کاخ سفید میگوید که اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درباره احتمال استفاده از ماده ۵ پیمان ناتو علیه ایران تصمیمگیری خواهند کرد. ماده ۵ این پیمان مربوط به اقدام جمعی علیه تهدیدکنندگان است.
کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه، ۱۶ شهریور در پاسخ به اینکه آیا پس از حملات سایبری جمهوری اسلامی به آلبانی که منجر به قطع روابط دیپلماتیک تیرانا با تهران شد، احتمال استفاده از ماده پنج پیمان ناتو علیه ایران وجود دارد، گفت که این مسئله نیاز به «فرایندهای متعدد» دارد.
وی افزود که تصمیمگیری کشورهای عضو ناتو در مورد استناد به این ماده و اقدام جمعی اعضای ناتو علیه ایران، با هر یک از کشورهای عضو خواهد بود.
در ماده ۵ پیمان تاسیس ناتو آمده است: «طرفهای حاضر در این پیمان توافق میکنند که حمله مسلحانه به یک یا چند کشور عضو در اروپا یا آمریکای شمالی، حمله علیه تمامی آنها تلقی شود.»
بر اساس این ماده، اگر یکی از اعضای ائتلاف مورد حمله قرار گیرد، ناتو باید «اقدام لازم از جمله استفاده از نیروی مسلح را برای بازگرداندن و حفظ امنیت منطقه آتلانتیک شمالی» انجام دهد.
استفاده از این ماده از آن رو محتمل است که آلبانی از سال ۲۰۰۹ میلادی از اعضای ناتو محسوب میشود.
آمریکا در عین حال نسبت به «اقدامات بیشتر» علیه جمهوری اسلامی هشدار داد و آنچه را که حمله سایبری «بی سابقه» علیه آلبانی به عنوان متحد آمریکا خواند، محکوم کرد.
آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی در بیانیهای اعلام کرد که ایران باید به دلیل این حمله سایبری که منجر به «فلج کردن خدمات عمومی و هک دادهها و ارتباطات الکترونیکی سامانههای دولتی» آلبانی شد، «پاسخگو» باشد.
به گفته وی، «ایالات متحده اقدامات بیشتری را انجام خواهد داد تا ایران را که با اقدامات خود امنیت متحد آمریکا را تهدید کرده و اختلال در فضای سایبری ایجاد میکند، پاسخگو کند.»
نخست وزیر آلبانی، ادی راما، ایران را متهم کرده است که ۱۵ ژوئیه حمله سایبری علیه مؤسسات آلبانی انجام داده که منجر به «فلج کردن خدمات عمومی و هک دادهها و ارتباطات الکترونیکی از سیستمهای دولتی» انجام شده است.
آلبانی در واکنش به این اقدام که محکومیتهای جهانی را نیز در پی داشت، روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
این اتفاقات در شرایطی رخ میدهد که ایالات متحده و قدرتهای اروپایی در تلاش برای نجات توافق برجام هستند.
باوجود انتقادهای گسترده جهانی، وزارت خارجه ایران با رد اتهام حملات سایبری به آلبانی، آن را «ادعاهای بیاساس» خواند و تصمیم این کشور به قطع روابط با تهران را «اقدامی نسنجیده و فاقد دوراندیشی در روابط بینالمللی» عنوان کرد.
روابط آلبانی و ایران سالها است به دلیل میزبانی تیرانا از گروه سازمان مجاهدین خلق به تیرگی گراییده است.
پس از استقرار اعضا و هواداران این گروه در خاک عراق تا چند سال پس از سرنگونی رژیم صدام حسین، براساس توافقی که بین آمریکا و دولت عراق صورت گرفت نیروهای این سازمان به آلبانی منتقل شدند.