ایران وایر- بهنام قلیپور: حضور کودکان در لباس نیروهای یگان ویژه و سرکوب در اعتراضات جمهوری اسلامی واکنشهای زیادی در پی داشته است، با این حال همچنان تصاویر کودکان با باتوم، سپر و کلاهخود یگان ویژه منتشر میشوند.
این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی از کودکان استفاده میکند. در جریان جنگ هشت ساله ایران و عراق، هزاران کودک راهی جبههها شدند و جان باختند. در این شرایط، یک نشریه وابسته به آستان قدس رضوی در یکی از تازهترین شمارههای خود تحقیقی درباره بهکارگیری کودکان زیر ۱۵ سال در مخاصمات مسلحانه منتشر کرده است. در این تحقیق البته نشانی از سوء استفاده جمهوری اسلامی از کودکان در جنگ و سرکوب نیست بلکه به استفاده از آنها در مخاصمات مسلحانه در کلمبیا و سریلانکا اشاره شده است.
***
جمهوری اسلامی پس از پایان جنگ هشت ساله، بار دیگر سوءاستقاده از کودکان برای سرکوب اعتراضهای سراسری مردم ایران و قتلعام کودکان و نوجوانان معترض را در دستور کار خود قرار داده است.
در چند هفته گذشته، گزارشها، اخبار، تصاویر و فیلمهای قابل توجهی از حضور کودکان سازماندهی شده به منظور سرکوب اعتراضهای مردم در خیابانها منتشر شدهاند. این موضوع با واکنش نهادهای داخلی و خارجی حقوق بشری و حقوق کودک روبهرو شده است.
فعالان حقوق کودک همچنین حمله به مدارس و کشتار کودکان در جریان سرکوب اعتراضها را محکوم کرده و خواستار توقف تمامی برخوردهای ناقض حقوق کودکان در ایران شدهاند.
مقامهای جمهوری اسلامی به این درخواستها بیاعتنا بوده و به گفته گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران دستور تشدید سرکوبها را صادر کردهاند.
اعتراضهای سراسری ایرانیان که از شهریور ۱۴۰۱ آغاز شده، از معدود جنبشهای اعتراضی در تاریخ جمهوری اسلامی است که روحانیون شیعه حاکم بر ایران از کودکان برای سرکوب کودکان سوءاستفاده میکنند.
میلیونها کودکی که در معرض سوءاستفاده و سرکوب در ایران قرار دارند، تنها بخشی از ۱۲۵ میلیون کودکی در جهان هستند که در معرض مستقیم مخاصمات مسلحانه هستند و دستکم ۱۰۰ هزار کودک زیر ۱۵ سال به طور رسمی در خدمت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی درآمدهاند.
فصلنامه «آموزههای حقوق کیفری» که وابسته به آستان قدس رضوی است، در یکی از تازهترین شمارههای خود تحقیقی با عنوان «تعهد گروههای مسلح به عدم بهکارگیری کودکان زیر ۱۵ سال در مخاصمات مسلحانه» منتشر کرده و به بررسی این مساله پرداخته است.
این تحقیق بیآن که به موضوع بهکارگیری کودکان در قالب نیروهای بسیج اشارهای کند، نوشته است در سالهای اخیر استخدام کودکان در مخاصمات مسلحانه افزایش یافته و به مسالهای جدی برای جامعه بینالملل تبدیل شده است.
جمهوری اسلامی هم در بهکارگیری کودکان در مخاصمات مسلحانه سابقه طولانی دارد. در جریان جنگ هشت ساله عراق علیه ایران، دستکم ۵۵۰ هزار کودک زیر ۱۸ سال را به جبهههای جنگ اعزام کردند ۳۶ هزار نفر آنها کشته و مفقود و دو هزار و ۸۵۳ نفر معلول شدند و دو هزار ۴۳۳ نفر نیز به اسارت نیروهای عراقی درآمدند.
این اقدام در شرایطی رخ داد که پروتکل الحاقی «کنوانسیون حقوق کودک» استفاده مستقیم از کودکان زیر ۱۸ سال را در جنگها و سربازگیری اجباری از سوی دولتها، گروههای شبهنظامی و گروههای مسلح غیردولتی ممنوع کرده است.
«سازمان بسیج دانشآموزی» که زیر نظر مستقیم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالیت میکند، در حال حاضر بیش از پنج میلیون عضو دارد؛ تشکیلاتی که در جریان جنگ، یکی از مهمترین نهادهای جذب و اعزام کودکان برای حضور در میادین جنگ بود.
این تشکیلات پس از پایان جنگ، به سازمان ارتقا یافت و با بودجههای هنگفت، مسوول جذب کودکان در بیش از ۴۵ هزار پایگاه بسیج در سراسر کشور شد. در سه دهه گذشته، اعضای این سازمان نقش بسزایی در سرکوب خونبار اعتراضها در ایران داشتهاند.
در جریان اعتراضهای سراسری ایران هم تصاویر قابل توجهی از کودکان سربازان یا کودک سرکوبگرانی منتشر شدند که در خیابانها با هدف سرکوب اعتراضهای مردم به صف شدهاند.
انتشار این تصاویر در کنار حملات گسترده به مدارس و بازداشت دانشآموزان و کشتن تعدادی از آنها با واکنش اعتراضی بسیاری از نهادهای داخلی و خارجی مدافع حقوق کودکان مواجه شده است.
«جمعیت امام علی»، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل و چندین نهاد مدافع حقوق کودکان نیز طی این مدت با انتشار بیانیههای جداگانهای، سوءاستفاده از کودکان از سوی نهادهای سرکوب در جمهوری اسلامی را محکوم کردهاند.
جمهوری اسلامی تنها نظامی در دنیا نیست که از کودکان در مخاصمات مسلحانه سوءاستفاده میکند، آنطور که در تحقیق فصلنامه «آموزههای حقوق کیفری» آمده است، نیروهای مسلح انقلابی «فارک» در کلمبیا نیز از کودکان برای مینگذاری و جنگهای مسلحانه سوءاستفاده کردهاند.
ببرهای آزادیخواه «تامیل» در سریلانکا هم سابقه سیاهی در این زمینه دارند، به طوری که با استخدام بیش از شش هزار کودک، مقاصد نظامی و سیاسی خود را پیش بردهاند.
این گروهها در کنار جمهوری اسلامی در شرایطی از کودکان در مخاصمات مسلحانه سوءاستفاده کرده و میکنند که قوانین بینالمللی به شدت مخالف چنین بهرهبرداریهایی از کودکان است.
حمایت از کودکان در مخاصمات مسلحانه واقعیتی است که امروزه جامعه جهانی بر آن مهر تایید زده است. لزوم حمایت همه جانبه از این قشر آسیبپذیر باعث شده است تا دولتها به تدوین اسناد ارزشمندی در صحنه بینالمللی و منطقهای بپردازند که جمهوری اسلامی به طور سیستماتیک در مهدهای کودک، مدارس، مساجد و پایگاههای بسیج مشغول نقض و دور زدن آنها است.
«کنوانسیون ژنو» درباره حمایت از افراد غیرنظامی در زمان جنگ، کنوانسیون حقوق کودک، اساسنامه «دیوان بینالمللی کیفری»، «کنوانسیون شماره ۱۸۲» سازمان بینالمللی کار و «پروتکل اختیاری کنوانسیون حقوق کودک» در مورد مشارکت کودکان در مخاصمات مسلحانه از مهمترین متنهای بینالمللی در این زمینه هستند.
کنوانسیون ژنو به صراحت اعلام میکند که اشخاص غیر نظامی هرگز نباید مورد حمله واقع شوند، باید مورد احترام و حمایت قرار گیرند و همیشه با انسانیت با آنها رفتار شود. در کنوانسیون حقوق کودک هم آمده که استخدام افراد کمتر از ۱۵ سال در نیروهای مسـلح ممنوع است.
اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری نیز بسیج اجباری یا داوطلبانه کودکان زیر ۱۵ سال در نیروهای مسلح یا به کارگیری آنها برای مشارکت فعال در مخاصمات مسلحانه بینالمللـی و غیربینالمللی را «جنایت جنگی» خوانده است.
همچنین در کنوانسیون ۱۸۲ سازمان بینالمللی کار آمده است که به کارگیری و استفاده اجباری از کودکان در مخاصمات مسلحانه به عنوان یکی از بدترین اشکال کار کودک محسوب میشود.
جمهوری اسلامی که همچنان مشغول دور زدن تمام قوانین مربوط به تحریمهای بینالمللی است، حالا با شروع اعتراضهای سراسری در ایران، سیاست دور زدن قوانین مربوط به تمام کنوانسیونهای مربوط به حقوق کودک و بشر را در دستور کار خود قرار داده است تا بتواند با استفاده از کودکان، اعتراضها را به شکل خونباری خاموش کند.
+296
رأی دهید
-43
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.