جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در مراسمی که بهمناسبت نوروز در کاخ سفید برگزار شد (۲۰ مارس ۲۰۲۳)ایندیپندنت فارسی:مجید محمدی جو بایدن در اوت سال ۲۰۲۱ در توییتی نوشت: «من و همسرم جیل بهترین آرزوها را داریم برای مسلمانانی که سال جدید را آغاز کردند و گرامی میداریم خاطره حماسه و فداکاریهای ماه محرم و ارزشهای جهانشمول عدالت، تساوی و مهربانی را همراه شما.» او در این پیام برای بهدستآوردن دل رهبران رژیم فرقهگرای شیعی، حین مذاکرات به ستایش مراسم ماه محرم پرداخت و مشاورانش (و لابی جمهوری اسلامی) احتمالا به او نگفتند که مراسم محرم را تنها بخش اندکی از جامعه ایران برگزار میکنند و این مراسم اکثرا با منابع دولتی تامین میشود. به او توضیح هم نداده بودند که مراسم محرم در جمهوری اسلامی بیشتر مبشر خشونت و تنفر و قدرتمداری و خود-حقپنداری و کارناوال نقض حقوق شهروندان است تا پیگیری عدالت و تساوی. مشخص نیست مشاورانش مهربانی را از کجای مراسم محرم که مبتنی است بر خودزنی درمیان شیعیان، بیرون آوردهاند. حتی اگر میگفتند نیز فایدهای نداشت، چون سیاست خشنودسازی کاری به واقعیات و امور مربوط و نامربوط ندارد.
از نوروز تا محرم
دولتهای آمریکا برای عادیسازی جمهوری اسلامی و کاهش تنش با اسلامگرایان شیعه در حوزه دیپلماسی عمومی نخست از پیامدادن برای نوروز آغاز کردند و بعد به پهنکردن سفره و مراسم نوروز رسیدند - البته بدون توجه به اینکه اسلامگرایان نسبتی با نوروز ندارند و از مراسم نوروز در کاخ سفید ابراز خشنودی نکردهاند. از این جهت انتظار میرفت که پس از پیام بایدن درمورد محرم، مراسم سینهزنی و نوحهخوانی نیز در کاخ سفید برگزار شود. توجه ویژه کاخ سفید به مسلمانان آمریکا در چارچوب مهندسی اجتماعی و تنوعبخشی به جمعیت از بالا (مثل دادن سهمیه قابل توجه مهاجر به جوامع مسلمان در آفریقا) و حمایت نهادهای عمومی با دادن بودجه به نهادها و مراکز اسلامی (مثل شورای همکاریهای آمریکایی-اسلامی)، این انتظار را تقویت میکرد.
اگر انقلاب مهسا رخ نمیداد، چپهای آمریکایی با فروکردن سر در برف، میتوانستند مثل حجاب ادعا کنند که عزاداری محرم یک مراسم ملی و بخشی از فرهنگ ایرانیان است و برای آن در کاخ سفید برنامه میگذاشتند. آنها شیفته بروز دیگر فرهنگها بهصور ضدغربی یا غیرغربیاند تا از استعمار توهمی و امپریالیسم توهمیتر خود - در نگاه چپ - عذرخواهی کنند.
بدترین زمان برای بزرگداشت محرم
دولت بایدن از روز اول با ادعای حفظ جان شهروندان آمریکایی، بهدنبال اجباریکردن ماسک و واکسن در سراسر آمریکا بود (که موفقیتی در این زمینه نیافت) و بهتازگی (۵ آوریل ۲۰۲۳) اضطرارهای ملی مربوط به کرونا را حذف کرده است، اما نوبت به ایرانیان که میرسید، جان آنها ارزشی نداشت: تیم بایدن متوجه نبود که اصرار مقامهای رژیم اسلامی بر برگزاری مراسم محرم در دو سال همهگیری کرونا مایه مرگ هزاران ایرانی شد. جالب است که علی خامنهای هیچگاه چنین سیگنالهایی در اوج مذاکرات نمیفرستد و همچنان بر طبل تنفر از آمریکا میکوبیده است.
اگر بایدن میخواست دل اسلامگرایان را که با برداشتن از جیب مردم ایران مراسم محرم و اربعین برگزار میکنند بهدست آورد، وقتی مشکل کووید کمتر شد، خود و همکارانش میتوانستند مراسم روضهخوانی و سینهزنی راه بیندازند و کاخ سفید را به حسینیه تبدیل کنند تا از فرماندهان سپاه و بسیج که میخواستند این کار را بکنند، پیشی بگیرند.
اگر دولت بایدن میخواهد به خشنودسازی مقامهای جمهوری اسلامی ادامه و آن را ارتقا دهد، باید مراسم سینهزنی را جایگزین نوروز کند تا رهبران جمهوری اسلامی را به بازگشت به میز مذاکرات تشویق کنند. البته همزمان با مذاکرات و مراسم دولتی محرم در واشنگتن دیسی با حضور اعضای لابی، مقامهای رژیم به نایبان خود میگفتند به پایگاههای آمریکا در عراق و سوریه یا به نفتکشها در دریای عمان حمله کنند. این اقدام درجهت افزایش تنوع نژادی در جناح چپ آمریکا نیز عمل میکند، چون اخیرا اسلام برای چپها به یک نژاد تبدیل شده است و هر گونه انتقاد از اسلام و مسلمانان یا بیتوجهی به برنامههای مذهبی آنان، نژادپرستی تلقی میشود.
آیا شلکردن تحریمها و واکنش نشانندادن به حملات کار میکند؟
در مارس ۲۰۲۳ دولت بایدن تحریم بوق تبلیغاتی رژیم اسلامی یعنی صداوسیمای حکومتی را لغو کرد تا خبرنگاران این سازمان احتمالا بتوانند حتی در آمریکا به تعقیب و پروندهسازی و بازجویی از فعالان سیاسی ادامه دهند و اگر مراسم سینهزنی در کاخ سفید برگزار شد، صداوسیما بتواند آن را زنده پخش کند. البته جای خالی خبرنگار صداوسیما در جلسات پرسشوپاسخ کاخ سفید احساس میشود.
به گزارش وبسایت خبری-تحلیلی واشنگتنفریبیکن به نقل از یک گزارش کنگره، دولت بایدن دست رژیم اسلامی و نایبان آن را با واکنش نشانندادن به حملات روزافزون و پیدرپی به پایگاههای نظامی آمریکا باز گذاشته است تا مبادا مذاکرات برجام به خطر مرگ دچار شود. براساس این گزارش، «رژیم اسلامی و نایبانش در اولین سال رویکار آمدن دولت بایدن با بیش از ۶۰۰ حمله و در سال ۲۰۲۲ با ۷۵۰ حمله به کارکنان و متحدان آمریکایی، رکورد حمله بدون عکسالعمل بازدارنده را شکسته است. تعداد این حملات در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ کمتر از ۵۰۰ مورد بوده است. این حملات مشتمل بوده است بر صدها حمله پهپادی، موشکهای بالستیک و پرتاب راکت». این امر نشان میدهد که سپاه متوجه ضعف شدید دولت بایدن بوده و در این حوزه چند گام به پیش گذاشته است.
دولت بایدن نهتنها به حملات فوق بهتناسب پاسخ نداده، بلکه در دو سال اول خود از تحریمهای فروش نفت رژیم کاسته است، بهنحوی که صادرات نفت ایران از حدود ۳۰۰هزار بشکه در دوران ترامپ به حدود یکمیلیون و چهارصد هزار بشکه در دولت بایدن رسید. این خوشخدمتی نهتنها رژیم را به مصالحه در حوزه هستهای تشویق نکرده، بلکه به جمهوری اسلامی این پیام را داده است که پیشبرد برنامه هستهای را سرعت بخشد و برای آژانس در بازرسی محدودیت ایجاد کند. همین امر باعث شده که رژیم اسلامی انگیزه زیادی برای احیای برجام نداشته باشد. سکوت کرکننده دولت بایدن درمورد انقلاب ۱۴۰۱ در ماههای اول و بعد حمایتهای توخالی از آن نیز کمکی به این دولت برای پیشبرد احیای برجام نکرد.
اعلام ۱۵میلیون دلار پاداش برای دریافت اطلاعات مربوط به گردش مالی سپاه پاسداران یکی دیگر از اقدامهای نمایشی کاخ سفید است؛ چون وقتی این اطلاعات دریافت شد، کاخ سفید و وزارت خارجه برروی آنها خواهند نشست و کاری نخواهند کرد، درست مثل امکانات نظامی آمریکا در منطقه که تنها برای دریافت موشکها و سلاحهای مخرب سپاه پاسداران آنجا نگاه داشته شدهاند و نه واکنش بهموقع و بهاندازه. حتی در فضای مجازی اطلاعات کافی درباره گردش مالی سپاه پاسداران و نوع هزینههای آن وجود دارد. دولت بایدن تنها میخواهد با این اقدامات توخالی مخالفان رژیم را در غرب راضی نگاه دارد.
بالاخره مرده یا نه؟
جو بایدن گفته که «برجام مرده است» و مقامهای وزارت خارجه بارها گفتهاند که برجام در دستورکار آنها نیست. اگر این سخنان دروغگویی و فریب افکار عمومی نیست، چرا دولت بایدن تا این حد دربرابر قلدرهای سپاه مماشات میکند و راه کسب درآمد و آتشافروزی آنها را باز گذاشته است؟ اگر چنین است، چرا اخبار توافق بخشی یا توافق موقت به گوش میرسد؟
همه واقعیات و نکات فوق نشان میدهند که تلاش دولت بایدن برای احیای برجام نهتنها به هدف اعلامشده نرسیده، بلکه رژیم اسلامی را دربرابر غرب مخربتر کرده است، ولی چشم امید دولت بایدن به تلفنی است که انتظار دارند از تهران یا عمان به آنها بزنند. دولت بایدن هیچ طرحی برای کنترل برنامه هستهای جمهوری اسلامی و مهار آتشافرزویهای آن و مقابله با تروریسم شیعی ندارد و اشاره نادر به روی میز بودن گزینه نظامی، آن هم ازسوی دولت بایدن، تنها به خنده بیشتر فرماندهان سپاه انجامیده است و خواهد انجامید. اوباما حداقل این صداقت را داشت که بگوید دولتش هیچ استراتژیای درمقابل داعش ندارد. دولت بایدن همین را باید درمورد رژیم اسلامی شیعه بگوید، گرچه در عمل دارد چنین رفتار میکند.