به نوشته یک کتاب جدید که اخیرا منتشر شده، دونالد ترامپ در روزهایی که برنامه هستهای ایران را مورد بررسی قرار میداد، احتمال حمله نظامی به این کشور را بعید ندانسته و گاهی نسبت به انجام آن علاقهمند میشد.
«خطر» عنوان کتابی است که توسط دو خبرنگار «واشینگتن پست» نوشته شده و در آن مدارک و مستنداتی جمعآوری شده که نشان میدهد ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالات متحده آمریکا، تدابیری مخفیانه جهت جلوگیری از ایجاد درگیری نظامی بین آمریکا و ایران و همچنین آمریکا و چین اتخاذ کرده است.
این کتاب که گزیدههایی از آن منتشر شده است، ادعا میکند پس از اینکه جینا هسپل، رئیس پیشین سازمان سیا، نشانههایی از تصمیم احتمالی ترامپ مبنی بر حمله نظامی به ایران میبیند به مارک میلی تماس میگیرد و به او هشدار میدهد که احتمال حمله به تهران وجود دارد.
ژنرال مارک میلیپیش از آن میلی، فرماندهان بزرگ نظامی آمریکا را در جلسهای جمع کرده بود و از آنها خواسته بود که از دستورهای رادیکال ترامپ مانند دستور استفاده از بمب اتم اطاعت نکنند. او به صورت جداگانه از جینا هسپل و ژنرال پاول ناکسونه، رئیس آژانس امنیت ملی آمریکا خواسته بود مراقب «رفتارهای نامتعادل» ترامپ باشند.
نویسندگان این کتاب ادعا میکنند که این اقدامات میلی پس از آن صورت گرفت که او نسبت به سلامت عقلی ترامپ پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری تردید پیدا کرد.
اوج اقدام مارک میلی هنگامی بود که او به صورت خودسرانه به ژنرال لی زوچنگ، رئیس بخش ستاد مشترک کمیسیون نظامی مرکزی چین تماس گرفته و به او اطمینان خاطر داده که ایالات متحده قصد حمله به این کشور را ندارد.
باب وودوارد و رابرت کوستا، دو نویسنده این کتاب، ادعا میکنند پس از اینکه سازمانهای اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدند که چین ممکن است برای حمله به ایالات متحده آماده شود، مارک میلی دوبار با ژنرال لی زوچنگ تماس گرفت. تماس اول در 30 اکتبر یعنی قبل از انتخابات ریاست جمهوری و تماس دوم در 8 ژانویه، دو روز پس از حمله هواداران ترامپ به کنگره صورت گرفته است.
در اولین تماس، میلی به همتای چینی خود گفته است: «ممکن است اوضاع بیثبات به نظر بیاید اما مطمئن باشید که حمله نظامی علیه شما ترتیب نمیدهیم.»
در دومین تماس، پس از آنکه ترامپ در انتخابات شکست خورد و رفتارهای او به تعبیر نویسندگان این کتاب «نگرانکننده» بود، ژنرال میلی دوباره با همتای چینی خود تماس میگیرد و به او میگوید: «همه چیز به خوبی پیش میرود، دموکراسی بعضی اوقات هرج و مرج خود را نیز دارد. این جزو ماهیت آن است.»
ناظران معتقداند چنانچه ادعاهای این کتاب درست باشد، مارک میلی بهدلیل اقدامات خودسرانه و دادن اختیارات بیش از حد به خود، میباید مورد بازخواست قرار گیرد. بهخصوص آنکه بسیاری از این دسته اقدامهای او، قبل از انتخابات ریاست جمهوری و شکست ترامپ صورت گرفته است.
باب وودوارد، یکی از دو نویسنده این کتاب از خبرنگاران با سابقه ایالات متحده آمریکا است. او و کارل برنستین دیگر خبرنگار واشینگتن پست، نقش اصلی را در فاش شدن «رسوایی واترگیت» و استعفای ریچارد نیکسون، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، ایفا کردند.
کتاب «خطر» بهزودی بهصورت کامل منتشر خواهد شد.