ماهواره جاسوسی روسیه اطلاعات مهمی را در اختیار مراکز نظامی ایران قرار میدهدروزنامه آمریکایی واشنگتن پست به نقل از "شماری از مقامات فعلی و سابق آمریکا و خاورمیانه" نوشته است که روسیه در نظر دارد یک سیستم جاسوسی ماهوارهای پیشرفته را به ایران تحویل دهد که به جمهوری اسلامی توانایی بیسابقهای در ردیابی اهداف نظامی در سراسر منطقه و ورای آن میدهد.
براساس این گزارش، این سیستم شامل ماهواره کانوپوس وی (Kanopus-V) ساخت روسیه و مجهز به دوربین با وضوح بالا است و نهادهای نظامی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی را قادر میسازد مراکز مختلف از جمله پالایشگاهها و تاسیسات نفتی کشورهای خلیج فارس، مراکز و پایگاههای نظامی کشورهای منطقه از جمله اسرائیل و پایگاههای نیروهای آمریکایی در خاورمیانه را زیر نظر بگیرد.
براساس این گزارش، قرار است این تجهیزات ظرف چند ماه آینده در اختیار حکومت ایران قرار گیرد و ماهواره مرتبط با آن به فضا پرتاب شود. تصویر تلویزیونی حوثیها از پرتاب موشک - مقامات آمریکایی نگران دستیابی گروههای نیابتی جمهوری اسلامی به اطلاعات نظامی پیشرفته هستنداین نشریه میگوید که خرید این تجهیزات موضوع مذاکرات گسترده بین مقامات نظامی ایران و روسیه بوده و طی دو سال گذشته، تعدادی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای مذاکره در این مورد به روسیه سفر کردند.
به گفته منابع اطلاعاتی غربی، نهادهای نظامی جمهوری اسلامی در سالهای اخیر در صدد پرتاب ماهوارههایی برای گردآوری اطلاعات بودهاند اما به خاطر فقدان فناوری لازم در این زمینه موفق نشدند.
سال گذشته، ایران ماهوارهای را به نام نور-۱ به فضا پرتاب کرد اما منابع نظامی آمریکایی آن را دارای فناوری عقب مانده و فاقد ارزش نظامی توصیف کردند.
یکی از نگرانیهای اصلی در مورد دستیابی ایران به تجهیزات و تسلیحات پیشرفته، قرار دادن آنها در اختیار گروههای نیابتی تحت حمایت مالی و نظامی جمهوری اسلامی به منظور استفاده علیه متحدان آمریکا و تهدید حضور ایالات متحده در منطقه خاورمیانه است.
به گفته شماری از تحلیلگران، گرایش دولت فعلی آمریکا به تمرکز بر ارتباط با کشورهای غربی و نادیده گرفته خاورمیانه در مقایسه با دولت پیشین، همراه با افزایش توانمندی نظامی ایران و گروههای وابسته به آن این نگرانی را تشدید کرده است.
در ماههای اخیر شبهنظامیان عراقی که گفته میشود تحت حمایت مالی و تسلیحاتی ایران هستند با هدف اخراج ایالات متحده از عراق، پایگاههای نیروهای آمریکایی را هدف حملات موشکی و پهپادی قرار دادهاند. ایران دست داشتن در این حملات را رد کرده است. آمریکا نگران کشتی ایرانی "عازم ونزوئلا" است در حالیکه طبق برجام ممنوعیت تجارت تسلیحاتی ایران سال گذشته لغو شدبه گفته کارشناسان، افزایش توان نظامی ایران همراه با کاهش نفوذ ایالات متحده میتواند احتمال تشدید رقابت و برخوردهای منطقهای را افزایش دهد. از جمله اسرائیل که تجهیز حکومت ایران به تجهیزات پیشرفته نظامی را خطری برای خود میداند ممکن است در صدد اقدامات پیشگیرانه برآید و خواستار حمایت و همکاری رقبای منطقهای جمهوری اسلامی شود.
در روزهای اخیر منابع رسمی آمریکایی نگرانی خود از ورود یک ناو ارتش ایران و کشتی همراه آن به اقیانوس اطلس را ابراز کرده و در حالیکه احتمال حمل تسلیحات صادراتی ایران توسط این کشتیها داده شده، مقامات آمریکایی در مورد پهلو گرفتن آنها در بنادر کوبا و ونزوئلا هشدار دادهاند.
طبق قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت که پس از توافق هستهای - برجام - تصویب شده بود، در ماه اکتبر سال گذشته، ممنوعیت بینالمللی معاملات تسلیحاتی ایران به پایان رسید که به گفته حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، زمینه مساعد برای کسب درآمد از طریق صادرات اسلحه را ایجاد کرد.
دولت سابق آمریکا در صدد جلوگیری از اجرایی شدن این بخش از قطعنامه برآمده بود و اگرچه کشورهای باقیمانده در برجام گفتند که آمریکا زمینه حقوقی برای اعمال نظر خود در شورای امنیت را ندارد، اما انتظار میرفت ایالات متحده با توسل به تهدید تحریم ثانویه، معاملات تسلیحاتی ایران را محدود کند.
دولت فعلی آمریکا به بازگشت به برجام متعهد است و در صدد بوده است حسن نیت خود را در مورد بهبود روابط با جمهوری اسلامی نشان دهد و در همین راستا، اخیرا همسو با کشورهای اروپایی عضو برجام، از محکوم کردن ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری کرد.
به نوشته واشنگتن پست، ایران و روسیه در اظهارات علنی خود گفتهاند که قصد همکاری در تجارت صنایع فضایی را دارند. شبکه تلویزیونی پرس تیوی متعلق به جمهوری اسلامی گفته است که شرکتهای ایرانی و روسی توافقنامهای را برای گردآوری اطلاعات ماهوارهای در مورد سطح زمین، جو و اقیانوسها امضا کردهاند.
+42
رأی دهید
-2
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.