در جلسه فوقالعاده کنست، پارلمان اسرائیل برای رای اعتماد به دولت ائتلافی جدید، رهبران احزاب در آن سخنرانیهای تندی کردند.
نفتالی بنت گفت دولت او اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند و تلاش برای احیای برجام و احتمال بازگشت آمریکا به این توافق را "اشتباه" خواند و گفت هنوز خاورمیانه از آسیبهای توافق هستهای "که پول زیادی در اختیار ایران گذاشت" بهبود نیافته است.
او برنامه هستهای ایران را "یکی از چالشهای اصلی" دولت ائتلافی جدید دانست و گفت اسرائیل بخشی از برجام نیست و "حق آزادی عمل کامل" در مقابل ایران دارد.
پیام نتانیاهو به تهران: به زودی برمیگردیم آقای نتانیاهو بعد از این سخنان گفت که نفتالی بنت جایگاه و اعتبار بینالمللی و توانایی لازم برای مقابله با ایران را ندارد.
او با حمله شدید به ائتلاف تازه، به عنوان رهبر مخالفان در پارلمان وعده داد که به زودی این دولت را "سرنگون" خواهد کرد.
آقای نتانیاهو گفت: "پیام من به کسانی که در تهران جشن گرفتهاند این است: به زودی برمیگردیم."
بنیامین نتانیاهو به عنوان رهبر مخالفان در پارلمان وعده داد که به زودی دولت ائتلافی را "سرنگون" خواهد کردآقای بنت در ابتدای سخنانش از بنیامین نتانیاهو، رقیب سیاسی خود به خاطر "فداکاریهایش" برای اسرائیل تشکر کرد.
با وجود این سخنرانی آقای بنت با فریادهای اعتراضی نمایندگان حزب لیکود به رهبری آقای نتانیاهو همراه شد.
آقای بنت از معترضان خود در کنست خواست که به "این جنون" پایان دهند و گفت اسرائیل با شکافی عمیق در داخل روبرو است که آن را "به طوفان نفرتپراکنی و نزاع میان برادران" کشانده است.
نفتالی بنت در صدر جلسه رهبران احزاب حاضر در دولت ائتلافی پیش از رایگیری در پارلمان اسرائیلآقای بنت در سخنرانی خود از حمایت آمریکا از اسرائیل در جریان درگیریهای اخیر غزه قدردانی کرد اما در مقابل ایران موضعی مشابه آقای نتانیاهو در پیش گرفت.
آقای بنت، رهبر حزب راستگرای یمینا پیش از این هم همواره موضعی تند علیه جمهوری اسلامی و برجام داشته است.
مقابله با ایران در کنار تنشها میان اسرائیل و فلسطینیها از جمله چالشهای عمده آقای بنت در دولت ائتلافی بعدی اسرائیل خواهد بود.
او در شرایطی به نخست وزیری اسرائیل میرسد که مذاکرات وین برای احیای برجام با بازگشت آمریکا به این توافق و ازسرگیری تعهدات کامل ایران در برجام در حال برگزاری است.
تشکیل دولت تازه به دو سال بنبست سیاسی در اسرائیل پایان میدهد؛ دورهای که چهار انتخابات در آن برگزار شد.
در صورت تایید دولت جدید در پارلمان اسرائیل بنیامین نتانیاهو بعد از ۱۲ سال از قدر کنار میرودنفتالی بنت، رهبر حزب راست افراطی یامینا، در توافقی برای تقسیم قدرت با یائیر لپید رهبر حزب راست میانه یش عتید به نخست وزیری خواهد رسید.
براساس این توافق آقای بنت تا سپتامبر ۲۰۲۳ در قدرت خواهد بود و بعد از آن آقای لپید برای دو سال به نخست وزیری میرسد.
آقای نتانیاهو، که رکورد طولانیترین نخست وزیری تاریخ اسرائیل را دارد، رهبری حزب راستگرای لیکود را حفظ میکند و به رهبر اپوزیسیون تبدیل میشود.
بنیامین نتانیاهو رقبای خود را به دلیل ائتلاف با احزاب چپگرا به تلاش برای تشکیل یک "دولت چپ خطرناک" متهم کرده و قول "سرنگونی خیلی سریع" آن را داده است.
در همین حال محاکمه او به اتهام ارتشاء، کلاهبرداری و نقض اعتماد عمومی - اتهاماتی که رد می کند - ادامه دارد.
یائیر لپید از هفتهها پیش تلاش میکرد ائتلاف "تغییر" را برای بیرون راندن آقای نتانیاهو از قدرت با حضور احزاب سیاسی با گرایش های مختلف و متفاوت تشکیل دهد.
هرچند یامینا به رهبری نفتالی بنت با کسب فقط هفت کرسی در انتخابات پنجم شده بود، حمایت آن برای تشکیل یک ائتلاف اکثریت در پارلمان ضروری بود. آقای لپید بعد از هفتهها مذاکره پیوستن یامینا به این ائتلاف را اعلام کرد.
در دو سال اخیر چهار انتخابات در اسرائیل برگزار شد و ناکامی رهبران احزاب برای تشکیل ائتلافی پایدار، به بن بست سیاسی در اسرائیل منجر شد.
بعد از انتخابات ماه مارس ۲۰۲۱، آقای نتانیاهو مسئول تشکیل دولت شد اما نتوانست در مهلت ۲۸ روزه برای ائتلاف با بقیه احزاب به توافق برسد.
او ابتدا از ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ و بعد از ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱ نخست وزیر بوده است.
دولت تازه چگونه دولتی خواهد بود؟ دولت آقای بِنت در ظاهر هیچ شباهتی به دولت هایی که در ۷۳ سال گذشته از بدو تشکیل اسرائیل سر کار آمده اند نخواهد داشت.
این ائتلاف شامل احزابی با تفاوت های بزرگ عقیدتی است که شاید مهم ترین آنها حضور اولین حزب مستقل عرب به نام "فهرست متحد عربی" در آن است. همچنین انتظار می رود ائتلاف حاکم شامل هشت وزیر زن باشد.
عضویت فهرست متحد عربی و احزاب چپگرای غیرعرب می تواند باعث ایجاد اصطکاک در مورد مسائلی مانند سیاست های اسرائیل در قبال فلسطینی ها شود.
برای مثال یامینا و حزب "امید تازه" که آن هم راستگراست، از طرفداران سفت و سخت شهرک های یهودی نشین در کرانه غربی اشغالی هستند.
همچنین ممکن است بر سر مسائل اجتماعی اختلاف هایی بروز کند. درحالی که برخی احزاب خواهان پیشبرد حقوق همجنسگرایان هستند، مانند به رسمیت شناختن ازدواج افراد همجنس، فهرست متحد عربی که یک حزب اسلامگراست با آن مخالفت است.
آقای بنت گفته است که دولتش بر موضوع هایی تمرکز خواهد کرد که توافق بر سر آنها ممکن است، مانند مسائل اقتصادی یا همه گیری کرونا، و از مسائل تنش آفرین پرهیز خواهد کرد.
او اخیرا گفت: "هیچ کس مجبور نیست نظام عقیدتی خود را رها کند... اما ما باید تحقق بعضی از رویاهایمان را عقب بیندازیم... ما بر آنچه قابل دسترسی است تمرکز می کنیم، نه بحث و جدل بر سر چیزی که ممکن نیست."