌‌خان و انقلابیون جنبش جنگل را که متکی بر حمایت نظامی شوروی، بساط جدایی‌طلبی و ایجاد جمهوری کمونیستی گیلان گسترده بودند و با حمایت مسکو، از بندر انزلی (پهلوی) تا قزوین را در اختیار داشتند، عقب راند و به این دو غائله پایان داد.

در همان سال، رضاخان پهلوی پس از منحل کردن نیروهای ژاندارمری و قزاق، ارتش ملی ایران را پایه گذاشت که جمله اقدامات برجسته او در راه ایجاد نیروی دفاع مستقل ملی بود.

تغییر پیاپی نخست‌وزیران نشان داد که در وضعیت بحرانی، کشور نیازمند یک رئیس دولت قدرتمند، و پیش بردن طرح‌های پایه‌ای است و به این ترتیب، نخست‌وزیر شدن رضاخان اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسید.

در آن دوران، احمد شاه قاجار هنوز در ایران بود و مشیرالدوله در مسند نخست‌وزیری بود. شاه اصرار داشت که به بهانه معالجه راهی اروپا شود و اوایل آبان، به این شرط که نخست‌وزیر با خروج او از کشور موافقت کند، فرمان نخست‌وزیری رضاخان را امضا، و پنج روز بعد ایران را ترک کرد.

پس از رسیدن رضاخان به ریاست دولت، تجددخواهان و ملی‌گرایان تبلیغات گسترده‌ای در جانبداری از جمهوری در ایران برپا کردند؛ با این امید که به سلسله قاجار پایان داده شود و رضاخان قدرت اجرایی را در دست گیرد، و از این جنبش، سوسیالیست‌های ایران نیز که با او سر ناسازگاری داشتند، پشتیبانی می‌کردند.

در آن تاریخ، ارتش هم که محصول اندیشه و اقدامات رضاخان بود، به منظور پشتیبانی از او، حامی بدون چون‌و‌چرای جمهوری شده بود و در این تبلیغات محفلی و روزنامه‌ای برای خلع سلسله قاجار و به قدرت رسیدن رضاخان در مقام رئیس کشور، بیشتر از سایر جناح‌ها تلاش می‌کرد.

تنها جناح مخالف با برقراری جمهوری در ایران، مذهبی‌ها بودند و نماینده سیاسی آن‌ها در مجلس، مدرس بود که با تندی خواهان ادامه سلطنت بود.

رضاخان پیش از پادشاهی نه‌تنها با در نظر داشتن فضای سیاسی منطقه که در حال تغییر بود، یا همسایه دیگر ایران، ترکیه، که با آتاتورک جمهوری شده بود، که بیشتر تحت تاثیر تمایل تجددخواهان و ملی‌گرایان، مدت کوتاهی از گزینه برقراری جمهوری در ایران پشتیبانی کرد.

مدت زمانی طول نکشید تا تب تند جمهوری به عرق بنشیند و ریشه‌های پادشاهی‌خواهی، دوران آفت‌زدگی قاجار را کنار بزند و دیده شود و این تحول، در عمل شکست تلاش‌های جمهوری‌خواهان بود.

در پی یک درگیری دور از نزاکت و سیلی خوردن مدرس از یک جمهوری‌خواه به نام بهرامی در مقابل مجلس، رضاخان از نخست‌وزیری استعفا داد و به خانه رفت، اما مجلس با رای قاطع (۹۶ به شش) به بازگشت او رای داد و رضاخان با تشریفات رسمی بازگشت و همین رویداد، راه اقدام بعدی مجلس و تنظیم ماده واحده‌ای را برای خلع سلسله قاجار و سپردن ریاست کشور به رضاخان، هموار ساخت.

برای رضاخان در آن دوران، در عین اینکه به فرهنگ و سنت‌های ریشه‌دار و تاریخ کشورش عشق می‌ورزید، نجات کشور از بحران و ایجاد زیرساخت‌های ماندگار و حرکت به سمت تجدد و توسعه مطرح بود، نه قالب حکومت و دولت.

دستاورد‌های این تفکر ملی و مدیریت در ایجاد زیرساخت‌ها،  ساخت راه‌‌آهن سراسری ایران بود که رضاخان پیش از پادشاهی، دو شرکت آمریکایی را برای این هدف به ایران دعوت کرد و چون پولی برای تامین هزینه راه‌آهن نداشت، در ازای واگذاری امتیاز نفت شمال، از شرکت نفت سینکلر ۱۰ میلیون دلار وام گرفت.

در همین دوران کوتاه، با تصویب مجلس در ۱۳۰۴، تقویم رسمی ایران اصلاح شد و نام‌های ایران در آن جای گرفت و نوروز آغاز سال شد، بانک سپه در جایگاه نخستین بانک ایرانی، با سرمایه قوای نظامی تاسیس شد. این بانک در آغاز بانک ارتش، مدت کوتاهی بانک پهلوی، و سرانجام بانک سپه نامیده شد. داشتن شناسنامه و نام خانوادگی نیز اجباری شده و رضاخان نام خانوادگی «پهلوی» را برای خود برگزید.

 انحصار واردات قند و شکر به دولت داده شد تا سود آن در ساخت راه‌آهن به کار گرفته شود. با وجود مخالفت زمینداران و مذهبی‌های قم، خدمت سربازی به مدت دو سال برای همه مردان ۲۱ ساله اجباری شد.

در پایان دوران پادشاهی ۱۷ ساله رضاشاه، که به دلیل ادامه جنگ جهانی و اشغال نظامی ایران به دست قدرت‌های بزرگ قطع شده بود، رضاشاه کشوری ساخته بود که در صورت انتقال آرام قدرت به فرزندش، می‌توانست بدون تجربه یک دوران توقف ویران‌کننده تا انتهای ۱۳۳۲، با سرعتی شگرف در مسیر توسعه گام بردارد.

رضاشاه قدرت را برای خدمت به کشورش می‌خواست و به رای و خواسته مردم احترام می‌گذاشت و از شخصیت‌های ملی و فرهنگی و آگاه و صاحب‌‌فکر مشورت می‌گرفت. او مقام پادشاهی را وسیله‌ای می‌دانست و برای خدمت بهتر به کشور می‌خواست و به این دلیل، در برهه کوتاهی با تمایلات جمهوری‌خواهان همسو شد و زمانی که این موج از نفس افتاد، تصمیم مجلس را برای ادامه پادشاهی در ایران پذیرفت. رضاشاه بزرگ هرگز خوش‌نشین و عاشق قدرت برای ذات قدرت نبود.
+96
رأی دهید
-14

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۴
    ساربان - نورمبرگ، آلمان

    حرکت نظامی که در ۳ اسفند ۱۲۹۹ صورت گرفت اصلاً نمیشه گفت کودتا بوده زیرا با این عملیات سلسله قاجار منقرض نشد و حکومت نظامی هم بر سر کار نیامد تنها اتفاقی که افتاد این بود که سیدضیاء طباطبایی نخست وزیر شد حتی رضا شاه پست و مقام نگرفت.
    21
    51
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Momijii - توکیو، ژاپن

    رضا شاه کبیر عاشق ایران و مردم ایران و نهایتاً خدمت به میهنش بود! در زمان رضا شاه و در یک کشوری مثل ایران موانع بسیاری بر راه پیشرفت و رفاه و مدرنیزه بودن قرار داشت که لازمه یک مدیر ( رضا شاه ) برای دستیابی به این اهداف ، تدبیر و هوش ، همراه با جسارت و شجاعت و کمی هم خشونت ( در مواجهه با خان‌ها و فئودال ها و اشرار ) بود که این بزرگمرد همه را در وجود خود داشت ! روح بزرگش جاودانه و یادش همواره گرامی !
    17
    74
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

    بدون قدرت نمی توان خدمت کرد
    10
    54
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    رضا شاه، روحت شاد.
    13
    75
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا

    حتی طرح یک چنین سوال بی ربطی سوال کننده را با وجدان بیدار خود تنها خواهد گذاشت حتی اگر نداشته باشد. رضا شاه پهلوی الحق که پدر ایران نوین بود و تنها پادشاهی بود که بنا بر تصدیق حتی مخالفان ذره ای منفعت طلبی از حرکات سکنات و اعمال بجا مانده از این ابر مرد تاریخ ایران به چشم نخورد. اولین کار مهم و اساسی برای مردم شریف ایران، اعاده حیثیت از این خانواده شریف همین طور مصونیت مادام‌العمر این خانواده از هرگونه بهتان و حتک حرمت از آنها خواهد بود. تمام دستان گناهکار در جریانات فتنه پنجاه و هفت برای مردم ایران رو شده و تنها احزابی که به تمامیت ارضی ایران زبان ملی پارسی و ازادی زبانهای مادری قومی، آزادی بیان با در نظر گرفتن حریم خصوصی مردم و احترام به شخصیت آنها و قوانین موجود در قطعنامه و منشور کوروش کبیر در کلام و عمل احتمام ورزند قابل تحمل مردم ایران خواهند بود. قتل و جنایت سیاسی حزبی ووو در ایران فردا جایی ندارد. درود بر خاندان ایران ساز پهلوی 🌹❤️🌱🌿
    9
    48
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    dannni - سوئد، سوئد

    ما گاری به افکار و درون اش چه بگذرد نداریم عمل کرد آن شخص و رفتارش مهمه ایران را آباد کرد فساد رو ورداشت دست خان ها رو کوتاه کرد و نظم قانون برقرار کرد همین برای مردم مهم بود ولی متاسفانه مردم نمک نشناس قدر خودش و خاندان اش ندانستن
    5
    50
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    آریتما - استکهلم، سوئد

    یک دیکتاتور بی سواد و ذلیل بود! با دو خط تلگراف از ایران پرتش کردند بیرون😂😂😂
    90
    13
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    millionaire - منچستر، انگلستان

    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    رضا شاه مقام نداشت ؟!!!!! از کجات درمیاری این چرت و پرتها رو ، مریضی مگه وقتی هیچی سرت نمیشه زر می‌زنی
    50
    12
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    Persian2600 - استکهلم، سوئد

    رضا شاه هر که بود خواهان و باعث پیشرفت ایران بود. رضا شاه و پسرش هر دو وطنپرست و ایراندوست به معنای واقعی آن بودند. آنها چیزی بجز پیشرفت و آبادانی برای ایران و ایرانی نمیخواستند ولی افسوس که جغد شوم آمد و همراهش یک مشت آخوند و ملاه خر مذهب و دزد و فاسد و عقب افتاده و ح.زاده رو با خودش آورد و کل ایران را نابود کردند.
    8
    56
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    millionaire - منچستر، انگلستان

    آریتما - استکهلم، سوئد
    همونهایی که دستور دادن از ایران بره !!!!! دستور دادن پسرش شاه بشه !!!! مجلس و ملت و انتخاب و مشروطه و غیرت پسرش هم پشم ، پسرش تو ایران شاه بود پدرش به دستور بیگانه در تبعید !!!!!
    38
    10
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۴:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    millionaire - منچستر، انگلستان
    البته تو با ۱۰۶ سال سن بهتر میدونی که هم زمان با اصغر شترخون هستی !! تو تنها کسی هستی که از دست اصغر جان بدر برد و تا حالا زنده مونده 🤣
    7
    25
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۴:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    خشایار1980 - شیراز، ایران
    اون همه اصلاحاتی که در زمان رضا شاه در یک مدت کوتاه صورت گرفت اگر نگیم بی سابقه ولی کم سابقه بود. متأسفانه پسرش تمام زحماتش را بر باد داد،انگار یک رگ از این پدر در وجود پسر نبود.آن شجاعت، اعتماد به نفس،جدیت در برابر دشمنان این سرزمین و...هیچ کدام در وجود پسر نبود
    17
    2
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    ساربان - نورمبرگ، آلمان
    دم علی ساربون ما هم گرم، این کرم ها، قارچهای سمی و پوسیده پلاسیده هارو باید انداخت تو توالت مسجد شاه خررر برن پایین تا خود ورامین تجزیه بشن برسن پیش پدرخونده شون خمینی یه زمانی مفعول....🥳🤡😂🤣
    5
    11
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    ماینر - اسن، آلمان
    آریتما - استکهلم، سوئد
    همون بیسواد اگه نبود تو و اجدادت برای یه حمل و نقل درون شهری سوار بر یه فقره الاغ مصری بودی،هنوز از بیماری های مثل گال و حصبه و مالاریا تلف میشدین،اگه در زمان این ابر مرد بخاطر وصل به مدرس یا حزب توده‌ای‌ها اجدادت از خشتک آویزان شده بودن تقصیر خودته ،دوست ودشمن به ایران پرستی و شهامتش ایمان دارند.
    9
    21
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    ابن ملجم(ع) - مونیخ، آلمان
    خیلی مردم بیمعرفتی هستیم ما ایرانی جماعت، به یک خدمتکار و منجات دهنده ایران مثل رضا شات توهین میکنیم ولی یک وطن فروش تجزیه طلب لجن متل میرزا ازگل خان(کوچک خان) سگ روس میشه سردار جنگل و قهرمان ملی و تیر برق بهش فرو میکنند خیابان به اسمش میگذارند.اینه که خدا به این ملت پیله کرده!
    10
    23
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    آریتما - استکهلم، سوئد
    عزیز دلم. کمی منصف باش. هجوم 3 ارتش بزرگ دنیا به ایران یعنی یک تلگراف؟ چرا باید مزخرفات مذهبیون و چپول های متعصب و متحجر و کینه ای و عقده ای را تکرار کنی؟
    3
    11
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۸:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    انسان باش - لندن، انگلستان
    آریتما - استکهلم، سوئد
    شما سایبری ها کی میخوایین انسان بشین؟ چطونه؟خودتونو به چی فروختین!؟ مرد مومن عقل ناقص هم میگه اگه رضا شاه نبود ایرانی وجود نداشت
    4
    9
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۸:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۹۳
    جنابِ سروان - مونرآل، کانادا
    ابن ملجم(ع) - مونیخ، آلمان
    بمیر گریزعلی بمیر هاهاها
    11
    2
    ‌سه شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۸:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    millionaire - منچستر، انگلستان
    انسان باش - لندن، انگلستان
    انسان باش عزیز یه حرفی وقتی دائم هی تکرار میشه کم کم باور میشه ، بعد از جنگ جهانی اول کل دنیا بهم ریخت چهار تا امپراتوری فرو ریخت ، قحطی و طاعون و بیماریهای واگیر بیداد میکرد ( روح فلمینگ و پاستور شاد ) جمعیت اسپانیا ( تازه بی طرف جنگ ) به یک سوم رسید ، دو سوم فقط از بیماری مردند ، طاعون بیداد میکرد ، ایران هم جدا از دنیا نیست که ، بیماری ، قحطی بزرگ (سال ۹۵ تا ۹۷ ) تو ایران هم بود ، بعد جنگ کل دنیا پیشرفت کرد کل دنیا واکسن کشف شد کل دنیا دانشگاهها دایر شد کل دنیا راهها و راه آهن ها ساختند تو ایران هم ساختند این از محبت رضا شاه نبود کل دنیا از جنگ و قحطی خارج شد ، مقایسه کن و حرف بزن ، اتاترک ببین ترکیه رو به کجا رسوند
    3
    2
    ‌چهارشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    millionaire - منچستر، انگلستان
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    مردم ایران !!!! مجاهدمیگه ما مردم ایران !!! آخوند میگه ما مردم ایران نمی گذاریم آرمان‌های امام و انقلاب از بین بره ، هرکی میره پشت بلندگو میگه ما مردم ، اون چپی میگه ما مردم ، نطفه مقدس پرست ( شاه اللهی ) میگه ما ملت ایران ، نمی‌دونم چرا هر گروه و دسته ای مطمئنه کل ملت مثل خودشن ، طرفدارهای رضا پهلوی که خودشون بریدن و دوختن ، اگه رضا پهلوی رو شاه میدونید پس چه رأی گیری یی ؟!!! چه نظر دیگری ؟!!! این از زورگویی و استبداد هم استبداد تره که
    3
    2
    ‌چهارشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۰
    senator x - تهران، ایران
    هزاران بار مرگ بر انگلیس
    0
    1
    ‌چهارشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    millionaire - منچستر، انگلستان
    جناب میلیونر، شما به نظر انسان فهمیده ای میرسید، سوال من اینجاست، اگر فرق بین مجاهد و طرفدار سلطنت رو تا بحال بعد از ۴۲ سال عمر حکومت اشغالگر ایران و عملکردهای گروههای مختلف رو نمی‌دونید یا نمی‌تونید ارزیابی کنید، میتونید حتی با کمی پژوهش در دنیای مجازی به حقایقی دست پیدا کنید. انسانهای بیسواد رو میشه به هر سو حتی به نیستی و تباهی کشید اما متفکرین همیشه از حق و حقیقت طرفداری کرده راه خودشون رو از اول مشخص میکنن. شما به وجدان خودتون جواب این سوال رو بدید چون من جواب رو مثل میلیونها نفر هم میهنم میدونم. آیا تابحال در ایران در تظاهرات خیابانی یا در استادیوم‌ها همه یکصدا رجوی را فریاد زدند یا خاندان پهلوی را؟ خواهش من از شما فقط بیداری، استقلال و آزادی فکری هست و بس. شما ممکن هست که زمان پهلویها رو ندیده باشید اما من به عنوان یک حقیقت جو دیدم و در اون فضای آزادی نفس کشیدم. اگر به فکر ایران هستی بجای دمکراسی تحمیلی غربی که فقط راه تسلط به حکومت‌ها در عرصه جهانی رو هموار می‌کنه به فکر فردای ایران مستقل بدون تمام احزاب و گروه‌های خاین و بیگانه پرست خواهی بود. انتخاب با شماست. پاینده باد ایران
    1
    2
    ‌چهارشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    انسان باش - لندن، انگلستان
    millionaire - منچستر، انگلستان
    والا حرفی میزنین آدم از همه جاش شاخ درمیاد،انگار ساندیس کم رسیده یا خوب پرورش نشدی،خوب کل دنیا الان کجان ما کجایم؟ تو این ۴۴ سال چکار کردین؟ ۴۴ سال پیش دبی یه بیابان بود الان اونها کجان ما کجاییم؟ حتما میگی تحریم بودیم؟ خلاصه بگم یه ایرانیه اصیل یه وطن دوست یه انسان یکی که یه جو عقل وجدان منطق تو وجودش باشه نمیتونه طرف این رژیم کثیف و جنایتکار بشه، خودت هم خوب میدونی ولی مجبوری چون خودتو به پول فروختی،خوب میدونی رضا شاه نبود ایرانی هم نبود از من بهتر میدونی ولی مجبوری قبول نکنی،تو رو جون هر کی دوس داری کمی فکر کن
    0
    2
    ‌پنجشنبه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.