اگر خودمان بودیم چه می‌کردیم؟

عصرایران؛ مصطفی داننده- داستان آرمان و غزاله با یک اعدام به پایان رسید. غزاله در تاریخ ۱۲ بهمن ماه سال ۱۳۹۲ برای مراجعه به دکتر از خانه بیرون رفته و هیچگاه به خانه بر نمی‌گردد؛ با بررسی‌های پلیسی معلوم می‌شود که آرمان پسرک ۱۷ ساله آخرین کسی بوده که غزاله را ملاقات کرده است.
 
این آخرین ملاقات با قتل غزاله همراه بوده. آرمان در اعترافات خود گفته بود:« «من وقتی دیدم کسی در خانه نیست، غزاله را به خانه دعوت کردم. اما او وقتی به خانه‌مان آمد و گفت که قصد دارد برای همیشه مرا فراموش کند، خیلی عصبانی شدم، بین ما مشاجره لفظی درگرفت و وی را هل دادم، سرش به جایی خورد، سپس با میله بارفیکس نیز چند ضربه به او زدم. آن‌جا بود که متوجه شدم غزاله نفس نمی‌کشد.»
 
آرمان بعد از این اتفاق؛غزاله را داخل چمدان بزرگی قرار داد و بعد آن را به سطل زباله خیابان میرداماد انداخت، سپس به خانه بازگشت و سعی کرد همه آثار جرم را از بین ببرد.
 
جنازه غزاله هیچگاه پیدا نشد و آرمان نمی‌دانست پیکر او کجاست! این داستان تلخ، با اعدام آرمان به پایان رسید. 8 سال این ماجرا ادامه پیدا کرد و حالا تبدیل به زمین قضاوت مردم شده است.
 
برخی پشت خانواده غزاله ایستاده‌اند و اعدام بعد از این همه مدت را حق آنها می‌دانند و بخشی دیگر می‌گویند حق آرمان اعدام نبود. او در 17 سالگی دست به این کار زده بود و نباید با طناب دار تنبیه می‌شد.
 
بسیاری از این قضاوت‌ها هم قطعی است. بهتر نیست دست از این رفتار خود برداریم. کدام یک از ما می‌توانیم جای مادری باشیم که 8 سال دخترش را از دست داده است و نمی‌داند پیکر او کجاست؟ هیچ قبری نیست که او بالای سرش برود و خودش را خالی کند.
 
حال پدر و مادر آرمان را چگونه درک می‌کنیم؟ آنها هزار آرزو برای پسرشان داشتند و او را 8 سال تمام پشت میله‌های زندان ملاقات می‌کردند و می‌دانستند اگر رضایت نباشد، عاقبت پسرشان، اعدام با طناب دار است.
 
چطور می‌شود قضاوت کرد؟ خودمان اگر در یکی از موقعیت‌ها باشیم چه تصمیمی می‌گیریم؟ بله، وقتی روی مبل لم داده‌ایم و با گوشی در حال توییت زدن هسیتم، حرف زدن راحت است ولی وقتی چنین حادثه‌ای برای خودمان یا یکی از اعضای خانواده پیش بیاید، آن وقت باید ببینیم چه تصمیمی می‌گیریم.
 
رفتار اجتماعی خود را ببینیم. در کوچک‌ترین اتفاقات زندگی‌مان، حاضر به ببخشش نیستیم بعد روبروی خانواده غزاله قرار می‌گیریم و می‌گوییم ببخش!
 
در پایان به شعری از «یوگنی یفتوشنکو» شاعر معروف روس اشاره می‌کنم که به خوبی روایت‌گر قضاوت‌های ماست:
 
«دای خش خش علف‌های وحشی می‌آید
 
و درختان با نگاهی متوحش
 
به تماشا ایستاده‌اند
 
برای قضاوت...»
+47
رأی دهید
-18

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۸
    حمید اندیشه - لندن، انگلستان
    موافقان اعدام به هر دلیل باید بدونن با این رضایت اجازه میدن چرخه خشونت ادامه پیدا کنه اونم به دست دولت یا همون مجری قانون و قانونگذار؛خب نتیجه این کشتنها این میشه که ملت میان تماشای اعدام در حالی که تخمه میشکنن یا پفک میخورن!!؛بنظرتون عادیه؟!!؛نگرانتون نمیکنه که خیلی زود شاهد یه قاتل و مقتول و یه اعدام دیگه خواهیم بود و باز دوباره یه قاتل و مقتول دیگه و باز اعدام و باز یه قاتل مقتول دیگه و و و...
    40
    51
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    nooshin tehrani - روم، ایتالیا
    این جاها، هراز گاهی تو خیابون برای ضد مجازات مرگ، از مردم امضأ جمع میکنند. البته در ایتالیا حکم مرگ وجود نداره، اینا برای احمام ایران، چین امریکا و کشورهای دیگر امضأ جمع میکنند. من همیشه جوابم اینه. برین از مادری که به دخترش تجاوز و سپس کشته شده بپرسید. برید از پدری که پسرش رو توی یک دوای احمقانه از دست داده سؤال کنید. برید از کودکی که مادرش رو برای یک مورد پوچ کشتند سؤال کنید. زیر همین مقاله یک نوار صوتی مادریست که با خشم فراوان معلمی رو تحدید میکنه، که سر کلاس له تمام دانش آموزان گفته، اگر درستون رو نخونید، وای به حالتون. حالا خدا ئیش، کی این جمله وای به حالت، رو از مادر، خواهر، پدر ..... نشنیده باشه. این رفتار خشن ، این پرخاشگری های امروز پدر و مادر است که کودکان خشن ببار میاره. هول دادن، همه هل میدن. تو دعوا، تو بحث، تو شوخی، ولی ضربه زدن، یک چیز دیگری است. این دیگه خشم و حمله است. بزرگترها باید مروری در رفتار و سخننانشون داشته باشند.
    15
    30
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    حق گو لندن - لندن، انگلستان

    شما در حال حاضر از مردم ایران بخاطر شرایط بد جامعه به هیچ عنوان انتظار گذشت نداشته باشید . وقتی شرایط آنقدر بد است که پرستار داروی بیمار سرطانی را می‌دزده و آب بجایش تزریق می کند چه انتظاری می‌شود از آدمی داشت که دخترش را کشته اند . شاید اگر زمان شاه بود گذشت می‌کردند اما الان برای یک ماشین آمبولانس که جلوی درب منزل پارک شده که بیمار سکته کرده را ببرد بیمارستان قتل راننده آمبولانس اتفاق میافتد . لعنت به اخوند که ملت را به این روز انداخت.
    5
    51
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    Mome - لوند، سوئد

    امیدوارم که دیگر چنین مواردی پیش نیاید و خداوند به والدین آنها صبر بده و به روح بچه ها آرامش
    2
    34
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    من اگر بودم. هیچ کاری نمی‌‌کردم. خود را با شیخک و اصفهان مشغول می‌‌کردم
    21
    10
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    اقای شاکی - برمن، آلمان
    و صد البته که قضاوت مشگل است ولی خشونت و جرایم اعدام و تیرباران هیچ گاه باعث نزول خشونت نشده است . اعدام حالا یک طرف و قصاص طرف دیگر، مثلا روش آن فکری که قصاص که مجازات اسلامی است قبول دارد و از طرف دیگر دم از روش آن فکری و دموکراتی میزند، اینو نمیدونم چیکار کنم
    12
    25
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

    مشکل اکثریت مردم ایران اینست که یک موضوع عمومی را با شرایط امروز ایران می سنجند و متاسفانه انقدر هم داغ و خودشیفته و درست پندارند که کوچکترین سخن مخالف را بر نمی تابند. مجازات اعدام فقط مختص ایران و مسلمین نیست و شاید در 80 درصد از ممالک دنیا وجود دارد. هدف از اعدام هم اجرای عدالت نیست بلکه ایجاد یک قانون نانوشته در یک جامعه هست که اگر بکشی حتما کشته میشوی. یک نوع ترمز اخلاقی هست. هنوز آماری گرفته نشده که عدم اعدام میزان جرم را بیشتر یا کمتر کرده است. البته امکان اشتباه در اجرای عدالت در هر دو باور وجود دارد. در هفته ی قبل 3 سیاه در امریکا که مجازات میشدند که دختر سفید را ریپ کرده بودند ازاد شدند. در هر دو باور امکان خطا وجود دارد . بنابراین وقتی چند مورد خطا مشاهده شده اصل قانونی را عوض نمی کنند و با احتمال چند درصد خطا می بینند نفع عمومی (نه نفع یکنفر ) در چیست. وقتی بعلت ترس از اعدام حداقل ده هزار مورد جنایت کمتر اتفاق بیفتد یک و دو درصد اشتباه به نفع عموم قابل اغماض است.
    7
    28
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۶:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

    مشکل اکثریت ایرانیان اینست که خود شیفته و خود کامل و درست پندار هستند و همه چیز را سیاه و سفید می بینند. وقتی مسلمان میشوند ده ها بار داغ تر از محمد شعار میدهند. وقتی چپول میشوند دیگر کارل مارکس هیچکاره است. وقتی بدنبال حزب سبزها راه می افتند انقدر داغ میشوند که جز نظریات شبیه خودشان دیگر طاقت شنیدن هیچ عقیده ی دیگری را ندارند. خودشیفتگی و درست پنداری مطلق!!! و جالب اینکه دائما هم شعار دموکراسی سر میدهند ولی حتی طاقت یک بال مگس را ندارند که بادش به عقایدشان فرو بخورد!
    7
    27
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    [::حمید اندیشه - لندن، انگلستان::] ۱. اعدام در گام اول یعنی خیر مقدم گویی به خشونت violence. ۲. پذیرفتن آن بعنوان یکی از اعضای خانواده ۳. فرصت شانه خالی کردن از مسئولیت به نهادهایی که هدف از تأسیس آنها تأمین امنیت روانی جامعه می باشد ۳. اعدام و قصاص «چشم در مقابل چشم» تنها موجب «کوری چشم جامعه» می شود، و یک «جامعه کور» هرگز روی آسایش نخواهد دید.
    10
    12
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۷:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    توفیق - سیاتل، ایالات متحده امریکا
    مجازات اعدام فقط و فقط برای خاموش کردن حس کینه جویی هست. هیچ جای دنیا اعدام جلوی قتل در آینده رو نگفته. بر عکس، هر جا بیشتر اعدام می‌کنن، خشونت در جامعه هم بیشتره. شما کشورهای اروپایی رو، که اعدام نمیکنن، مقایسه کنین با آمریکا و ایران و پاکستان و عربستان، که اعدام می‌کنن. به قول گاندی، چشم در برابر چشم همه رو کور میکنه.
    9
    15
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    اقای شاکی - برمن، آلمان
    دروغ که حناق نداره، ۸۰ درصد کشورهای دنیا اعدام میکنند! این همه اطلاعات از کجا میاد ؟ من ایشون را مستقیما خطاب نمیکنم ولی بخاطر خودش میگه ثابت کردن حرفش که همان خود شیفتگی که او بکار میگیرد ، حاضر است هر دروغی را وارد داستان بکند. مشگل ما ایرانیها هم افکار پوسیده متعلق به قرون وسطی عده ای است که آنهم به جبر زمان بزودی پایان میگیرد.
    12
    11
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۱۹:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۰
    واقع بین ایرانی - هامبورگ، آلمان
    اظهار نظر من بر اساس این پستی که منتشر شده. خانم غزاله همانند همه خانم ها که برای گذراندن اوقات مورد نظر خود دکتر را بهانه کرده تا ساعات خوبی با دوست مورد نظرش داشته باشدغزاله بجای حسن استفاده از ساعت فراغت بهانه جویی را که این اخرین بار است ترا می بینم و قصد پایان دادن این رابطه را دارم جرقه این جنایت را میزند. این خانم فکر نمیکند این جوان مغرور که سراپای وجودش احساس و عاطفه است را نادیده میگیرد. مردها فقط با غرور خودشان زنده هستند .اگر غرور یک مرد و یا یک جوان شکسته شد ان جوان مرگ را بهتر از زندگی میداند.اگر این خانم قصد قطع رابطه را داشت هیچ دلیل دیگری ندارد که در محل حضور پیدا کرده و عامل این جنایت شود.و اما قتلی بر اثر هر اشتباهی اتفاق افتاده و کینه جویی های دوباره نشان از عقده ای بودن ان پدر و مادر میدهد.اگر این دختر در تصادف با یک موتور سوار یا یک اتومبیل کشته میشد ایا باز هم پدر و مادر غزاله پافشاری در اعدام قاتل داشتند؟؟ مسلما نه. ان پدر و مادر اگر دارای عاطفه و حس انسانی بودند و مقداری حس بزرگواری داشتند و وسیع تر میکردند هیچگاه راضی بدیدن اعدام این جوان نمیشدند.اینگونه کینه
    13
    7
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۰
    واقع بین ایرانی - هامبورگ، آلمان
    ورزی ها از دین و مذهبی نشات میگیرد که کودک 2 ساله را با خون ریختن و قمه زدن اشنا میکنند.ان مطلبی که سبب شده مردم روحیه انسان دوستی خود را از دست بدهند همه ناشی از تبلیغات قتل و کشتار مذهبی است که در ایین ما هست
    8
    11
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    [::اقای شاکی - برمن، آلمان::]. اقای باسواد و خود بزرگ بین. اعدام در اندونزی و چین و روسیه و هندوستان و پاکستان هست و برو و فقط خودت جمعیت این ها را جمع بزن. این ها چند درصد از جمعیت دنیا را تشکیل میدهند. دنیا فقط حزب سبزهای اروپا نیست. این نسبت جمعیتی بود. اگر خواستی برو و از روی اینترنت جستجو کن تا پیدا کنی که همان 80 درصدی که گفتم با اندکی بالا و پائین درست است. ضمن اینکه در همان اروپا و امریکا هم همه مخالف اعدام نیستند. اینقدر یک دنده و خودپرست و خود بزرگ بین نباش و خودت را رسوا نکن. با در افتادن با من هم بزرگ نمیشوی چون "هیچکس" هستی. فقط یک مورد از خدمادت را (جز قرقر کردن) بگو تا من هم مثل خودت تو را در آینه خیلی بزرگ ببینم
    3
    10
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۲۲:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    [::واقع بین ایرانی - هامبورگ، آلمان::]. جناب واقع بین. دارم بشدت تعجب میکنم که این نوشته از شما باشد! یعنی هر کس قصد قطع رابطه را دارد طرف باید دژم شده و دست به جنایت بزند!؟ خودتان دوباره مطلب خودتان را بخوانید.
    0
    14
    شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۰
    واقع بین ایرانی - هامبورگ، آلمان
    گفتگو گر امریکا. با پوزش از تا خیر بدلیل مسافرت .نازنین خوب دقت کنید این خانم اگر قصد بهم زدن رابطه را داشت میتوانست با هزار بهانه کناره گیری کند . شما احساس و عاطفه یک پسر جوان 17 ساله را خوب بیاد بیاورید . یک جوان در این سن کوهی از غرور است.شما غرور یک جوان خام و نا پخته را بررسی کنید . وانگهی این خانم ها برای شیرین کردن خود قبل از استفاده یا لذت بردن از ان ارتباط اولین حرف انها بهانه است و مثلا . من چند تا خواستگار دارم . یا دیشب پدرم من را کتک زد که چرا جواب رد بخواستگار ها میدی. یا بهانه های مشابه دیگر . و تنها چیزی هم که ندارند همان خواستگار و اگر یک لقمه چرب و نرمی گیرشان بیاید معطل نمیکنند. این امر برای دخترکان جهت شیرین کردن خود یک امر طبیعی است. ئختر و پسر ایرانی که شامپاین ندارند . شراب ناب ندارند . جوانان ایران غم دارند و غصه و این کار چاشنی لذت انهاست
    2
    2
    دوشنبه ۸ آذر ۱۴۰۰ - ۱۹:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.