جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر آتش‌بس در قره‌باغ توافق کردند

دویچه وله :جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر آتش‌بس در منطقه قره‌باغ کوهستانی، تبادل اسرای جنگی و جمع‌آوری اجساد کشته‌شدگان توافق کردند. آتش‌بس با اهدافی بشردوستانه از ساعت ۱۲ روز شنبه ۱۹ مهر (دهم اکتبر) به وقت محلی آغاز خواهد شد.

حدود دو هفته پس از آغاز درگیری‌ها در قره‌باغ کوهستانی جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان و زوهراب مناتساکانیان، وزیر امور خارجه ارمنستان، برای نخستین بار در مسکو پایتخت روسیه ملاقات کرده و موقتا بر سر آتش‌بس در منطقه قره‌باغ به توافق رسیدند.

نشست وزرای خارجه آذربایجان و ارمنستان دیروز جمعه ۱۸ مهر (۸ اکتبر) بنا به دعوت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه انجام گرفت. روسیه نقش میامجی‌ بین دو جمهوری سابق شوروی واقع در منطقه قفقاز را برعهده گرفته است.

مذاکرات آذربایجان و ارمنستان با وساطت سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، حدود ۱۰ ساعت طول کشید. دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر چهار اصل آتش‌بس فوری توافق کردند. لاوروف بعد از نشست سه‌جانبه بیانیه مشترک این نشست را قرائت کرد.

به گفته لاوروف، برقراری آتش‌بس با اهدافی بشردوستانه صورت گرفته است که از ساعت ۱۲ امروز شنبه دهم اکتبر به وقت محلی آغاز خواهد شد تا به کمک صلیب سرخ جهانی اجساد کشته‌شدگان جمع‌آوری و اسرای جنگی مبادله شوند. اصل مهم دیگر این آتش‌بس ادامه مذاکرات در قالب گروه مینسک است.

جیحون آشیروف، روزنامه‌نگاری که اخبار مربوط به قره‌ه‌باغ را پوشش می‌دهد، در توییتر متن توافقنامه را که به زبان روسی نوشته شده، منتشر کرده است.

وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که جمهوری آذربایجان و ارمنستان مذاکرات اساسی را با میانجی‌گری اعضای "گروه مینسک" سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) به منظور دستیابی به یک راه حل سریع صلح‌آمیز آغاز خواهند کرد.

هم‌زمان با اوج درگیری‌ها در قره‌باغ رهبران آمریکا، روسیه و فرانسه که مسئولیت رهبری گروه مینسک را نیز برعهده دارند، خواستار آتش‌بس فوری و همه‌جانبه در منطقه قره‌باغ کوهستانی شده بودند.
ادامه مذاکرات آتش‌بس در چهارچوب گروه مینسک
گروه مینسک در سال ۱۹۹۲ توسط "سازمان امنیت و همکاری اروپا" برای حل و فصل صلح‌آمیز بحران قره‌باغ کوهستانی ایجاد شده است. ریاست مشترک گروه مینسک را روسیه، فرانسه و آمریکا برعهده دارند. علاوه بر این سه کشور، بلاروس، آلمان، ایتالیا، پرتغال، هلند، سوئد، فنلاند، ترکیه و همچنین ارمنستان و جمهوری آذربایجان عضو گروه مینسک هستند.

گروه مینسک با گذشت حدود سه دهه موفق نشده است در منطقه قره‌باغ کوهستانی صلحی پایدار برقرار کنند و آتش جنگ بار دیگر در این منطقه شعله‌ور شده است.

جمهوری آذربایجان ادعا کرده است که چندین منطقه استراتژیک، ۳۴ روستا، چندین شهرک و یک شهر را از تصرف نیروهای ارمنی در منطقه قره‌باغ کوهستانی بیرون آورده است.

الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان، دیروز جمعه هم‌زمان با برگزاری مذاکرات سه‌جانبه (روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان) با ارسال توییتی به زبان روسی اعلام کرد: «بحث بر سر حفظ وضعیت موجود دیگر وجود ندارد. ما آن را در میدان جنگ تغییر داده‌ایم و دیگر هیچ خط تماسی وجود ندارد، ما آن را شکسته‌ایم. این پیروزی تاریخی ماست!»

گرچه روسیه از نظر تاریخی قدرت حامی ارمنستان به حساب می‌آید، روابط نزدیکی نیز با جمهوری آذربایجان دارد و در سال‌های اخیر بارها هر دو کشور را با سلاح تامین کرده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، صریحا اعلام کرده است که درگیری‌ها در منطقه قره‌باغ کوهستانی در خاک جمهوری آذربایجان انجام می‌گیرد و روسیه در مسئله قره‌باغ دخالت نخواهد کرد.

منطقه قره‌باغ کوهستانی که تحت کنترل ارمنستان است، ۱۴۵ هزار نفر جمعیت دارد و اکثر شهروندان آن را ارمنی‌ها تشکیل می‌دهند، اما از نظر حقوق بین‌الملل این منطقه بخشی از خاک جمهوری آذربایجان محسوب می‌شود. این منطقه دهه‌هاست که محل مناقشه دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان است.

این بحران در سال ۱۹۸۸ شروع و بعد از فروپاشی اتحاد شوروی (۱۹۹۱) ادامه یافت. حدود ۲۰ درصد از اراضی جمهوری آذربایجان در این منطقه از جمله هفت شهر این کشور در اطراف قره‌باغ هم به تصرف ارمنستان در آمده است. بیش از یک میلیون نفر از ساکنین این شهرها آواره شدند و در باکو و سایر شهرهای جمهوری آذربایجان زندگی می‌کنند.

درگیری‌های قره‌باغ تاکنون بیش از ۳۰ هزار قربانی بر جای گذاشته است.
+16
رأی دهید
-7

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۲
    ordak - بن، آلمان
    فلان جای اردوغان هنوز در حال دود کردن است
    15
    14
    شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۸:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان
    در سالهای 1991 و 1992 بیش از 1 میلیون نفراز قره باغ به اجبار ارمنی ها از خانه و کاشانه خود رانده شده اند الان انها نزدیک دو میلیون نفر هستند چطور می شود اکثریت با ارمنی است . هر وقت آذربایجان یک پیشرفتهایی می کند گروه مینسک به کار می افتد تا برای ارمنستان وقت و امنیت تامین کند. این اتش بس یک یا دو روز بیشتر طول نخواهد شد و ارمنستان اجازه تجدید قوا و سازماندهی در خط مقدم را نخواهد داشت .
    18
    16
    شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۹:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    rahjoo - مازندران، ایران
    sahandogliاین یک میلیون خیالی تو در حالیکه کل اذربایجان اونموقع چارمیلیون جمعیت داشت به اون میلیونها نفری که از ارامنه کشتین تو جنگ اول جهانی دررر! خود آذربایجان الان حقوق تالشیها رو کاملا نفی میکنه مانند کرده رو در ترکیه که ترک کوهی می خواندنش! از ترکان مظلوم نمایی نساز که این یه قلم اصلا به ترک عثمانی نمیاد.پروندتون انقدر سیاه هست که حالا حالاها جا دارین برای تقاص
    10
    3
    یکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۹ - ۱۲:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    ordak - بن، آلمان
    بیش از دوسوم خاکی که الان مغپلها در اناتولی اشغال کردند به کردها اعراب ارامنه و یونانیها تعلق دارد، کنستانتینوپول یا استانبول امروزی، جزیره قبرس ،وقتی مغلها این مناطق را تخلیه کردند میتونند در مورد ناگورنو قربا' که ۸۰ درصدش ارمنی هستند اظهار نظر کنند!
    10
    3
    یکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۱
    gerexan - لندن ، انگلستان
    [::ordak - بن، آلمان::]. تاریخ داستان چرت نیست که برای عوامتر از خودت بقوبلانی در جغرافیای ترکیه امروز و قسمت کرد نشین ارمنستان تاریخی هست که زیر پای کردهای متحد سنی عثمانی که از سوریه و عراق اورده شده دفن گشته و حتی بنده دوستان کرد ترکیه ای دارم می گفت " پدر بزرگ من خودش تعریف می کرد که کلی ارمنی در وان کشتند و خانه انها را گرفتند " در مناطق ترک نشین امروز ترکیه کبیر بیزانس های یونان بودند نه کرد نه ارمنی و تازه عاقبت دشمنی با ترک همین هست در قبرس دیدید که وقتی یونانی ها به کشتار ترکها پرداختند ترکیه کبیر با ارتش قدرتمند خود وارد عمل شد و جوجه فاشیست ها را جدا کرده و برای ترکها کشور قبرس شمالی را جلو جهانیان بنیانگذاری کرد . ترک بودن سخت هست ولی دشمن ترک بودن خیلی سخت هست ، چون باید با ترکان جسور بجنگی !
    2
    2
    یکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۱
    gerexan - لندن ، انگلستان
    [::ordak - بن، آلمان::]. [::ordak - بن، آلمان::]اتس بس در قره باغ مثل واکسن زدن هست که هل نشده و دق نکنند که بزودی نه فقط قره باغ بلکه خود ایروان را باید تحویل اذربایجان بدهند ، ما ترکها عادت نداریم به کسی بدهکار بمانیم . بقول فردوسی : ای پسر هوشیار باش هوشیار که ان ترک در جنگ نر اژدهاست در کینه ابربلاست . ترک جانش در کف دست اش هست بخاطر همین بزدلهایی که روی خاک ما نشستند از غصه خواب راحتی ندارند در اظطرابند .
    2
    2
    یکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.