به بچه هایمان چه بگوئیم تا گرفتار اعتیاد و مواد مخدر نشوند

بی بی سی :بنابر نظر‌سنجی سیستم خدمات بهداشت ملی بریتانیا (ان اچ اس) در سال ۲۰۱۸، یک‌سوم نوجوانان ۱۵ ساله در بریتانیا مواد مخدر مصرف می‌کردند.

چطور می‌توانید با فرزندان خود درباره مواد مخدر صحبت کنید و چطور می‌توانید آنها را از اعتیاد به مواد مخدر در امان نگه دارید؟

فیونا اسپارگوـ مابس پسرش دن را در سال ۲۰۱۴ از دست داد. پسرش زمانی که فقط ۱۶ سال داشت به یک پارتی غیرقانونی رقص رفت و بر اثر زیاده‌روی در مصرف قرص اکستازی جان خود را از دست داد.

از آن زمان فیونا تصمیم گرفت تا با تأسیس بنیاد دانیل اسپارگوـ مابس جوانان را درباره مصرف مواد مخدر و الکل آگاه کند و کتابی برای کمک به والدین و سرپرستان نوشت. او در مصاحبه با بی‌بی‌سی، توصیه‌های خود را در این زمینه در میان گذاشته است.
۱.هوشیار باشید
فیونا می‌گوید: "اول از همه باید هوشیار باشید. فکر نکنید این چیزها فقط برای بعضی‌ها اتفاق می‌افتد و خانواده‌ها و جوامع خاصی دچار آن می‌شوند. دانیل بچه‌ای بود که به هیچ‌عنوان کسی فکرش را هم نمی‌کرد بر اثر مواد‌مخدر جانش را از دست بدهد.

وقتی این اتفاق افتاد ما فهمیدیم که چنین بلایی ممکن است بر سر هر بچه دیگری مانند دانیل بیاید. هر کس ممکن است در چنین موقعیتی قرار بگیرد و همیشه احتمال این هست که اوضاع خیلی بد شود.

مواد‌مخدر همه‌جا هست و جوانان همه‌جا در معرض آن قرار دارند، از جمله در شبکه‌های اجتماعی. به عنوان والدین باید هوشیار باشید که در آن لحظه تصمیم‌گیری، تصمیم آنها ممکن است "آری" گفتن به مواد‌مخدر باشد. ممکن است با وجود همه فشار‌ها و محدودیت‌ها باز هم سراغ این مواد برود و هزار‌جور عوامل مختلف دخیل هستند و آدم فکرش را هم نمی‌تواند بکند چطور و چرا آنها سراغ مواد‌مخدر می‌روند".
۲. خودتان در این مورد آگاه باشید
"در این زمینه اطلاعات به‌روز و صحیح داشته باشید و تحقیق کنید و بدانید که فرزند شما هم ممکن است جایی و زمانی در نوجوانی ناچار به تصمیم در مورد استفاده از مواد‌مخدر شود".

"منابع مفید گوناگونی برای والدین و سرپرستان در اینترنت و کتابخانه‌ها در دسترس است. "
۳. در خانه در این زمینه گفتگو کنید
"در زمینه مواد‌مخدر اطلاعات به‌دست آورید و از همه مهم‌تر این است که درباره این موضوع در خانه گفتگو کنید. هر کاری می‌توانید برای حمایت و تقویت ارتباط و گفتگو با فرزند خود انجام دهید.

این کار با رسیدن آنها به سن نوجوانی سخت‌ می‌شود، از این رو فرصت‌هایی برای گفتگو ایجاد کنید و از هر موقعیتی هم برای آن استفاده کنید.

چنان فضای امن و آسوده‌ای برای گفتگو ایجاد کنید که هر دوی شما هر زمان نیاز داشت آماده و مشتاق چنین گفتگویی باشد. مراقب باشید کاری نکنید که دریچه این گفتگو را ببندید، کاری که بیشتر اوقات از والدین سر‌می‌زند. تهدید کردن و یک‌طرفه به‌قاضی رفتن آسان است، اما باید بگذارید گفتگو جریان پیدا کند چون خطر به سوی بچه‌ها جاری است".
۴. ترس را تلقین نکنید
"این کار نتیجه عکس می‌دهد."

اگر برای بچه‌ها چیزهای هولناکی تعریف کنید آنها سراغ مواد مخدر نمی‌روند، باید بدانید آن لحظه که نوجوانی تصمیم به استفاده از مواد مخدر می‌گیرد ممکن است به خوبی بداند کار خطرناکی می‌کند اما خطر اجتماعی بیرون رانده شدن از جرگه دوستان برای آنها بزرگ‌تر است.

"پژوهش‌های بسیاری در مورد باید‌ها و نباید‌ها در آموزش مواد مخدر انجام شده است و روش‌های ترساننده از روش‌هایی است که کارایی ندارد. بچه‌ها کسانی را می‌شناسند که مواد مخدر مصرف می‌کنند و هیچ اتفاقی هم برای آنها نیفتاده است. این روش واقع‌بینانه نیست".
۵. تاب‌آوری ایجاد کنید
"برای آنها توضیح دهید که چرا تصمیم‌گیری در نوجوانی دشوار است و به آنها کمک کنید تا روش‌هایی یاد بگیرند تا از این مرحله خطر به سلامت عبور کنند. ریسک‌پذیری در سال‌های نوجوانی از سخت‌ترین مراحل عمر است. بعضی از خطرهایی که نوجوانان با آن مواجه هستند مواد غیر‌قانونی است که به دلیل ماهیت و طبیعت‌شان یا به دلیل روشی که تهیه و تولید و مصرف می‌شوند خطرناک هستند و چنین عرصه‌ای برای نوجوان عرصه دشواری است".

"انواع مختلفی از دگرگونی‌های بنیادی در مغز آنها اتفاق می‌افتد و به همین دلیل فکر کردن، ریسک‌پذیری و کنترل احساسات و تمایلات کار بسیار سختی است. دوستان شما در این دوران می‌توانند نقش مهمی در تصمیم‌گیری‌ها داشته باشند. به راحتی می‌توان گفت "باید از مواد مخدر پرهیز کرد" اما دنیای نوجوانان زمین تا آسمان با دنیای والدین فرق دارد. شما هم چیزهایی هست که نمی‌دانید".
۶. اگر خود یا فرزندتان نیاز دارید کمک بخواهید
"ابتدا از پزشک خانوادگی کمک بخواهید. سراغ مراکز خدمات درمانی برای جوانان معتاد بگردید. گروه‌های اجتماعی حمایت‌گر را در محلی که زندگی می‌کنید یا به صورت آنلاین پیدا کنید. نگذارید ترس یا احساس شرمندگی مانع درخواست کمک شود".
+2
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.