صدای آمریکا :سرطان روده بزرگ به عنوان دومین علت مرگ ناشی از سرطان در آمریکا شناخته شده است و نرخ ابتلا به آن در بین افراد جوانتر هر روز بیشتر میشود.
در پی مرگ چدویک بوزمن، بازیگر ۴۳ ساله آمریکایی، بر اثر ابتلا به سرطان روده بزرگ، خیلیها ممکن است در مورد این بیماری، به ویژه در مورد خطر آن در افراد جوانتر، سوالاتی داشته باشند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به اطلاعات موجود در مورد این نوع سرطان و نیز توصیههای کارشناسان در این زمینه، پرداخته است.
مگر سرطان روده بزرگ اصولاً در افراد مسنتر دیده نمیشود؟
اگر چه بیشتر موارد ابتلا به سرطان روده در افراد مسنتر دیده شده است، ولی در سالهای اخیر این سرطان در میان افراد جوانتر رو به افزایش است.
در واقع درصد ابتلا به سرطان روده بزرگ، شامل روده بزرگ و راستروده، در میان افراد سالمند بالای ۶۵ سال کاهش یافته است که دلیل آن شاید به خاطر غربالگری بیشتر و منظمتر باشد.
ولی بنا بر جدیدترین گزارش انجمن سرطان آمریکا، سرطان روده بزرگ همچنان دومین سرطان کشنده زنان و مردان آمریکا است. هرچند در سالهای اخیر موارد این سرطان در افراد زیر ۵۰ سال بیشتر دیده شده، و هر سال حدود ۲ درصد از سال قبلش افزایش یافته است.
کارشناسان از علت آن کاملاً مطمئن نیستند. شاید برای برخی از بیماران، چاقی مفرط، دیابت، سیگار کشیدن، و عوامل موروثی (ژنتیکی) نقش داشته است، ولی مبتلایانی هستند که هیچ یک از این عوامل خطر را نداشته و ندارند.
دکتر رابین بی مندلسون، یکی از مدیران بخش سرطان روده بزرگ جوانان در مرکز مداوای سرطان «اسلون کترینگ» آمریکا، که در سال ۲۰۱۸ برای درمان بیماران جوان و یافتن علت بروز این بیماری در سنین کمتر، تاسیس شد، میگوید: «چکیده مطلب این که ما هنوز [علت آن را] نمیدانیم.»
خانم مندلسون و همکارانش در مورد این که آیا رژیم غذایی، داروهایی مثل آنتیبیوتیک، و میکروبیومهای دستگاه گوارشی (ریزاندامگان همزیست که در بدن میزبان زندگی میکنند) - که به طور چشمگیری در نسل هایی که از سالهای دهه ۱۹۶۰ میلادی به بعد متولد شدهاند تفاوت کرده است - مطالعه میکنند. آنها میخواهند بدانند که آیا این عوامل از دلایل بروز سرطان روده بزرگ در افراد کم سن تر است یا نه.
شروع غربالگری سرطان روده در چه سنی توصیه شده است؟
انجمن سرطان آمریکا و دیگر کارشناسان در این زمینه، آغاز غربالگری سرطان روده بزرگ را در ۴۵ سالگی توصیه می کنند. ولی افرادی که تاریخچه سرطان روده در خانواده دارند باید این کار را یا از ۴۰ سالگی و یا ده سال قبل از سنی که عضو خانوادهشان به این سرطان مبتلا شده است آغاز کنند. به این ترتیب اگر عضو خانواده در ۶۰ سالگی به سرطان روده مبتلا شده است، به جای ۱۰ سال زودتر، یعنی در ۵۰ سالگی، غربالگری در ۴۰ سالگی توصیه میشود. اما اگر عضو خانواده در ۴۰ سالگی به این سرطان مبتلا شده، آغاز غربالگری در ۳۰ سالگی توصیه می شود.
دکتر مندلسون همینطور توصیه می کند، افرادی که تاریخچه بیماری التهابی روده مثل کولیت زخمی یا بیماری کرون دارند، یا آنهایی که از ناحیه شکم و لگنشان عکس با اشعه ایکس گرفته شده است، هر چه زودتر غربالگری سرطان روده بزرگ را اغاز کنند بهتر است.
غربالگری سرطان روده بزرگ از طریق ازمایشهای مختلف بر روی مدفوع یا از طریق کولونوسکوپی که یک راه تصویر برداری از داخل روده است انجام می شود.
خطر و عوارض این آزمایش بسیار ناچیز است.
آماده شدن برای کولونوسکوپی برای تخلیه و تمیز کردن روده ممکن است برای برخی سخت باشد که اغلب با نوشیدن محلول مسهل یا تنقیه انجام می شود.
ولی دکتر محمد سالم، استادیار پزشکی در انستیتوی سرطان لوین در مرکز درمانی «ایتریوم هلث» در شهر شارلوت ایالت کارولینای شمالی، می گوید مزیت کولونوسکوپی این است که اگر پولیپهای پیش سرطانی در روده مشاهده شود، می توان آنها را در طول کولونوسکوپی برداشت.
دکتر سالم می گوید تشخیص زودهنگام سرطان فرق بزرگی در درمان و نتیجه حاصل از آن در مقایسه با تشخیص در مراحل پیشرفته می گذارد.
ربکا ال سیگل، مدیر علمی تحقیقات نظارتی انجمن سرطان آمریکا، میگوید: «نرخ بقای پنج ساله در جوانانی که به سرطان روده بزرگ در مراحل اولیه مبتلا هستند ۹۴ درصد است.» او گفت که برای بیمارانی که سرطان آنها در مراحل پیشرفته است این نرخ میتواند به ۲۰ درصد نزول کند. خانم سیگل میگوید تشخیص زودهنگام «فرق بین مرگ و زندگی است.» چدویک بوزمن - بازیگر آمریکایی ۴ سال با بیماری سرطان روده بزرگ دست و پنجه نرم می کردبنا بر یک پست در اینستاگرام که مرگ چدویک بوزمن را اعلام کرد، بازیگر ۴۳ ساله آمریکایی در سال ۲۰۱۶ یعنی چهار سال پیش فهمید که سرطان روده بزرگ در مرحله ۳ دارد. دکتر مندلسون می گوید بیمارانی که سرطان در مرحله ۳ دارند «حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد شانس بهبود دارند» که البته بستگی به عوامل دیگری نیز دارد. از جمله این که آیا شیمیدرمانی در از بین بردن سلول های سرطانی تاثیر دارد یا نه.
با دیدن چه علایمی از سرطان روده بزرگ باید به پزشک مراجعه کرد؟
علایم رایج این بیماری شامل وجود خون در مدفوع و دفع خون است. از علایم دیگر نیز میتوان به یبوست، اسهال، هر نوع تغییر در دفع مدفوع، مدفوع تیره و چسبناک، دل پیچه و درد در ناحیه شکم، حالت تهوع، استفراغ، و یا از دست دادن بیدلیل وزن اشاره کرد.
آیا موارد تشخیص سرطان روده بزرگ در افراد جوانتر کمتر است و آیا در این باره کمتر صحبت میکنند؟
متاسفانه، بله. به گفته دکتر سیگل، فاصله زمانی متوسط بین پدیدار شدن نشانه های بیماری تا تشخیص آن در افراد زیر ۵۰ سال ۲۷۱ روز است. در صورتی که در افراد بالای ۵۰ سال این فاصله زمانی به طور متوسط ۲۹ روز تخمین زده شده است.
او میگوید: «هم پزشکان و هم مبتلایان جوان فکر نمیکنند که ممکن است سرطان داشته باشند. و بخشی از آن غربالگری [نکردن] است. ولی غربالگری تنها مسئله نیست. مبتلایان جوان سالها ممکن است علایم بیماری را داشته باشند. از یک طرف احتمال این که جوانان در مقایسه با افراد مسنتر بیمه درمانی داشته باشند کمتر است. همچنین ممکن است پول [آزمایش غربالگری را] نداشته باشند و با خودشان فکر کنند تنها ۳۰ سالهشان است و در این سن چه مشکلی میتوانند داشته باشند و ... خوب خواهند شد.»
دکتر سیگل می گوید یکی دیگر از دلایل آن نیز میتواند خجالت کشیدن از بازگویی موضوع دفع خون باشد.
دکتر سالم میگوید: «خجالت یکی از مسائل مهم است. هیچکس دوست ندارد اعتراف کند که خون دفع میکند ... به خصوص جوانان خوششان نمیآید که چنین مسئلهای را با دیگران در میان بگذارند. قابل فهم است. ولی ما موظف هستیم که این فرهنگ را تغییر دهیم. صحبت کردن در مورد درد و خونریزی در آن ناحیه از بدن، در مورد یبوست، و اسهال اشکالی ندارد.»
پزشکان نیز باید در تشخیص علایم سرطان در بیماران جوان هوشیارتر باشند و احتمال سرطان روده بزرگ در این افراد را نادیده نگیرند.
دکتر سالم می گوید: «هر وقت بیماران ۷۵ ساله هستند و خونریزی مقعد دارند، ما سریع مطمئن میشویم که حتماً تست غربالگری سرطان روده بزرگ بدهند. ولی وقتی افراد جوانتر خون دفع میکنند، گاهی آن را به بواسیر یا استرس ربط میدهیم. این علایم برای ماهها یا سالها ادامه پیدا میکند تا آن که سرطان دیگر در مرحل ۱ نیست و به مرحله ۳ یا ۴ رسیده است.»
دکتر سیگل نیز میگوید: «با افزایش آگاهی و کاهش احساس ننگ، تمام این اطلاعات می تواند جان بیماران جوان را نجات دهد. مخفی نگه داشتن [نشانههای بیماری] کار درستی نیست.»
+3
رأی دهید
-0
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.