شتر در زبان عربی چند نام دارد؟

در زبان عربی شتر را معمولاً «اِبِل» یا «بَعِیر» می‌نامند، اما نام‌های بسیار دیگری نیز وجود دارد ایندیپندنت فارسی :عربی، قرن‌ها زبان علم و دانش جهان بوده است، بنابراین واژه‌های عربی در بسیاری از زبان‌های بزرگ دنیا یافت می‌شوند

برای نشان دادن وسعت و غنای زبان عربی، اغلب گفته می‌شود که شتر در زبان عربی دارای صدها نام است و از این منظر عربی از هر زبان دیگری در جهان غنی‌تر است.

مشتاق احمد یوسفی با بهره‌گیری از این روایت، در کتاب «داستان چراغ» خود نوشته است که «یک تن از دانشمندان دوراندیش دینی به شاگردان با استعداد خود ترفند عبور را چنین یاد می‌داد، که اگر معنای کلمه دشوار یا غامض را نفهمیدید، پس بدانید که مراد از آن "شتر" است.»
آیا این درست است؟
ما همین پرسش را از پژوهشگر زبان عربی، پروفسور حبیب الرحمن عاصم پرسیدیم و او در پاسخ گفت: «این درست است، نام‌های زیادی از شتر به زبان عربی وجود دارد؛ از نظر سن، رنگ، قد، توانایی؛ همچنین از نظر سرعت با تغییر ویژگی‌های شتر، عرب‌ها نام‌های جدیدی را بر آن می‌گذارند.»

با این حال، پروفسور حبیب الرحمن گفت که این موضوع خیلی منحصر به فردی نیست و در سایر نقاط جهان و همچنین در زبان‌های دیگر، نام اشیا و چیزهایی که افراد با آن‌ها ارتباط زیادی دارند، نیز بیشتر است.

او با اشاره به بزرگ‌ترین ویژگی زبان عربی گفت که این تنها زبان در جهان است که طی یک و نیم هزار سال گذشته تغییر نکرده است و اگر کسی از قرن ششم یا هفتم میلادی به امروز بیاید و روزنامه‌ای به او داده شود، اساسا در درک معانی مشکل بزرگی نخواهد داشت. هیچ زبان دیگری در جهان نمی‌تواند این ویژگی را ادعا کند، زیرا در مدت زمان طولانی زبان‌ها دچار تحول و تغییر شده‌اند، گذشته از این زبان‌هایی چون لاتین و سانسکریت از بین رفته‌اند.

پروفسور حبیب الرحمن، ضمن اصلاح یک سوءتفاهم دیگر گفت که بیشتر مردم تصور می‌کنند، زبان عربی به بسیاری از زبان‌های دیگر تقسیم شده است و در هر کشور – از ممالک عربی- زبان جداگانه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی افزود که زبان معیار عربی یکسان است و در هر کشور عربی، زبان رسانه‌ها یا ادبیات یکی است و اگر شخصی از پاکستان با فراگیری این زبان معیار «فُصحه» به هر کشور عربی برود، هیچ مشکلی از لحاظ افهام و تفهیم نخواهد داشت، اما در گویش‌ها و لهجه‌هایی که عامه مردم صحبت می‌کنند، برخی از واژه‌ها و تلفظ آن‌ها واقعاً متفاوت خواهد بود.

زبان عربی یکی از زبان‌های بزرگ جهان است و به عنوان یکی از شش زبان سازمان ملل متحد شناخته می‌شود. هم‌اکنون زبان عربی از سوی بیش از ۴۰۰ میلیون نفر در ده‌ها کشور در سراسر جهان صحبت می‌شود و زبان دینی و مذهبی نزدیک به یک و نیم میلیارد مسلمان نیز هست.

ویژگی خاص دیگر عربی این است که در دنیای دیجیتال نمایندگی بسیار خوبی دارد و استفاده از رایانه و سامانه عامل‌های تلفن همراه به زبان عربی در جهان عرب رایج است؛ همچنین توییتر و فیس‌بوک نیز به این زبان تغییر می‌کنند. ترجمه‌ها در مقیاس زیادی از زبان‌های غربی به عربی انجام می‌شود و در این زمینه جوایز میلیونی نیز اهدا می‌شود.

علاوه بر این، نهاد‌ها و سازمان‌های مختلف، آثار و کتاب‌های کلاسیک عربی را به صورت دیجیتالی و آنلاین درآورده‌اند و تخمین زده می‌شود که ۶۰ الی ۷۰ درصد از کل کتاب‌های عربی که تاکنون نوشته شده‌اند، در اینترنت موجود است.
نام‌های شتر
با اندکی جست‌وجو و تفحص در این مورد، چندین اسم عربی این حیوان به دست آمد. در زبان عربی شتر را معمولاً «اِبِل» یا «بَعِیر» می‌نامند، اما نام‌های بسیار دیگری وجود دارد، حتی در قرآن مجید برای شتر ۱۱ نام مختلف به کار گرفته شده است.

در این جا چند نام شتر را به زبان عربی به عنوان مشت نمونه خروار ذکر می‌کنیم:

•        شتر نر: أَلجمال

•        شتر ماده: أَلناقه

•        شتر قوی: صائل

•        شتر باربر: حفض

•        شتری که زود تشنه می‌شود: الملواح

•        شتر وحشی: أَلهامل

•        شتر چهارماه باردار/ حامله: أَللقحه

•        شتری با نوزادی شش ماهه: أَلعشرا

•        شتری که به دیگر نوزدان شیر می‌دهد: أَلمضیره

•        شتری که نمی‌گذارد شیرش دوشیده شود: أَلنحوس

•        شتری که زود می‌ترسد: أَلجفول

•        شتری که از صاحبش فرار می‌کند: أَلشرود

•        شتری که به دلیل ضعف نمی‌تواند بایستد: أَلثاوی

•        شتری سفید با دم رنگارنگ: أَلأَشعل

•        شتر سفید: أدم
تأثیر زبان عربی بر سایر زبان‌ها
عربی قرن‌ها زبان علم و دانش جهان بوده است، بنابراین واژه‌های عربی به وفور در بسیاری از زبان‌های بزرگ دنیا یافت می‌شوند. به علاوه زبان‌های اردو، فارسی، ترکی، پنجابی، پشتو، بسیاری از کلمات روزمره به زبان‌های اسپانیایی، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و سایر زبان‌های اروپایی وجود دارد که ریشه عربی دارند. در این جا با ذکر شماری از کلمات انگلیسی که اصلاً از عربی وارد این زبان شده‌اند، بسنده می‌کنیم:

Alcohol, Cotton, Satin, Candy, Sofa, Tariff, Admiral, Syrup, Average, Lemon, Orange, Giraffe, Almanac, Nadir, Sofa, Mattress, Monsoon, Kohl, Mascara, Talcum, Mummy, Safari, Arsenal

از آن جایی که عربی زبانی علمی است، بسیاری از نام‌های علمی و فنی رایج در سراسر جهان ریشه عربی دارد:

Chemistry, Alchemy, Zero, Cipher, Algebra, Algorithm, Caliber, Azimuth, Alkaline, Elixir

ماه گذشته طی خبرنامه‌ای اعلام شد که ستاره‌ای به نام «بیتل‌جوس» در حال کم‌سویی و مرگ است، وقتی بیشتر بررسی کردیم، فهمیدیم که این نام نیز عربی است و از «ید الجوزا» گرفته شده است.
+3
رأی دهید
-29

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۲
    agha_ehsan - تهران، ایران

    به طرز جالبی مقاله مزخرفی بود
    7
    33
    یکشنبه ۰۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۲:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    Pahbod666 - لندن، انگلستان

    عربی زبان علمی است! جوک قرن هاهاها
    5
    28
    یکشنبه ۰۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۲
    agha_ehsan - تهران، ایران

    من موندم اگه عربی زبان علمیه پس چرا یک عرب پیدا نشده که یه آسپرین کشف کنه یا بسازه ؟ حتی اون الکلی هم که میگین عربیه کاشفش ایرانی بود . یا به قول همون اروپایی ها علم نجوم وریاضیات و غیره که در زمان جاهلیت اعراب هم در ایران عادی بود و تدریس میشد . همین امروزه در مهد این زبان مثلا علمی که میگید هیچ کارخونه ای وجود نداره بجز کارخونه لاستیک سازی که حکومت عربستان یجا و پیش ساخته از برزیل خریده که بگه ما هم در عربستان داریم چیزی میسازیم ! فقط لاستیک ماشین ! اونم در اصل ساخت بریل ! اعراب بجز استادی در جن گیری و علوم غریبه اونم در سطح بازی با اجنه سطح پایین مگه علمی هم دارند ؟ خود علوم غریبه و خفیه شون هم که دانشمندهاش ایرانی بودن
    3
    25
    یکشنبه ۰۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۲
    agha_ehsan - تهران، ایران

    زبان عربی فقط زبان تفکیک جنسیتی و خوار شمردن جنس زنه . بطوریکه در زبان عربی اگه دیگه خیلی بخوای به یک زن ارزش بدی اونو با افعال مذکر خطاب میکنی ! که یعنی تو رو در حد یک مذکر میدونم ! تازه اونوقت زنه در حد مرگ خر کیف میشه و البته در فرهنگ عربی حتی یک کارگر خیابون ، حتی زن شاه رو هم مذکر خطاب نمیکنه و کسر شان میدونه . اینها رو من از یک عرب شنیدم و عین واقعیت زبان عربیه . زبانی به غایت درگیر مونث و مذکر بودن و پست شمردن جنس مونث و شدیدا تحریک کننده سکس و اعمال جنسی ! اونوقت میگی زبان علمیه ؟! برو تو این ممالک عربی و به قول خودت یک میلیارد و نیم عرب زبان بگرد . دریغ از یک مغز سالم که بتونه یه خودکار بیک بسازه . تازه اعتقاد هم دارن همه تو بهشت عربی صحبت میکنن و کار هم ندارن بجز سکس با حوری ها و قلمانها و بی عاری و بی کاری ! کجا اومده تو بهشت یک مومن به انواع پیچیده ترین مسایل ریاضی و نجوم فارق خواهد آمد و لذت علم را تا نهایت خواهد چشید ؟ همش فکرشون تو پسربچه و زدن دختر باکره ! واقعا زبان علمی بوده خبر نداشتیم !
    3
    23
    یکشنبه ۰۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۵:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۲
    agha_ehsan - تهران، ایران
    تغییر نکردن زبان عربی بعد از هزار سال دلیل بر فسیل بودن مغزهای عرب ها داره . علمش کجا بود ؟
    2
    14
    یکشنبه ۰۷ دی ۱۳۹۹ - ۲۳:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.