مواد غذایی که خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را افزایش می‌دهند

تغییر در روش زندگی مانند کاهش وزن، ورزش و تغذیه درست به کنترل دیابت نوع‌ ۲ کمک می‌کندایندیپندنت فارسی: داریوش مظفریان، نویسنده ارشد این مطالعه، گفت: مطالعه ما نشان می‌دهد که کیفیت پایین کربوهیدرات عامل اصلی دیابت نوع ۲ مرتبط با رژیم غذایی در کل جهان است.
 
بر اساس مطالعه‌ای که به‌تازگی در نشریه نیچر مدیسین (Nature Medicine) منتشر شد، حدود ۱۴ میلیون مورد دیابت نوع ۲ به دلیل رژیم غذایی نادرست پدید آمده است.

نیویورک‌پست به نقل از این مقاله گزارش می‌دهد که رژیم‌های غذایی فاقد غلات کامل یا غلات بیش‌ازحد تصفیه‌شده و گوشت فراوری‌شده به بروز این بیماری منجر می‌شوند.

رژیم‌های حاوی آبمیوه بسیار زیاد یا سبزیجات، آجیل یا دانه‌های غیرنشاسته‌ای بسیار کم نیز در بروز این بیماری تاثیرگذار بودند.

دیابت نوع ۲ زمانی پدید می‌آید که لوزالمعده نتواند انسولین کافی تولید کند و توانایی بدن برای تنظیم و استفاده از قند به منزله سوخت مختل شود.

اکنون بیش از ۳۷ میلیون آمریکایی‌ــ حدود یک نفر از هر ۱۰ نفرــ به دیابت درمان‌ناپذیر مبتلا هستند؛ بیماری که به هفتمین علت مرگ‌ومیر در این کشور بدل شده است.

در این مطالعه، پژوهشگران دانشگاه تافتس با استفاده از داده‌های سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸، رژیم غذایی ۱۸۴ کشور جهان را بررسی کردند و نشان دادند که بیش از ۷۰ درصد موارد تشخیص‌‌داده‌شده جدید در سال ۲۰۱۸ ناشی از رژیم غذایی ناسالم بوده است.

در تحلیل این حدود ۳۰ سال، در تمام این ۱۸۴ کشور افزایش ابتلا به دیابت نوع ۲ گزارش شد.

هرچند برای دیابت هیچ درمانی وجود ندارد، تغییر در روش زندگی مانند کاهش وزن، ورزش و تغذیه درست به کنترل آن کمک می‌کند.  

این پژوهش بر بررسی ۱۱ عامل در رژیم غذایی متمرکز بود و نتیجه نشان داد که سه عامل به افزایش بروز دیابت منجر می‌شود.

داریوش مظفریان، نویسنده ارشد این مطالعه، گفت: «مطالعه ما نشان می‌دهد که کیفیت پایین کربوهیدرات عامل اصلی دیابت نوع ۲ مرتبط با رژیم غذایی در کل جهان است که با توجه به بازه زمانی و برخی ملیت‌ها‌، ویژگی‌های متفاوتی دارد.»

در این مطالعه آمده است: «این یافته‌ها ضرورت تمرکز ملی و جهانی بر بهبود تغذیه و کاهش بار مخرب دیابت را نشان می‌دهد.»

به نوشته نیویورک‌پست، این تحلیل نشان داد که رژیم‌های غذایی بی‌کیفیت به بروز بیشتر این بیماری مزمن در مردان نسبت به زنان، جوانان نسبت به سالمندان و شهرنشینان نسبت به روستاییان منجر شده است.

بالاترین نرخ ابتلا به دیابت نوع ۲ ناشی از رژیم غذایی در اروپای مرکزی و شرقی و همین‌طور آسیای میانه است. پژوهشگران یادآوری کردند که احتمالا این امر به دلیل وجود داده‌ها از کشورهایی از جمله لهستان و روسیه است که رژیم غذایی‌شان حاوی مقدار زیادی گوشت قرمز، گوشت فراوری‌شده و سیب‌زمینی است.

مگان اوهرن، نویسنده مقاله مذکور، توضیح داد چنانچه این بیماری مهار نشود، باتوجه به پیش‌بینی افزایش ابتلای جهانی آن، روی سلامتی جمعیت، بهره‌وری اقتصادی و ظرفیت نظام مراقبت‌های بهداشتی جهانی تاثیر منفی خواهد گذاشت و نابرابری‌های سلامتی ایجاد خواهد کرد.

او در ادامه افزود: «این یافته‌ها به اطلاع‌رسانی اولویت‌های تغذیه‌ای برای پزشکان، سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیرندگان بخش خصوصی کمک می‌کند؛ چون آن‌ها برای مقابله با این بیماری همه‌گیر جهانی می‌توانند انتخاب‌های غذایی سالم‌تری را ترویج کنند.»

این مطالعه در حالی انجام شد که کارشناسان هشدار می‌دهند موارد ابتلا به دیابت نوع ۲ بین جوانان آمریکایی در حال افزایش است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها و موسسه ملی بهداشت به مردم آمریکا هشدار دادند در صورتی که روند صعودی فعلی مهار نشود، تعداد جوانان مبتلا به دیابت نوع ۲ تا سال ۲۰۲۶ تقریبا هفت برابر خواهد شد.
+4
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.