آیا این پاییز و زمستان باید نگران آنفلوآنزا هم باشیم؟

بی بی سی :بسیاری دولت‌ها خود را آماده فرا رسیدن فصل سرما و بیماری‌های آن بخصوص آنفلوآنزای فصلی می‌کنند. دولت بریتانیا در تلاش است برای پاییز واکسن آنفلوآنزا را برای کسانی که به آن نیاز دارند تامین کند. این بزرگترین برنامه واکسیناسیون بریتانیا تا به امروز است که برای ۳۰ میلیون نفر واکسن فراهم می‌شود. در بیشتر کشورهای دنیا این نگرانی وجود دارد که آنفلوآنزای فصلی با افزایش ابتلا به کرونا در فصل سرد همزمان شود.
آیا آنفلوآنزا نگران کننده است؟
آنفلوآنزا یک عفونت ویروسی بسیار مسری و شایع است. این بیماری، به خصوص برای سالمندان، کودکان خردسال و مبتلایان به بیماری‌های مزمن و زمینه‌ای می‌تواند خطرناک باشد.

در پنج سال گذشته متوسط موارد مرگ بر اثر آنفلوآنزای فصلی در انگلستان، سالی یازده هزار مورد برآورد شده است. با این حال این آمار در زمستان‌ها بسیار متغیر بوده است مثلا در ۲۰۱۸-۲۰۱۷ بیش از ۲۲ هزار نفر ولی در ۲۰۱۹-۲۰۱۸ کمتر از چهار هزار نفر بوده است.
امسال رعایت فاصله اجتماعی می‌تواند بر شیوع آنفلوآنزا تاثیر بگذاردآیا ممکن است همزمان به آنفلوآنزا و کرونا مبتلا شد؟
در تئوری، جواب مثبت است. شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند ابتلای همزمان به آنفلوآنزا و کرونا از ابتلا به یکی از آنها می‌تواند کشنده‌تر باشد. اما مکتب‌های فکری دیگری هم هستند که معتقدند آلودگی به یک ویروس می‌تواند از ورود همزمان ویروس دوم به بدن جلوگیری کند، البته این نظریه برای کرونا و آنفلوآنزا هنوز اثبات نشده است. آنچه روشن است اینکه شیوع وسیع آنفلوآنزای فصلی همزمان با شیوع کرونا می‌تواند بیمارستان‌ها را از پا درآورد، بخصوص اگر تعداد زیادی از کارکنان درمانی یا کارکنان خانه‌های سالمندان به دلیل ابتلا به آنفلوآنزا در خانه بستری شوند.
چه کسانی باید بیشتر احتیاط کنند و چرا؟
هم آنفلوآنزا هم کرونا می‌توانند در برخی افراد بیماری شدیدی ایجاد کنند؛ در سالمندان، زنان باردار و مبتلایان به بیماری‌های مزمن. بیشتر افراد سالم از آنفلوآنزا بهبود پیدا می‌کنند با این حال آنفلوآنزا ممکن است در مواردی عوارض خطرناکی مثل عفونت میکروبی ریه، مننژیت و شوک سپتیک (شوک عفونی) داشته باشد.
آیا امسال وضع می‌تواند بهتر باشد؟
در نیمکره جنوبی زمستان رو به پایان است و بعضی از کشورهای این نیمکره مانند آفریقای‌جنوبی و استرالیا در آستانه پایان فصل آنفلوآنزا، این بیماری را کمتر از حد انتظار گزارش کرده‌اند. این شاید تا حدی به دلیل محدودیت‌ و تعطیلی‌های ناشی از کرونا باشد یعنی رعایت فاصله اجتماعی، زدن ماسک و شستن مرتب دست به کاهش ابتلا به آنفلوآنزا هم کمک کرده باشد.

با این حال پزشکان می‌گویند بخصوص پس از بازگشایی و کاهش محدودیت‌ها، تضمینی نیست که فصل آنفلوآنزا در کشورهای دیگر هم همین‌طور باشد و از مردم می‌خواهند واکسن بزنند.

سازمان بهداشت جهانی هم در باره اینکه محدودیت‌های کرونا باعث کاهش ابتلا به آنفلوآنزا در فصل سرد امسال می‌شود هشدار داده است؛ به عنوان مثال، در بعضی کشورها کاهش تعداد کارکنان بهداشتی و درمانی در زمان همه‌گیری کرونا ممکن است سبب شده باشد که موارد آنفلوآنزای فصلی مثل قبل ثبت نشده باشند.
آنفلوآنزا گرفته‌ام یا کرونا؟
بعضی علائم یکسان هستند:
  •     تب
  •     سرفه
  •     خستگی

بعضی‌ها ممکن است دچار درد عضلانی، سر درد و اسهال و استفراغ شوند. اگر ویروس‌های زمستانی دیگر هم شیوع داشته باشند، اطمینان از عامل بیماری بسیار سخت خواهد بود.

به خاطر داشته باشید که هم ویروس آنفلوآنزا هم ویروس کرونا قبل از بروز علامت می‌توانند به دیگران منتقل شوند، ناقلان بدون علامت هم می‌توانند این ویروس‌ها را منتقل کنند.
آیا واکسن آنفلوآنزا موثر است؟
هر سال، سازمان بهداشت جهانی گونه‌های شایع آنفلوآنزا را بررسی و واکسن‌های سال را پیشنهاد می‌کند. چون واکسن باید شش ماه زودتر از فصل سرد ساخته شود، گونه‌هایی را که احتمال دارد شایع شوند پیش‌بینی می‌کنند.

متخصصان می‌گویند بخصوص در دوران همه‌گیری کرونا، زدن واکسن آنفلوآنزا بهتر از نزدن است.
چه کسانی باید واکسن آنفلوآنزا بزنند؟
سارمان بهداشت جهانی توصیه کرده این افراد واکسن آنفلوآنزا بزنند:
  •     افرادی که از آنها خواسته شده برای پیشگیری از ابتلا به کرونا در خانه بمانند و کسانی که با آنها زندگی می‌کنند
  •     مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای و مزمن (بیش از شش ماه) مانند دیابت، نارسایی قلبی و آسم
  •     زنان باردار
  •     کودکان شش ماهه تا پنج ساله
  •     تمام سالمندان (۶۵ سال به بالا)
  •     کارکنان بهداشت و درمان، مددکاران اجتماعی و کارکنان خانه‌های سالمندان یا مراکز نگهداری معلولان
ملاحظات بهداشتی تازه‌ای برای تزریق واکسن آنفلوآنزا در نظر گرفته می‌شونددرمانگاه با مراکز بهداشتی-درمانی چه ملاحظاتی را باید در نظر بگیرند؟
به دلیل همه‌گیری جهانی کرونا به مراکز بهداشتی-درمانی توصیه شده است:
 
  •     زمان انتظار مراجعان را به حداقل برسانند و در صورت نیاز کارکنان بیشتری را به خدمت بگیرند
  •     از مراجعان بخواهند تا زمانی که نوبت‌شان می‌شود، در خودرو یا فضای باز بیرون بمانند
  •     در صورت امکان، کلینیک‌هایی راه‌اندازی شوند که با خودرو بتوان برای دریافت خدمات به آنها مراجعه کرد (درایواین)
  •     واکسن افراد آسیب‌پذیر در خانه تزریق شود
  •     واکسن خانم‌های باردار در موقع معاینه‌های دوره‌ای بارداری تزریق شود
+2
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.