واکنش افغانستان به سیاست یک بام و دو هوای ایران در قبال طالبان

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامیدویچه وله :رئیس ستاد ارتش افغانستان "درک و فهم" علی شمخانی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران از جنگ افغانستان را نادرست خواند. شمخانی در دیدار با هیات طالبان در تهران از عزم این گروه در مبارزه با آمریکا گفته بود.

از زمانی که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفته بود که جمهوری اسلامی گروه طالبان را یک گروه تروریستی می‌شناسد، مدت زمان زیادی نمی‌گذرد. ظریف این جمله را روز ۲۹ آذر گفته بود.

حال نمایندگان گروه طالبان روز هفتم بهمن (۲۹ ژانویه) به تهران رفتند و فردای همان روز مذاکرات خود را با مقامات جمهوری اسلامی آغاز کردند.

سفر نمایندگان این گروه به ایران و مذاکره با مقامات ایرانی، واکنش‌های متفاوتی را در هر دو کشور ایران و افغانستان در پی داشته است.

یاسین ضیا، رئیس ستاد ارتش افغانستان در گفت‌وگو با خبرگزاری "طلوع نیوز"، رسما رویکرد جمهوری اسلامی و به‌ویژه اظهارات اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران را از جنگ جاری در افغانستان ناصحیح دانسته و اعلام کرده است که ارتش افغانستان به مبارزه خود علیه همه دشمنان این کشور ادامه خواهد داد.

گرچه وزارت امور خارجه افغانستان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که از سفر گروه طالبان به ایران مطلع بوده است، اما دیدار برخی از مسئولان جمهوری اسلامی با نمایندگان این گروه بدون حاشیه نمانده است.
جنگ با مردم افغانستان یا علیه آمریکا
دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در حساب کاربری خود در توییتر از عزم طالبان برای مبارزه با آمریکا سخن گفته بود.

شمخانی نوشته بود: «در ملاقات امروز با هیات سیاسی طالبان، رهبران این گروه را در مبارزه با آمریکا مصمم دیدم. کسی که سیزده سال در گوانتانامو زیر شکنجه‌های آن‌ها بوده، مبارزه با آمریکا در منطقه را کنار نگذاشته است.»
در واکنش به اظهارات دبیر شورای عالی امنیت ایران، یاسین ضیا، رئیس ستاد ارتش افغانستان از درک و فهم شمخانی نسبت به جنگ جاری در افغانستان انتقاد کرد و گفت که طالبان علیه مردم افغانستان می‌جنگند و نه علیه آمریکا.

از سوی دیگر، مذاکره و گفت‌وگو با یک گروه که از سوی وزیر امور خارجه ایران به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود نیز، واکنش‌هایی در پی داشته است.

در حالی که عطاءالله مهاجرانی مذاکره با طالبان را با مذاکره آمریکا با ویت‌کنگ‌ها در جنگ ویتنام مقایسه کرده و مدعی شده که دعوت از طالبان و مذاکره با آنان "نشانه هوشمندی سیاسی" جمهوری اسلامی ایران است، برخی دیگر از این اقدام ایران انتقاد کرده‌اند.

در یکی از پست‌های توییتری، کاربری رویکرد جمهوری اسلامی ایران در قبال طالبان را با سیاست حکومت ایران در قبال جماعت اهل سنت در ایران مقایسه کرده و نوشته است که حکومت ایران در حالی میزبان گروه طالبان می‌شود که اهل سنت در ایران از داشتن مسجد در پایتخت این کشور محروم بوده و "مولوی‌شان نیم‌محصور" است.

زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان نیز از سیاست ایران در افغانستان انتقاد کرد و گفت که دخالت‌های ایران در افغانستان به گفت‌وگوها و تلاش‌های ناظر بر دست‌یابی به صلح در آن کشور آسیب می‌رساند.

باید یادآور شد که دولت جدید آمریکا اعلام کرده است که مضمون توافق آمریکا و طالبان را مورد تجدیدنظر قرار خواهد داد.
طالبان و تشکیل حکومت اسلامی جدید
در شرایطی که "مذاکرات صلح بین الافغانی" به بن‌بست رسیده است، سفر هیات طالبان به ایران و گفت‌وگو بر سر تامین "امنیت مرزی" دو کشور پرسش‌برانگیز شده است. تامین امنیت مرزی برعهده دولت‌های دو کشور است و نه برعهده یک گروه مسلح.

سرپرستی هیات طالبان که به دعوت رسمی وزارت امور خارجه ایران راهی تهران شد را ملا عبدالغنی برادر، معاون طالبان برعهده داشته است.

نادر نادری، یکی از اعضای هیات مذاکره کننده دولت افغانستان عدم تمایل طالبان به ادامه گفت‌وگوها را علت به بن بست کشیده شدن مذاکرات دانسته است.

این در حالی است که محمدعباس استانکزی، سرپرست گروه اعزامی طالبان به مسکو اعلام کرده است که صلح با دولت افغانستان منوط به استعفای اشرف غنی و تشکیل حکومت جدید اسلامی در افغانستان است.

اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان چنین درخواستی را رد کرده و تاکید کرده است که تصمیم بر سر آینده افغانستان برعهده مردم این کشور است
+2
رأی دهید
-5

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.