نور نیوز به طور تلویحی کشف اورانیوم ۸۴ درصد غنیشده در تاسیسات هستهای ایران را تائید کرد
+15
رأی دهید
-0

نورنیوز، پنجشنبه 4 اسفند نوشت: «به زودی مشخص میشود که گزارش شگفتآور آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد کشف ذرات اورانیوم با غنای 84 درصد در تاسیسات غنیسازی ایران از خطای بازرس نشأت گرفته یا اقدامی جهتدار برای فضاسازی سیاسی علیه ایران در آستانه نشست شورای حکام بوده است!؟»
این اظهارات که به شکل یادداشت ولی بدون نام در وبسایت نورنیوز منتشر شده، در حالی مطرح میشود که پیشتر خبرگزاری «تسنیم»، وابسته به سپاه پاسداران نیز به نقل از محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، نوشت که این گزارشها درباره افزایش غنیسازی اورانیوم تا سطح 84 درصد، «فشارهای سیاسی، جوسازی و مسالهآفرینیها» است. اسلامی همچنین گفته بود: «ابهاماتی که توسط یک بازرس خلق شده بود، در حال رفع و رجوعشدن است.»
خبرگزاری «بلومبرگ»، یکشنبه 30 بهمن گزارش داد که بازرسان آژانس در جریان بازدید از تاسیسات هستهای ایران آثار اورانیوم با غلظت 84 درصد کشف کردهاند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به گزارش بلومبرگ اعلام کرد که از این گزارشها آگاه بوده و در مورد «نتایج فعالیتهای راستیآزمایی اخیر» در حال گفتوگو با جمهوری اسلامی است.
تاکنون مقامات جمهوری اسلامی در واکنش به این گزارشها، آن را تکذیب کرده و حتی بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، گزارش بلومبرگ را «سیاهنمایی و تحریف حقایق» خوانده بود.
اما، با افزایش گمانهزنیها و نگرانیهای دولتهای غربی درباره اورانیوم غنیسازی شده سطح بالای کشف شده در ایران که بلومبرگ میگوید دومین بار در طی ماه جاری میلادی است، به نظر میرسد که مقامات جمهوری اسلامی در حال تغییر رویه هستند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست مطبوعاتی خود روز پنجشنبه 4 اسفند از تایید یا تکذیب گزارش بلومبرگ خودداری کرد، ولی مدعی شد که این گزارش با هدف آسیب به روند مذاکرات احیای «برنامه جامع اقدام مشترک» موسوم به توافق «برجام» منتشر شده است.
ناظران میگویند که ایران احتمالا در حال سنجیدن میزان حساسیت کشورهای غربی و در عین حال امتیازگیری برای داشتن دست بالا در مذاکرات احیای برجام است که در هفتههای گذشته با خودداری اتحادیه اروپا از قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی، امیدهای تهران برای بازگشت به آن بیشتر شده است.
مذاکرات احیای برجام اوایل شهریورماه در حالی متوقف شد که ایران با طرح خواستههای به گفته مقامات غربی، «نامعقول»، مانع از رسیدن به یک توافق شده بود.
از آن زمان نیز با شروع و تداوم اعتراضات سراسری ضدحکومتی مربوط به قتل مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، مقامهای آمریکایی و اروپایی بارها اعلام کردهاند که اولویت آنها احیای برجام نیست، بلکه حمایت از اعتراضات مسالمتآمیز مردم ایران است.
با اینوجود در هفتههایی اخیر و با کاهش شدت اعتراضات در اغلب شهرهای ایران، گزارشهایی منتشر شده که به نظر میرسد ایده تغییر رویه غرب برای بازگشت به مذاکرات را تقویت میکند.
شامگاه چهارشنبه 3 اسفند، روزنامه بریتانیایی «تلگراف» گزارشی منتشر کرد که مدعی بود برخی دیپلماتهای ارشد دولت جوب بایدن مانع از اقدام بریتانیا به قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی شدهاند، زیرا به باور آنها بریتانیا در صورت مذاکره دوباره با تهران، میتواند نقش کلیدی ایفا کند اما تروریستی خواندن سپاه مانع از ایفای چنین نقشی خواهد شد.
اروپا نیز ماه گذشته با وجود اعتراضات گسترده ایرانیان خارج از کشور از قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی خودداری کرد تا جایی که آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در تازهترین اظهارات خود گفته که برای تروریستی خواندن سپاه در اروپا «مبنای قانونی» وجود ندارد.
این رویکرد و «نرمش» اروپا در برابر حکومت ایران با انتقادهای گستردهای از سوی مخالفان رژیم جمهوری اسلامی همراه بود و پس از آن دیری نپایید که مقامات رژیم ایران جواب این نرمش اروپایی را با اجرای اعدامهای گسترده علیه معترضان در این کشور و بهویژه صدور حکم اعدام علیه «جمشید شارمهد» شهروند آلمانی- ایرانی بازداشتی در ایران پاسخ دادند.