«زنگزور» نام تاریخی منطقهای است که بین نخجوان و باقی خاک جمهوری آذربایجان قرار دارد و به همین دلیل، دالانی که قرار است در این منطقه ایجاد شود، به «دالان زنگزور» معروف شده است.
تلویزیون آنلاین مساوات که از حکومت جمهوری آذربایجان حمایت میکند، در تفسیری در روز سهشنبه، حکومت ایران را متهم کردکه در صدد جلوگیری از گشایش دالان زنگزور است.
طرح فعال شدن این مسیر زمینی که از حمایت ترکیه، آمریکا و کشورهای اروپایی برخوردار است ارتباط زمینی آسیا و اروپا را بدون نیاز به عبور ترانزیت از ایران تسهیل خواهد کرد.
تلویزیون مساوات به نقل از سرتیپ علی اکبر پورجمشیدیان، جانشین فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران گفته است که «ایران نمیتواند تهدید مسیر ترانزیتی خود از طریق ارمنستان را نادیده بگیرد».
این تلویزیون حکومت ایران را متهم کرده است که در صدد جلوگیری از ارتباط بین کشورهای ترک زبان است و آن را اقدامی بیهوده توصیف کرده است.
همچنین تارنمای آذر که آن هم حامی حکومت آذربایجان است گفته است که پل زدن بر رودخانه ارس «نشان میدهد ایران میتواند وارد خاک آذربایجان شود» و با اعلام اینکه «آخوندها آشکارا آذربایجان را تهدید میکنند» توصیه کرده است که «رزمایش نظامی مشترک آذربایجان و ترکیه در کنار رودخانه ارس میتواند پاسخی جدی به این تهدیدها باشد».
فرهاد ممدوف، تحلیلگر سیاسی جمهوری آذربایجان هم گفته است: «با برگزاری این رزمایش، ایران میتواند برای حمله احتمالی به آذربایجان یا مداخله در ارمنستان آماده شود»
او هشدار داده که چنین اقدامی میتواند باعث اعتراض آذربایجانیهای ایران شود و حتی شرایطی را فراهم آورد که آذربایجان به اسرائیل اجازه دهد از حریم هوایی این کشور برای حمله به ایران استفاده کند.
آقای ممدوف گفته است که انگیزه دیگر ایران میتواند پرکردن «خلائی» باشد که از ناکامی نظامی روسیه در اوکراین و تلاشهای غرب برای فشار برای خروج روسیه از ارمنستان شکل گرفته است.
وی افزوده است: «رزمایش ایران میتواند هشداری هم برای دولت ارمنستان باشد که اگر قصد داشته باشد کشورهای غربی را به عنوان متحدان خود جایگزین روسیه کند، ایران میتواند از نیروهای نیابتی خود در ارمنستان برای ایجاد بیثباتی و مداخله در آن کشور استفاده کند».
نظرات کارشناسان ارمنیرزمایش «اقتدار» یک مانوور ترکیبی توصیف شده که از جمله شامل مشارکت واحدهای هلیکوپتر استدر مقابل، واردان وسکانیان، کارشناس ارمنی مسایل ایران، به وبسایت ارمنی نیوز گفته است که پیام ژئوپلیتیکی رزمایش بزرگ نظامی ایران «کاهش اشتها برای اتحاد آذربایجان و ترکیه، از جمله علیه استان سیونیک در جنوب ارمنستان» است.
این استان با ایران، جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان هممرز است.
وی افزود: «با توجه به تصمیم اخیر اتحادیه اروپا برای اعزام هیئت ناظر این اتحادیه به مرز ارمنستان با آذربایجان، رزمایش ایران پیامی هم برای ارمنستان دارد».
آقای وسکانیان گفته است که جمهوری آذربایجان در حال ساخت شبکهای از فرودگاهها در سرزمینهایی است که در جنگ سال ۲۰۲۰ با ارمنستان به دست آورده که به گفته او «میتواند علیه ایران، ارمنستان و روسیه به کار گرفته شود».
این کارشناس ارمنی اظهار داشته است که این فرودگاهها صرفا کاربرد نظامی دارند و اسرائیل و کشورهای عضو پیمان ناتو میتوانند از آنها علیه ایران، ارمنستان و روسیه استفاده کنند.
وی اظهار داشته است که «ایران برای هر سناریوی احتمالی از جمله حمله به آذربایجان یا استقرار نیروهای نظامی در قره باغ» آماده میشود.
هاروت آرتین آراکلیان، یک کارشناس ارمنی دیگر در مصاحبه با کانال یوتیوب ایروان تودی، گفته است: «مهماتی که آذربایجان هر روزه از اسرائیل دریافت میکند برای جنگ با ارمنستان نیست زیرا پیروزی بر ارمنستان به این مقدار مهمات نیاز ندارد».
مقامات دولتی آذربایجان، ارمنستان و روسیه در مورد انگیزه رزمایش سپاه پاسداران اظهار نظر رسمی نکردهاند.