طی ۴۸ ساعت، دو خبر از سوی قوه قضاییه و قوه مقننه جمهوری اسلامی، منتشر شده که احتمالا حساسیتهای فدراسیون جهانی فوتبال را برمیانگیزد. جمهوری اسلامی با حکم زندان برای یک روزنامهنگار به نام «مهتاب قلیزاده» با اتهام «تشویق به فساد از طریق تلاش برای ورود به ورزشگاه» و تعریف این جرم به عنوان «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی علیه امنیت»، به فیفا نشان داد که همچنان ورود زنان به ورزشگاههای کشور را امری غیرممکن میداند. همچنین «احمد راستینه»، نماینده اصولگرای جمهوری اسلامی در مجلس نیز در مصاحبهای با خبرگزاری تسنیم، تغییر بند اول اساسنامه فدراسیون و تعریف این مجموعه به عنوان نهادی «غیردولتی» را «غیرممکن» دانست.
فدراسیون جهانی فوتبال پیش از این در هر دو مورد، به فدراسیون ایران اولتیماتوم داده بود.
***
سیام مهرماه ۱۳۹۹ فدراسیون جهانی فوتبال در نامهای خطاب به فدراسیون فوتبال ایران، خواستار برگزاری انتخابات مجمع و ریاست این فدراسیون شد. اما در تاییدیهای که سال ۱۳۹۹ فدراسیون جهانی فوتبال به اساسنامه مورد نظر فدراسیون فوتبال داد، تاکید کرد که مهمترین بند مورد نظر این فدراسیون بینالمللی، مبنی بر «غیردولتی» بودن آن هنوز رفع نشده است.
فدراسیون جهانی فوتبال در همان نامه، خواهان تغییرات فوری در «برخی از بندهای اساسنامه ارسالی از سوی ایران» شد و یک بند مورد مناقشه را به زمانی پس از برگزاری مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال موکول کرد.
«بند مورد مناقشه» را «ورون موسنگو اومبا»، رییس کمیته فدراسیونهای عضو فیفا به صورت کامل توضیح داده بود. خلاصهاش میشد اینکه در بند اول اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران، باید استفاده از هر عنوانی بهجز «یک نهاد با شخصیت حقوقی مستقل» خودداری شود.
پیش از این فدراسیون فوتبال ایران در اساسنامهای که به فیفا ارائه داده بود، خود را به عنوان زیرمجموعهای از حاکمیت جمهوری اسلامی معرفی کرد.
۸تیر۱۳۹۹ خبرگزاری ایسنا در گزارشی ادعا کرد فدراسیون فوتبال ایران در نامهای خطاب به فیفا اعلام کرده است، از برداشتن عنوان «عمومی غیردولتی» ممانعت کرده و گفته است: «استفاده از هر عنوانی غیر از این، مغایر با قوانین ملی ایران خواهد بود.»
دوشنبه ۲۲آذر۱۴۰۰ «احمد راستینه»، نماینده مجلس شورای اسلامی که خودش را به مراسم بدرقه تیم ملی کاراته برای حضور در مسابقات قهرمانی آسیا رسانده بود، به خبرگزاری تسنیم گفت که برداشته شدن چنین واژهای از اساسنامه فدراسیون فوتبال «غیرقانونی» است و مجلس شورای اسلامی نمیتواند اساسنامه مورد نظر فدراسیون فوتبال را تایید کند.
آقای راستینه در پاسخ به «شهابالدین عزیزی خادم»، رییس فدراسیون فوتبال که خواسته بود هرچه سریعتر اساسنامه جدید و مورد تایید فدراسیون جهانی فوتبال به تایید مجلس و شورای نگهبان برسد، گفته بود: «آقای عزیزی خادم سواد حقوقیاش را بیشتر کند.»
احمد راستینه قوانین جاری جمهوری اسلامی برای جایگزین نشدن واژه «خصوصی» به جای عبارت «نهاد عمومی» که در قوانین این نظام معنی «نهاد دولتی» میدهد را اینگونه تعریف کرده است: «این پیام روشنی است که به همه فدراسیونهای جهانی داده شد.»
اما آنچه فدراسیون جهانی فوتبال را احتمالا بیش از هر زمان روی فوتبال سیاستزده ایران حساس خواهد کرد، حکم دستگاه قضایی جمهوری اسلامی برای یک روزنامهنگار زن، به اتهام تشویق زنان برای حضور در ورزشگاه آزادی است.
جمهوری اسلامی با حکم زندان برای یک روزنامهنگار به نام «مهتاب قلیزاده» با اتهام «تشویق به فساد از طریق تلاش برای ورود به ورزشگاه»، به فیفا نشان داد که همچنان ورود زنان به ورزشگاههای کشور را امری غیرممکن میداند.«مهتاب قلیزاده»، روز شنبه بیستم آذر در شعبه دو دادسرای اوین تفهیم اتهام و با قرار وثیقه «یک میلیارد تومانی» آزاد شد. گفته شده است اتهامهای انتسابی به او تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی علیه امنیت و همچنین تشویق به فساد از طریق تلاش برای ورود به ورزشگاه در بازی تیم ملی ایران و سوریه در جریان رقابتهای مقدماتی جام جهانی است.
به عبارتی جمهوری اسلامی در حکم ابلاغ شده به یک روزنامهنگار، فعالیت در راستای حضور زنان در ورزشگاهها را برابر با تبانی علیه امنیت ملی میداند.
پیش از این نیز «حسین جلالی»، عضو «کمیسیون فرهنگی» مجلس شورای اسلامی در واکنش به ارائه «طرح ورود زنان به ورزشگاههای فوتبال» به مجلس یازدهم گفته بود آیتالله «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی با این طرح مخالف است و حضور زنان در ورزشگاهها را «منافی شرع اسلام» دانسته است.
علی خامنهای سال ۱۳۸۲ در فتوایی حضور زنان در ورزشگاهها را خلاف شرع اسلام دانست.
۱۶شهریور۱۴۰۰، در پایان دیدار تیمهای ملی ایران و عراق، «جیانی اینفانتینو»، رییس فدراسیون جهانی فوتبال در دیدار با «شهابالدین عزیزی خادم»، رییس فدراسیون ایران از او میخواهد که شرایط را برای حضور زنان ایرانی در بازی ایران و کرهجنوبی در تهران فراهم کند؛ مسابقهای که بیستم مهر در ورزشگاه «آزادی» برگزار شد، ولی بدون حضور تماشاگر.
دلیل بسته ماندن درهای ورزشگاههای ایران به روی تماشاگران، پابرجا ماندن قانون ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاهها است. جمهوری اسلامی نهتنها اجازه حضور زنان در ورزشگاهها را نمیدهد، نه تنها فعالان حوزه زنان را به جرم تلاش برای ورود به ورزشگاهها بازداشت میکند؛ بلکه از تصویب اساسنامه مورد نظر فیفا هم امتناع کرده است.
فدراسیون جهانی فوتبال، هفتم بهمنماه را به عنوان آخرین فرصت ایران برای نشان دادن حسن نیت خود برای همراه شدن با اصول این فدراسیون بینالمللی تعیین کرده است. اگر تا روز هفتم بهمنماه، زنان به صورت آزادانه و غیرگزینشی، وارد ورزشگاهها نشوند و اساسنامه مورد نظر فیفا به تایید نهایی مجلس و شورای نگهبان نرسد، فوتبال ایران در خطر تعلیق قرار خواهد گرفت.
رفتار نزدیک مجلس و قوه قضاییه در قبال خواستههای فیفا، معنایی جز سرکشی و مبارزهطلبی مقابل فیفا ندارد.