ویروس مُسری‌تر کرونا خطرناک‌تر و در مقابل واکسن‌های کووید-۱۹ مقاوم است؟

یورونیوز :نوع جدیدی از ویروس کرونا که تا کنون در مناطق مختلف بریتانیا به جز ایرلند شمالی شناسایی شده به گفته مقام‌های دولت این کشور ۷۰ درصد مُسری‌تر از نوع اولیه و رایج این ویروس است که بیماری کووید-۱۹ را عالم‌گیر کرده است.

با وجود آغاز اجرای تدابیر تازه کشورهای اروپایی از هلند گرفته تا بلژیک و ایتالیا برای قطع رفت و آمد با بریتانیا، این نگرانی و پرسش عمومی به وجود آمده که آیا نوع جهش‌یافته ویروس کرونا افزون بر مسری‌تر بودن، موجب بروز نوع شدیدتر بیماری کووید-۱۹ در مبتلایان می‌شود؟ و گذشته از این، آیا جهش رخ داده به معنای ناکارآمدی واکسن‌های کشف شده علیه کووید-۱۹ است؟

سوزان هاپکینز از جمله متخصصان فعال در مرکز بهداشت عمومی بریتانیا در مصاحبه‌ با شبکه اسکای‌نیوز گفت که ویروس جدید با نام VUI-202012/01 دارای یک ترکیب ژنتیکی کاملا واضح و روشن است که تا کنون افزون بر بریتانیا در کشورهای دانمارک و استرالیا نیز شناسایی شده است. به گفته او این ویروس بسیار شبیه انواع جهش یافته ویروس کروناست که وجود آن در آفریقای جنوبی و هلند نیز گزارش شده است.

خانم هاپکینز توضیح داده که این نوع از ویروس کرونا برای نخستین بار در سپتامبر گذشته در بدن بیماری مشاهده شد ولی توالی کامل ژنوم آن در نوامبر شناسایی شد. به گفته او این نوع ویروس کرونا در ابتدا ویژگی خاصی از خود بروز نداد و به همین دلیل محققان آن را در زمره جهش‌های متعددی که یک ویروس به طور عادی انجام می‌دهد و بعدها هم از میان می‌رود، در نظر گرفتند.

متخصص مرکز بهداشت عمومی بریتانیا افزود:«اما اواخر نوامبر گذشته این مساله برای محققان به وجود آمد که چرا با وجود افزایش محدودیت‌های عمومی، سرایت ویروس کرونا در برخی مناطق کاهش پیدا نمی‌کند؛ همین امر موجب انجام تحقیقات دقیق بالینی، رفتاری و اپیدمیولوژیک و تعیین توالی ژنوم ویروس کرنا شد و مشخص شد که خوشه‌ای از نوع جدید ویروس کرونا در آن مناطق در حال گسترش است.»

به گفته خانم هاپکینز نتایج این تحقیقات که ۱۸ دسامبر در اختیار دولت بریتانیا قرار گرفته، نشان می‌دهد که نوع جدید ویروس کرونا بسیار مسری‌تر شده است.

او اضافه کرد که مدل‌سازی امپریال کالج لندن امکان مقایسه میزان مسری‌تر بودن این نوع را با انواع قبلی فراهم کرد که به نظر می‌رسد، ۷۰ درصد عدم مناسبی برای بیان میزان افزایش سرعت سرایت آن باشد؛ هر چند که این سرعت در جنوب شرقی بریتانیا ۴۳ درصد و در لندن و شرق بریتانیا به ترتیب ۶۲ و ۵۹ درصد بوده است.

خانم هاپکینز خاظر نشان کرده که با توجه به عدم افزایش معنی دار میزان مرگ و میز ناشی از بیماری کووید-۱۹ طی هفته‌های اخیر، به نظر نمی‌رسد که ویروس جدید خطرناک‌تر و یا مرگبارتر شده باشد. همچنین هنوز شواهد قطعی در مورد دشوارتر شدن درمان و یا مقاومت ویروس در برابر واکسن کرونا به دست نیامده است.

او با وجود تاکید بر این که معمولا واکسن‌ها موجب تحریک سطحی از سیستم ایمنی بدن می‌شوند که با نوع جهش یافته ویروس‌ها نیز مقابله می‌کند، یاد آور شد که نتایج قطعی در مورد آثار واقعی ویروس مسری‌تر کرونا ظرف دو هفته آینده و به دست آمدن نتایج تحقیقات تازه امپریال کالج لندن و چند موسسه همکار این دانشگاه مشخص خواهد شد.

در همین حال، یوان بِرنی، معاون مدیر آزمایشگاه شناسایی زیست مولکولی اروپا به نشریه گاردین گفت که اگر نوع جدید ویروس کرونا تأثیر زیادی بر شدت بیماری داشت، تاکنون شواهدی در خصوص آن به دست می‌آمد. آقای برنی اضافه کرد که با وجود رشد چشمگیر سرایت ویروس، میزان بیماران بستری شده در بیمارستان‌ها افزایش چشمگیری پیدا نکرده است.

او هم خاطر نشان کرده که واکسن‌ها علیه انواع مختلف یک ویروس آزمایش می‌شوند و فعلا دلیلی برای ناکارآمد شدن واکسن کووید-۱۹ وجود ندارد.

همچنین پروفسور کریس ویتی، مشاور ارشد دولت بریتانیا در امور بهداشت و درمان نیز به شبکه اسکای نیوز گفته که در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر افزایش مرگ و میر ناشی از سرایت ویروس جدید کرونا یا بی‌تاثیری واکسن‌ها و درمان‌های تایید شده بر آن وجود ندارد.

فدریکو جورجی، محقق دانشگاه بولونیا که تحقیقات خود را طی یکسال گذشته بر انواع جهش یافته ویروس کرونا متمرکز کرده به نشریه ساینس دیلی گفته که درمان‌هایی فعلی بیماری کووید-۱۹، از جمله واکسن، احتمالا در برابر تمام گونه‌های ویروس موثر است.

این نخستین باری نیست که ویروس کرونا از زمان آغاز همه‌گیری آن دچار جهش می‌شود. تاکنون حداقل هفت نوع جهش یافته این ویروس در سراسر جهان شناسایی شده‌اند اما آن چه که نوع جدید آن را حائز اهمیت کرده، سرعت بالای سرایت آن است.
+4
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.