۱۶ هزار پزشک دیگر از ایران رفتند؛ مهاجرت ۱۶۰ متخصص قلب در یک سال

رادیو فردا: روزنامه «دنیای اقتصاد» روز یکشنبه ۲۰ شهریور با انتشار گزارشی بر اساس آماری که منبع آن را اعلام نکرده از مهاجرت «۱۶۰ متخصص قلب طی یک سال گذشته» از ایران خبر داده و اضافه کرده است که طی چهار سال اخیر «۱۶ هزار پزشک عمومی» هم از کشور مهاجرت کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، «۳۰ هزار کادر درمان» نیز طی یک سال گذشته از دانشکده‌های علوم پزشکی درخواست گواهی حسن سابقه (گود استندینگ) ارائه کرده‌اند که «مقصدشان عمان بوده است».

این در حالی است که بنا به اعلام قبلی وزارت بهداشت، ایران با کمبود «حدود ۱۸ هزار پزشک عمومی» مواجه است.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران نیز پیشتر اواخر خرداد امسال گفته بود که پارسال چهار هزار و ۲۷ پزشک ایرانی درخواست دریافت عدم سوء پیشینه کرده‌اند که البته ممکن است همه آن‌ها هنوز از ایران خارج نشده باشند.

اخیراً «رصدخانه مهاجرت ‌ایران» نیز با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که ۷۳ درصد پزشکان و پرستاران ایرانی و نزدیک به ۶۰ درصد استادان دانشگاه و دانشجویان ایرانی تمایل به مهاجرت دارند.

بر اساس این گزارش ۵۹ درصد دانشجویان و ۶۹ درصد استادان و محققان ایرانی به‌دلیل «مسائل اقتصادی» به دنبال مهاجرت از ایران هستند.

رو یک‌شنبه، فرهاد دانشجو، رئیس دانشگاه تربیت مدرس نیز در گفت‌وگویی با خبرگزاری ایلنا گفت که «هر هفته تقریباً با یک درخواست اعضای هیئت علمی روبه‌رو هستیم برای اینکه از ما مرخصی بدون حقوق بگیرند و برای یک سال از کشور بروند. از هر پنج یا شش نفری که درخواست می‌دهند، ۶۰ تا ۷۰ درصدشان تازه به خارج می‌روند تا ببینند می‌توانند بمانند یا نه.»

پیشتر حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس ایران، در نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی از «افزایش آمار مهاجرت پزشکان» و «خروج پزشکان از کسوت عضویت هیئت علمی» ابراز نگرانی کرده بود.

شهریاری سال گذشته در این نامه درباره پیامدهای این وضعیت بر «کیفیت، سرعت و دقت خدمات بهداشتی و درمانی» هشدار داد و خالی ماندن صندلی‌های تخصصی در برخی از رشته‌های مادر را «بسیار نگران‌کننده» عنوان کرده بود.

همچنین احسان قاضی‌زاده، نماینده مجلس شورای اسلامی آذرماه سال گذشته اعلام کرد، علاوه بر پزشکان، در سه سال گذشته‌اش، حدود سیصد هزار نفر از جمعیت دانشگاهی ایران که مدارک کارشناسی ارشد و دکترا داشته‌اند، ایران را ترک کردند.

جمهوری اسلامی نه تنها مسئولیت خروج فرارگونه نخبگان علمی و دانشگاهی از ایران را برعهده نگرفته، بلکه سعید خطیب‌زاده سخنگوی وقت وزارت خارجه در خردادماه، این مسئولیت را متوجه رسانه‌های فارسی‌زبان به گفته او «معاند» مستقر در لندن کرد.

او مدعی شد این رسانه‌ها با ارائه «تصویری مهندسی‌شده و غیرواقعی از داخل ایران و رؤیایی غیر واقعی‌تر از زندگی در اروپا»، زمینه خروج مخاطره‌آمیز و خطرناک برخی شهروندان ایرانی را فراهم می‌آورند.

امواج خروج ایرانیان از کشورشان، پیشتر دلایل سیاسی و حقوق بشری داشت، اما در سال‌های اخیر عمده ایرانیان خارج‌شده از ایران به دلایل اقتصادی کشور را ترک کرده‌اند.

علاوه بر این مهاجرت و میل به مهاجرتِ نیروهای تخصصی به‌دلیل مشکلات اقتصادی و اجتماعی، حدود چهار هزار نفر از فرزندان مقام‌های جمهوری اسلامی نیز به‌گفته دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر در خارج از ایران اقامت دارند. در مورد انگیزه‌های مهاجرتی آنان گزارش مستندی در دست نیست.

بر اساس آمار وزارت خارجه جمهوری اسلامی، جمعیت ایرانیان ساکن خارج از کشور شش میلیون نفر برآورد می‌شود.
هر هفته یک نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس مرخصی می‌گیرند که از ایران "فرار" کنند
فرهاد دانشجو، رییس دانشگاه تربیت مدرس: «علاوه بر رفتن دانشجویان خوب از کشور با پدیده مهاجرت اعضای هیات علمی نیز روبرو هستیم، آ‌ن‌ها عشق‌شان این است که همین جا بمانند، ولی به دلایل مختلف نمی‌توانند.»
 
او افزود: «هر هفته تقریبا یکی از اعضای هیات علمی درخواست مرخصی یک‌ساله بدون حقوق می‌دهد برای اینکه از کشور برود (بخوانید فرار کند).»
 
به گفته دانشجو «ضرب‌آهنگ مهاجرت» اعضای هیئت علمی نسبت به چهار ماه قبل که او در نامه‌ای به رئیس دولت از این موضوع ابراز نگرانی کرده بود، تندتر شده است. او گفته «هر هفته تقریبا با یک درخواست روبه‌رو هستیم برای اینکه از ما مرخصی بدون حقوق بگیرند و برای یک سال از کشور بروند. از هر پنج یا شش نفری که درخواست می‌دهند، ۶۰ تا ۷۰ درصدشان تازه به خارج می‌روند تا ببینند می‌توانند بمانند یا نه».
 
او گذران زندگی و کمبود امکانات را یکی از انگیزه‌های اعضای هیئت علمی برای مهاجرت عنوان کرده است. دانشجو پیشنهاد کرده است دولت به اعضای هیئت علمی یک میلیارد تومان وام بدون بهره بدهد تا به گفته او «آنها صاحب خانه شوند». او گفته این یک راهکار فوری است برای اینکه بتوانیم اعضای هیئت علمی را در کشور نگه داریم.
شتاب فزاینده مهاجرت پزشکان و پرستاران همزمان با افزایش نگرانی از کاهش توان علمی و پزشکی در ایران
+64
رأی دهید
-2

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۰
    سوسمار ولایت - دهلی، اتریش
    لیاقت ندارن چون! الان قلبش و کمرش درد بگیره باید بره پیش جراح پلاستیک. قلبشو در میاره و خوشگل میچسبونه به اون دماغ خورتومیش. دندانپزشک هم نیست دیگه ! دندان درد داریم میگه بیا زیبایی انجام بدم درد یادت میره ! هرکی هم که شهید بهشتی میره یا داییش جراح فک و صورته انجا یا باباش هیئت علمیه، کلا کار دندان بلد نیست تو کاره پلنگ سواریو و سوارکاری بلدن فقط! از دخترا سواری میگیرن!
    3
    18
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۳
    Lincoln - کورنوال، انگلستان

    عوضش امنیت (برای دزدها) ،اعتقاد، آخوند و امام زاده وجود داره، مردم اگر مریض بشن دعا می کنند ، اگر هم بیماری حاد باشه خودشون به ضریح قفل و زنجیر می کنند.
    1
    33
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    فضول میرزا - استکهلم، سوئد

    ایرانیها پزشک نمیخواهند، همون آیت الله تبریزیان با محصولاتی نظیر روغن بنفشه از سرشون هم زیاده!
    1
    41
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۷:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    vg2000 - اسلو، نروژ
    دارید نزدیک میشید به بنگلادش
    1
    20
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۰:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    دوستدار - استهکلم، سوئد
    دکترها را از ایران به مهاجرات کردن وادار مینمایند در عوضش اخوند را در ایران زیاد میکنن !
    0
    19
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۲
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    vg2000 - اسلو، نروژ
    عزیزم وضعیت اقتصادی و میزان ازادی های مدنی در بن گلادش به مراتب از ایران بهتر است
    0
    19
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    arya_japan - توکیو، ژاپن
    مهم نیست، در عوض به طبع اسلامی اضافع شده. اگر دوست نداری میتونی جمع کنی از ایران بری .
    0
    14
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۱:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۲
    حاج سید آقا - بلخ، افغانستان
    هرجا پول هست آدم به آنجا میرود.
    2
    0
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    Chokam - ری، ایران
    نظام پزشکی خارجیا قبول نمیکنه.شایددانشگاه قبول کنه از صفر شروع کنن ،حتی افغانستان قبول نداره چه برسه اروپاو امریکا. فرق داره بامهندسی.البته کیسه کش می کنن چون سالمندان خیلی توی خارج پرستاری میخواد میرن خونه هاشون می شورن کیسه شون میکشن داروهاشونو میدن،
    6
    0
    یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۳:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.