اسپیساکس روز ۱۹ دسامبر ماهواره ترکست ۵بی را به فضا فرستادبی بی سی :شرکت آمریکایی اسپیساکس روز ۱۹ دسامبر ماهواره مخابراتی ترکست ۵بی را به فضا پرتاب کرد، رویدادی که بخشی از برنامه دولت ترکیه برای افزایش سهم این کشور در صنایع فضایی محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری رسمی آناتولی "ترکست ۵بی که از پایگاه نیروهای فضایی کیپ کاناورال در ایالت فلوریدا به فضا پرتاب شد ظرف ۱۶۴ روز به مدار ۴۲ درجه شرقی خواهد رسید، و بعد از آن یک دوره ۴۵ روزه آزمایشی را طی خواهد کرد."
این خبرگزاری گفت ترکست ۵بی هشتمین ماهواره فعال ترکیه است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری این کشور، در پیامی تصویری گفت که ترکست ۵بی به "قویترین" ماهواره مخابراتی این کشور تبدیل خواهد شد و "بیشترین" ظرفیت را خواهد داشت.
او گفت "ظرفیت انتقال داده ۱۵ برابر میشود" و اضافه کرد که دوره فعالیت این ماهواره ۳۵ سال خواهد بود.
آقای اردوغان در عین حال از ایلان ماسک، بنیانگذار اسپیساکس، بابت "تن ندادن به فشارها و اخاذیهای لابیگران ترکستیز" تشکر کرد، اما جزئیات بیشتری ارائه نداد.
دولت ترکیه به مراتب قدرتهای غربی را به تلاش برای "مانعتراشی" در مسیر پیشرفت ترکیه متهم کرده است.
اسپیساکس ماه ژانویه گذشته نیز یک ماهواره مخابراتی دیگر ترکیه را به نام ترکست ۵ای به فضا فرستاده بود.
ایلان ماسک روز ۱۶ دسامبر سال گذشته در تماسی تصویری درباره آن پروژه با آقای اردوغان صحبت کرده بود. جاهطلبیها این پرتاب با اهداف ترکیه برای ارتقا جایگاه خود در صنایع فضایی همراستا است.
ماه فوریه شاهد آغاز برنامه فضایی این کشور بود که هدفش رسیدن به ماه تا پایان سال ۲۰۲۳ عنوان شده است، صدمین سالگرد بنیانگذاری جمهوری ترکیه.
رئیس آژانس فضایی ترکیه روز ۱۸ دسامبر گفت طراحی اولیه فضاپیمایی دومرحلهای که قرار است به ماه فرستاده شود به اتمام رسیده است.
سردار حسین ایلدیریم گفت که این فضاپیما تا پیش از آغاز سال ۲۰۲۴ توسط یکی از شرکتهای فضایی بینالمللی در مدار ماه قرار خواهد گرفت.
او گفت "هدف ما رسیدن به جایگاهی قوی در فضا است... داشتن قدرت در دنیا مستلزم داشتن قدرت در فضا است."
روزنامه صباح که حامی دولت است روز ۱۹ دسامبر به نقل از فواد اوختای، معاون رئیسجمهور، نوشت که مسیری که ترکیه انتخاب کرده است "نهایتا به ایجاد یک ایستگاه فضایی منجر خواهد شد".
عادل کارااسماعیلاوغلو، وزیر مخابرات، نیز روز ۱۸ دسامبر گفته بود که این کشور قصد دارد ماهواره ۶ای را در داخل تولید کند، ماهوارهای که "به زودی جای خود را در وطن فضایی اشغال خواهد کرد".
او اضافه کرد که هدف ترکیه تبدیل شدن به یکی از ده کشور برتر تولیدکننده ماهواره است.
آقای اردوغان در ماه ژوئن گفته بود که ترکیه میخواهد "سامانهای قوی برای دفاع سایبری ایجاد کند، چرا که میدانیم منشاء تهدیدات بزرگ واقعی فضای سایبری خواهد بود". واکنش رسانهها رسانههای حامی دولت ترکیه بر فناوریهای بومی حاضر در فرایند ساخت ماهواره ترکست ۵بی تمرکز کردند.
ترکست ۵ای و ترکست ۵بی توسط شرکت فرانسوی ایرباس ساخته شدهاند.
اما بر اساس گزارشها ماهواره ترکست ۵بی فرستندهای دارد که توسط شرکت صنایع دفاعی آسلسان ترکیه ساخته شده است.
به گزارش تلویزیون دولتی تیآرتی خبر این تجهیز توسط آسلسان توسعه داده شده بود و توسط ایرباس در باقی ماهواره ادغام شد.
روزنامه صباح در تیر اصلی روز ۲۰ دسامبر خود گفت "نرمافزار بومی و ملی در فضا است"، و گزارش داد که این ماهواره "برای نخستین بار" حاوی تجهیزات ساخت داخل است.
این روزنامه با انتشار مطلبی در وبسایت خود راجع به فرستنده آسلسان نوشت "ماهواره جدید برای نخستین بار حاوی یک قطعه بومی و ملی است."
علی طاها، مسئول دفتر تحول دیجیتال نهاد ریاستجمهوری، طبق گزارشها گفته بود "آسلسان این نرمافزار را به محصولی برای فروش به کشورهای مختلف در سراسر دنیا تبدیل خواهد کرد. این نخستین بار است که یک محصول بومی دارد در این ارتفاع آزمایش میشود."
برخی از روزنامههای حامی دولت بر صحبتهای آقای اردوغان راجع به ایلان ماسک تمرکز کردند.
روزنامه حریت در صفحه اول خود نوشت "تبریک بابت تن ندادن به اخاذیها".
روزنامه اکشام نیز گفت "تبریک به ایلان ماسک بابت مقاومت".
مولود تزل، ستوننویس روزنامه صباح، گفت که شدت گرفتن تنش میان واشنگتن و آنکارا باعث شد که برخی لابیها در آمریکا مخالف همکاری اسپیساکس با دولت ترکیه باشند.
با این حال، روزنامههای اصلی مخالف دولت در صفحه نخست خود به این رویداد نپرداختند و در عوض مشکلات اقتصادی ترکیه را در کانون توجه قرار دادند.
+10
رأی دهید
-8
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.