دردسر بزرگ «الهام علی‌اف»

فرارو: "اندیشکده کوئینسی" در گزارشی، به اختلافات و تنش‌های اخیر میان ایران و آذربایجان پرداخته و به طور خاص با ذکر استدلال هایی، به رهبران آذربایجان توصیه کرده که از سیاست‌های ضدایرانی خود فاصله بگیرند، زیرا این سیاست‌ها در درازمدت، تبعات به شدت منفی و مخربی را برای این کشور به دنبال خواهند داشت.
 
اندیشکده کوئینسی در این رابطه می‌نویسد: «امید‌ها برای تنش زدایی میان ایران و آذربایجان در قالب تنش‌های اخیر میان آن‌ها و پس از گفتگوی تلفنی میان "حسین امیر عبداللهیان" و "جیحون بایراموف" وزرای خارجه ایران و آذربایجان، چندان به نقطه رضایت بخشی نرسیده است. تنها چند روز پس از این تماس تلفنی، الهام علی‌اف رئیس جمهور آذربایجان در جریان یک نشست بین المللی، ایران را به استفاده از منطقه قره باغ جهت قاچاق مواد‌مخدر به روسیه و اروپا متهم کرد. این ادعای علی‌اف از آن جهت عجیب است که بدون هرگونه سند و مدرکی ارائه شده است. دراین راستا، وزارت خارجه ایران نیز ضمن ردِ مواضع علی‌اف از آن‌ها با عنوان "ادعای شگفت‌انگیز" وی یاد کرد.
 
به گزارش فرارو، رژیم باکو همچنین شماری از روحانیون شیعی را نیز که به آن‌ها برچسب حامیِ ایران بودن را زده، بازداشت کرده است. اقدامی که در نوع خود بر شدت تنش‌ها با تهران افزوده است. در این زمینه به طور خاص دولت آذربایجان اقدام به بازداشت امام جمعه سابق باکو "ایلگار ابراهیم اوغلو" و "سردار بابائف" از مدیران یکی از وب سایت‌های مهم مذهبی آذربایجان کرده است. هر دو فردِ مذکور تحصیلات خود را در ایران انجام داده‌اند با این حال در حالیکه ابراهیم اوغلو پس از انجام بازجویی‌های مفصل و طولانی آزاد شد، بابائف به طور رسمی به خیانت به جمهوری آذربایجان متهم شده است. اتهامی که با توجه به سابقه تاریخی دولت آذربایجان، در نهایت می‌تواند به حبس و شکنجه طولانی مدت بابائف ختم شود. باکو همچنین سعی دارد از اقدامات ضدایرانی خود به عنوان یک سند معتبر نزد آمریکا و اروپا استفاده کند و خود را به مثابه قهرمان مبارزه با آنچه افراط گرایی از سوی ایران می‌خواند، معرفی نماید.
 
این رویه‌های علی‌اف به وضوح نشان می‌دهند که وی حداقل در شرایط کنونی، هیچ تمایلی جهت تنش زدایی با ایران ندارد. موفقیت اخیر نظامی آذربایجان علیه ارمنستان، به وضوح علی‌اف را در به چالش طلبیدن ایران به عنوان همسایه جنوبیِ مهم این کشور جسور کرده است. علی‌اف در شرایط کنونی جهت مواجهه با ایران، بر حمایت ادامه دارِ نظامی و دیپلماتیک اسرائیل از خود و دولتش جهت بازدارندگی و مقابله در برابر تهران تاکید دارد.
 
از منظر الهام علی‌اف، حمایت‌های اسرائیل از آذربایجان بایستی ختم به حمایت‌های آمریکا از این کشور نیز شود. این مساله مخصوصا با توجه به اینکه سرنوشت توافق برجام چندان روشن نیست و مسوولان آمریکایی و مخصوصا وزیر خارجه این کشور از گزینه‌های جایگزین در صورت شکست خوردن روند دیپلماسی با ایران صحبت می‌کنند، بیش از پیش از اهمیت برخوردار می‌شود.
 
در شرایط فعلی که ایران با برخی کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس نظیر امارات و عربستان به سمت تنش‌زدایی حرکت می‌کند، آذربایجان در حال تقویت موضع خود به عنوان کشوری است که در سیاست‌های ضدایرانی، فعال است. در واقع، از سال ۲۰۲۰ که تنش‌ها میان آذربایجان و ارمنستان بار دیگر اوج گرفته اند، شماری از اندیشکد‌ه‌های آمریکایی بر این مساله متمرکز شده اند که بایستی این درگیری را به داخل ایران کشاند و با تحریک جنبش‌های جدایی طلب در داخل ایران، این کشور را ضعیف کرد و عمده توجهِ آن را معطوف به فضای داخلی‌اش کرد. در این چهارچوب هر نتیجه‌ای که حاضل شود، به نفع اسرائیل خواهد بود. در این زمینه، علی‌اف نیز احساس می‌کند که مزایای نزدیک شدن آذربایجان به اسرائیل و آمریکا، به هزینه‌هایی که جهت اتخاذ مواضع ضدایرانی باید پرداخت، برتری دارد.
 
با این همه، این رویکرد علی‌اف غیرمنطقی و غیرسازنده است. ایران با مانور اخیر نظامی خود در نزدیکی مرز‌های آذربایجان به دنبال این نبود که یک پیام تهاجمی را به باکو بفرستد بلکه برعکس تهران سعی داشت تا توجه باکو را به ناخرسندیِ خود نسبت به سیاست‌های غیردوستانه اخیر آذربایجان در رابطه با ایران جلب کند. ایران در دهه گذشته، عمده توجهات خود را به به چالش هایش در منطقه خلیج فارس معطوف کرده و همین مساله عملا موجب شد تا در مورد منطقه قفقاز، توجه کمتری را متمرکز کند.
 
با این حال، ایران همواره نشان داده که کشوری است که خود را با شرایط متغیر، به آسانی سازگار می‌کند و می‌تواند خیلی زود با تهدیدات مقابله کند. یکی از پیامد‌های ابتدایی تحرکات اخیر علی اف علیه ایران این خواهد بود که وی عملا بایستی با اقدامات گسترده بازدارنده‌ای که تهران در ادامه راه علیه آذربایجان تجهیز خواهد کرد، مواجه شود. امری که به هیچ عنوان به نفع آذربایجان نیست.
 
در سال‌های اخیر، هم الهام علی اف و هم پدرش حیدر، تلاش‌های زیادی انجام داده اند تا اکثریت جمعیت شیعه کشور خود را از ایران دور نگه دارند و در این رابطه به طور خاص نوعی شیعیسمِ ملی گرا در آذربایجان را که تحت کنترل دولت باشد، در برابر ایران شکل داده اند. با این حال، آذربایجانِ کنونی با طیف گسترده‌ای از شهروندان خود که از اوج گیری بی عدالتی در آذربایجانِ تحت حاکمیت خاندان علی اف رنج می‌برند، رو به رو است. بدون تردید پیروزی اخیر آذربایجان در جنگ با ارمنستان برای دوره‌ای محدود می‌تواند این نارضایتی‌ها را ساکت کند، اما در دراز مدت، این نارضایتی‌ها فرصت بروز و ظهور پیدا می‌کنند و زمینه را برای کنشگری‌های لازم از سوی ایران فراهم خواهند کرد.
 
نباید فراموش کرد که اصرار‌های آذربایجان بر جنبه "پان ترکیسمِ" نزاع خود با ایران، برای آذربایجان تبعات معکوسی را به بار خواهد آورد. تاکید بر ریشه ترکیِ برخی سلسله‌های تاریخی ایران نظیر صفویه و قاجار، آنگونه که برخی ایدئولوگ‌ها در باکو می‌گویند، دلیلی بر جدایی آذری‌ها از ایران نیست بلکه بر عکس آذری‌های ایران را قوی می‌کند و موجب تقویت ارتباطات آن‌ها با دولت مرکزی این کشور و ایجاد ایرانی قدرتمند می‌شود.
 
باید به یاد داشت که آذربایجان بخشی از خاک ایران بوده که در قرن نوزدهم از این کشور جدا شده است. از این رو، رویه‌های اخیر دولت آذربایجان علیه سرزمین مادری موجب خواهد شد تا در دراز مدت، روحیه ملی گرایی ایرانی تحریک شود و این مساله بدون تردید تبعات سنگین را برای دولت آذربایجان و شخص الهام علی‌اف خواهد داشت. از سویی، اقدامات و سیاست هایِ ضدایرانی دولت علی‌اف موجبِ نزدیکی هر چه بیشتر ایران به ارمنستان شده است. در این راستا شاهد بودیم که ایران، ارمنستان را به جای آذربایجان به عنوان مجرای تجارت شمال به جنوب خود انتخاب کرد. پروژه‌ای که آذربایجان به شدت روی آن حساب کرده بود و سعی داشت جدای از درآمد‌های نفتی و گازی خود، از آن نیز جهت رونق هر چه بیشتر این کشور بهره برد.
 
جدای از همه مسائلی که تاکنون عنوان شد، باید توجه داشت که ایران به اندازه کافی از مولفه‌های بازدارنده در برابر کشوری نظیر آذربایجان برخوردار است. ایران در شرایط کنونی موشک‌هایی در اختیار دارد که کلِ قلمرو آذربایجان را پوشش می‌دهند. ایران پیشتر هم به خوبی نشان داده که از موشک‌های نقطه زنِ خود می‌تواند به بهترین وجه استفاده کند و حتی آن دسته از کشور‌هایی که در ساختار‌های دفاعی و پدافندی خود به قدرت‌های غربی وابسته هستند را نیز شکست دهد. از طرفی، ایران نشان داده که هر زمان امنیت و ثبات آن هدف قرار گیرد، در مقابله با دشمنانش تردیدی به خود راه نخواهد داد. این گزاره همان مساله‌ای است که در دراز مدت می‌تواند تبعات امنیتی منفی را برای آذربایجان به دنبال داشته باشد».
+138
رأی دهید
-51

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۱۰۴
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک

    الهام اسم دخترانه هست چرا رو این گذاشتند
    97
    191
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۰۷:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    azadi2011 - تورنتو، کانادا

    پاینده ایران!
    75
    235
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    یا فاطمه زهرا - کپنهاک، دانمارک

    تو یوتیوب یه ترکست، قدش چهار وجب در دو وجب، صداش هم مثل صفحه گرامافون تو دور بالا. همش هم عشق کتک‌کاری. حالا قیافه این علی-اف کپی اونه فقط در سایز بزرگتر.
    91
    118
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    kevinpalang - مالمو، سوئد

    به زودی صبحانه را در شیراز میل میکنیم، نهار را در تبریز و شام را در باکو. آذربایجان متعلق به ایران است و باید به خاک ایران برگردد.
    91
    205
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    [::kevinpalang - مالمو، سوئد::]. ایران هیچ متعلقات به جا مانده ندارد، مرزهای ایران جاویدان هستند، اگر هم با جنگ خودشان را به ما وصل کنند ، که بقول خودشان مارا به خودشان وصل کنند، بیرونشون می کنیم، ایران مال ایرانی هاست قربان تو
    35
    34
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    [::تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک::]. مغول ها چون از خودشان فرهنگ نداشتند به اسلام من درآوردی چسبیدند و نام‌ها را هم واژگون!
    37
    45
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    sahandogli - لندن، انگلستان
    بااین مقالات توهمی خودتان را خوشحال نکنید . در تنش ایران و آذربایجان این ایران بوده و است و خواهد بود که ضرر خواهد کرد. آذربایجان تنها راه باقیمانده صادرات ایران را مسدود کرد و گلوی ایران را به شکل بدی فشار می دهد. ایران 30 سال از ارمنستان حمایت کرد در اشغال خاک آذربایجان و بنا به گزارش های سیا و سایر سیستم اطلاهاتی اروپایی ایران از این راه برای قاچاق مواد مخدر استفاده می کرد. قطع این راه و درآمد ایران را عصبانی کرده است . بازگشایی کردیدور زنگه زور هم آغاز بدبختی ایران خواهد بود و ایجاد روابط ارمنستان و آذربایجان و ترکیه ارمنستان را از وابستگی به ایران و روسیه رها خواهد کرد و ارمنستان از بدبختی و فقر اقتصادو در واقع آخر تمام این ماجراها ایران بازنده اصلی در همه زمینه هاست. با یک توهین و فحش و خانم خطاب کردن رییس جمهور یک مملکت فقط عقده خودتان را پر می کنید. و این آرتیست بازی ایران دست آذرابایجان را باز کرد تا جاسوس های ایران را در آذربایجان دستگیر کند و آنهادرا جمع و جور کند. آذربایجان مه عراق است نه یکن نه لبنان . ایران سال نتواست در آنجااز طریق جاسوس هایش نفوذ کند و نخواهد توانست.
    106
    93
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۲
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    عنان اختیار این بابا در دست مسکو هست و بدون اذن پوتین چنین نمی کند
    51
    66
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد

    در سیاست قوانین بازی و عواقب عملکردها پیوسته در حال تغییر است ، در زمانی ته چندان دور ژاپن کل کره و چین را اشقال نظامی کرد ، و دنیا بی تفاوت بود ، امروز چین ابر قدرت ۲ دنیا شده و دنیا ازش میترسد ، صدام اومد کویت را یک لقمه کرد ، اول کشورش را کوبیدند بعد مثل موش خودش را کشیدند بیرون ،و دارش زدند ، قذافی خواست چوب لای چرخ استعمار آفریقا برای غرب بگزاره ، در اون فیلم وحشتناک دیدیم که قمه را تا آخر در باسنش فرو کردند ، اینکه علی اوف بی پروا ایران را به چالش میکشاند ، بخاطر اینکه پشتش گرمه ، ترکیه و ناتو و اسراییل پشتش هستند ، البته تا زمانی که تاریخ مصرف داشته باشد ، از طرفی رژیم بیسوادان اخوندی هرگز توازن قوا و توانایی طرف مقابل را درک نمیکنند ، اگه شعور داشتند سفارت ها را تسخیر نمیکردند ، دنیا را تحدید نمیکردند ، تحریم ها را تمسخر نمیکردند ، تمامی فقر و بدبختی مردم ایران بخاطر همین ندانم کاری ،و ناخردمندی و بیسوادی رژیم است ،
    14
    50
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    دوستدار - استهکلم، سوئد
    دولت امریکا بخواهد اذربیجان را همچون عراق و لبنان و بخشی از یمن و سوریه که درگیر شیعه و شیعه گرای کند حتما" این کار را خواهد کرد . خیلی سخت نیست برای امریکا که اذربیجان را هم به درد شیعه شدن متبلا کند , امریکا دست از حمایت اذربیجان بردارد و روابطهایش را با اذربیجان کم کند این کشور هم به بلا شیعه شدن درگیر خواهند شد و به زیر دست اخوندهای ایران خواهند افتاد. نتیجتا" گسترش شیعه در دراز مدت به نفع امریکا و به ضرر قدرتهای روسیه و چین خواهد بود !
    17
    29
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان

    [::یا فاطمه زهرا - کپنهاک، دانمارک::]. برای اولین بار حسابی هم صدا پیدا کردی !!! می بینم این لذت را تک خوری نکردی و با دوست‌هات شریک شدی آفرین ! نشان دادید همگی از یک قماشید.
    46
    21
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    بیگانه در بایرن - بایرن، آلمان

    [::تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک::]. در پاکستان هم افشین نام خانم هاست.
    6
    34
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sasan87 - سیاتل، ایالات متحده امریکا

    ترکای ایران بین الحاق به اذربایجان و یا الحاق اذربایجان به ایران . دومی رو انتخاب می کنن .
    31
    56
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    Darknet - لندن، انگلستان
    این اختلاف بین اذربایجان و ایران نیست بلکه این اختلاف بین اذربایجان با جمهوری اسلامیست. اجازه ندیم این تحلیل های دوغی و طرفدار اخوندی مارو گول بزنه. ما برای یک جنگ دیگه کنار جمهوری اسلامی نیستیم بلکه در مقابلش هستیم.
    24
    32
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    یا فاطمه زهرا - کپنهاک، دانمارک
    [::Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان::]. خوب، تو هم بیا شریک شو. اتفاقا از هم قماشی خودته، ....بابا.
    30
    17
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    [::sahandogli - لندن، انگلستان::]. تو از جانب چه کشوری داری نظر می دهی، باکو یا آنکارا، یا هردو؟ تو اگر ترک ایرانی هستی لااقل مانند اجدادت باید از ایران دفاع کنی.
    35
    43
    شنبه ۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    DerTyp - سنندج، ایران
    اندیشکده ای با بودجه ی جمهوری اسلامی ایران با مدیریت سید جواد و تریتا پارسی.دختر سید جواد طبابایی که معقتد بود مردم ایران راضی اند و اپوزیسیون مزاحی بیش نیست. با بودجه ی ان میشود در بلوچستان و کردستان مدرسه ساخت.
    3
    7
    دوشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۸
    millionaire - منچستر، انگلستان
    [::Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان::]. آفرین که طرفدار علی تفی فقط مواظب باش چون تو اون کشور آذربایجان جعلی ایرانی ها رو میزنند ، تو بهشون میگی دوستتون دارم همزبانان اونها با باتوم میزنند تو سرت میگن خفه شو ایرانی
    6
    6
    دوشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
    [::millionaire - منچستر، انگلستان::]. به خاطر ایرانی بودن زده نشدند،بخاطر رعایت نکردن قانون و عرق خوریهای شبانه و لات بازی‌هایشان کتک میخورند.
    0
    0
    شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۰ - ۱۸:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.