برای اینکه سربازی نروم بلیت هواپیما را سه‌برابر می‌خرم؛ داستان گریز جوانان از خدمت اجباری

ایران وایر :فرار از سربازی پدیده‌ای جدید در ایران نیست اما در سال‌های اخیر افزایش یافته و پسران جوان به هر راهی برای گریز از این اجبار متوسل می‌شوند. خروج از ایران پیش از «مشمول شدن» و خرید بلیت به هر قیمت یکی از این راه‌هاست.

***

«تو رو خدا یک کاریش بکنید. قیمتش هر چقدر باشد می‌دهم. فقط یک هفته دیگه وقت دارم.»

اینها را پسر جوانی به نام «آرین» رو به مسئول فروش بلیت در یک آژانس هواپیمایی می‌گوید.

او اصرار دارد هر طور شده بلیتی به مقصد ترکیه بخرد و پیش از آنکه هفته بعد آخرین مهلت دریافت دفترچه اعزام به خدمت سربازی سربرسد از کشور خارج شود.

آرین جلو پیشخان فروش پروازهای خارجی به خانم فروشنده اصرار می‌کند بلیتی مناسب برای ترکیه پیدا کند. اما به گفته کارمند آژانس هواپیمایی، تعداد متقاضیان خرید بلیت زیاد است و فعلا «فقط هواپیمایی قطر به ترکیه پرواز دارد».

با ادامه اصرار آرین، فروشنده شروع به جست‌وجو می‌کند و در نهایت می‌گوید تنها بلیت در دسترس بلیت دو طرفه هواپیمایی قطر به قیمت ۱۶ میلیون تومان است.

پسر جوان از شنیدن قیمت ابتدا شوکه می‌شود، اما پس از کمی مکث می‌گوید: «چاره‌ای نیست، صادر کنید. گوشی آیفونم را می‌فروشم و یک گوشی ارزان‌تر می‌خرم.»

آرین در لابه‌لای صحبت‌هایش می‌گوید سربازی برای او یعنی «دو سال عقب ماندن از زندگی، آن هم در این آشفته بازار اقتصادی کشور». او می‌گوید: «یعنی اینکه بعدش ۱۰ سال بیشتر بدوی تا شاید به نقطه اول برسی.»

این پسر جوان با اشاره به اینکه دلش می‌خواهد از ترکیه خود را به اروپا برساند و «در یک کشور باثبات کار و زندگی کنم تا در پیری مثل خیلی از اطرافیانم حسرت روزهای از دست رفته را نخورم.»

اما آرین تنها کسی نیست که برای فرار از سربازی حاضر است بلیتی به سه‌برابر قیمت بخرد و از کشور خارج شود.

«نیکی»، همان مسئول فروش در قسمت خارجی آژانس هواپیمایی، می‌گوید دست‌کم هر چند روز یک بار با یکی از این مشتریان رو‌به‌رو می‌شود.

نیکی می‌گوید: «بعد از کرونا تقریبا همه پروازهای خارجی و همین طور پروازهای ترکیه متوقف شد. از آن موقع، حجم زیادی از تماس‌های مردم را داریم که مرتب پیگیر باز شدن پروازها به ترکیه هستند.»

خطوط هوایی ایرانی پیش از شیوع کرونا بلیت رفت و برگشت به شهرهای ترکیه را بین یک و نیم تا نزدیک به سه میلیون تومان می‌فروختند اما در حال حاضر پروازهای معمول شرکت‌های ایرانی به ترکیه با لغو تاخیرهای پی‌درپی روبه‌رو می‌شود و عملا دچار اختلال است.

ترکیش ایرلاین نیز پس از همه‌گیری کرونا مدتی پروازهای از مبدا ایران را متوقف کرد و با اینکه این پروازها از اوایل مهر از سر گرفته شد اما مدتی کوتاه دوام داشت و بار دیگر متوقف شد.

به گفته نیکی، شرکت هواپیمایی قطر از چند ماه پیش یک پرواز خود را به خط هوایی تهران – استانبول اختصاص داده اما «به دلیل بالا بودن تعداد درخواست‌ها، این هواپیمایی هم تا قیمت‌ها را دو و حتی سه‌برابر کرد و شرط هم گذاشت که بلیت حتما باید دو طرفه خریداری شود.»

گزارشی درباره توضیح شرکت قطر ایرلاین در این باره منتشر نشده است.

نیکی می‌گوید پسران جوانی که قصد گریز از سربازی را دارند از سر ناچاری با قیمت‌های گران هم کنار می‌آیند.

او از جمله به جوان دیگری به نام «علیرضا» اشاره می‌کند که برای رفتن به ترکیه حاضر شد یک بلیت شرکت‌های ایرانی را به مبلغ شش میلیون تومان بخرد.

نیکی می‌گوید طرح علیرضا این بود که در ترکیه با دختری اهل اروپای شرقی که از طریق شبکه‌های اجتماعی با او آشنا شده بود ازدواج کند.

این پسر جوان به نیکی گفته بود معافیت تحصیلی‌اش تمام شده و «اگر قرار باشد دو سال سربازی بروم و بعد تازه شروع به پیدا کردن کار کنم باید سال‌های سال انتظار بکشم تا شاید یک زندگی متوسط دست و پا کنم.»

کارمند آژانس هواپیمایی می‌گوید مشتریانی را هم دیده است که حاضر شدند با بلیت ۱۲ میلیون تومانی خود را به این ترکیه برسانند تا هر طور شده از سربازی فرار کنند.

دشواری سربازی اجباری سربازی برای پسران پدیده‌ای جدید نیست و همواره خیل جوانان را به جست‌وجوی راهی برای گریز از آن یا دست‌کم به تعویق انداختن کشانده است. راه‌هایی همچون طولانی کردن دوره تحصیل از طریق راه‌هایی مثل مشروط شدن عمدی گرفته تا تن به ازدواج دادن.

با این حال در چند سال اخیر پسران جوان گریزان از سربازی پرشمارتر شده و آنها حاضرند برای خروج از کشور هر بهایی بپردازند.

افزایش فشارهای اقتصادی، تشدید موج بیکاری به‌ ویژه در بین جوانان تحصیل‌کرده و شرایط نامناسب سربازی از جمله دلایل این موضوع بوده است.

از دهه‌ها پیش در ایران مسئولان هنگام نام بردن از خدمت سربازی از صفت «مقدس» استفاده می‌کنند. اما امروز حتی شماری از مقام‌های جمهوری اسلامی هم اذعان دارند این خدمت مقدس نیست.

«ابوالفضل ابوترابی»، نماینده مجلس شورای اسلامی، گفته است: «مقدس بودن نظام وظیفه دیگر همانند گذشته نیست و در حال حاضر سه میلیون سرباز فراری در کشور داریم که دلیل بیشتر آنها مشکلات اقتصادی است.»

تلاش جوانان برای گریز از دوره اجباری دو ساله‌ای بدون دریافت حقوق و مزایا و همچنین دور ماندن از بازار کسب و کار در سال‌های اخیر به شدت افزایش یافته است.

ابوالفضل ابوترابی که بارها خواستار بازنگری در قوانین مربوط به سربازی شده بود، چندی پیش طرحی پیشنهادی را به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارائه کرد اما این طرح با مخالفت‌هایی گسترده روبه‌رو شد و در نهایت «مجتبی ذوالنوری»، رئیس این کمیسیون، اعلام کرد که این طرح کنار گذاشته و از دستور کار خارج شد.

در سال‌های اخیر پدیده «خرید خدمت» نیز در ایران مطرح شد که بر اساس آن، دولت هر ساله در لایحه بودجه (تبصره ۱۱) شرایط خرید خدمت را تشریح می‌کرد.

خرید خدمت، که پدیده‌ای ویژه مشمولانی با توانایی مالی بود، در برخی سال‌ها نیز دچار وقفه می‌شد یا شرایطی سخت‌تر می‌گذاشت.

با این حال سایر مشمولانی که توانایی مالی پرداخت این مبلغ را نداشتند ناچار بودند با رفتن به خدمت سربازی عملا دیرتر وارد بازار کار بشوند و رقابتی نابرابر را با خریداران سربازی آغاز کنند.
+24
رأی دهید
-4

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۶
    مسافران - آنکارا، ترکیه
    اولأ مدت زیادیست که پروازها،هرچندنه به نسبت ماههای قبل از پاندمی کرونا،بین ایران و ترکیه برقرار است.دوم اینکه،از مردادماه امسال تا به اینک،امکان سفر زمینی مطمئن وجود دارد.سوم اینکه اگر کسی در ایران کاره ای نشد و نتوانست به نحوی گلیم پارهُ خویش را ازآب بکشد،در غرب به سختی بتواند جا بیفتد وگلیم خود را جای کند.زندگی رویائی که کشورهای غربی در فیلم ها به تصویر میکشند،سرابی بیش نیست.
    14
    33
    ‌سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    پرنده آبی - شیراز، ایران
    دفتر پیشخوان
    2
    0
    ‌سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    titi88 - امستردام، هلند

    فقط بگویم شرایط پذیرش در غرب بسیار سخت شده فقط کسانی که مدرک تحصیلی خوب دارن یا پول
    2
    26
    ‌سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    هرکی یه هندا سی جی داره میفروشه میخواد بره آلمان پناهندگی کنه ...بعضیا نصف حقوق پناهندگی رو هم از حالا خرج کردند که برند ! انگار خیریه همگانی باز کرده این اروپا!! رفته بودم تمام بچه های داهات چند تا میگفتند میخوان برن آلمان زن آلمانی بگیرند دو سه تا دنبال سوئیس یکی انگلیس دو تا فرانسه .. دلم برای اسپانیا و پرتقال و اینا سوخت که چقدر بدبخت هستن هیچکدوم از بچه های داهات ما نمیخواد بره اونجا!!
    8
    17
    ‌سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۹ - ۲۰:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Chokam - ری، ایران
    سربازی رو رضاشاه تصویب کرد، جامعه اول مقاومت کرد یه عده لباس آخوندی پوشیدن که نرن سربازی. . رضا شاه گفت لباس آخوندی کافی نیست باید امتحان بدی اگه قبول نشدی باید بری سربازی. در حالیکه آن زنان به سربازی می رفتن اما آخوند نمی خواست بره
    2
    4
    ‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۰۳:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    Dolmeh - سیدنی، استرالیا
    من قید مدرک کارشناسی یکی از بهترین دانشگاه های ایران رو زدم و هنگام تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران و استخدام توی یکی از بهترین شرکت های مشاور ایران بعد از جواب ویزام قمار بزرگی کردم و همه چی رو و نصف نیمه رها کردم و با مجوز خروج از کشور نظام وظیفه خارج شدم، نزدیک به 2 سال کارگری کردم (روزی نبود که به خودم فحش ندم که این چه کار احمقانه ای بود که کردم)، کارهایی که هیچوقت تو عمرم انجام نمیدادم رو صرفا برای بقای خودم انجام دادم، بعد از اون کار مرتبط پیدا کردم هر روز از من تقدیر شد منو تشویق میکنن، رییسم هرکاری میکنم همش ازم تشکر میکنه برای کارها و علایقم ارزش قائل هستند، خیلی اینجارو دوست دارم فقط اون دوسال بخاطر پول و دوام آوردن مجبور بودم جای اشتباهی کار کنم، گاهی برخلاف میل باطنی همش میگم چه میشد من هم اینجا متولد میشدم که حتی نوجوانیم رو اینجا میگذروندم،اون دوره کارشناسی کوفتی که 6سال طول کشیدو اینهمه استادای دانشگاه منو تحقیر میکردند اینجا با همه وجود منو قبول دارن و برخلاف استادای دانشگاهم باعث تشویقم شدند ،کارهای خیلی بزرگی انجام میدم، درامدی که الان دارم 145 برابر از هرکدومشون بیشتر
    3
    7
    ‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۰۵:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::Dolmeh - سیدنی، استرالیا::]. با عرض تبریک که زحمات شما بالاخره به نتیجه رسیده . بسیاری ایرانیان در غرب میروند و موفق میشود چون سیستم ایران خراب و سیستم غرب سالم است واقعیتی است که غرب هم نظم دارد هم پول فراوان . البته در نهایت یک سوال در زندگی انسان ایرانی باقی میماند و اینکه در کشور بیگانه من نبودم یکی دیگر اینکار را میکرد خوب من اینجا چکاره هستم؟ بقول معروف این خانه قشنگ است ولی خانه من نیست. مخصوصا با افزایش نژادپرستی در استرالیا فامیلهایی دارم که واقعا موفق ولی نمیدانند برگردند یا بمانند چون درواقع شما از امکانات اونجا استفاده میکنی همه ابزار موفقیت فراهم هست برات خوب یک هندی یا چینی یا هر کس دیگر هم اینکار رو میکنه. زحمت فردی رو رد نمیکنم ولی چقدر نقش اون امکانات هست.
    1
    2
    ‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۲:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::Dolmeh - سیدنی، استرالیا::]. در ضمن زندگی فقط کار نیست...با اینهمه قصه ها پشت سر ایرانی و خاورمیانه ای آیا آدم دوستای واقعی یا عشق واقعی میتونه پیدا کنه در اونجا یا اینکه همه یه حالت تصنعی باهات خوب هستند بخاطر اینکه بالاخره از یه کشور پائینی اومدی مثل یه فوتبالیست کنیایی که میاد جذب میشه؟ .
    2
    4
    ‌چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۲:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.