بی بی سی :در حالی که اتحادیه اروپا و ایران تاریخ از سرگیری مذاکرات برای احیای برجام را بعد از وقفهای پنج ماهه اعلام کرده، فرانسه میگوید ایران باید بیدرنگ گفتگو و همکاری با آژانس بینالمللی هستهای را از سر بگیرد و مسائل حل نشده را پیش ببرد در غیر این صورت فرانسه و متحدانش در نشست بعدی آژانس علیه ایران اعلام موضع خواهند کرد.
روز گذشته ایران و اتحادیه اروپا اعلام کردند که دور هفتم مذاکرات احیای برجام را هشتم آذر، ۲۹ نوامبر آغاز خواهند کرد.
ان کلیر لژاندر، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت"پاریس از اینکه ایران تعهدات خود را نقض کرده به شدت نگران است و با متحدانش با دقت رفتار ایران را برای اطمینان از عمل به تعهداتش دنبال میکند. ایران باید فعالیتهایی را که در تناقض با توافقش درپیش گرفته متوقف کند."
در ماههای گذشته در حالی که کشورهای غربی در پی گفتگو با ایران بودند تهران از بازگشت به میز مذاکرات وین خودداری کرده بود و به گسترش فعالیتهای هستهای خود در غیاب بازرسان آژانس بینالمللی انرژی ادامه میداد.
هفته گذشته آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش داد ایران به یک سانتریفیوژ پیشرفته خود برای افزایش غلظت اورانیوم از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد گاز تزریق کرده است.
تک سانتریفیوژی که به آن گاز تزریق شده به غیر از مجموعه ای از سانتریفیوژهای پیشرفته نصب شده در تاسیسات نطنز است که از ماهها پیش، غنیسازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصدی را آغاز کردهاند.
این اقدام تازه ایران بر خلاف توافق هسته ای برجام است که در آن متعهد شده از تزریق گاز و غنی سازی اورانیوم با این سانتریفیوژهای خودداری کند.
همزمان ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری ایران، همزمان با روز ۱۳ آبان، روز تسخیر سفارت آمریکا در تهران، گفته است خنثی سازی و رفع تحریمها در دستور کار دولت این کشور است.
رییس جمهوری ایران گفته است "میز مذاکره را ترک نکرده و نخواهیم کرد اما در مقابل زیاده خواهی ها و در مقابل کسانی که می خواهند با روحیه سلطه طلبی به منافع ایران بی توجهی کند مقاومت خواهیم کرد.
پس از روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا، مذاکرات احیای برجام فروردین امسال در شهر وین پایتخت اتریش آغاز و شش دور آن برگزار شد اما با پایان گرفتن دوره ریاست جمهوری حسن روحانی و روی کار آمدن ابراهیم رئیسی در تابستان برای پنج ماه متوقف شد تا اینکه نهایتا روز گذشته برای از سر گیری این گفتگوها میان ایران و اتحادیه اروپا توافق برقرار شد.
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، در حساب توئیتری خود نوشته است مشارکت کنندگان در نشستهای کمیسیون مشترک برجام در وین رویکردی عملی دارند و نسبت به آینده مذاکرات وین ابراز خوشبینی کرده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت اولویت این کشور اطمینان از پیشرفت مذاکرات وین است، "نه به خاطر برجام، بلکه با این هدف که یک بار دیگر به شیوهای قابل اثبات و دائمی، جلوی دسترسی ایران به تسلیحات هستهای گرفته شود."
دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا در اردیبهشت ۱۳۹۷ یکطرفه از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی (برجام) خارج شد و تحریمهای وسیعی از جمله تحریم بانکی و نفتی علیه ایران اعمال کرد.
ایران یک سال بعد و پس از اعتراض به بیعملی اتحادیه اروپا در پنج مرحله تعهدهای برجامیاش را کنار گذاشت، درصد غنیسازی و ذخیره رادیواکتیو خود را افزایش داد و تاسیساتی را که بعد از برجام از کار انداخته بود فعال کرد.
+0
رأی دهید
-16
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.