خلیلزاد در واکنش به گفت‌وگوی اشرف غنی: اگر او ترسیده بود باید از آمریکا کمک می‌خواست

زلمی خلیلزادبی بی سی :زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین آمریکا برای مذاکرات صلح افغانستان در مصاحبه با بی‌بی‌سی می‌گوید کسی تصور نمی‌کرد افغانستان چنین سریع به دست طالبان بیفتد. او می‌گوید متعجب بوده که چرا نیروهای امنیتی افغان با وجودی که شمارشان زیاد بود و حمایتی که از آمریکا می‌گرفتند، مقاومت جدی نمی‌کنند، "چرا که ما هنوز هم برای دفاع از آن‌ها اقدام می‌کردیم".
لینک مرتبط:اشرف غنی: اشتباه من اعتماد به آمریکا و شرکای بین‌المللی بود

آقای خلیلزاد در پاسخ به این که اشرف غنی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان در گفتگوی اخیر خود با بی‌بی‌سی گفته است اگر در کابل می‌ماند، کشته می‌شد، می‌گوید:"پس او (اشرف غنی) باید از ما (آمریکا) کمک می‌خواست، اگر ترس واقعی و به‌جا داشت و شاید این به طور مطلوب در نظر گرفته می‌شد، اما او چنین کمکی نخواست."

آقای خلیلزاد در جواب به این که آیا عدم پیش‌بینی سقوط سریع افغانستان به دست طالبان ناکامی اطلاعاتی آمریکا را نشان می‌دهد، گفت: "بیش از همه این ناکامی مربوط به رهبری افغانستان می‌شود. هیچ کس تصور نمی‌کرد که رئیس‌جمهور غنی فرار ‌کند...بله، این یکی را پیش‌بینی نکرده بودیم."

آقای خلیلزاد تاکید می‌کند که توافق شده بود که طالبان در پانزدهم آگوست وارد کابل نشوند و قدرت مسالمت‌آمیز در یک "لویه جرگه" منتقل شود.

او همچنین گفت که آقای غنی بیشتر روی ماندن در قدرت تمرکز داشت.

آقای غنی در اولین مصاحبه رسانه‌ای خود پس از تسلط طالبان بر افغانستان می‌گوید که فرار او از کشورش در ۱۵ آگوست، تصمیمی ناگهانی بود و زمانی اتفاق افتاد که نیروهای امنیتی او در ارگ به او گفتند که دیگر قادر به محافظت او و پایتخت نیستند.
آقای غنی در نخستین گفتگوی رسانه‌ای خود پس از تسلط طالبان بر افغانستان می‌گوید که فرار او از کشورش در ۱۵ آگوست، تصمیمی ناگهانی بود و زمانی اتفاق افتاد که نیروهای امنیتی او در ارگ به او گفتند که دیگر قادر به محافظت او و پایتخت نیستندآقای غنی در گفت‌وگو با ژنرال نیک کارتر، رئیس پیشین ستاد ارتش بریتانیا برای برنامه "تودی" رادیو ۴ بی‌بی‌سی گفت که تنها اشتباه او به عنوان رئیس‌جمهور اعتماد به شرکای بین‌المللی از جمله آمریکا بود. او در این گفت‌وگو می‌گوید که خشم افغان‌ها و این را که او را مقصر تسلط سریع طالبان بر افغانستان می‌دانند، درک می‌کند.

رئیس‌جمهور پیشین افغانستان در این گفت‌وگو تاکید می‌کند: "به ما اطلاع دادند که گروه حقانی تعهد داده که وارد کابل نشود. ولی دو ساعت بعد، این‌طور نبود."

"دو گروه متفاوت از طالبان از دو جهت مختلف در حال ورود به کابل بودند. احتمال یک درگیری شدید بین آنها بسیار بالا بود و شهری با جمعیت ۵ میلیون نفر در معرض نابودی قرار داشت."

    زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا در مذاکرات صلح افغانستان استعفا کرد
    خلیلزاد در اولین مصاحبه پس از استعفا می‌گوید اعتمادی به طالبان در مورد القاعده وجود ندارد
    استعفای زلمی خلیلزاد؛ 'در ماموریت خود ناکام بود'، طالبان: خلیلزاد همکار خوبی بود

از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
پادکست
پادکست
به عبارت دیگر

گفتگو با چهره‌های سیاسی، هنری و ادبی از تلویزیون فارسی بی بی سی.

برنامه ها

پایان پادکست

در فبروری/فوریه سال گذشته (۲۰۲۰) آمریکا و طالبان توافق‌نامه‌ای تاریخی را امضا کردند که مطابق آن آمریکا بایست تمام نیروهای خود را از افغانستان خارج می‌کرد و طالبان هم از جمله متعهد شدند که به نیروهای آمریکایی حمله نمی‌کنند و به گروه‌های تروریستی پناه نمی‌دهند و اجازه نمی‌دهند از خاک افغانستان علیه آمریکا استفاده شود.

نماینده پیشین آمریکا برای افغانستان از حضور آمریکا در این کشور دفاع کرد و گفت حالا خطر کمتری از افغانستان متوجه آمریکاست ولی چیزی که آمریکا در رسیدن به آن ناکام بود"شکست طالبان و داشتن افغانستانی دموکراتیک بود که بخشی از جامعه دموکراتیک بین‌المللی باشد."

آقای خلیلزاد، اما، می‌گوید که خوشحال است که حالا جنگ تمام شده ولی چالش‌هایی در افغانستان باقی است و باید روی آن چالش‌ها تمرکز کرد ولی برای رسیدگی به آن، راه‌حل "جنگ نیروهای آمریکایی و غربی" نیست.

او در جواب به این که حالا یک بحران جدی بشری در افغانستان جریان دارد و خشونت‌ها هم کاملا تمام نشده می‌گوید: "فکر می‌کنید چرا چنین است؟ آن‌هایی که به جنگ یا شاید جنگ دائمی باور داشتند، بعضی از آن‌ها تاکید بر تنبیه مردم افغانستان می‌کنند. دارایی‌های افغان‌ها و حساب‌های بانکی شان را مسدود می‌کنند. من هیچ‌گاهی از سیاستی حمایت نکرده‌ام که مردم غیرنظامی را تنبیه کند."

آقای خلیلزاد تاکید می‌کند که طالبان می‌خواهند با آمریکا گفت‌وگو کنند و در پی داشتن رابطه عادی با آمریکا و غرب هستند و اگر از این فرصت استفاده نشود، شاید به راه‌هایی متوسل شوند که خلاف منافع غرب باشد.

او می‌گوید اگر افغانستان کاملا سقوط کند، این احتمال هست که این کشور به پناهگاهی برای تروریسم بین‌المللی مبدل شود:"اگر افغانستان سقوط کند، میلیون‌ها افغان متحمل رنج شوند و فضاهایی بدون تسلط دولت دوباره ظاهر شود و تروریسم می‌تواند به مشکل بزرگتر تبدیل شود."

به این دلیل آقای خلیلزاد گفت‌وگو و رابطه با طالبان را به نفع آمریکا می‌داند.

او، اما، می‌گوید که از این که دولت پیشین افغانستان نتوانست با طالبان به توافقی سیاسی برسد، سرخورده است ولی از این خوشحال است که در افغانستان دیگر "میدان کشتار" وجود ندارد.
+7
رأی دهید
-2

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    شیرمردان - سیدنی، استرالیا
    حـ... میگه از آمریکا کمک می‌گرفت. شما هر جا پا گذاشتین جز هرج و مرج چیزی نیاوردید.
    1
    4
    جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۷
    hassan1326 - تهران، ایران
    دولت هایی که بهر علتی(دیکتاتوری،دزدی،فساد)فرار مغزها و نخبه کشی دارند ، نتیجه اش همین است ، در نتیجه دچار حکومت هایی مثل ج.ا و طالبان خواهند شد
    0
    0
    شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۰۰:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.