کرونا در ایران؛ نتیجه سفرهای محرم تا ۳ هفته دیگر مشخص می‌شود

دویچه وله :کارشناسان می‌گویند نتیجه "موج عظیم" سفر به شمال ایران در تعطیلات محرم و اوج گرفتن کرونا ۲ تا ۳ هفته دیگر مشخص خواهد شد. مطابق برآوردها طی پنج روز حدود چهار میلیون نفر به استان‌های شمالی به خصوص مازندران رفته‌اند.

با وجود هشدارها و توصیه‌های مکرر مسئولان و کارشناسان درباره خودداری از سفرهای غیرضروری، سیل مسافرانی که در روزهای گذشته به سمت استان‌های شمالی سرازیر شد کم‌سابقه بوده است.

به خاطر تعطیلات آخر هفته و دو رز تعطیل تاسوعا و عاشورا در روزهای شنبه و یک‌شنبه، مسافرت به شهرهای شمالی از چهارشنبه آغاز شد.

روزنامه همشهری دوشنبه دهم شهریور در گزارشی نوشت آمار سفرهای انجام شده به شمال ایران نشان می‌دهد طی پنج روز گذشته حدود چهار میلیون نفر به سه استان گلستان، مازندران و گیلان سفر کرده‌اند. گلستان به لحاظ شیوع کرونا در وضعیت هشدار و دو استان دیگر در وضعیت قرمز قرار دارند.

پیش از این بسیاری از کارشناسان بارها نسبت به تاثیر افزایش سفرهای غیرضروری در شدت گرفتن شیوع کرونا هشدار داده‌اند.
هشدار درباره موج جدید و شدید شیوع کرونا
مینو محرز، عضو کمیته ملی مقابله با کرونا دو روز پیش با تاکید بر ضرورت به حداقل رساندن سفرها به خبرگزاری برنا گفت: «در آینده نزدیک به دلیل سفرهای زیاد در این روزها شاهد افزایش و شدت گرفتن موج کرونا در کشور هستیم.»

با این همه و به رغم تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا برای تعطیلی طرح‌های دریا، ازدحام جمعیت در کناره‌های دریای خزر چنان بوده که هیئت نجات غریق مازندران می‌گوید فقط در روز عاشورا ۱۶ نفر در این استان از غرق شدن حتمی نجات داده شده‌اند. قاسم جان‌بابایی، معاون درمان وزیر بهداشت در بازدید از مراکز درمانی مازندران از افزایش سفرها به این استان ابراز نگرانی کرده و گفته از تمام کسانی که در روزهای تعطیل محرم به مازندران سفر کردند "گلایه داریم".
پدیدار شدن نتایج سفرها در هفته‌های آینده
فرزاد جلالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی بابل با انتقاد از "موج عظیم مسافرت‌ها" با مازندران در روزهای اخیر گفته است تاثیر این سفرها در افزایش احتمالی موارد ابتلا به کرونا از ۲ تا ۳ هفته دیگر مشخص خواهد شد.

جان‌بابایی با بیان این که وزارت بهداشت نقش بازدارنده ندارد خواستار برخورد جدی‌تر نهادها و مراکز دیگر با کسانی شد که پروتکل‌ها و توصیه‌ها را رعایت نمی‌کنند و به سفرهای غیرضروری می‌روند.

مسیح مهاجری، مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله دهم شهریور این روزنامه نوشته حجم خودروها و مسافران در این ترددها از زمان مشابه سال گذشته بیشتر بود درحالی که خطر بیماری کرونا ایجاب می‌کرد غیر از موارد بسیار ضروری سفری انجام نشود.

او نیز تاکید کرده که سفرهای اخیر "تهدید بزرگی" برای سلامت جامعه است و ابراز تاسف کرده که با این سفرها "باید منتظر افزایش ابتلاها و مرگ‌ومیرهای هم‌وطنان در روزها و هفته‌های آینده باشیم".
انفعال ستاد ملی مقابله با کرونا
مهاجری با یادآوری این که مسافران روزهای گذشته در بالا رفتن موارد ابتلا سهیم هستند نوشت: «ولی سهم اصلی متعلق به ستاد ملی مقابله با کروناست که هیچ مصوبه‌ای در زمینه ممنوع کردن یا محدود نمودن سفرها نداشت.»

وزیر بهداشت، سعید نمکی به تازگی در صفحه اینستاگرام خود نوشته بود "ایکاش توانی، اختیاری، ابزاری یا مددی فراتر از تمنا و خواهش و التماس" می‌داشت تا در روزهای سخت خیز مجدد شیوع کرونا شرمسار همکارانش در حوزه درمان نمی‌شد.

مسیح مهاجری در واکنش به این یادداشت سعید نمکی نوشت: «چنین اظهار عجزی واقعاً مایه تعجب است. وزیر بهداشت و درمان، یکی از اعضاء مؤثر ستاد ملی مقابله با کروناست و می‌تواند از این ستاد برای مقابله با چنین مشکلاتی مصوبه بگیرد.»

مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی می‌گوید ستاد ملی مقابله با کرونا در ماه‌های فروردین و اردیبهشت تصمیم‌های مهمی برای اعمال محدودیت‌های کسب وکار و تردد و سفر گرفت که نتیجه آن مهار موج اول شیوع کرونا بود.
انتقاد از "آه و ناله" وزیر بهداشت
او افزود: «سؤال اساسی از آقای وزیر بهداشت اینست که شما چرا به جای این آه و ناله‌ها از ستاد ملی مقابله با کرونا مصوبه‌ای برای جلوگیری کردن از سفرهای غیرضروری نگرفتید؟» مهاجری می‌گوید اگر وزیر تلاش کرده و موفق نشده، ستاد باید پاسخگو باشد که چرا مصوبه‌ای در محدود کردن سفرها نداشته است.

مسیح مهاجری در یادداشت خود به "رعایت نزدیک به صددرصدی دستورالعمل‌های بهداشتی" در مراسم عزاداری ماه محرم اشاره کرده که بسیاری از تصویرها و ویدئوهایی که در فضای مجازی منتشر شده نشان می‌دهد دست‌کم در برخی مراسم این گونه نبوده است.

آنچه نگرانی در مورد شروع موج جدیدی از شیوع کرونا به خاطر سفرها و مراسم عزاداری را بیشتر می‌کند روند رو به کاهش موارد ابتلا و مرگ بر اثر بیماری کووید۱۹ در روزهای گذشته است.

سخنگوی وزارت بهداشت دهم شهریور اعلام کرد در شبانه روز گذشته هزار و ۶۴۲ مورد ابتلای جدید به کرونا شناسایی شده و ۱۰۹ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست داده‌اند.

به گفته سیما سادات لاری تعداد کل مبتلایان کرونا در ایران از تائید رسمی ورود ویروس به ایران تا دهم شهریور به ۳۷۵ هزار و ۲۱۲ نفر و تعداد قربانیان آن به ۲۱ هزار ۵۷۱ هزار نفر رسیده است.
+18
رأی دهید
-2

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.