بی بی سی فارسی : رسانههای دولتی گزارش دادهاند که دولت ابراهیم رئیسی به دنبال اجرای طرحی با عنوان «بسته امتداد وحدت» است تا زمینه بازگشت ایرانیان خارج کشور بدون آنکه «تحت تعقیب» قرار بگیرند، فراهم شود. دولت میگوید در عین حال به دنبال بازگرداندن چهرها به کار و دانشگاهیان به تحصیل است.
پایگاه خبری نورنیوز نزدیک به شورای عالی امنیت ملی گزارش داده است که ابراهیم رئیسی پیشنهادهای خود را به آیتالله خامنهای ارائه و او نیز با این طرح «موافقت» کرده است.
مسئولان و رسانههای دولتی میگویند «بسته امتداد وحدت» دولت ابراهیم رئیسی در ادامه موافقت رهبر جمهوری اسلامی با پیشنهاد قوه قضائیه آزادی زندانیان سیاسی است.
گزارش شده است که شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز و امروز از طرح دولت استقبال کردهاند. آنها گفتهاند جزئیات این طرح به زودی اعلام خواهد شد.
دولت ایران طرح خود با عنوان «بسته امتداد وحدت» در حالی مطرح کرده است که آیتالله خامنهای در تازهترین سخنرانی خود در آستانه سالگرد انقلاب ۵۷ خواستار «اتحاد و وحدت ملی» شد.
اکنون بنابر گزارش نورنیوز، ابراهیم رئیسی رئیس دولت از چندی قبل «به دستگاههای ذیربط مأموریت داده بود که برای ترمیم برخی آسیبهای ناشی از ناآرامیهای اخیر، پیشنهادهای خود برای راهگشایی افرادی که در اثر غفلت دست به اقداماتی زدهاند را ارائه کنند.»
منظور از ناآرامیهای اخیر اعتراضات گستردهای که با کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی آغاز شد. در این اعتراضات دستکم ۴۵۰ تن از شهروندان کشته و دستکم ۱۸ هزار نفر دستگیر شدند.
این در حالی است که در جریان چهار ماه اعتراضات سراسری، معترضان خواستار تغییر نظام سیاسی ایران شدند.
اعتراضات گسترده در ایران با راهپیمایی و حمایت ایرانیان خارج کشور همراه شد.
طرح دولت برای دانشجویان، چهرههای و ایرانیان خارج از کشور چیست؟
بنابر گزارش نورنیوز پیشنهاد دولت «سه گروه مخاطب اصلی دارد»: دانشجویان، چهرهها و ایرانیان خارج از کشور.
بنابر این طرح، «دانشجویان به تحصیل بازمیگردند». چهرههای اجتماعی و فرهنگی و ورزشی «به کار و فعالیت» و ایرانیان خارج کشور «به کشور» بازمیگردند.
در گزارش نورنیوز به طور خاص درباره بازگشت ایرانیان خارج کشور به داخل آمده «در این بسته، موانعی مورد بخشودگی یا تسهیل قرار گرفته و تأکید شده که افراد در صورت بازگشت مشمول تعقیب نخواهند شد، که این اتفاق در طول ۴۴ سال گذشته بیسابقه به حساب میآید.»
بنابر گزارشها جزئیات این طرح را به زودی ابراهیم رئیسی برای اجرا به دستگاههای ذیربط اعلام خواهد کرد.
این موارد در حالی مطرح میشود که در ماههای اخیر بسیاری از هنرمندان و ورزشکاران به خاطر فعالیتهایشان ممنوعالکار یا بازداشت شدند. همزمان بسیاری از چهرههای فرهنگی فعالیتهای دولتی از جمله جشنواره فیلم فجر را تحریم کردهاند.
موضوع بازگشت به تحصیل هم در حالی مطرح میشود که تنها در ماههای اخیر بسیاری از دانشجویان و اساتید هم در ماههای اخیر بازداشت، احضار یا اخراج شدهاند.
همچنین حکومت ایران در حالی میگوید دست از تعقیب ایرانیان خارج کشور که قصد بازگشت داشته باشند میکشد که در سالهای اخیر برخی مخالفان خود را ربوده و به داخل کشور منتقل کرده است.
در چند سال گذشته همچنین دهها نفر از افراد منتسب به حکومت ایران به اتهامات «تروریستی»، «جاسوسی» یا «ارعاب» مخالفان جمهوری اسلامی در کشورهای غربی بازداشت شدند. بازداشت اسدالله اسدی، به اتهام برنامهریزی برای بمبگذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق در پاریس که به ۲۰ سال زندان محکوم شده یکی از مشهورترین پروندههای سالهای اخیر بود.
در دهههای گذشته نیز حکومت ایران حتی در دورانی که مدعی گفتگو با اپوزیسیون بودند و تلاش کردند با چهرههای شناخته شده سیاسی مخالفش تماس بگیرد، بسیاری از آنها از جمله عبدالرحمان دبیرکل حزب دموکرات کردستان ایران را پای میز مذاکره کشت.
بنابر ارزیابی نهادهای اطلاعاتی غربی، سازمانهای اطلاعاتی فرامرزی ایران در چند سال اخیر سیاستی تهاجمیتر در اروپا و حتی خاورمیانه پیش گرفتهاند؛ اقداماتی که از سطح تحمل اروپا گذر کرده و در نهایت در قالب تقابلهایی پنهان و عیان نمایان شده است.