گلوله باران مرکز قرهباغ و گریز غیرنظامیانبی بی سی :در حالی که درگیری بین نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ ادامه دارد، وزارت خارجه ایران درباره تعرض نظامی به خاک این کشور به طرفهای درگیر هشدار داده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است "ضمن اعلام غیر قابل تحمل بودن هرگونه تعرض از سوی هر یک از طرفهای درگیر در منطقه به خاک کشورمان، به همه طرف ها در زمینه مراقبت لازم در این خصوص هشدار جدی میدهیم".
آقای خطیبزاده گفته: "حرکات در مناطق مرزی کشورمان به طور جدی و با حساسیت تمام از سوی جمهوری اسلامی ایران در حال رصد است".
از زمان آغاز مجدد درگیری های بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان چند گلوله خمپاره به شهرهای مرزی ایران در آذربایجان شرقی اصابت کرده است.
دو روز پیش از این فرماندار شهرستان خداآفرین در آذربایجان شرقی از اصابت "پنج خمپاره" جنگ نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان به این شهرستان خبر داد اما نگفت این خمپاره ها از طرف کدام کشور به ایران اصابت کرده است.
مقام های محلی گفته بودند که بر اثر اصابت این خمپاره ها یک کودک ۶ ساله مصدوم شد که بلافاصله به مرکز درمانی منتقل و به صورت سرپایی درمان شد.
اختلاف و درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان نزدیک به ۳۰ سال است که ادامه دارد. بر اثر این درگیری ها تاکنون صدها هزار نفر از خانه و کاشانه خود آواره شدهاند.
دو روز قبل، چهار نماینده آیتالله علی خامنهای در استان آذربایجانشرقی، اردبیل، زنجان و آذربایجانغربی در بیانیه ای کم سابقه گفتند که"هیچ تردیدی در تعلق قرهباغ" به جمهوری آذربایجان نیست.
چهار نماینده آقای خامنه ای جمهوری آذربایجان را "کشور اهل بیت" خوانده و گفته بودند: "دولت (جمهوری) آذربایجان در بازپسگیری این اراضی کاملا قانونی و شرعی" عمل کرده است
شهروندان کشور ارمنستان عمدتا ارمنی و مردم جمهوری آذربایجان اکثرا مسلمان شیعه هستند.
ایران تاکنون تلاش کرده بود که در این نبرد سیاست بیطرفی داشته باشد و بین دو همسایه خود میانجیگری کند. با این همه در جریان درگیری های اخیر بین دو کشور به نظر می رسد که ایران تمایلاتی به نشان دادن حمایت پررنگ تر از جمهوری آذربایجان دارد. از زمان آغاز مجدد درگیری های بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان چند گلوله خمپاره به شهرهای مرزی ایران در آذربایجان شرقی اصابت کردهسعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران در اظهارات امروز خود گفته است ایران "بار دیگر بر لزوم احترام به تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان، رعایت اصل عدم تعرض به غیر نظامیان، توقف درگیریها و آغاز گفتگوهای جدی و زمان دار تاکید دارد".
برخی دولت ها ابراز نگرانی کرده اند که دور تازه درگیری میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان ممکن است قدرتهای همسایه از جمله ترکیه، روسیه و ایران را به داخل این نزاع بکشاند.
روسیه که با ارمنستان متحد است و پایگاه های نظامی در این کشور دارد، اما در عین حال روابط خوبی هم با جمهوری آذربایجان دارد، گفتگوهای اضطراری با هر دو طرف انجام داده است.
ترکیه که آشکارا از جمهوری آذربایجان حمایت میکند در آغاز درگیریهای تازه از ارمنستان خواست که فورا به "اشغال" این منطقه پایان دهد
ارمنستان ترکیه را به حمایت مستقیم نظامی از جمهوری آذربایجان برای کنترل این منطقه متهم کرده اما این ادعا توسط جمهوری آذربایجان رد شده است.
در سال های اخیر روابط ایران و جمهوری آذربایجان عمدتا آرام و به دور از تنش بوده است و روابط با ارمنستان هم به شکل سنتی گرم و نزدیک دنبال شده است.
+9
رأی دهید
-19
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.