واکسن اسپوتنیک وی (Sputnik V) که توسط ولادیمیر پوتین در ماه آگوست به عنوان اولین واکسن کرونا معرفی شده بود اکنون با چالش بزرگی مواجه شده پس از آنکه سه نیروی بخش سلامت این کشور که این واکسن را دریافت کرده بودند به کرونا مبتلا شده اند. این واکسن که توسط ولادیمیر پوتین در ماه آگوست یک واکسن برنده رقابت جهانی توصیف شده بود از همان ابتدا با شبهات بسیاری همراه بود و بسیاری از کارشناسان و پزشکان اعلام کردند که خیلی زود معرفی شده و تست های میدانی واقعی و کافی را طی نکرده است.
بر اساس گفته های مقامات بهداشت روسیه، سازندگان این واکسن اعلام کرده اند که محافظت این واکسن در برابر ابتلا به ویروس کرونا تنها حدود ۶ هفته پس از اولین تزریق واکسن رخ می دهد و برای محافظت کامل باید دو بار این واکسن را تزریق نمود. در منطقه آلتای در سیبری سه نفر از پرسنل بخش سلامت منطقه که تست کرونای آن ها یک روز پیش منفی اعلام شده بود اولین دُز واکسن کرونای روسی اسپوتنیک وی را دریافت کرده بودند. وزیر بهداشت روسیه نیز اعلام کرده بود که واکسن ساخت این کشور در بیش از ۹۰ درصد موارد، افراد را از ابتلا به کرونا در امان نگه خواهد داشت که سطح مصونیتی حتی بیشتر از واکسن کرونا تولید شده توسط کمپانی فایزر و بایون تک دارد.
اما آیرینا پرلادووا پزشک ارشد منطقه آلتای اعلام کرده که از ۴۲ پزشک و پرسنل بهداشتی این منطقه که واکسن روسی کرونا را دریافت کرده بودند، تست کرونا سه نفر مثبت اعلام شده است. این واکسن باید در دو دُز و با فاصله ۲۱ روزه بین دُز اول و دوم تزریق شود. قرار بود دُز دوم این واکسن ۱۴ اکتبر تزریق شود اما مشخص نیست که سه شخص مورد نظر در چه مرحله ای از این تزریق آزمایشی به کرونا مبتلا شده اند. با این وجود پرلادووا می گوید که تمامی این سه نفر اکنون حالشان خوب بوده و بهبود یافته اند. وی مدعی شده بود که به احتمال فراوان این سه نفر در ۲۴ ساعت بین داشتن تست منفی و دریافت اولین دُز واکسن کرونا ساخت روسیه به کووید-۱۹ مبتلا شده اند. اما شاخه محلی وزارت بهداشت روسیه اکنون تایید کرده که ممکن است این افراد حتی پس از دریافت یک یا دو دُز از واکسن کرونا به کووید-۱۹ مبتلا شده باشند.
دکتر پرلادووا که یک اپیدمی شناس است در این باره می گوید: «هیچ تک واکسنی تضمین نمی کند که فرد مبتلا نمی شود زیرا ممکن است در دوره نهفتگی باشند». دولت روسیه به تدریج در حال واکسینه کردن پرسنل بخش خدمات بهداشتی خود بوده و معلمان نیز در فهرست اولین دریافت کنندگان واکسن کرونا ساخت این کشور قرار دارند. اسپوتنیک وی اولین واکسن در میان چند واکسن روسی کرونا بود که توسط محققان موسسه تحقیقات اپیدمی شناسی و میکروبیولوژی این کشور ساخته شده بود. دکتر پرلادووا اولین کسی بود که در منطقه آلتای این واکسن را دریافت کرد. این اتفاق در حالی است که اخیراً نیز شبهاتی در مورد واکسن ساخت چین مطرح شده و مقامات بهداشت برزیل تزریق این واکسن به شهروندان خود را بعد از اتفاقاتی جدی متوقف کردند.