پیام مراکش: مراقب باشید ایرانی ها اکنون در همه جای قاره آفریقا هستند

ایران از طریق همکاری با حزب‌الله لبنان دست‌کم از سال ۲۰۱۷ به این سو جبهه پلیساریو را در صحرای غربی حمایت کرده استایندیپندنت فارسی :نشریه نشنال اینترست در مطلبی به قلم ایلان برمن، معاون اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا در واشنگتن، می‌نویسد که دولت جو بایدن در تلاش برای احیای دیپلماسی با ایران، نشانه‌های آشکار افزایش فعالیت‌های حاکمیت جمهوری اسلامی ایران در منطقه بسیار مهم و استراتژیک شمال آفریقا را نادیده می‌گیرد. برمن می‌گوید در سفر اخیرش به رباط پایتخت مراکش به دعوت وزارت خارجه این کشور، این پیام هشدار را از مقام‌های مراکشی دریافت کرده است.

با بررسی سیاست ایالات متحده آمریکا در قبال مراکش در شمال آفریقا، و با در نظر گرفتن ناآرامی‌ها در کشور لیبی در همین منطقه، و همچنین افزایش بی‌ثباتی در منطقه ساحل، برنامه استراتژیک پادشاهی مراکش تکمیل به نظر می‌رسد. همه اینها باعث شده ایجاد نگرانی در میان سیاست‌گذاران منطقه‌ای درباره آنچه که حمله استراتژیک ایران به قاره آفریقا می‌دانند، شده است. ایلان برمن می‌گوید، در سفر اخیرش به مراکش یک مقام بلندپایه این کشور به او گفت:‌ «حضور ایران در غرب آفریقا دیگر گزاره دقیقی نیست. ایرانی‌ها اکنون در همه جای قاره ‌آفریقا هستند.»

برمن به نقل از شنیده‌هایش می‌نویسد که حاکمیت ایران با استفاده از جامعه بزرگ - و سمپاتیک- لبنانی خارج از این کشور که در سراسر کشورهای آفریقایی حضور دارند، در حال ایجاد یک حضور منطقه‌ای پایدار از طریق تاسیس مراکز فرهنگی و ایجاد ارتباط‌های اطلاعاتی در تمامی قاره آفریقا است. در عین حال شواهد معتبری مبنی بر همکاری ایران با گروه‌های تندرو منطقه‌ای وجود دارد. به عنوان مثال، ایران از طریق همکاری با حزب‌الله لبنان دست‌کم از سال ۲۰۱۷ به این سو جبهه پلیساریو را حمایت کرده است. (این همکاری چنان نگران‌کننده بود که مراکش را بر آن داشت تا در سال ۲۰۱۸ روابطش با ایران را کاهش دهد.) در عین حال و به گفته کارشناسان، هیات‌های جبهه پلیساریو برای آموزش به لبنان سفر کرده‌اند. همچنین ایران حضور چشمگیری در کشور همسایه موریتانی و تونس دارد و گفته می‌شود که در هر دو کشور سخت مشغول جذب نیرو است.

الگوی این تحرکات بسیار آشنا است و تقریبا به تلاش‌های حدود ۱۵ سال پیش این کشور در آمریکای لاتین با هدف تشکیل «منطقه حمایتی»‌ در نیمکره غربی برای کمک به دور زدن تحریم‌های بین‌المللی، نزدیک شدن به رژیم‌های ضدآمریکا، و ایجاد توانایی عملیاتی خفته با قابلیت تحریک‌کنندگی ضدآمریکایی، می‌ماند. نتایج آن فعالیت‌ها چشمگیر بود. همانطور که قبلا همراه با جوزف هومایر، از مرکز انجمن آزاد امنیتی مستند کرده‌ایم، تا اوایل دهه ۲۰۱۰ ایران شبکه‌ای از روابط و مناسبات را در آمریکای لاتین تشکیل داد؛‌ از معاملات مالی که فشار اقتصادی آمریکا را کاهش می‌داد تا روابط با تندروهای منطقه‌ای که توانستند سه طرح جداگانه تحت سازماندهی ایران یا الهام گرفته از آن را بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ در آمریکا ترتیب دهند. اکنون به نظر می‌رسد که این الگوی نفوذ در آفریقا نیز تقلید می‌شود.

هدف از این فعالیت‌های جدید ایران چیست؟ مقام‌های مراکشی به چند عامل اشاره می‌کنند. اول فرصت‌های استراتژیک، چرا که قاره آفریقا در عرصه اقتصادی و سیاسی جهان در حال رشد است. دوم، تلاش حاکمیت ایران برای کاهش بار سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ که طی دو سال گذشته تاثیر چشمگیری بر اقتصاد ایران گذاشته است. و سومین عامل این است که علاقمندی ایران به آفریقا پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در عراق در ژانویه ۲۰۲۰، افزایش یافت، و مقام‌های محلی نگران آن هستند که تهران در نهایت بتواند با هدف قرار دادن منافع آمریکا یا متحدانش در آفریقا تلافی‌جویی کند.

همه این موارد نگرانی‌های زیادی را در مراکش موجب شده و همزمان رباط تلاش‌های خود برای نظارت بر فعالیت‌های ایران و حزب‌الله، عمده‌ترین گروه نیابتی آن را در همسایگی خود افزایش داده است. مقام‌های مراکشی تردیدی ندارند که هدف غایی ایران دو سویه است:‌ تقویت تسلط بر مسلمانان شیعه و استفاده از این نیرو به عنوان یک اهرم سیاسی و نفوذ در سیاست منطقه، و ایجاد قابلیت عملیاتی خاموش که بتواند از آن برای ایالات متحده بهره جوید.

نویسنده مقاله می‌گوید که این هشدار برای دولت بایدن به‌موقع است. دولت جدید آمریکا از شروع کارش در ماه ژانویه گذشته، ارتباط با تهران را در صدر سیاست‌گذاری خارجی خود قرار داده و درست مانند دولت باراک اوباما، توافق بر سر برنامه اتمی را بر فعالیت‌های شرورانه جمهوری اسلامی ارجح می‌داند. اگر پیام‌هایی که از رباط می‌رسد درست از آب در آیند، ممکن است چنین سیاستی اشتباهی پرهزینه باشد چرا که حاکمیت تندروی ایران در حال تقویت حضور مقتدرانه با قابلیت تهدید آمریکا و شرکای محلی آن است.
+76
رأی دهید
-24

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۴
    Reza9118 - شهرکرد، ایران

    منظورش اینکه مراقب باشید تروریست های سپاه چارپایان در همه جای آفریقا هستند که هر لحظه حادثه تروریستی خلق بکنند..افریقا خودش هزار تا مشکل داره، سپاه چارپایان و شیعه و اسلام هم بلای جونشون شده..
    19
    89
    ‌سه شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد

    نظام ولایی داره همان سیاست شوروی کمونیستی را در دنیا پیاده می کنه. کمونیستها سعی می کردند ایدئولوژی خود را در تمام دنیا بست بدند. ولی خوب دهه نود با آمدن گورباچف مشخص شد که درخت کمونیسم از ریشه پوسیده و شوروی بلشویکی به یک باره ریزش کرد. یکی نیست به این ولایی ها بگه درخت شما هم سالهاست پوسیده, همه دنیا منتظر یک طوفان از طرف ملت ایرانند که شما هم مثل سران شوروی به زباله دان تاریخ ملحق بشید.
    8
    81
    ‌سه شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۷
    maradona - براتیسلاوا، اسلوواکی

    به این میگن غلبه میدان بر دیپلماسی
    4
    44
    ‌سه شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    ernakola - تهران، ایران

    البته همچنان حضور عربستانی ها و ساپورت مالی گروه بوکو حرام نادیده گرفته می شود.....همچنین مراکش یکی از کشورهای تامین نیرو برای تروریستهای داعش بود !!ضرب المثل معروف : دیگ به دیگ میگه روت سیاه !!
    8
    41
    ‌سه شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    یکی از روشهای کاربردی لابی های اسرائیل در آمریکا ایجاد این گزارشها هستش که نمیشه دقیق گفت درسته یا غلطه ولی میشه باهاش ایجاد شک و تردید و ترس کرد.این نوع روش دقیقا توسط سپاه در داخل ایران هم استفاده میشه بخصوص در جهت منافع روسیه. عمده این نوع گزارشهای گنگ برای بزرگنمایی و باد در پوستین انداختن یک دشمن برای گرفتن بودجه هستش بودجه هایی که بسیار سنگین هستند و عمدتا مخفی و سری هستند و هیچکس هم نمی پرسه کجا و کی خرج شده. بهترین نوع پول در آوردن لابی ها و مراکز نظامی امنیتی گرفتن این نوع بودجه ها هستش چه توسط سپاه باشه په توسط مراکز نظامی امنیتی آمریکا و البته اینگونه گزارشها بیشتر برای فشار بیشتر برای گرفتن کمک های بلاعوض یا افزایش رقمها توسط اسرائیل از مجلس و دولت آمریکاست.الانم احتمال اینکه توافقی صورت بگیره زیاده پس لابی اسرائیل سعی میکنه حداقل با این فشارها آمریکایی ها رو مجبور کنه که پول بیشتری بهش بدهند. همه میدونند امارات و قطر و عربستان و تازگی ترکیه در شمال آفریقا جولان میدهند و عمده مشکلات آفریقا زیر سر آنهاست و حزب الله و ایران شاید 15 سال پیش حرکتهایی کردند ولی الان خبری نیست
    5
    8
    ‌سه شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۷:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    امیر پاور - ترونتو، کانادا
    اسم‌ مقاله نویس رو توجه کنید و محلی که او در آنجا مشغول به کار است .اسم : ایلان، یک اسم یهودی و محل کار اندیشکده ،اندیشکده یعنی محلی که این این چهارپایان صهیونیسم در آن برضد بشریت نقشه میکشند. یعنی محلی که در آن چگونگی مسلمان کشی و ایجاد جنگ را در آن تمرین میکنند .درضمن کل مطلب را که بخوانید اصلا متوجه نمی شوید که منظور از نفوذ ایران در آفریقا یعنی چی؟ و چرا این چهار پایان اصلا نگران هستند .تنها چیزی که بنده متوجه شدم ایجاد مراکز فرهنگی در آفریقا و ارتباط گرفتن با بازرگانان لبنانی آفریقا برای دور زدن تحریمها که نشان دهنده این مطلب میباشد که این حرامیان و این جاسوسان صهیونیسم به فعالیتهای بازرگانی و فرهنگی ایران نیز حسادت میکنند .
    17
    10
    ‌سه شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۸:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Chokam - ری، ایران
    اخه ایران اقتصادنداره،الان تجارت متقابل حاکمه، چین هست که باکشورهاتجارت می کنه داره دنیا رو میگیره ،یه خطر بزرگ.حتی اگه دو دشمن دیرینه یعنی امریکا و روسیه دشمنی خود رو کناربزارن و دربرابر چین باهم متحدبشن باز سخته دربرابر این اختاپوس اقتصادیعنی چین
    0
    2
    ‌سه شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.