ترکیه در واکنش به توئیت ظریف، سفیر ایران را احضار کرد

 حضور رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در مراسم رژه نظامیان آذربایجانرادیو فردا :خبرگزاری رسمی ترکیه، آناتولی، با انتشار گزارشی از احضار سفیر ایران در آنکارا به وزارت خارجه ترکیه خبر داد.

این گزارش می‌گوید وزارت خارجه ترکیه با «بی‌معنی» توصیف کردن توئیت محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران به محمد فرازمند، سفیر جمهوری اسلامی در آنکارا گفته است اگر ایران ابهامی درباره شعری که رئیس‌جمهوری ترکیه در باکو خوانده بود، داشت، می‌توانست از کانال‌های رسمی اعلام کند.

بر اساس این گزارش، وزارت خارجه ترکیه اقدام ظریف را در انتشار توئیتی علیه شعری که رجب طیب اردوغان در باکو خوانده بود، «ادعایی بی‌اساس و مایه نفرت‌پراکنی در داخل ایران علیه ترکیه» توصیف کرده است.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه که به جمهوری آذربایجان سفر کرده بود روز پنج‌شنبه ۲۰ آذرماه طی یک مراسم رژه نظامی در باکو در کنار الهام علی‌اف، همتای آذربایجانی خود، بخشی از موسیقی فولکلور «آراز آراز» را خواند که دربرگیرنده غم‌های مردم این منطقه خطاب به رود ارس است.

معنی دقیق بندی که آقای اردوغان درباره آزادسازی قره‌باغ کوهستانی خوانده بود، به فارسی چنین است: «ارس را جدا کرده و با شن پر کردند. من از تو جدا نمی‌شدم، با زور جدا کردند.»

این شعری فولکولور است که نه تاریخ و نه علت سروده شدن آن معلوم است.

ایران روز جمعه سفیر ترکیه در تهران را به وزارت خارجه احضار کرد. دلیل این اقدام اظهارات «مداخله‌جویانه و غیرقابل قبول» آقای اردوغان در جریان سفر به باکو عنوان شده است.

رود ارس پس از عهدنامه گلستان به عنوان مرز ایران و روسیه انتخاب شد و سپس بر اساس عهدنامه ترکمانچای تمامی مناطق شمال این رود از ایران جدا و به خاک روسیه اضافه شد.

محمدجواد ظریف روز جمعه در پیامی توییتری در این باره نوشت:‌ «به اردوغان نگفته بودند شعری که به غلط در باکو خواند مربوط به جدایی قهری مناطق شمالی ارس از سرزمین مادریشان ایران است».

او در ادامه به طور غیرمستقیم آقای اردوغان را به مداخله در امور ایران متهم کرد:‌ «هیچ کس نمی‌تواند درباره آذربایجان عزیز ما صحبت کند».

همچنین سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز جمعه، ۲۱ آذر، از احضار سفیر ترکیه در تهران در واکنش به اظهارات «مداخله‌جویانه و غیرقابل قبول» رئیس جمهوری ترکیه در سفر به باکو خبر داد.

در جریان درگیری اخیر میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه ناگورنو‌قره‌باغ، ترکیه به حمایت علنی از باکو پرداخت. ایران نیز حامی جمهوری آذربایجان بود.

منتقدان رجب طیب اردوغان او را به سیاست‌های «توسعه‌طلبانه» بر اساس نقشه امپراتوری عثمانی متهم می‌کنند و می‌گویند ترکیه نیز همچون ایران وارد دامن زدن به مناقشات منطقه‌ای شده است.
+19
رأی دهید
-48

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان
    بیشتر خود این شعر بی معنی است! کی و چجوری این رودخانه رو با شن پر کردند و بعد خالی کردند؟چون این رودخانه که هنوز آب توش جاریه!!
    8
    19
    جمعه ۲۱ آذر ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    freedom of the press - تهران، ایران

    حالا ببینید که به غلط کردن می آفته و عقب میکشه!!!! من میگم رژیم پوشالی و طبل تونلای رژیم منفور خمینی دجال هندی تبار ضد ایران و‌ ایرانی !!!!
    6
    32
    شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۰
    واقع بین ایرانی - هامبورگ، آلمان

    اردوعان شخصا از تاریخ چیزی نمیداند و مسئولان وزارت خارجه ترکیه میگویند از تاریخ و علت سرودن این شعر فولکوریک باردوعان چیزی نگفته بودند .خب پر مسلم رئیس جمهوری که از تاریخ کشور خود و کشور های همجوار چیزی نمیداند و تفکرات ان فقط بر اساس تعصب است نتیجه کار همین میشود که شاهد ان هستید .شما خیال رئیس جمهور ترکیه سلیمان دمیرل است .؟؟ مردم مترقی ترکیه همانند مردم ایران اسیر دست افرادی شده اند که نگاههای انها بر اساس جنگ هایی است که رهبران مذهبی انها ترتیب میدادند .اینها از سیاست و تاریخ چیزی نمیدانند .نحوه سخنرانی و فک جنبانی این یابو خوب دقت کنید فقط همانند اسب شیهه میکشد
    9
    35
    شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۹ - ۰۱:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    amir-amir - تورنتو، کانادا
    حالا یک شکرى خورده نکند وزیر خارجه جمهورى اسلامى انتظار دارد که چند تا موشک حواله اش کنند. ۵۰ درصد دریاى خزر را رساندند به ۱۳ درصد جیک شان در نیامد چون که پوتین یک قرآن خطى آن هم نه اصل بلکه کپى اش را به ولى سفیه هدیه داد. آن زمانهاى دور عثمانى ها ده بار به ایران به خطه زرخیز آذربایجان حمله کردند شاه اسمعیل و عشایر و دلاور هاى تبریز مقاومت و ایران را حفظ کردند.
    3
    11
    شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۹ - ۰۳:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    rahjoo - مازندران، ایران
    کلن دزدی فرهنگ و تاریخ و ادبیات و شعر مردم کرد و ایرانی و عرب خاورمیانه شده یه شغل ابرومند برا ترکان عثمانی.از اتاشون به ارث بردن.حالا این خردوغان شاسی کج هم میخواد ابراز وجود کنه.آره حتمن بیا تو خاک ایران چارتا مغولچه سایت هم میان به استقبالت
    4
    9
    شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۹ - ۰۵:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    romano - تهران، ایران
    [::grizzly - برلین، آلمان::]. شن برای ساختن پلهای موقت نظامی در قدیم استفاده میشده.
    1
    3
    شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۹ - ۰۶:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.