بی بی سی :تنش میان اسرائیل و حزبالله لبنان بار دیگر بالا رفته است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به حزبالله هشدار داده بود که به هرگونه حمله بشدت پاسخ خواهد داد. ارتش اسرائیل هم به پایگاههای حزبالله در لبنان حمله هوایی کرد.
آقای نتانیاهو در توییتر نوشت: "اسرائیل تیراندازی حزبالله به نیروهایمان را موضوع بسیار جدی تلقی میکند. ما هیچ خشونتی علیه شهروندان خود را تحمل نکرده و به هرگونه حمله به شدت پاسخ خواهیم داد."
بنا به گزارشها، تیراندازی که موجب خشم اسرائیل شده، شب گذشته، سهشنبه ۲۵ اوت، حدود ساعت ۱۱ به وقت محلی صورت گرفته است.
در حساب توییتر نخستوزیر اسرائیل آمده است که بنیامین نتانیاهو دیشب با مقامات نظامی در مورد واکنش به این تیراندازی مشورت کرده و هشدار داده "حزبالله با رفتار تجاوزگرانه خود بار دیگر کشور لبنان را به خطر میاندازد".
ارتش اسرائیل نیز در توییتر خود حادثه شب گذشته را "وخیم" توصیف کرده و گفته است که "برای برخورد با هر تهدیدی علیه مرزهایش" آماده است. حزبالله و بحران داخلی لبنان برای نخستین بار از جنگ سال ۲۰۰۶ بین حزب الله لبنان و اسرائیل، امروز چهارشنبه ۲۶ اوت، نیروی هوایی اسرائیل عملیاتی را علیه مواضع این گروه در داخل مرز لبنان اجرا کرد.
ارتش اسرئیل در بیانیهای گفته است که در واکنش به "یک حادثه امنیتی" در مناطق شمالی هم مرز با لبنان، "هلیکوپترهای توپدار و جتهای نیروی هوایی مراکز دیدبانی گروه حزبالله در جنوب لبنان را هدف حمله قرار دادهاند."
براساس این بیانیه، "حادثه امنیتی" شامل تیراندازی به سوی نظامیان اسرائیلی در منطقه بوده است. دولت لبنان و گروه حزبالله هنوز نسبت به بیانیه ارتش اسرائیل در مورد حمله هوایی و خسارات و تلفات احتمالی آن واکنشی نشان ندادهاند اما برخی رسانههای لبنان گفتهاند که اسرائیل در واکنش به "رخنه مرزی" گلولههای منور شلیک کرده است.
رسانه دولتی لبنان نیز گفت که اسرائیل حفرهای را در حصار امنیتی مرزی کشف کرده است که شاید اشارهای بوده است به گزارش شلیک منور توسط نیروهای اسرائیلی.
اگرچه از زمان جنگ ۲۰۰۶ ارتش اسرائیل بارها به مواضع و مراکز حزبالله در داخل خاک لبنان حمله کرده اما این حملات توسط توپخانه صورت گرفته و نیروی هوایی اسرائیل در عملیات تهاجمی علیه لبنان شرکت نداشته است.
علاوه بر این، با اینکه هواپیماهای نظامی اسرائیلی بارها وارد حریم هوایی لبنان شدهاند، اما ماموریت آنها عملیات شناسایی یا حمله به اهدافی در داخل خاک سوریه با استفاده از آسمان لبنان بوده است
عملیات حزبالله علیه اسرائیل از جمله تیراندازی مرزی، پرتاب خمپاره و موشک و تلاش برای اعزام افراد مسلح نیز بیسابقه نبوده است.
ماه گذشته مراکز نظامی گروههای وابسته به حکومت ایران در داخل سوریه بار دیگر هدف حمله هوایی قرار گرفت و تلفاتی برجای گذاشت از جمله یکی از شبهنظامیان حزبالله. حسن نصرالله رهبر حزبالله گفته بود این حمله را تلافی خواهد کرد.
از آن زمان، ارتش اسرائیل در مناطق مرزی با لبنان و سوریه در حالت آماده باش بوده و حزبالله نیز بارها بر عملیات انتقامجویانه تاکید کرده است.
حمله هوایی اسرائیل به مواضع نظامی حزبالله در حالی انجام میشود که لبنان با مشکلات سیاسی و "بحران مشروعیت" روبرو است.
از پاییز سال گذشته و با شدت گرفتن بحران مالی لبنان، این کشور شاهد تظاهرات اعتراضی علیه کل تشکیلات سیاسی بوده و تظاهرکنندگان گروهها و تشکلهای حاکم بر این کشور را فاسد و عامل بحران اقتصادی دانسته و خواستار تغییرات اساسی در ترتیبات سیاسی شدهاند.
حزبالله لبنان در چند سال اخیر در حکومت مشارکت فعال داشته و گزارش شده است که در مواردی، طرفداران و شبهنظامیان آن به معترضان حمله کردهاند. حزبالله این ادعا را تکذیب میکند.
انفجار اخیر در بیروت و ابهاماتی که در مورد آن ایجاد شده بر نارضایی عمومی افزوده و به خصوص حزبالله هدف انتقاد شدید شماری از معترضان قرار گرفته است. برخی ناظران گفتهاند که ممکن است با افزایش فشار افکار عمومی، حزبالله در صدد درگیر کردن لبنان در جنگ خارجی برآید و با توسل به آن، شدت عمل علیه معترضان و گروههای مخالف را توجیه کند.
تیراندازی شب گذشته و تحریک اسرائیل به واکنش شدید میتواند در راستای چنین هدفی صورت گرفته باشد به خصوص اینکه دولت اسرائیل نیز در پی چند دوره انتخابات پارلمانی، همچنان با سردرگمی سیاسی مواجه است و به خصوص موقعیت نخستوزیر چندان محکم نیست.
در مقابل، برخی از تحلیلگران این نظر را مطرح کردهاند که دستکم تا ماه نوامبر و اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، درگیری گسترده بین حزبالله و اسرائیل نامحتمل است.
به گفته آنان، حزبالله لبنان امیدوار است این انتخابات باعث تغییر دولت در آمریکا شود و لغو تحریمها و بهبود روابط با حکومت ایران، موقعیت سیاسی و اقتصادی بهتری ایجاد کند.
اگر این نظر درست باشد، سکوت حزبالله در مورد حمله هوایی اسرائیل و همچنین تعلل در اجرای وعده "انتقامگیری" از کشته شدن عضو این گروه در سوریه قابل توجیه خواهد بود. اختلاف در شورای امنیت درگیری امروز با مجادله در شورای امنیت بر سر تمدید ماموریت واحد صلحبانان بینالمللی موسوم به "نیروی موقت سازمان ملل در لبنان (یونیفیل)" همزمان شده است.
واحد صلحبانی سازمان ملل ۴۲ سال پیش به منظور حفظ امنیت مرز اسرائیل و لبنان در پی خروج نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان به منطقه اعزام شد. اسرائیل برای خروج از این بخش از لبنان خواستار جلوگیری از عملیات گروههای مسلح فلسطینی مستقر در منطقه شده بود.
اگرچه در سالهای بعد، به خصوص در جنگ داخلی لبنان، این واحد تحرک چندانی نشان نداد اما درگیری نظامی اسرائیل و حزبالله در سال ۲۰۰۶ باعث تقویت آن شد.
در آن سال شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه ۱۷۰۱ ضمن درخواست توقف عملیات نظامی، ماموریت و امکانات واحد صلحبانی را گسترش و نفرات آن را تا ۱۵ هزار نفر افزایش داد.
طبق مصوبات قبلی شورای امنیت، قرار بود تنها نیروی مسلح در لبنان منحصر به ارتش آن کشور باشد اما حزبالله با اعلام اینکه جنوب لبنان با خطر تجاوز اسرائیل مواجه است، از پذیرش خلع سلاح خودداری کرده است و در عمل کنترل جنوب لبنان را در دست دارد.
یونیفیل اینک بیش از ده هزار عضو دارد و بودجه سالانه آن که عمدتا آمریکا تامین میکند به حدود نیم میلیارد دلار میرسد. ماموریت این نیرو هر سال در ماه اوت به مدت یک سال تمدید شده است.
سال گذشته دولت آمریکا از دبیرکل سازمان ملل خواست تا به منظور "افزایش کارآیی" یونیفیل اقداماتی را صورت دهد. در هفتههای اخیر، آمریکا گفته است که چنین اصلاحاتی انجام نشده و بدون تغییرات لازم، به تمدید ماموریت یونیفیل رای نخواهد داد.
از جمله خواستههای آمریکا کاهش شمار صلحبانان بوده است.
آمریکا همچنین گفته است که یونیفیل عملیات خود را به نظارت بر آتشبس و جلوگیری از درگیری ارتشهای لبنان و اسرائیل محدود کرده و برای جلوگیری از عملیات شبهنظامیان حزبالله علیه اسرائیل اقدامی صورت نمیدهد.
ایالات متحده همچنین خواسته است که به جای سالی یکبار، ادامه ماموریت این واحد هر شش ماه یکبار در شورای امنیت مطرح شود.
پیشنهادهای آمریکا حمایت سایر اعضای شورای امنیت را جلب نکرده است.
+20
رأی دهید
-9
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.