بازداشت صلح الدین سلمانلو، مأمور ایران در ترکیه برای ربودن خلبان پیشین هوانیروز

صلح الدین سلمانلوبی بی سی: بنا بر اطلاعاتی که بی‌ بی سی به دست آورده، فردی که به اتهام تلاش نافرجام برای ربودن یک خلبان پیشین هوانیروز ایران در ترکیه بازداشت شده، از روستاییان مرزنشین ایرانی است و هر گونه ارتباط با دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی ایران و ماجرای آدم ربایی را تکذیب کرده است.
 
پنجشنبه شب گذشته (۲۲ مهر) رسانه های ترکیه به نقل از منابع اطلاعاتی این کشور خبر دادند که دو مأمور اطلاعاتی ایرانی و شش همدست ترکیه ای آنان، بیست روز پیشتر، هنگام تلاش برای ربودن یک نظامی پیشین ایرانی در شهر وان در شرق این کشور بازداشت شده اند.
 
در پی انتشار این خبر، فردی به نام مهرداد آبدارباشی در گفتگو با شبکه های تلویزیونی فارسی زبان خارج از ایران گفت که همان "نظامی پیشین" ایرانی است که در خبر از او یاد شده و خود را سرگرد خلبان بالگرد در هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی معرفی کرد که سه سال پیش در پی خودداری از اعزام به سوریه، به ترکیه گریخته و نزد سازمان ملل متحد، خواستار پناهندگی به کشور ثالث شده است.
 
آقای آبدارباشی در مصاحبه ها گفته که مجموع کسانی که به اتهام تلاش برای ربودن او و بازگرداندنش به ایران دستگیر شده اند، پانزده نفر است نه هشت نفر و دو تن از دستگیرشدگان، مأمور اطلاعاتی اعزامی از ایرانند که یکی در استانبول و دیگری در وان دستگیر شده است.
 
اطلاعاتی که بی بی سی فارسی به دست آورده است نشان می دهد فردی که به عنوان مأمور اطلاعاتی ایران در وان دستگیر شده ، صلح الدین سلمانلو نام دارد و اهل روستای کردنشین بله سور علیا در شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی است که در کنار مرز ترکیه و نزدیکی گذرگاه مرزی قطور (رازی) واقع است.
 
از صلح الدین سلمانلو جز یک چسب نواری پهن مخصوص کارتنهای مقوایی هیچ مدرک دیگری به دست نیامده است. او ۲۸ ساله، متأهل و دارای چهار فرزند است و به شغل دامداری اشتغال دارد. برادرش فرهاد سلمانلو به بی بی سی فارسی گفت که خانواده آنها در ترکیه خویشاوندان زیادی دارد و صلح الدین همچون دیگر مرزنشینان پیوسته به ترکیه و بویژه شهر وان رفت و آمد داشته است که فاصله زیادی با روستای محل سکونتشان ندارد. این بار هم برای خرید به وان رفته بوده و در یک تاکسی نشسته بوده که ناگهان تاکسی در کمین مأموران امنیتی ترکیه می افتد و او را دستگیر می کنند.
 
فرهاد سلمانلو می گوید برادرش بیش از دو کلاس دبستان سواد ندارد و هیچگاه ارتباطی با دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی نداشته، مهرداد آبدارباشی را نمی شناسد و در تلفن همراه او هیچ شماره ای از آقای آبدارباشی یا کسانی که در در ارتباط با سوء قصد آدم ربایی دستگیر شده اند، وجود ندارد.
 
میان روایتی که مهرداد آبدارباشی از تلاش نافرجام برای ربودن خود در مصاحبه ها عرضه کرده و آنچه رسانه های ترکیه به نقل از منابع امنیتی این کشور گزارش کرده اند، تفاوتهایی هست: از جمله اینکه آقای آبدارباشی می گوید شمار دستگیرشدگان پانزده نفر (دو ایرانی و سیزده ترکیه ای) است و نه هشت نفر و اینکه برایش "پرستو" فرستاده بودند و این "پرستو"، زنی ایرانی ساکن ترکیه است که قرار بوده نقش اصلی را در ربودنش بازی کند (پرستو در ادبیات سیاسی ایران به زنانی گفته می شود که مأموریت دارند با استفاده از زنانگی خود قربانی را بفریبند).
 
اما در اطلاعاتی که از منابع امنیتی ترکیه نقل شده، نشانی از این "پرستو" نیست بلکه گفته شده مأموران ایرانی به همسر آقای آبدارباشی پیشنهاد داده بودند در ازای دریافت ده هزار دلار، در ربودن شوهرش همکاری کند و در غیر این صورت، خانواده اش را در ایران آزار خواهند داد. از همسر آقای آبدارباشی نیز با نام اختصاری م. الف یاد کرده اند.
 
آقای آبدارباشی در مصاحبه ها هیچ اشاره ای به پیشنهاد همکاری به همسرش نکرده و بلکه گفته که نام اختصاری م. اف متعلق به آن "پرستو" است که اکنون دستگیر شده است. در اطلاعات منسوب به منابع امنیتی ترکیه، هیچ اشاره ای به دستگیر شدن این پرستو نیست و تنها از دو مأمور ایرانی یاد شده که نام اختصاری یکی از آنها ص. س (صلح الدین سلمانلو) است.
 
صدایی در شبکه های مجازی منتشر شده که بنابر عنوان آن، متعلق به گفتگو میان آن "پرستو" (به نام عزتی) و یک مأمور اطلاعاتی ایران به نام مهدی است. این صدا ضمن اینکه اعتبار آن برای بی بی سی فعلاً قابل تأیید یا رد نیست، این پرسش را به همراه می آورد که چرا مأموری اطلاعاتی تدابیر امنیتی و پنهانکاری مرسوم را کنار گذاشته و در نخستین تماس تلفنی با فردی که قصد جلب همکاری اش را دارد، آشکار و صریح، قصد خود را در میان می گذارد. حال آنکه رویه مرسوم مأموران اطلاعاتی این است که از هرگونه تماس تلفنی یا اینترنتی پرهیز می کنند و بویژه در موضوعی با این سطح از اهمیت، آن هم در کشوری خارجی، حتما ارتباطات خود را به صورت حضوری و با رعایت پنهانکاری برقرار می کنند.
 
درباره تلاش برای ربودن مهرداد آبدارباشی، پرسشهای دیگری هم مطرح است. از جمله اینکه آقای آبدارباشی می گوید سه سال است در وان زندگی می کند و سازمان امنیت ترکیه از همان آغاز او را زیر حمایت خود گرفته و حتی خدماتی ویژه به او داده است، از جمله کمک هزینه زندگی و تسریع روند انتقال خانواده او به ترکیه و اخذ اجازه اقامت برای آنان. به گفته آقای آبدارباشی، پیشتر هم برای ربودن او تلاش شده که اشراف امنیتی ترکیه مانع از به نتیجه رسیدن آن شده است. پرسشی که پیش می آید این است که چرا دستگاه امنیتی ترکیه آقای آبدارباشی و خانواده اش را به شهر امنتری که از مرز ایران دور باشد، انتقال نداده و او در شهری در نزدیکی مرز ایران به زندگی ادامه داده که ربودن و انتقال او را به ایران آسانتر می سازد.
 
پرسشهای دیگر این است که چرا پس از سه سال، دستگاه اطلاعاتی ایران همچنان به دنبال ربودن مهرداد آبدارباشی باشد، یا اینکه چرا در حالی که مأموران اطلاعاتی ایران پیشتر در ترکیه افرادی را بوده بودند و به نظر می رسید این عملیات با آگاهی کامل یا حتی همکاری دستگاه امنیتی ترکیه انجام می گرفته، این بار دستگاه امنیتی ترکیه نه تنها همکاری نکرده بلکه عملیات را برملا کرده است.
 
اعلام خبر عملیات نافرجام "ربودن مهرداد آبدارباشی" با حمله ها و انتقادهای تند مقامها و رسانه های ایرانی علیه ترکیه، به دلیل مشارکت این کشور در رزمایشهایی در جمهوری آذربایجان تقریباً همزمان بود. این همزمانی نیز به پرسشها و ابهامهای مربوط به انتشار خبر این "آدم ربایی" دامن زده است.
+134
رأی دهید
-20

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    ایشان با نام مسافران همینجا کامنت مینوشت.
    9
    95
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    varied - ریزه، ترکیه

    از نوع دروغهای طویله رهبری است که صلح الدین سلمانلو دو کلاس سواد دارد اگر همین صلح الدین سلمانلو رئیس جمهور میشد دکترا داشت
    13
    133
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    ab5534 - هلسینکی، فنلاند

    جالبه!! بی‌ بی‌ سی‌ جمهوری اسلامی را تبرئه کرد.
    8
    134
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ahora_nima - استکهلم، سوئد

    همون که دو کلاس بیشتر سواد نداره بهترین مدرکه، حکومتی که رییس جمهورش شش کلاس سواد داره و رهبرش تنها کتابی که خونده نهج البلاغه است مامور مخفیش که نباید لیسانسه باشه
    9
    150
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران

    چیزی همراهش نبود الا یه چسب پهن برای بستن دهن و دست و پای طرف! وقع داشتین بمب هسته ای همراهش باشه
    64
    122
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا
    اطلاعات ترکیه زد تو کاهدون خخخخخ
    82
    64
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان

    قاچاقچی های کرد شده اند عامل ایران در منطقه برای ربودن و کشتن افراد
    17
    50
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان

    این افراد پسر و برادر ترکیه ای که نیستند ترکیه خیلی خوب می دانست و از قضیه آدم ربانی اطلاع داشت فقط خواست و اجازه داد تا انتها پیش رود و در صحنه جرم آنها را دستگیر کند و بر علیه ایران استفاده کند. به این می گویند اطلاعات در خدمت منافع ملی بودن.
    7
    47
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    بچه تهرون - تهران، ایران

    آیت الله بی بی سی سریعا دسبکار شد که چهره این خلبان و سازمان اطلاعاتی ترکیه رو مخدوش کنه یکی از قدیمیا میگفت زمان انقلاب بی بی سی رو رو موج کوتاه گوش میکردن و کلیه پیام های خمینی و حتی تاریخ و محل تظاهرات هر روز از بی بی سی پخش میشد.
    9
    36
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۶:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد
    جالبه تا به حال صلاح الدین را شنیده بودم که اسم بعضیها بوده و هست ولی این اولین بار است که صلح الدین را میبینم که اسم کسی هست . اگر همین صلح الدین که دو کلاس سواد دارد با هم دستانش موفق به ربایش مهرداد آبدارباشی میشد نظام اخوندی بعدا" فوق لیسانس بهش میدادن و میکردنشان رئیس اطلاعات یا مدیر امنیت ناحیه ای !
    2
    21
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    [::sahandogli - لندن، انگلستان::] والا خیلی موضوع مشکوک هستش. اگر آدم مهم و کاره ای بود بهش وقت نمیدادن مثلا فکر کنه؟اصلا چرا باید وقت بدهند که فرار کنه؟مگه خونه خاله اس؟ در تمام دنیا نظامی ها پروتکل خاص دارند ولی به نظر میرسه این یه کیس برنامه ریزی شده برای گرفتن پناهندگی هستش و همه میدونند ارتش دست سپاهی هاست و فیلترهای سپاه نمیذاره هرکسی خلبان بشه.آخه کدوم مامور اطلاعاتی در اولین جلسه تماس با یکنفر میاد سریع درباره اصل ماجرا اونم با تلفن؟نکته شک برانگیز اینه که حالا چرا ترکیه ایشون رو در شهر نزدیک مرز ایران یعنی وان نگه داشته بوده؟از کجا معلوم بوده اصلا اینا میخواستم بدزدنش که اینا بیان این همه هزینه تعقیب گریز کنند؟اگر انقدر مهم بود چرا سپاه نباید ترورش کنه؟مشخصه پلیس ترکیه سرکار بوده و هست و هدف رساندن یک نیروی سپاه که توانایی پرواز با پرنده های آمریکایی رو داره به آمریکا یا مراکز نظامی ناتو در ترکیه از طریق کیس پناهندگی هستش قطعا حرفه ای ها راحت می فهمند حالا ما که مردم عادی هستیم یکم مطالب رو بذارید کنار هم کاملا مشخصه سپاه سرکار گذاشته ترکیه رو و هدف چیز دیگری هستش.
    13
    5
    دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.