فارین پالیسی: عربستان دیگر کشور جذابی برای آمریکا نیست؛ چرا؟

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ فارین پالیسی به قلم کیت جانسون و رابی گرامر نوشت: در اواخر نوامبر 1973، تنها شش هفته پس از آنکه عربستان سعودی و اوپک تحریم مخرب نفتی را علیه اروپا و آمریکا آغاز کردند، هنری کیسینجر، مشاور امنیت ملی آمریکا در یک نشست مخفی در کاخ سفید، علیه سعودی‌ها اقدام کرد. کیسینجر در این جلسه با عصبانیت گفت: این مسخره است که جهان متمدن در معرض اقدامات 8 میلیون وحشی است!
 
در ادامه این مطلب آمده است: سه ماه بعد، حتی قبل از رفع تحریم نفتی، کیسینجر در کاخ پادشاه سعودی، ملک فیصل ادای احترام کرد و وعده کمک‌های اقتصادی، فنی و نظامی به ریاض را داد. وی در این دیدار با پادشاه سعودی گفت: هدف ما کار با اعلیحضرت و تقویت دوستی ما به مدت طولانی است.
 
روابط واشنگتن و ریاض بارها در مقاطع مختلف با چالش رو به رو شد، اما از زمان اغاز روابط دوستانه در دوره فرانکلین روزولت، رئیس جمهور آمریکا و پادشاه وقت سعودی در روزهای پایانی جنگ جهانی دوم به این سو این دوستی 75 ساله همچنان پایدار مانده است.
 
در بهار امسال، همانند اوایل دهه 1970، سعودی ها دوباره از اهرم نفت استفاده کرده و با کاهش عمدی قیمت در زمان فروپاشی اقتصاد جهانی در میان بیماری همه گیر ویروس کرونا به اقتصاد آمریکا آسیب زدند. قانون گذاران در کنگره مدت‌ها است علاقه چندانی به سعودی‌ها ندارند و از ادامه نقض حقوق بشر در پادشاهی سعودی، جنگ وحشیانه به رهبری سعودی‌ها در یمن و از همه بدتر سلاخی وحشیانه روزنامه نگار واشنگتن پست جمال خاشقجی گله‌مند‌اند.
 
سعودی‌ها با استفاده دوباره از سلاح نفتی‌شان، در واقع صبر جمهوری خواهان را که مدت‌ها سرسخت ترین حامیان آنها در کنگره بودند، آزمایش کردند. اگرچه آمریکا، عربستان سعودی، روسیه و دیگر تولیدکنندگان بزرگ نفت به منظور کاهش تولید و جبران خسارت در این ماه به توافق رسیدند، اما این توافق عملا نتیجه‌ای نداشته است. قیمت نفت خام آمریکا از ابتدای قرن بیست و یکم در پایین ترین سطح خود قرار دارد. در 20 آوریل، قیمت نفت سقوط فاحشی را تجربه کرد و برای اولین بار در تاریخ حتی منفی شد!
 
اکنون، نمایندگان ایالت‌های نفتی مانند تگزاس، لوئیزیانا، داکوتای شمالی و آلاسکا، عربستان سعودی را به جنگ اقتصادی متهم کرده و لایحه‌ای را تهیه کرده‌اند که بلافاصله نیروهای آمریکایی را از این کشور بیرون می‌کشد تا چتر امنیتی دهه‌های گذشته واشنگتن از سر ریاض برداشته شود.
 
سناتور کوین کرامر، نماینده جمهوریخواه داکوتای شمالی، که مسئول تهیه این قانون است، به فارین پالیسی گفت: رفتار سعودی‌ها به هیچ عنوان دوستانه نبوده است. آنها پاسخ آمریکا به این مسئله را به اشتباه محاسبه کردند.
 
فراتر از این، بسیاری در واشنگتن به دنبال بازنگری در روابط 75 ساله میان دو کشور هستند، اساساً امنیت آمریکا به اطمینان از جریان آزاد نفت عربستان بستگی دارد.
 
دونالد ترامپ که تا همین اواخر عمدتاً از رابطه با سعودی‌ها دفاع می‌کرد، حالا آشکارا این سوال را مطرح می‌کند که آیا آمریکا اصلاً نیازی به محافظت از نفت عربستان دارد؟ امروز نفت عربستان بیشتر از اروپا و آمریکا به چین و سایر خریداران آسیایی فروخته می‌شود. انقلاب انرژی آمریکا طی دهه گذشته، اعتماد آمریکا به عربستان سعودی و خاورمیانه را برای تأمین نفت به طرز چشمگیری کاهش داده و همین امر بسیاری از ناظران سیاست خارجی را به سمت یافتن پاسخی برای این پرسش سوق داده که چرا باید از بودجه آمریکا و جان آمریکایی‌ها برای محافظت از حاکمانی هزینه شود که پیش‌تر نقش آنها در حوادثی مثل 11 سپتامبر هم به اثبات رسیده است. اکنون با تغییرات ژئوپلیتیکی و افزایش نارضایتی در میان قانونگذاران آمریکایی از ریاض، رسانه‌ها و عموم مردم نسبت به نوع رابطه با عربستان شک و تردید دارند.
 
کرامر گفت: من به سختی می‌توانم برای رای دهندگان خود توضیح دهم که چرا ما برای دفاع از کشوری مثل عربستان باید این همه هزینه کرده و زندگی سربازانمان را به خطر بیاندازیم، اکنون دفاع از آنها بسیار دشوار شده است. مسائل بین دو کشور به زودی می‌توانند حتی بدتر شوند.
 
بروس ریدل، متخصص امور عربستان سعودی و عضو سابق سازمان سیا که مدیر پروژه اطلاعات در موسسه بروکینگز است، گفت: تنها چیزی که اکنون روابط دو کشور را محکم نگه داشته شخص ترامپ است، او علاقه خاصی به عربستان دارد. با غلبه جو بایدن بر ترامپ شرایط تغییر خواهد کرد. بایدن، معاون سابق رئیس جمهور، بارها از عربستان سعودی انتقاد کرده و گفته است که فروش سلاح به این کشور را قطع خواهد کرد.
 
برخی از کارشناسان بر این باورند که روابط آمریکا و عربستان سعودی تنها به دلیل ترس از ایران تا این حد پایدار مانده است. بلال ساب، تحلیلگر موسسه خاورمیانه و مشاور سابق در امور خاورمیانه برای وزارت دفاع آمریکا درباره روابط ریاض و واشنگتن معتقد است که تصور قطع روابط آمریکا و عربستان بسیار دشوار است.
 
ریدل نیز در این باره معتقد است: من فکر می‌کنم لحظه بسیار مهمی در روابط دو کشور فرا رسیده است. همواره فراز و نشیبهایی در روابط دو کشور وجود داشته، اما این رابطه دوام آورد و بهبود یافت چرا که هنوز عهد و پیمان اساسی بین دو طرف وجود دارد. با این حال ما دیگر نیازی به سعودی‌ها نداریم، چرا که شرایط ژئوپلتیکی امروز متفادت از دهه‌های قبل است.
 
حال پرسش اصلی اینجا است که آیا روابط دوستانه آمریکا و عربستان سعودی که از سال 1945 آغاز شد امروز به پایان خود رسیده است؟
 
از برخی جهات، اصول اساسی که همیشه در رابطه دو طرف تاثیرگذار بوده‌اند، به ویژه از سال 1980 به این سو به تدریج و بی سر و صدا کنار گذاشته شده‌اند. برای سالهای متمادی، آمریکا قول می‌داد که از عربستان سعودی و جریان آزاد نفت به نفع اقتصاد جهانی حمایت کند. دولت ترامپ با اعلام دوران رقابت قدرتهای بزرگ، سعی دارد منابع آمریکا را از خاورمیانه دور کند تا با رقبای جهانی خود روسیه و چین مقابله نماید.
 
در تابستان سال 2019، هنگامی که حملات ایران به تانکرهای حمل و نقل نفتی در نزدیکی خلیج فارس جریان نفت را تهدید می‌کرد، پاسخ ترامپ این بود که بهتر است متحدان خود مانند ژاپن و کره جنوبی برای محافظت از کشتی‌های خود هزینه کنند. در مرحله بعد تاسیسات اصلی نفت عربستان مورد حمله قرار گرفتند و در عرض چند دقیقه 5 درصد از تولید جهانی نفت مختل شد، پاسخ آمریکا به این اقدام نیز که به ایران نسبت داده می‌شود چیزی بیش از چند توییت نبود.
 
استیون کوک، کارشناس حوزه خاورمیانه در فارین پالیسی گفت: همیشه این باور در همه وجود داشت که حمله به عربستان سعودی نیاز به واکنش آمریکا دارد، این دکترین کارتر هیچ استثنایی نداشت و هنوز ... این رابطه حالا ممکن است نیاز به ارزیابی مجدد داشته باشد. به نظر من مشکل این است که خشم بسیاری از نحوه برخورد عربستان با این وضعیت وجود دارد و این امر برای پیکربندی مجدد رابطه خوب نیست. این نشانه خوبی برای ایجاد بی اعتمادی و تفرقه است.
 
چیزی که در دهه اخیر تغییر کرده نیاز کمتر آمریکا به نفت عربستان و سایر کشورهای خاورمیانه است. این امر به تنهایی روابط آمریکا و عربستان سعودی را دستخوش تغییر خواهد کرد. کوک گفت: منافع آمریکا در خاورمیانه متفاوت از گذشته است. حتی اگر رونق انرژی آمریکا استقلال انرژی ایجاد کرده باشد، جایی که تولیدکنندگان آمریکایی هنوز گروگان قدرت نفتی عربستان و فشارهای بازار جهانی هستند، چشم انداز آمریکای آزاد پس از این همه دهه از نفت خاورمیانه این کار را آسان تر می‌کند.
 
با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند تا زمانی که آمریکا به ایران به عنوان یک تهدید بزرگ نگاه کند، روابط نزدیک با عربستان سعودی جذابیت زیادی خواهد داشت.
+36
رأی دهید
-15

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۵
    Aryanboy - فرانکفورت، آلمان
    این است فرهنگ آمریکایی!!! هرچی نفت و خشخاش و زعفران و پسته بود از دل خاورمیانه کشیدند بردند حالا دیگه براشون جذابیت نداره!!!
    8
    5
    یکشنبه ۷ دی ۱۳۹۹ - ۲۰:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    romano - تهران، ایران
    والا من زیاد از سعودیها خوشم نمیاد ولی خلاصه مقاله نفت نفت نفت بود و اینکه اگر نرخ روی نفتی که صاحبش هستی بزاری وحشی غیر جذاب غیر متمدن و بچه پرویی ولی اگر نفت رو با نرخ مورد خواست مشتریت بفروشی اگر هم نا حق باشه باحال همپیمان و جذابی و دوستدار اسرائیلی. این مقاله مانیفست تفکر سرمایه‌داری غربی بود که هم اکنون مردم خودشان را نیز دارد می‌بلعد و اشخاصی مانند هنری کسینجر یک روانی سیاسی که در کارنامه خودش قتل میلیونها انسان بینوا و انقلاب اسلامی ملاها را دارد یک فرد تمدن شناس و متفکر شناخته میشود رجوع کنید به کتاب کریستوفر هیچن تا در مورد کسینجر بیشتر بدانید.
    2
    13
    یکشنبه ۷ دی ۱۳۹۹ - ۲۳:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۰
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    من امریکا را کشوری می بینم که بوسیله ی شرکت سهامی تجارت اداره میشود و تعیین کننده ی اصلی پول هست. جز نفت عربستان چیزی ندارد تا امریکائیان به آن دل ببندند. امریکائیان خیلی مذهبی هستند. هر جا بروی ده ها کلیسا می بینی. این مذهبیون امریکائی بعلت عمق مذهبی و عنایت خاصی که یهودیان به کوروش کبیر دارند اندکی حرمت مردم ایران را نگه میدارند ولی در مورد اعراب مطلقا چنین نیست. با وجود زشت کاری آخوندها حالت ضد ایرانی ندارند ولی حالت ضد عرب دارند. هفته ی قبل رفتم یک رستوران ایتالیائی. 4 بعد از ظهر بود و حدود 10 نفر خدمه و مشتری، تماما ایتالیائی رامی بازی میکردند. پسر صاحب رستوران بعد از یکسال من را شناخت و حتی یادش بود که من یکسال پیش چی سفارش دادم. ایتالیائی ها خیلی خونگرم هستند. در رستوران را بست و از همه جا صحبت کردیم. گفتم که ایتالیا وطن دوم من هست. چه کسی اخیرا از ایتالیا امده است؟ یکی را نشانم دادند. گفتم از ایتالیا بگو. من عاشق ایتالیا و حدود 10 بار به انجا سفر کرده ام (قبل از انقلاب). گفت من خودم از این سفر پشیمانم.
    4
    4
    دوشنبه ۸ دی ۱۳۹۹ - ۰۲:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۰
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    گفت این اعراب و مسلمان ها گند زده اند به سرتاپای ایتالیا. گفتم وضع فرانسه بدتر هست. گفت تمام اروپا را به گند کشیده اند و دست جمعی شروع به فحاشی به اوباما کردند. خلاصه هر جا میروم و میگویم ایرانی هستم مطلقا نمی بینم که کسی حالت منفی بگیرد. در لوس انجلس ایرانی بودن یک امتیاز و ایرانیان خیلی حرمت دارند. عاقبت حرف به مکزیک کشید. گفتم مثل ایتالیای 50 سال پیش، حالا همه ساله سفری چند هفته ای به انجا میروم. ایتالیائی ها گفتند ما هم عاشق کنکون (ناحیه ای در مکزیک) هستیم و بجای ایتالیا میرویم انجا. خلاصه غذایم را با خون گرمی و مهربانی ایتالیائی ها خوردم. تا چند هفته ی دیگر هم عازم سفر سالیانه به کنکون هستم
    2
    3
    دوشنبه ۸ دی ۱۳۹۹ - ۰۲:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد
    چه بخواهیم باور بکنیم یا نه کشورهای غربی وبخصوص امریکا هدفی جز منافع خودشان در دنیای امروز را دنبال نمی کنند. تاریخ نشان داده که غربی ها حتی به منافع متقابل هم در واقع پایبند نیستند وهر بار کشورهای در حال توسعه اقدامی غیر از خواسته های آنها انجام دادند با کودتا وانقلاب وجنگ روبرو شدند. همان واقعیتی که سال پنجاه هفت در ایران اتفاق افتاد. به راحتی بزرگترین متحد خودشان در خاورمیانه را به دلیل اینکه منافع خودشان را در خطر می دیدند با توطِئه و تحریک مردم نا آگاه ایران سرنگون کردند. مثل اینکه حالا نوبت اعراب رسیده که درک کنند چقدر متحد بزرگشان در غرب قابل اعتماده.
    0
    2
    دوشنبه ۸ دی ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۰
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    [::وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد::]. عزیزم هم شرق و هم غرب و هر کسی به فکر منافع خودش هست و اگر ملتی آگاه نباشد حتما کلاه سرش میگذارند
    0
    2
    ‌چهارشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.