ژنرال نیک کارتر و محمد اشرف غنیبی بی سی :محمد اشرف غنی، رئیسجمهور پیشین افغانستان در نخستین گفتگوی رسانهای خود پس از تسلط طالبان بر افغانستان میگوید که فرار او از کشورش در ۱۵ آگوست، یک تصمیم ناگهانی بود و زمانی اتفاق افتاد که نیروهای امنیتی او در ارگ به او گفتند که دیگر قادر به محافظت او و پایتخت نیستند.
آقای غنی در گفتگویی با ژنرال سر نیک کارتر، رئیس پیشین ستاد ارتش بریتانیا برای برنامه "تودی" رادیو ۴ بیبیسی گفت که تنها اشتباه او به عنوان رئیسجمهور اعتماد به شرکای بینالمللی از جمله آمریکا بود. او در این گفتگو میگوید که خشم افغانها و این که او را مقصر تسلط سریع طالبان بر افغانستان میدانند، را درک میکند.
آقای غنی روز ۱۵ آگوست/۲۴ اسد/مرداد، با رسیدن طالبان به دروازههای کابل، کشور را به مقصدی اعلام نشده زمانی ترک کرد که طالبان با خروج کامل نیروهای خارجی در چند هفته تقریبا تمام افغانستان را تسخیر کرده بودند. بیشتر ولایات بدون درگیری تسلیم طالبان شدند. با انتشار خبر فرار آقای غنی از کشور، طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری افغانستان شدند، و دولت عملا سقوط کرد. او چند روز پس از این اتفاق، در یک پیام ویدیویی از امارات متحده عربی گفت که چون "یک توطئه جانی" در کمین او بود و برای جلوگیری از خونریزی و فاجعه مجبور به ترک کشور خود شد.
آقای غنی در گفتگوی تازه خود با ژنرال کارتر میگوید که او را قربانی کردند تا مقصر هرج و مرج و بحران افغانستان قلمدادش کنند. او گفت شرکای بینالمللی به طور مداوم به او فشار می آوردند و اختیارات او را محدود می کردند.
او در این گفتگو همچنین میگوید آماده است که برای تحقیقات از او درباره ادعاهای بردن پول با خود از کابل از دستگاه دروغسنج استفاده شود.
او همچنین میگوید آمریکا پس از توافق با طالبان برای او ضربالاجل هشدارآمیز برای رهایی پنج هزار زندانی طالبان تعیین کرده بود که این کار از عوامل اصلی "اتفاقات آگوست" بوده است. او میافزاید که مذاکرات صلح با طالبان "تبدیل به مسالهای مربوط به آمریکا شد، نه مساله افغانها". متن گفتگوی ژنرال نیک کارتر با محمد اشرف غنی که در آغاز از او درباره دلیل خارج شدنش از افغانستان پرسیده: اشرف غنی: دلیل اصلی من برای خروج، جلوگیری از ویرانی کابل بود. کابل قبلا در جنگهای میان گروهیِ مجاهدین بر سر قدرت، ویران شده بوده، با خاک یکسان شده بود. دو گروه متفاوت از طالبان از دو جهت مختلف در حال وارد شدن به کابل بودند. احتمال یک درگیری شدید بین آنها بسیار بالا بود و شهری با جمعیت ۵ میلیون نفر در معرض نابودی قرار داشت.
نیک کارتر:چه به یاد میآورید از همان روز، وقتی که از خواب بیدار شدید و دیدید که آن اتفاقها افتاد؟
اشرف غنی: صبح آن روز، به ذهنم هم خطور نمیکرد که بعد از ظهر من کشور را ترک میکنم. به ما اطلاع دادند که گروه حقانی تعهد داده که وارد کابل نشود. ولی دو ساعت بعد، اینطور نبود. از من خواسته شد که به همکارانم از جمله مشاور شورای امنیت ملی اجازه بدهم تا کشور را ترک کنند. همچنین از همسرم خواستم تا کشور را ترک کند، او مردد بود که این کار را بکند. آنها یک و نیم ساعت قبل از خروج من، محل را ترک کردند. من منتظر بودم، تا اینکه از بسم الله خان (وزیر دفاع وقت) به من زنگ زد و گفت که همه چیز از هم فرو پاشیده است. این زمانی بود که من میخواستم به وزارت دفاع بروم. ۲۵ دقیقه منتظر بودم، ولی خودروها نیامدند. بعد دکتر محب (حمدالله محب)، مشاور شورای امنیت ملی و بعد رئیس"پیپیاس"( واحد محافظت از رئیس جمهور) وارد شدند و گفتند که "پیپیاس" از هم پاشیده و اگر من بر ماندن اصرار کنم، همه آنها کشته میشوند. آنها توانایی حفاظت از من را ندارند. دکتر محب واقعا ترسیده بود. برای من بیش از دو دقیقه فرصت نداد. برنامه و دستور من این بود که آماده شویم و به طرف خوست حرکت کنیم. او به من گفت که خوست سقوط کرده و جلال آباد هم سقوط کرده است. من نمیدانستم که کجا می رویم. تنها وقتی سوار هلیکوپتر شدیم، مشخص شد که ما کشور را ترک میکنیم، این واقعا اتفاق ناگهانی بود.
نیک کارتر:اخیرا کنگره آمریکا از جان ساپکو، بازرس ویژه آمریکا در امور افغانستان خواسته تا در باره ادعاهایی تحقیق کند که گویا شما زمان ترک کشور، با خودتان مقدار مشخصی پول خارج کردید. فکر می کنم سئوال دیگری که خیلی از افغانها می خواهند دربارهاش بشنوند این است که چرا شما افغانستان را به آن شکل ترک کردید که البته توضیح دادید، من می خواستم بگویم که برای شما هم شخصا احتمالا خیلی سخت بوده که در آن مرحله افغانستان را ترک کنید.
اشرف غنی: البته، سختترین اتفاق ممکن بود. به همین دلیل در یکصد روز گذشته من تنها بودم و درحال نوشتن بودم و به اتفاقات گذشته فکر میکردم. وضع نمی توانست از این سختتر باشد. من مجبور بودم خود را قربانی کنم تا کابل را نجات بدهم و خودم را در معرض شرایطی قرار بدهم که واقعیت داشت. یک کودتای خشن، نه یک توافق سیاسی یا یک روند سیاسی که مردم در آن مشارکت داشته باشند. دوم، من میخواهم قطعا تاکید کنم که هیچ پولی را از کشور خارج نکردهام. هلی کوپترها و اولین مقصد ما در دسترس همه بود تا بررسی کنند. من نه تنها از تحقیق در این باره توسط آقای ساپکو استقبال میکنم بلکه من میخواهم یک تحقیق دیگر هم انجام شود. به محض اینکه این ادعاها مطرح شد، پشنهاد کردم که تحقیقاتی در این باره توسط سازمان ملل یا یک نهاد بازرسی کننده دیگر انجام شود. شیوه زندگی من بر همه معلوم است. من با پول چه میخواستم بکنم؟ این اتهامهایی است که مشخصا اول از طرف روسیه مطرح و بعد منتشر شد. من خوشحال میشوم که در این زمینه هر نوع تحقیق لازم از من انجام شود از جمله اینکه از دستگاه دروغسنج استفاده شود، یا به هر شیوه دیگری که لازم باشد. من به دلیل تعهد به کشور خود مطرح هستم و مثل خیلیهای دیگر به دلیل رابطهای ویژه با سازمانهای اطلاعاتی یا چیزهای دیگر وارد میدان (سیاست) نشدم.
نیک کارتر:برگردیم به تفاهمنامهای که در تاریخ ۲۹ فبروری/فوریه ۲۰۲۰ امضا شد. اکنون وقتی به آن نگاه میکنید، آیا چیزی درباره آن هست که احساس کنید اگربه عقب برگردید، میتوانست طور دیگری انجام شود یا شما میشد بهگونه دیگری رفتار کنید که باعث میشد نتیجه بهتری از آن تفاهمنامه حاصل شود؟
اشرف غنی: آنچه در ۲۹ فبروری/فوریه رخ داد، این بود که به جای دستیابی به یک روند صلح، به روندی برای خروج ]نیروهای آمریکا [ رسیدیم. در آن زمان طالبان به عنوان مهلکترین سازمان تروریستی شناخته میشد. آن روز دو تفاهمنامه وجود داشت، دو رخداد. اولی در کابل شکل گرفت. استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، و اسپر، وزیر دفاع آمریکا اول به کابل آمدند و اعلام تفاهم مشترک کردند. ماهها بود که این به طور موازی همزمان با تفاهم با طالبان در حال انجام بود.
نیک کارتر:یعنی این در واقع یک رابطه مشترک بین آنها و دولت افغانستان بود، درست است؟
اشرف غنی: بله.. وقتی به تفاهمنامه نگاه میکنید چهار قسمت دارد. اما چهار بخش دو تفاهمنامه شدیدا با هم فرق دارند.
نیک کارتر:ببخشید، فکر میکنم لازم است توضیح بدهید منظور از تفاهمنامه دیگر، تفاهم امضا شده میان دولت آمریکا با طالبان در دوحه است.
اشرف غنی: آن تفاهمنامه توسط سفیر خلیلزاد، در حضور آقای پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا امضا شد. در کابل آقای اسپر، وزیر دفاع گفت این یک تفاهم مشروط است و بازهم گفت دوباره تاکید میکنم این یک تفاهم مشروط است و اگر طالبان به تعهدات خود عمل نکند، این تفاهمنامه از سوی آمریکا لغو میشود.
مهمترین مسالهای که احتمالا یکی از اصلیترین دلایل وقایع ماه آگوست/اوت است این بود که در تفاهمنامه با ما، که ماهها بر سر آن مذاکرات صورت گرفت، بیان شد که آمریکا در صورت آزادسازی زندانیها از سوی هر دو طرف (طالبان و دولت افغانستان)، برگزاری مذاکرات میان دو طرف را تسهیل میکند. تعداد ]زندانیانی که باید آزاد میشدند[ در آن تفاهمنامه حدود چند صد نفر حداکثر ذکر شده بود. در تفاهمنامه آمریکا با طالبان اما، آمریکا یک تعهد یک جانبه داده بود، که آزادسازی ۵ هزار زندانی طالبان تا دهم ماه مارس/مارچ تضمین کند.
نیک کارتر: آیا با شما درباره آزاد کردن ۵ هزار زندانی مشورت نکردند؟
اشرف غنی: ما قاطعانه آن را رد کردیم. چون من تکلیفم را انجام داده بودم و تفاهمنامه صلح را مطالعه کرده بودم و غیر از موضوع آتشبس همهجانبه و دایمی، آنچه که آقای اسپر، وزیر دفاع آمریکا و دبیرکل ناتو آن را تکرار کرده بودند، هیچ مشورتی با ما صورت نگرفت و علاوه بر آن، آمریکا یک جانبه تعهد داد که باقی زندانیان طالبان را هم در سه ماه بعد از آن آزاد کند. ضربالاجلی هشدارآمیز صادر شد، این که ما باید آزادشان میکردیم. تعداد شان اول چند صد نفر بود، بعد به یک هزار رسید و بعد اصرار شدید و کامل وجود داشت که تمامی پنج هزار نفر آزاد شوند. اما طالبان از مذاکرات سیاسی با ما خودداری کردند و گفتند شما چهکاره هستید. و حتی در مورد زندانیان گفتند این تعهد آمریکاست و آمریکا قرار است اجرایش کند. چه از نظر روند کار و چه از نظر نتیجه آن، این مسئولیت باید مشخصا متوجه همان تیم باشد. به خصوص سوال اینجاست که چطور وکلای وزارت امور خارجه آمریکا، اجازه دادند دو تفاهمنامه به شدت متفاوت شکل بگیرد؟ چون تفاوتها با هم نمیتوانست مطابقت کند. نیک کارتر: برمیگردم به جایی که این گفتگو را آغاز کردیم. آیا فکر میکنید اگر همانجا میماندید، میتوانستید کاری کنید که آنها متوجه این موضوع شوند؟
اشرف غنی: نخیر. چون متاسفانه از من چهرهای کاملا منفی ترسیم کرده بودند و همه اینها به این خاطر رخ داد که ما هرگز فرصت این را نداشتیم که با آنها به مذاکره بنشینیم. سفیر خلیلزاد خودش این را گفت که این تبدیل به مسالهای مربوط به آمریکا شد، نه مساله افغانها. آنها ما را حذف کردند.
نیک کارتر: شما زمان زیادی، چیزی بیش از صد روز داشتید که به آنچه گذشت فکر کنید. آیا هیچ پشیمانی شخصیای دارید درباره همه اتفاقهایی که افتاد؟ مردم احتمالا خیلی برایشان جالب است بدانند که چه احساسی دارید، و برایتان چه معنایی دارد؟
اشرف غنی: کارنامه زندگی من نابود شد، ارزشهایم لگدمال شد و مرا قربانی کردند. آمریکا و دیگر همکاران غربی ما این انتخاب را داشتند که یا شیوه جنگیدن شان با ترور را تغییر دهند یا کلا کنارش بگذارند و خارج شوند.اما برای ما خودمختاری ملی تا زمانی که جنگ به این شکل با تروریسم باشد، امکانپذیر نیست. چون تمام مشکلات دیگر ما نسبت به این فرعی هستند.
نیک کارتر: شما وقتی رئیسجمهور بودید، به وضوح اعلام کردید که این برای شما جنگیدن تا پای مرگ است و همه مسائل مربوط به آن که تا انتها خواهید رفت. اگر به پایان این مساله برگردیم، مطمئنم افغانهای بسیاری هستند که شما را به عنوان رهبرشان نسبت به آنچه اتفاق افتاد، مقصر میدانند. شما احتمالا باید درباره همه اینها پاسخی به آنها بدهید.
اشرف غنی: قطعا، مقصر دانستن من از سوی آنها کاملا قابل درک است. آنها به درستی من را مقصر میدانند و این حق را دارند. چون من به مشارکت بینالمللی ما اعتماد کردم و این مسیر را پیش گرفتم. به جای مقابله مداوم مثل فرد پیش از من (حامد کرزی)، من، همانطور که شما شخصا شاهد بودید، واقعا همه فشارها را پذیرفتم که از این نتیجه خودداری شود.
اما آنها هم این تحمیل مداوم را درک کنند و امیدوارم که با گذشت زمان متوجه شوند. اما خشم آنها را کاملا میفهمم چون خودم هم در آن شریک هستم. بیشتر در شکل درماندگی. به همین دلیل، من به این مساله مترکز هستم که بتوانیم یک راه اساسی به جلو را در پیش بگیریم نه برای مقاصد شخصی، بلکه برای آنکه قادر باشم به افغانستان و جهتی که در پیش میگیرد، کمک کنم که همه ما دوباره بتوانیم به هم تعلق داشته باشیم. و اینجا درسی هم برای جامعه جهانی هست. یک افغانستان بیطرف، موجودیتی به مراتب ماندگارتر است، تا افغانستانی که به میدان جنگ بدل شده باشد یا تابع جنگی از بیرون باشد.
همه ما اشتباه بزرگی کردیم در اینکه فکر کردیم شکیبایی جامعه بینالمللی پایدار خواهد بود. و درسی که گرفتیم این است که ما نیاز داریم به مسیری برای آشتی ملی واقعی، خودمختاری و مسئولیتپذیری نسبت به یکدیگر حرکت کنیم، تا بتوانیم باز هم با هم زندگی کنیم.
+51
رأی دهید
-20
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۵۵
saeed scotland - لاس وگاس، ایالات متحده امریکا
تو طمع کردی اگر در دوره قبلی حقه بازی نمیکردی و قدرت رو به عبدالله عبدالله واگذار میکردی اون میدوست. با آمریکا و ناپاکستان چگونه رفتار کنه که این وضع پیش نیاد
7
60
پنجشنبه ۹ دی ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
بعد از 20 سال کمک های بیلیونی به افغانستان و دود شدن ان؛ این سئوال در امریکا مطرح بود که این ها نه تنهاحتی به فهم دموکراسی نرسیدند اما اکثریت روشنفکران هم چپول شده اند. شاید به درستی فهمیدند که ازادگی و رسیدن به دموکراسی پروسه ای بسیار طولانی هست که به اسانی میسر نمیشود و صرف این هزینه بیهوده است
13
58
پنجشنبه ۹ دی ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۸
اقای شاکی - برمن، آلمان
ترومپت بوگندو در دوحه سر تو کلاه گذاشت و یک طرفه پیمان ترک افغانستان را با پسر ناخلفصگس طالبان بست و تو هم از پشتون هایی که فکر میکردی هموطن و هم زبانت هستند رکب خوردی و بایدن بی وجود هم راه ترومپت بو گندو را ادامه داد.
3
20
پنجشنبه ۹ دی ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۹
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
اخه فقط امریکا که نیست،این افغانها با ناتو هم نساختن، حامد کرزای ده سال پیش بانیروهای ناتو اختلاف پیدا کرد کلی سربازناتو از کانادا و استرالیا وسوید و انگلیس انجابود همه رو مجبور کرد خاک افغانستان رو ترک کنن،بعد هم نوبت امریکا شد.وگرنه اگه یه نیروی خارجی بودطالبان جرات نمیکردن کابل رو بگیرن،البته طالبان خیلی قوی هستن اینافرزندان همان مجاهدینن که شوروی رو شکست دادن، و نوه های مجاهدینی که استعمارانگلیس رو شکست دادن جشن استقلال گرفتن ۱۹۰۰میلادی.،یعنی مادرزادی جنگجوین
7
5
پنجشنبه ۹ دی ۱۴۰۰ - ۲۲:۱۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. باز تئوری من در آوردی نثار فرمودی؟ مگر نمی فهمی که علت شکست مردم افغانستان یک اقلیت پشتون است؟! مگر نمی فهمی که در یک کشور وقتی یک اقلیت با زبان دیگری و با زور اسلحه حکومت را بدست می گیرد، نتیجه همین می شود، باز تئوری خلق می کنی که اصل مسئله را پوشیده نگه داری؟ مدرک حرف هایت در کامنت دیگری هست که در مورد ایران هم همین نظر و نگاه داری و آن را طبیعی می شماری. نکند پشتون ها هوش بیشتری دارند؟!
1
5
پنجشنبه ۹ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۲۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
paksan - ایران، ایران
دروغ میگه. متاسفانه در افغانستان برای رئیس شدن فقط زدوبند میشه و این یارو از همون اول حتی توان مدیریت خودشم نداشت چه برسه یک کشور. اشرف غنی با لابی کرزای رئیس شد و مثل همون کرزای آدم بی لیاقت و کم اطلاع و بی استعدادی بود که با لابی کرزای و دار و دسته اش رئیس شد تا چپاول منابع مالی آمریکایی ادامه داشته باشه. از این دوتا فاسدتر خلیلزاد بود که در عین ناکارآمدی و بیسوادی کامل شده بود نماینده آمریکا و عمده دزدی ها با هماهنگی او انجام میشد و هدفشم فقط تیغ زدن و رشوه بازی و نگه داشتن آمریکا در وضعیت بلاتکلیف تا به بیزینس کثیفش ادامه بده. باید افغانها برای محاکمه خلیلزاد در آمریکا متحد بشوند که اصل فساد و مشکلات همین شخص فاسد بود.
0
2
پنجشنبه ۹ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۳۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::Chokam - ری، ایران::]. ملت افغانستان جنگجو و بشدت عقب افتاده و از ته استخوان و نسوج بدن بشدت اسلامزده (مثل خیلی از ایرانی ها) هستند. این اسلام بد مرضی هست. با دروغ های شاخدارش از نوزادی چنان کسی را شستشوی مغزی میدهد که رهائی از ان فوق العاده مشکل است. مغز باید خیلی پیشرفته باشد تا بتواند بطور کامل از این ویروس رهائی یابد. شاهد بودید 70 سال تعلیمات کمونیستی هم در شوروی این ها را منطقی و عاقل نکرد. اگر کسی ذره ای شعور داشته باشد می فهمد که با شمشیر نمیتوان دل و روده ی ماه را در آورد و دوباره با تف به هم باز چسبانید. دروغ های شاخدار دیگر اسلام بماند. این ها با زور مسلمان و اسیر و با نماز دائمی و ترس از جهنم دروغین شستشوی فکری شده اند و اکثریت این ها تغییر ناپذیرند. 100 نفر هم که کمی هوشیار میشوند بجای ازادگی میروند دنبال چپولیسم چون از چپولیسم فقط نبودن خدا و مال مفت را یاد گرفته اند.
7
10
جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۰۰:۲۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
[::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. تو پشتون پشتون زیاد شنیدی، ولی طالبان اصلا خودشون رو یه جنبش صرفا پشتون اعلام نکردن. تازه پشتون اقلیت نیست،۵۰ درصد افغانها رو شامل میشه
5
4
جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۰۱:۵۲
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. امیدی به درمان تو نیست. هر روز 17 بار بطرف سنگ سیاه عربستانی دولا و راست بشو تا مار غاشیه نیشت نزنه.
7
7
جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۰۲:۱۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. عزیز شماداری فلسفه میگی،نه تاریخ. فلسفه میگه دین من دراوردی وساخته بشره.اما تاریخ میگه اگه اسلام نبوداونافارسی نبودن.چون اونا اول بودیسم بودن با زبان سغدی،.زبان فارسی با فتح اسلامی به میان انها رفت بکمک الفبای عربی، در دوره سامانیان،توسط اسماعیل پادشاه سامانیان درماورالنهرکه مذهب سنی داشت،برای همین اسیای میانه تاجیکستان افغانستان برای اسماعیل سامانی مثل فردوسی جشن میگیرن.منبع من تاریخ بخارای ریچاردفرای هست.
4
6
جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۰۲:۱۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::Chokam - ری، ایران::]. البته عزیزم. ما هیچکدام اول مسلمان نبودیم. من که نمیگویم ولی حدود ایران را در زمان ساسانیان دیده ام و به یقین مسلمان شدن ایران باعث صدور اسلام به ان مناطق شده است
6
5
جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. نه، من مانند تو نمی توانم درمان گردم، چون نژاد تو اصلاح پذیر است! در افغانستان همیشه مرزبندی هایی وجود داشته است، قبایل پشتون در پاکستان و افغانستان با خودشان در جنگ بوده و هستند، هر آینه جنگ طالبان را شما اسلامی بنامید، ملت افغانستان باور نخواهند کرد، این خیز یک اقلیت قومی برای تسخیر قدرت است و این هنوز اغاز کار است، شما هم مانند طالبان انرا اسلامی بخوانید، اما ما ایرانیان، اکثریت افغانستان، تاجیکستان و مردمان دنیا می دانند که طالبان اسلام را وسیله ای برای قدرت می خواهند، و گرنه در پشت آنها ریش ها یک پشتون نهفته است!
6
5
جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. اسلام پشتون. اسلام اخوند. اسلام تیمور. اسلام داعش. اسلام طالبان . اسلام ترک همه یک .....است و تو از فهم این عاجزی که سنگ سیاه وسط عربستان خدا نیست و .....بزرگترین دروغگو و جنایتکار عالم بوده است. لاجرم غیر قابل درمان هستی. نمازت را مرتب بطرف ان سنگ سیاه بخوان تا مار غاشیه گازت نگیرد. رشد مغزی تو اجازه نمیدهد که بفهمی سنگ از هر نوعش نمیتواند خالق باشد. اگر قابل درمان بودی باز روی تو کار میکردم. قرار نیست که همه همه چیز را بفهمند وگرنه نیم بیلیون گاوپرست و یک بیلیون سنگ پرست نداشتیم. رشد مغزی می خواهد تا از این مرحله گذر کنند.
5
17
جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. تو یک کامنت جای دیگری نوشتی: فحش دادن کار آدم عاقل نیست! من تو را که مرتب فحش و توهین نثار ما می کنی را به همان حرف خودت ارجاع می دهم! سال نو میلادی هم بر تو فرخنده باد
15
5
جمعه ۱۰ دی ۱۴۰۰ - ۲۱:۴۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. من کجا فحش دادم. مگر حقیقت فحش است. دروغ های شاخدار را به اسم خدا به خورد بیسوادان و کم سوادان دادن و یک سنگ را خدا کردن و جیب ملت نااگاه را زدن از دوهزار فحش اثرش زیانبارتر است. فحش یعنی مردم را ابله دیدن و باا شمشیر ماه را نصف کردن و با تف به هم چسباندن. فحش یعنی برای جسد هر مرده ی متعفن 72 تا حوری را خواباندن
5
15
شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۰۴:۳۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. من سنگ را خدا کردم، ماه را دوشقه کردم، من جیب ملت را زدم، اول منتسب می کنی سپس محکوم می کنی، زورت نرسیده است، و گرنه در کنار لاجوردی و قوم و خویش هم زبانت خلخالی شغل خوبی داشتی
10
4
شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۱۵:۲۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. تو که رقمی نیستی که از این کارها بکنی. به جنایتکاری که این کارها را کرده و دنیا را به گند کشیده بعنوان فرستاده ی اسمانی عشق میورزی و حاضری همه فرعیات را به سیخ بکشی که معبود تو ماله کشی شود.
3
13
شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۰۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. نقشه ساسانیان شامل کابل نمیشه، ما غرب پیشروی داشتیم با روم جنگیدیم سوریه رو گرفتیم،اماشرق یعنی کابل افغانستان رو نتونستیم. البته من اینا رو از یارشاطر ایران در عصر ساسانیان خونده بودم انتشارات کمبریج، به پای یارشاطر
3
6
شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۱۷:۴۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. کفش های خلخالی را جفت می کنی، درس دیگری یاد نگرفتی؟ فحش، توهین، تهمت، هیچ ادبی تو عمر بی حاصل یاد نگرفتی؟ گفتگوگر یعنی چه؟
5
4
شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۲۲:۲۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::Chokam - ری، ایران::]. من کوچکترین شکی ندارم که اطلاعات تاریخی شما خیلی بیشتر از من است اما اتفاقا همین افاغنه تا خود اصفهان هم امدند و پایتخت ایران را فتح کردند. صحبت اینجا بر سر خاک نیست . اینجا صحبت بر نفوذ فرهنگی هست
4
5
شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۲۲:۵۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. افغانستان در آنزمان خراسان بود، وسردار ایرانی به شهر خودش، خاک خودش و سرزمین خودش آمد تا سر حسین صفوی مغول کثیف ظالم را روی سینه اش بگذارد، قدم رنجه کرد و خیلی هم خوش آمد و خوش درخشید، این جریان در تاریخ ایران نوشته شده، ریچارد فرای که متخصص دوران صفویه بود، اشک اش در آمده بود! نوش جان اقای فرای!
2
3
یکشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۰
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. زبان همان فرهنگه عزیزم . وقتی اسماعیل سامانی زبان فارسی رو در انجا شروع کرد یعنی فرهنگ شون رو عوض کرد. قبلش فارسی انجا نبود،تمدن کاشی بود بودیسم و هلنیسم بودمجسمه های بودا توی بامیان رو طالبان الان خراب کردن
3
2
یکشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::Chokam - ری، ایران::]. البته عزیزم. زبان هم یکی از عوامل گسترش فرهنگ است اما تنها عامل نیست.
3
3
یکشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۲۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::Chokam - ری، ایران::]. گرامی برای من بسیار عجیب است زیرا بودائیسم مذهب مماشات و اکثر ممالک بودائی صلحجو هستند و متعجبانه که در افغانستان زشت ترین نوع خوانش از اسلام رواج دارد؟ من از شما بسیار اموخته ام لطفا این را هم یادم بدهید
3
3
یکشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۳۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. من شاگرد شما و همه هستم.سلامت باشی همیشه..این سوالهای شما خیلی سواله ، میگن هوش یک نفر رو باید از سوالهاش تشخیص داد، نه از جوابهاش..بنظر من بودیسم عقب نشینی کرد به منطقه افغانستان، اصیل مال انجا نبود، بلکه مال هند و چین بود توی جنگ با بقیه ادیان چینی مثل کنفسیوسیم و هندویسم مجبور شد عقب نشینی کنه بسمت افغانستان، و توی افغانستان جای زرتشتی رو هم گرفته بود برای همین ساسانیان نتونستن انجا نفوذ کنن، بر خلاف غرب. .اما بعدها کم کم اتفاقاتی دیگر افتاد و منطقه رنگ خون گرفت، سلیمان نظیف مورخ ترک می نویسه نادرشاه خیلی توی افغانستان و اسیای میانه کشتار و غارت کرد و اخر هم با مسایلی که افغانها بوجود اوردند سرنگون شد و دیگه بعد از ان افغانستان رنگ صلح ندید جنگ پشت جنگ
2
4
یکشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۵۶
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::Chokam - ری، ایران::]. متشکرم عزیزم.
3
3
یکشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۲۱:۱۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. سلامت باشی عزیزم،سال نو مبارک.پارسال همین موقع شب عید اینجا شعر گفتیم. یه شعرضعیف از من :انار و قند و یک فنجان/ چایِ دو رنگِ لاهیجان/ولی عیدی نباشد گر/نیایی تو، نیارزد آن / کجایی تو، تو ای انسان/یهودی باشی یا ترسا/مسلمان، بی دین،بی ایمان/بگو هر چه که خواهد دل/ و گوش من سپارد جان/شب عیدی شود آن شب/ اگر با هم شویم یکسان
2
3
دوشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۰ - ۰۰:۱۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۸۲
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::Chokam - ری، ایران::]. متاسفانه سال قبل بعلت خونریزی مختصر مغزی موفق نشدم که 3 کتاب تقریبا تمام شده را منتشر کنم. نمیدانی که چه میزان تمرکز میخواهد تا یک کتاب را بدون دستیار اماده کنی. کوچکترین چیزی که ارامش را بهم بزند مخصوصا در مورد کتاب شعر که دقت مافوق تصور میخواهد کار را به تعویق می اندازد. ولی از هفته ی قبل دوباره کلید زدم و امیدوارم که اولین ان بنام "12 خان عرفان" را بتوانم به فارسی و انگلیسی تا اواسط فبوراری منتشر کنم
2
2
دوشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۰ - ۰۵:۴۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۴۳
Chokam - ری، ایران
[::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. سلامت باشی همیشه ،
2
3
دوشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.