چاقی میتواند علائم آسم را تشدید کند. فعالیت بدنی و دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی چربی کم و میوه و سبزیجات تازه میتواند به افراد مبتلا به آسم برای حفظ وزن سالم بدن کمک کند.
اگرچه توصیههای غذایی خاص برای افراد مبتلا به آسم وجود ندارد، پژوهشها نشان داده اند که برخی مواد غذایی از عملکرد ریهها پشتیبانی کرده، سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و علائم آسم را کاهش میدهند. در مقابل، برخی مواد غذایی نیز ممکن است علائم آسم را تشدید کرده یا احتمال ابتلا به آن را افزایش دهند.
آسم یک بیماری مزمن شایع است. به گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، حدود ۲۵ میلیون نفر در این کشور به آسم مبتلا هستند و کودکان یک پنجم از این تعداد را تشکیل میدهند.
غذاهایی که ممکن است کمک کنند
غذاهای زیر ممکن است فوایدی را برای افراد مبتلا به آسم ارائه کنند.
غذاها یا مکملهای حاوی ویتامین D
شواهد نشان میدهد که سطوح کم ویتامین D با افزایش خطر حملات آسم در کودکان و بزرگسالان پیوند خورده است. همچنین، مشخص شده است که مصرف روزانه مکمل ویتامین D میتواند به میزان قابل توجهی خطر بستری شدن در بیمارستان برای یک حمله شدید آسم را کاهش دهد.
همچنین، ویتامین D ممکن است از عملکرد ریهها پشتیبانی کرده و عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی، مانند سرماخوردگی را کاهش دهد. ویتامین D به طور طبیعی در مواد غذایی محدودی وجود دارد، از این رو، بیشتر افراد ویتامین D را از غذاهای غنی شده با این ماده مغذی مانند غلات صبحانه، ماست و آب پرتقال دریافت میکنند.
از منابع غذایی خوب برای ویتامین D میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماهیهای چرب مانند سالمون، تن، و خالمخالی
- قارچها
- زرده تخم مرغ
- پنیر
- جگر
میوهها و سبزیجات تازه
یک رژیم غذایی سالم و متعادل سرشار از میوهها و سبزیجات ممکن است خطر ابتلا به آسم را کاهش دهد.
مقالهای در سال ۲۰۲۰ بیان میکند که چندین مطالعه ارتباط بین مصرف زیاد میوه و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به آسم در کودکان و بزرگسالان را نشان داده اند. یک بررسی در سال ۲۰۱۷ که شامل بیش از ۸۰ مطالعه میشد، ارتباط بین مصرف میوه و سبزیجات تازه و کاهش علائم آسم، مانند خس خس سینه را نشان داد.
ویتامینها
میوه و سبزیجات تازه سرشار از آنتی اکسیدانها مانند ویتامین C، ویتامین E و بتا کاروتن هستند که به بدن در مبارزه با سموم و رادیکالهای آزاد که ممکن است به بافتها آسیب برسانند، کمک میکنند. این، به نوبه خود، ممکن است به بهبود عملکرد ریهها و کنترل علائم آسم کمک کند.
از منابع خوب برای ویتامین C میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مرکبات، مانند پرتقال و گریپ فروت
- کیوی
- توت فرنگی
- طالبی
- فلفلهای قرمز و سبز
- بروکلی- سیب زمینی پخته
- گوجه فرنگی
از منابع غذایی خوب برای ویتامین E میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مغزدانه ها، مانند بادام، بادام زمینی و فندق
- دانههای آفتابگردان
- بروکلی
- غذاهای غنی شده مانند غلات صبحانه، آبمیوه، مارگارین
بتا کاروتن
میوه و سبزیجات نارنجی و قرمز رنگ حاوی بتا کاروتن هستند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هویج
- سیب زمینی شیرین
- کدو اسکواش
- فلفلهای قرمز و زرد
- طالبی
- زردآلو
- سبزیجات برگدار تیره مانند کیل و اسفناج
فلاونوئیدها و سلنیوم
میوهها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدانهایی به نام فلاونوئیدها و سلنیوم هستند که دارای فواید ضد التهابی هستند.
از جمله منابع خوب برای فلاونوئیدها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیب
- توتها
- انگور
- چایهای سیاه و سبز
از منابع غذایی خوب برای سلنیوم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذای دریایی
- گوشت
- ماکیان
- تخم مرغ
- محصولات لبنی
- نان
- غلات صبحانه
غذاهای تهیه شده از غلات کامل
غذاهای تهیه شده از غلات کامل ممکن است در کاهش علائم آسم نقش داشته باشند. مطالعهای در سال ۲۰۱۷ نشان داد افرادی که یک رژیم غذایی سالم حاوی غذاهای تهیه شده از غلات کامل را مصرف میکنند، علائم آسم کمتری را تجربه کرده و کنترل بهتری بر بیماری خود دارند.
از جمله بهترین گزینهها در این زمینه میتوان به جو دوسر کامل، پاستا گندم کامل، گندم سیاه، و بلغور گندم اشاره کرد.
غذاهایی که باید از آنها پرهیز کرد
انجمن ریه آمریکا (ALA) فهرستی از غذاها و نوشیدنیهایی که افراد مبتلا به آسم بهتر است از آنها پرهیز کنند، زیرا میتوانند علائم این بیماری را تشدید کنند، ارائه کرده است. آنها شامل موارد زیر میشوند:
غذاهای حاوی سولفیتها
سولفیتها نوعی از مواد نگهدارنده هستند که اغلب در غذاها و نوشیدنیهای حاوی این مواد مانند الکل، ترشیجات، لیمو و آبلیموی بطری شده و میوههای خشک وجود دارند.
افراد مبتلا به آسم که یک رژیم غذایی با سطوح بالای سولفیتها را مصرف میکنند، ممکن است تشدید علائم بیماری خود را تجربه کنند. همچنین، بنابر هشدار انجمن ریه آمریکا، غذاهای حاوی سولفیتها ممکن است محرکی برای یک حمله آسم باشند.
سالیسیلاتها
سالیسیلاتها ترکیباتی هستند که در چای ها، قهوه ها، غذاهای تند، یا غذاهای طعمدار شده با گیاهان وجود دارند. اگرچه نادر است، افراد مبتلا به آسم گاهی اوقات نسبت به این ترکیبات حساسیت دارند و احتمال بیشتری دارد شعلهور شدن علائم بیماری خود را تجربه کنند.
دو مطالعه در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶ نشان داد که آسپرین، که حاوی سالیسیلات است، در برخی افراد موجب تشدید آسم میشود.
فست فود
مطالعهای در سال ۲۰۱۳ نشان داد کودکان و نوجوانانی که سه بار در هفته یا بیشتر فست فود مصرف میکردند، احتمال بیشتری داشت به آسم شدید و همچنین بیماریهای دیگر مبتلا شوند.
محرکهای دیگری که باید از آنها پرهیز کرد
افرد مبتلا به آسم باید محرکهایی که ممکن است علائم بیماری آنها را تشدید کرده یا موجب یک حمله آسم شوند را شناسایی کرده و از آنها پرهیز کنند. انجمن ریه آمریکا برخی از محرکهای شایع را این گونه فهرست کرده است:
- داروهای بدون نسخه مانند آسپرین یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
- آلرژیهای غذایی شایع، مانند بادام زمینی و نرمتنان صدفدار
- دود، مانند دود سیگار، آتش یا شومینههای چوب سوز
- آب و هوای نامساعد مانند توفانی، بادی، ابری یا مرطوب
- آلودگی هوا، مه دود، بخارات خروجی از اگزوز خودروها یا بخارات شیمیایی
- پوست و بزاق حیوانات دارای خز یا پر
- قرار گرفتن در معرض مایتهای گرد و غبار، کپک یا هاگها
نکتههای دیگر برای مدیریت علائم آسم
انجمن ریه آمریکا مدیریت پیشگیرانه آسم را توصیه کرده است. طی همکاری با پزشک خود میتوانید یک برنامه جامع را برای پرهیز از محرکها و استفاده موثر از داروهای تجویزی در زمان درست شکل دهید.
نظارت و ثبت علائم میتواند به تشخیص غذاها، فعالیتها یا محیطهایی که ممکن است موجب یک حمله آسم شوند، کمک کند.
چاقی میتواند علائم آسم را تشدید کند. فعالیت بدنی و دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی چربی کم و میوه و سبزیجات تازه میتواند به افراد مبتلا به آسم برای حفظ وزن سالم بدن کمک کند.
یک بررسی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که عفونتهای ویروسی نیز میتوانند محرکی برای علائم آسم باشند. اقدامات ساده برای پرهیز از عفونت مانند شستشوی منظم دستها با آب و صابون و دریافت واکسن آنفلوآنزا میتواند به کاهش خطر کمک کند.